Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo Varšava

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

  • Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

  • V preteklih desetletjih je kulturno sodelovanje potekalo tudi med slovenskimi in poljskimi ilustratorji, ki so na šaljiv in zbadljiv način upodabljali situacije, kritike in absurde, ki so se pojavljali v takratni družbi, politiki in vsakdanjem življenju. Med izdajami poljskega satiričnega tednika Szpilki iz druge polovice leta 1969, ki jih hrani Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie, smo našli ilustracije Marjana Mančka ter tudi ostalih, ki so objavljali v slovenskem humorističnem listu Pavliha. O tem sodelovanju priča tudi objava o udeležbi poljskih ilustratorjev na I. Mednarodnem bienalu Karikature brez besed, ki se je začel 6. junija 1969 v Ljubljani.

  • V restavraciji Źródło v Varšavi je potekala degustacija vin BRIC iz Vipavske doline in Vinske kleti Frelih namenjena predstavnikom vinarske branže, ki jo je v sodelovanju z uvoznikom Winnice Eurazji organiziral in vodil Damian Buraczewski.

Aktualno