Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v Grčijo v času epidemije COVID-19

Pogoji za vstop v Grčijo

Vstop je možen preko dveh odprtih kopenskih mejnih prehodov Promahonas in Nimfea med Bolgarijo in Grčijo ali preko mednarodnih letališč. Kopenski mejni prehodi z Albanijo, Severno Makedonijo in Turčijo so zaprti. Ob vstopu je potrebno predložiti potrdilo o cepljenju, ki navaja, da je od popolnega cepljenja za Covid-19 minilo 14 dni ali negativni test PCR, opravljen v manj kot 72 urah pred vstopom v državo, za osebe starejše od pet let (v angleškem jeziku, jasno navedeno ime in priimek ter št. osebnega dokumenta, s katerim se bo oseba identificirala na mejnem prehodu) ali potrdilo o prebolelosti, najmanj dva meseca pred prihodom in ne več kot devet mesecev pred prihodom in obrazec PLF (Passenger Locator Form) ki ga morajo izpolniti vsaj 24 ur pred prihodom na spletni strani grških oblasti.

Potnikom predlagamo, da redno spremljajo spletno stran grških oblasti o protokolu prihoda in odhoda iz Grčije.

Vračanje z vozilom iz Grčije v Slovenijo

Slovenski državljani, ki se v času omejitve gibanja (lockdown) želijo z avtom vrniti nazaj v Slovenijo, se morajo obrniti na slovensko veleposlaništvo v Atenah, da jim izda potrdilo, kdaj in po kateri poti se vračajo nazaj v domovino. Potrdilo mora vsebovati osebne podatke potnika, številko osebnega dokumenta, znamko in registrsko tablico vozila ter naslov in čas odhoda. 

Navodila za potnike letalskih družb

Grška uprava za civilno letalstvo (CAA) je podaljšala letalske direktive (notams Covid-19) z omejitvami potovanja za domače do 10. maja in mednarodne lete do 3. maja 2021.

Direktiva o zračnem prometu v zvezi z notranjimi leti (redni potniški promet, splošno letalstvo in komercialne poti) določa, da so na vseh letališčih v državi dovoljena samo nujna domača potovanja (Essential Travel), ki vključujejo potovanja zaradi zdravstvenih razlogov, poslovnih namenov (B2B), iz objektivnih družinskih razlogov (združitev družine) in za vrnitev na stalno prebivališče.

Direktiva o zračnem prometu za mednarodne lete prepoveduje vstop v Grčijo državljanom tretjih držav, ki niso države Evropske unije in Schengenskega sporazuma, Združenega kraljestva, Singapurja, Avstralije, Nove Zelandije, Ruande, Južne Koreje, Tajske, Združenih arabskih emiratov, Ruske federacije, Srbije, Združenih držav Amerike in Izraela.

Od obvezne sedemdnevne karantene za vse prihode iz tujine so izključeni potniki, ki prihajajo iz držav članic EU, Schengenskega sporazuma, Združenega kraljestva, Združenih držav Amerike, Združenih arabskih emiratov, Srbije, Izraela ter po novem tudi potniki iz Avstralije, Nove Zelandije, Južne Koreje, Rusije, Ruande, Singapurja in Tajske.

Poleg tega bodo za tuje potnike ob prihodu opravljeni vzorčni pregledi, ki temeljijo na postopku, ki ga določa obrazec za potnike (PLF). V primeru, da je test  pozitiven, je potnik napoten v 14-dnevno karanteno.

Podaljšano je obvezno izpolnjevanje obrazca PLF za vse potnike mednarodnih letov v Grčijo. Prav tako je obvezno izpolniti obrazec PLF za potnike mednarodnih letov, ki imajo stalno prebivališče v Grčiji in odhajajo z grških letališč.

Za potnike iz Ruske federacije (stalni prebivalci) ostajajo naslednje omejitve: prihodi le na letališča Atene, Solun, Heraklion, Krf, Rodos, Kos, Mikonos, Santorini, Hanija ter največ 4000 potnikov na teden.

Več informacij je na voljo na spletni strani grškega zunanjega ministrstva.

Omejitveni ukrepi

(nazadnje posodobljeno 26. aprila 2021)

Zaradi pandemije Covid-19 je v Grčiji uvedenih več ukrepov, ki se prilagajajo epidemiološki sliki. Velja policijska ura ponoči od 22.00 do 5.00 ure in omejitev gibanja podnevi. Podnevi je poleg odobrenega odhoda ali vrnitve z dela s potrdilom delodajalca odobrenih šest izjem (z identifikacijo), ki jih je potrebno najaviti s SMS na 13033:

 • obisk lekarne ali obisk zdravnika (SMS - 1. možnost)
 • oditi v supermarket, če ni mogoče dostaviti živil (SMS - možnost 2)
 • obiskati pisarno javne službe s predvidenim sestankom in v banko, samo če spletne transakcije niso možne (SMS - možnost 3)
 • zagotavljanje pomoči ljudem v stiski ali spremljanje mladih učencev (mladoletnikov) v šolo in nazaj (SMS - možnost 4)
 • na pogreb pod pogoji, ki jih določa zakon, ali če morajo razvezani / ločeni starši iti ven zaradi razlogov, ki zadevajo njihovega otroka / otroke (SMS - možnost 5)
 • za vadbo na prostem  ali sprehajanje hišnega ljubljenčka, posamezno ali kvečjemu v parih, in pri tem upoštevati potrebno razdaljo 1,5 metra (SMS - možnost 6)

Ponoči je gibanje (z identifikacijo) v Grčiji dovoljeno izključno iz naslednjih razlogov:

 • Delo (s potrdilom delodajalca tipa A, brez pošiljanja SMS-a)
 • zdravje (SMS - možnost 1)
 • Telovaditi na prostem (blizu stalnega prebivališča) in sprehajati hišnega ljubljenčka (SMS - možnost 6)

Upoštevati je treba, da gibanje za lov ali ribolov ni dovoljeno. Obe dejavnosti sta trenutno v državi prepovedani.

Gibanje: s sporočilom SMS na številko 13033 ali z lastnoročno izpolnjenim obrazcem ali zapisom in s 6 znanimi možnostmi. Dovoljeno je gibanje med različnimi občinami.

Gibanje med različnimi regijskimi enotami ni dovoljeno z izjemo razlogov znanih od 7. novembra 2020: to so delo, zdravstveni razlogi, vrnitev v glavno prebivališče (enkrat!), študenti pod določenimi pogoji, ločeni starši za obisk otrok, pogrebi, kmetijska trgatev pridelkov. Potrebni dokumenti morajo biti na voljo.

Maske: Obvezna uporaba v zaprtih prostorih in na prostem

Trgovine in storitve, ki lahko delujejo: trgovine z živili (supermarketi, trgovine, pekarne itd.); lekarne; trgovine za hišne ljubljenčke; telekomunikacijske trgovine shranjujejo samo za plačila računov, podaljšanje predplačnikov, popravila; optika in ušesne naprave kupujejo samo po predhodnem dogovoru, poslovalnice operaterja Wings samo s predhodnim dogovorom; trgovine na drobno samo s spletnim naročilom in kurirjem; kemično čiščenje; bencinske črpalke; KTEO (tehnični pregledi); popravila vozil.

Supermarketi, trgovine z živili lahko obratujejo od ponedeljka do petka od 7.00 do 20.30, ob sobotah od 7.00 do 17.30; v nedeljo samo pekarne, slaščičarne do 17.30. Supermarketi lahko obratujejo samo za pripravo spletnih pošiljk. Lekarne in bencinske črpalke delujejo v skladu s svojimi posebnimi urniki delovanja. KTEO (tehnični pregledi) in servisne delavnice obratujejo do 20.30 in ob sobotah do 17.30. Tržnice na prostem (laiki) so odprte tudi ob sobotah. Živilsko-gostinski sektor obratuje samo z dostavo, odvozom in vožnjo skozi (Drive-through). Nakupovanje in druge storitve se izvajajo z pošiljanjem sms no 13033 in izbiro možnosti <2>. Najdaljši dovoljeni čas nakupa je omejen na 3 ure. Kioski obratujejo 24 ur na dan. Taksiji in zasebna vozila lahko prevažajo 3 osebe poleg voznika, izjeme pri mladoletnih otrocih.

V bolnišnicah je dovoljeno spremstvo ene osebe na bolnika z upoštevanjem razdalje 1,5 m, razen med stikom z zdravnikom. Omejitev operacij do 80%, razen onkologije, nujnih primerov in posebnih bolnišnic.

V domovih za ostarele ni dovoljen obisk.

V cerkvah se verski obredi opravljajo brez navzočnosti ljudi. Pogrebi, poroka, krst z največ 9 osebami.

Več informacij je na voljo na spletni strani grškega zunanjega ministrstva in Civilne zaščite.

Slovenskim turistom v Grčiji svetujemo tudi, da se pred prihodom na dopust pri ponudniku storitev ali organizatorju potovanja pozanimajo, kako je s plačilom stroškov morebitne karantene in zamaknjenih odhodov v domovino v primeru okužbe s COVID-19.

Slovenskim državljanom v Grčiji svetujemo, da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Več informacij o koronavirusu v Grčiji in koristne spletne povezave najdete tudi na spletni strani grškega ministrstva za zunanje zadeve o koronavirusu in na spletni strani Greecehealthfirst.

V Grčiji v primeru simptomov lahko pokličete na številko Nacionalnega inštituta za javno zdravje: 210 521 2054 ali na nujno telefonsko številko 1135, ki deluje 24/7.

Vstop v Grčijo

Slovenski državljani za vstop v Grčijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Splošni nasveti za popotnike

Pomembne telefonske številke

 • 100 – policija
 • 1571 – turistična policija
 • 166 – reševalci oziroma medicinska pomoč 
 • 199 – gasilci
 • 108 – reševanje na morju oziroma obalna straža
 • 210 606 8800 – pomoč na cesti
 • 11888 - informacije

Potovanje mladoletnih oseb brez spremstva staršev v Grčijo

Mladoletna oseba brez spremstva staršev oziroma zakonitega zastopnika ob individualnem ali skupinskem potovanju v ali iz Grčije potrebuje zgolj veljavni potni list ali veljavno osebno izkaznico (ni potrebno posebno pisno soglasje staršev oziroma skrbnikov). Možno pa je, da turistična agencija ali letalska družba, s katero mladoletna oseba potuje, v skladu s svojimi pravili poslovanja zahteva predhodno soglasje starša oziroma skrbnika. V kolikor pa mladoletna oseba v spremstvu izstopi iz EU (naprimer vstopi v BiH, Srbijo, Črno goro, Albanijo ali druge države izven EU), je potrebno spoštovati zakonodajo dotične države, skozi katero potuje. V tem primeru se pisno soglasje staršev pridobi na Upravni enoti stalnega prebivališča.

Vnos domačih živali

Če potujete v tujino s hišnim ljubljencem (pes, mačka, beli dihur), potrebujete zanj potni list, v katerem je potrjeno opravljeno cepljenje proti steklini v tekočem letu. Cepljenje opravijo lastniki živali pri svojem veterinarju, ki mora v potni list vnesti vse podatke o zadnjem cepljenju.

Bivanje v Grčiji

Vsi državljani EU, ki v Grčiji bivajo dlje od 3 mesecev, morajo svoje bivanje v Grčiji prijaviti grškim oblastem in zaprositi za Potrdilo o registraciji (Veveosi Engrafis Βεβαιωση Εγγραφης). V nadaljevanju navajamo primer registracije za najpogostejše primere.

Prijavo oziroma registracijo opravite na lokalni policijski postaji za tujce (Tmima Allodapon – Τμήμα Αλλοδαπών), če živite zunaj Aten, se zglasite na najbližji lokalni policijski postaji. Za informacije o predpisih za samostojne podjetnike in študente se obrnite na lokalno policijsko postajo. Grškim oblastem boste morali predložiti izvirnike in fotokopije dokumentov.

Zahtevani dokumenti za registracijo bivanja v Grčija v primeruda v Grčiji delate:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4x4 cm)
 3. Dokazilo o naslovu bivanja (na primer fotokopija najemne pogodbe, ki vključuje naslov ali račun za elektriko (DEH), televizijo in telefon (OTE) ali vodo (EYDAP) ali izjava davčnega urada.
 4. Fotokopijo pogodbe o zaposlitvi
 5. Izjava (obrazec dan s strani policije) podpisana in ožigosana s strani delodajalca (fotokopija vladnega glasila ali listine podjetja, v kolikor v žigu ni navedenega imena delodajalca).
 6. V primeru, da je delodajalec državljan tuje države tudi fotokopija njegovega potnega lista in dovoljenja za prebivanje.

V primeru poročenega statusa z grškim državljanom /EU državljanom:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4x4 cm)
 3. Potrdilo o poroki ali potrdilo o družinskem statusu, izdano v zadnjih 6 mesecih. V primeru tujega dokumenta, mora biti ta opremljen z žigom Apostille in uradno prevedeno v grški jezik.
 4. Izjava zakonca grškega državljana/EU državljana, ki potrjuje nadaljevanje zakonske zveze oziroma sobivanja (potrjena na policijski postaji ali na grškem uradu KEP)
 5. Veljavni potni list grškega državljana ali potrdilo o registraciji državljana EU.
 6. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH), telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

V primeru otrok (otroci starejši od 12 let morajo biti pri registraciji navzoči, prav tako oba starša):

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4x4 cm)
 3. Rojstni list ali izpisek o družinskem statusu. V primeru, da gre za tuji dokument mora biti ta opremljen z žigom Apostille in uradno preveden v grški jezik.
 4. Potni list očeta in potrdilo o registraciji bivanja
 5. Potni list matere in potrdilo o registraciji bivanja
 6. Izjava (obrazec zagotovi policijska postaja) staršev o skrbništvu mladoletnika.
 7. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH) ali telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

V primeru upokojencev in brezposelnih prosilcev:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4x4 cm)
 3. Upokojenci morajo predložiti potrdilo, da prejemajo pokojnino (v primeru, da je dokazilo v tujem jeziku mora biti prevedeno v grški jezik). Prosilci morajo predložiti tudi dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih za preživetje (na primer grška bančna knjižica z najmanj 4.000 eur na osebo) ali ostala dokazila o zadostnih finančnih sredstvih
 4. Grška zdravstvena knjižica ali dokazilo o privatnem zdravstvenem zavarovanju
 5. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH) ali telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

Potrdilo stalnem bivanju (Engrafo Monimis Diamonis – Έγγραφο Μόνιμης Διαμονής) je dokument, ki je na voljo vsem državljanom EU. Pridobite ga lahko po 5 letih zakonitega bivanja v Grčiji. Zahtevani dokumenti:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4x4 cm)
 3. Prejšnje potrdilo o registraciji
 4. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH) ali telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

Dodatni kontakti:

Oddelek za tujce ATENE (Petrou Ralli 24, 177 78 Tavros), Tel: 210 3405828 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za občine Atike: Atene (Agios Pantelehmonas – Akropoli –Ampelokhpoi – Pathsia – Eksarxia – Kolonos – Kypseli – Omonoia – Pagkrati – Petralona), Agios Dimitrios, Vyronas, Galatsi, Dafni – Ymittos, Zografou, Kaisariani, Kallithea, Nea Smyrni, Neos Kosmos, Palaio Faliro.

Oddelek za tujce PIREJ (Iroon Polytechneiou 37, 185 21 Piraeus), Tel: 210 4175442 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Piraeus and islands: Keratsini – Drapetsona, Koridallos, Nikaia – Ag. Ioannis Rentis, Peiraias, Perama, Moschato, Agistri, Aegina, Kythira, Poros, Salamina, Spetses, Trizinia – Methana, Hydra.

Oddelek za tujce SEVEROVZHODNA ATIKA  (Agiou Orous 16, 151 23 Marousi), Tel: 210 6875154 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Northeastern Attika: Agia Paraskevi, Agios Stefanos, Artemida, Avlonas, Ekali, Gerakas – Pallini, Paiania - Glyka Nera, Kalamos – Kapandriti, Kifissia, Marousi, Vrilissia, Neo Iraklion, Likovrisi – Pefki, Nea Ionia, Nea Erithrea, Nea Makri – Marathonas, Papagou – Xolargos, Penteli – Mellisia, Rafina –Pikermi,Spata, Philothei-Psychiko, Halandri, Oropos, Metamorfosi, Melissia, Nea Filathelfia – Nea Xalkidona.

Oddelek za tujce JUGOVZHODNA ATIKA (nekdanje Atensko letališče Elliniko, 167 97 Elliniko), Tel: 210 969 0292 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Southeastern Attica: Alimos, Argyroypolis – Ilioupoli, Vari – Voula – Vouliagmeni, Glyfada, Elliniko.

Oddelek za tujce ZAHODNA ATIKA (Marmara 21-23, 122 42 Aigaleo), Tel: 210 5319298 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Western Attica:  Agia Varvara, Axarnes, Mandra, Peristeri, Petroupoli, Haidari, Aspropyrgos, Elefsina, Ilion, Zefiri, Thrakomakedones, Kinetta, Nea Peramos, Megara, Filis, Agioi Anargyroi – Kamatero, Aigaleo, Ano Liosa.

Oddelek za tujce LAVRIO (Danoukara 3, 195 00 Lavrio), Tel: 22920 25265 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za: Municipalities of Lavrio: Amavissos, Kalivia, Keratea, Koropi, Lavrio, Markopoulo, Porto Rafti, Saronida, Sounio.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Svetujemo splošno previdnost, spremljanje informacij lokalnih medijev in upoštevanje napotkov lokalnih organov. V turistični sezoni posebej opozarjamo na previdnost in skrbno ravnanje z osebnimi dokumenti, gotovino.

V Grčiji so pogoste stavke. Včasih jih skličejo zelo na hitro in lahko ovirajo delovanje javnega prevoza v Grčijo in iz nje (vključno z letališči in pristanišči). Prav tako v središču Aten in v drugih krajih pogosto potekajo protesti. Protestom se izogibajte in upoštevajte nasvete lokalnih varnostnih organov.

V primerih nepravilnega parkiranja, ima policija pravico odvzema registrskih tablic, dokler se ne plača kazen. Po plačilu prekrška lahko vračilo registrskih tablic traja nekaj dni.

V izogib zapletom na grških mejah obveščamo, da je v Grčiji v veljavi zakon o omejitvi uvoza goriva v standardnih rezervoarjih komercialnih motornih vozil za prevoz blaga na 200 litrov na vozilo, ki vstopa na grško ozemlje iz tretjih držav (ne EU članic). Zakon določa največjo dovoljeno količino goriva v standardnih rezervoarjih tovornjakov za javno uporabo na 200 litrov in 150 litrov goriva za vlečno hladilno vozilo (prikolico). V primeru večje količine goriva v rezervoarju, je voznik dolžan plačati dajatev in davek pristojni carinarnici. Informacija je koristna za slovenske prevoznike, ki se soočajo s plačilom dajatev ob vstopu v Grčijo, v kolikor imajo v rezervoarjih količino goriva, ki presega navedeno vrednost.

Divje kampiranje je v Grčiji strogo prepovedano, zagrožene pa so tudi stroge kazni.

Potresi v Grčiji so dokaj pogosti. Ob potresu svetujemo, da upoštevate navodila lokalnih oblasti glede ravnanja (napotki grških oblasti v angleškem jeziku v brošuri).

Poleti 2018 se je v Grčiji povečalo število okužb z virusom Zahodnega Nila, predvsem v predelih Atike, Pireja in vzhodnega dela Grčije, Viotia, Evia, Korint ter v mestu Rethymno na Kreti. Gre za sezonski virus (predvsem v poletnih mesecih), ki ga prenašajo komarji. Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov, le okoli 20 odstotkov pa jih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem, kar je glavni simptom virusa Zahodnega Nila. Pri manj kot odstotku okuženih pa lahko sledi težja nevrološka bolezen. Priporočamo preventivne ukrepe (npr. uporaba repelentov proti komarjem) in spremljanje lokalnih obvestil.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.