Skoči do osrednje vsebine

Dvostranski odnosi s Poljsko in drugimi državami akreditacije

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Varšavi poleg Republike Poljske diplomatsko nerezidenčno pokriva še Republiko Estonijo in Republiko Litvo. Uspešno zastopanje slovenskih interesov v skladu z zunanjepolitičnimi prioritetami Slovenije in odzivanje na dogajanje v državah akreditacije, tako z bilateralnega kot multilateralnega vidika, je ena ključnih diplomatskih dejavnosti veleposlaništva na političnem področju.

Slovenija je diplomatske odnose s Poljsko vzpostavila 10. aprila 1992, z Estonijo 11. decembra 1991 in z Litvo 22. novembra 1991. V okviru bilateralnih in multilateralnih odnosov razvijamo z vsemi državami akreditacije vsestransko sodelovanje, ki poleg političnega dialoga na vseh ravneh zajema tudi gospodarsko, znanstveno, kulturno in druge oblike sodelovanja.

Več novic o dvostranskem sodelovanju z državami akreditacije najdete na straneh Poljska, Estonija in Litva.