Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

  Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022, drugi krog - obvestilo volivcem

  V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

  V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Retrospektivni pogled na ilustracije Marjana Mančka objavljene leta 1969 v tedniku Szpilki

  V preteklih desetletjih je kulturno sodelovanje potekalo tudi med slovenskimi in poljskimi ilustratorji, ki so na šaljiv in zbadljiv način upodabljali situacije, kritike in absurde, ki so se pojavljali v takratni družbi, politiki in vsakdanjem življenju. Med izdajami poljskega satiričnega tednika Szpilki iz druge polovice leta 1969, ki jih hrani Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie, smo našli ilustracije Marjana Mančka ter tudi ostalih, ki so objavljali v slovenskem humorističnem listu Pavliha. O tem sodelovanju priča tudi objava o udeležbi poljskih ilustratorjev na I. Mednarodnem bienalu Karikature brez besed, ki se je začel 6. junija 1969 v Ljubljani.

 • Degustacija vin - vinarstvo BRIC in Vinska klet Frelih

  V restavraciji Źródło v Varšavi je potekala degustacija vin BRIC iz Vipavske doline in Vinske kleti Frelih namenjena predstavnikom vinarske branže, ki jo je v sodelovanju z uvoznikom Winnice Eurazji organiziral in vodil Damian Buraczewski.

 • Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

  Volivce s stalnim ali začasnim naslovom v tujini obveščamo, da bodo redne volitve poslancev v državni zbor potekale v nedeljo, 24. 4. 2022.

 • Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Varšavi

  V sklopu praznovanja slovenskega kulturnega praznika je sodelovanju s Galeria Przechodnia in Łysy Pingwin 1. februarja potekal večer slovenske umetnosti s predstavitvijo umetniških del slovenske slikarke Jolande Jeklin in poljske umetnice Anne Kossakowske, branjem slovenske poezije in ob zvokih harmonike, na katero je zaigral Rok Mulec.

 • Javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu za študijsko leto 2021/2022

  Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je 10. avgusta 2021 objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2021/2022. Rok prijave je do vključno 30. 9. 2021.

 • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

  Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša: S Poljsko delimo iste vrednote, zaradi katerih smo se povezali v EU in zvezo Nato, kjer smo se zavezali, da bomo te skupne vrednote tudi skupaj branili

  Predsednik vlade Janez Janša se danes mudi na delovnem obisku na Poljskem. Namen obiska je krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja med državama ter izmenjava mnenj in stališč o aktualnih evropskih zadevah in zunanjepolitičnih temah, pri čemer se pogovori osredotočajo na bilateralno sodelovanje in prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU. Odnosi med Slovenijo in Poljsko so dobri in prijateljski. Interes za krepitev dvostranskega sodelovanja se kaže na področjih transporta, logistike, energetike, notranjih zadev, obrambe, kulture, znanosti, do sodelovanja parlamentov in med mesti. S Poljsko med drugim dobro sodelujemo v pobudi Tri morja in v razširjenem formatu Višegrajske skupine.

 • Minister Tonin na Poljskem o krepitvi sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin je bil na povabilo poljskega ministra za narodno obrambo Mariusza Błaszczaka 25. in 26. februarja na dvodnevnem uradnem obisku na Poljskem. Obisk je bil namenjen krepitvi dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Poljsko na obrambnem ter vojaškem področju. Pred današnjimi uradnimi pogovori je v četrtek minister Tonin v Gorlicah položil venec k spomeniku padlim slovenskim vojakom na galicijski fronti v prvi svetovni vojni, v petek pa še v središču Varšave na grob neznanega vojaka.

 • Minister Vrtovec na delovnem obisku na Poljskem o dvostranskem sodelovanju med državama na področju prometa in energetike

  Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je bil na dvodnevnem obisku v Varšavi, kjer se je srečal s poljskim ministrom za infrastrukturo Andrzejem Adamczykom ter poljskim ministrom za podnebje in okolje Michałom Kurtyko. Bilateralni srečanji z ministroma sta bili namenjeni predvsem izmenjavi mnenj in pogledov na dosedanje dvostransko sodelovanje med državama, zlasti na področju prometa, infrastrukture ter energetike, pri čemer so ministri tudi ocenili in pregledali možnosti za poglobitev že tradicionalno dobrih odnosov med državama.

 • Državni sekretar dr. Raščan s poljskim državnim sekretarjem Jabłońskim o dvostranskem in regionalnem sodelovanju

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes preko avdio-video konference opravil pogovor z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Poljske Pawłom Jabłońskim.

 • Državni sekretar Kajzer na ministrski konferenci zunanjega ministrstva Poljske o pomenu promocije in zaščite svobode veroizpovedi ali prepričanja

  Državni sekretar Tone Kajzer se je udeležil virtualne ministrske konference za spodbujanje svobode veroizpovedi ali prepričanja, ki jo je organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve Poljske. Gre za nadaljevanje srečanj visokih predstavnikov držav, mednarodnih organizacij, civilne družbe in verskih voditeljev z namenom razprave o stanju verske svobode po svetu.