Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo Varšava

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

 • Po intenzivnih dvotedenskih pogajanjih skoraj 300 strokovnjakov s področja mednarodnega javnega in mednarodnega kazenskega prava je bila v hotelu Union sprejeta Ljubljansko – haaška konvencija, ki bo državam omogočila mednarodno sodelovanje pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov. To je tudi prva večja mednarodna pogodba s področja mednarodnega kazenskega prava po Rimskem statutu.

 • Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Lodžu na Poljskem udeležila 29. ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), na katerem so zunanji ministri razpravljali o vojni v Ukrajini in aktualnih razmerah v OVSE.

 • Vojaški muzej Slovenske vojske, ki skrbi za ohranjanje vojaške in vojne kulturne dediščine, posebno pozornost namenja tudi raziskovanju dela in življenja generala Maistra ter seznanjanju ljudi z njim. V sklopu teh prizadevanj želi muzej sodelovati s poljskim Nacionalnim muzejem, saj je general Maister tam preživel skoraj štiri leta na začetku svoje vojaške kariere.

Novice

 • Svetovni dan čebel letos v znamenju prehranske in okoljske krize

  Slovenija je tudi letos na čelu obeleževanja svetovnega dneva čebel. Osrednji dogodek na sedežu Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo v Rimu, ki se ga je udeležila predsednica Pirc Musar, je pozval k odgovornemu kmetijstvu, ki spoštuje in podpira ključno vlogo opraševalcev v naravi. Na njihov pomen Slovenija opozarja še z več kot tridesetimi drugimi projekti in dogodki po svetu.

 • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

  Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

 • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

  Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.