Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo Atene

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Sredi maja sta Grčijo obiskala dva vidna slovenska književnika. Drago Jančar je predstavil grški prevod svojega romana In ljubezen tudi v Atenah ter na 20. solunskem knjižnem sejmu. V Solunu je svoj roman Panorama grškemu občinstvu predstavil tudi Dušan Šarotar.

 • Evropska komisija je sprejela odločitev o splošnem povišanju takse za izdajo šengenskega vizuma za kratkoročno bivanje (vizum tipa C) za 12 odstotkov. Višje takse, ki bodo veljale po vsem svetu, se pričnejo obračunavati z 11. junijem 2024.

 • Veleposlaništvo RS v Atenah je skupaj s častnim generalnim konzulatom in Mestno univerzitetno knjižnico v Limassolu 28. 2. 2024 organiziralo otvoritev razstava zasebne umetniške zbirke generalnega častnega kozula RS v Limassolu dr. Evrosa Alexandrouja z naslovom "The touch of a Slovenian painter."

Novice

 • Uradni obisk slovenske predsednice v Grčiji

  Predsednica Slovenije dr. Nataša Pirc Musar se je od 8. do 10. aprila 2024 v Grčiji srečala z grško predsednico Katerino Sakellaropoulou. Obisk je bil priložnost za krepitev že tako odličnega sodelovanja med državama ter izmenjavo pogledov na aktualna zunanjepolitična vprašanja. Slovenska predsednica je bila slavnostna govorka na otvoritveni slovesnosti 9. delfskega gospodarskega foruma v Delfih.

 • Obvestilo o posvetovalnih referendumih

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji 25. aprila 2024 sprejel odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja; o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor; in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

 • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

  V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.