Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Visoke temperature in visoka požarna ogroženost so v poletnih mesecih na številnih območjih Grčije. Gozdni požari, tudi v naseljenih območjih na celini in številnih otokih, se pojavljajo preko celotne poletne sezone.

  Požari v naravi so zelo nevarni in nepredvidljivi. Razmere se lahko hitro spremenijo. Za aktualne uradne informacije sledite @112Greece na Twitterju.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Območje okoli kopenske meje s Turčijo v regiji Evros na severu Grčije je razlašeno za vojaško območje, kamor vstop civilistom ni dovoljen. Prestop meje je dovoljen na uradnih mejnih prehodih.

  Nekatera območja (otoki) na Egejskem morju so predmet nerešenega mejnega vprašanja med Turčijo in Grčijo.

 • Politična situacija

  Grčija ima odprto vprašanje pomorske meje s Turčijo, zaradi česar občasno prihaja do napetosti v retoriki in odnosih med državama.

  V središčih večjih mest, zlasti v središču glavnega mesta, pogosto potekajo protesti, ki jih lahko spremljajo nasilni izgredi in spopadi s policijo. Priporočamo spremljanje lokalnih medijev.

  Demonstracije so pogoste zlasti v Atenah in Solunu. Običajno so demnostracije:
  - za praznik dela 1. maja
  - ob obletnici vstaje atenske politehnike 17. novembra
  - ob obletnici nemira 2008 6. decembra
  Svetujemo, da se na te dni izogibate množicam in v demonstracijah ne sodelujete.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka.

  V turistični sezoni posebej opozarjamo na previdnost in skrbno ravnanje z osebnimi dokumenti in gotovino na turističnih točkah, zlasti v središču Aten (Syntagma, Ermou, Plaka, atenski metro). Kraja denarnic in torb je pogosta. Svetujemo, da potovalne dokumente nosite ločeno od plačilnih sredstev.

  Zastrupljena hrana in pijača: Nikoli ne puščajte hrane in pijače brez nadzora. Bodite pozorni pri sprejemanju pijač, prigrizkov, žvečilnih gumijev in cigaret od neznancev, saj lahko vsebujejo nevarne substance.

 • Terorizem

  /

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne zakone.

  Izogibajte se fotografiranju strateško občutljivih objektov (npr. vojaške baze).

  Organi varnosti lahko od vas vedno zahtevajo dokumente za identifikacijo.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za cestnoprometne prekrške policija lahko začasno odvzame vozniško dovoljenje ali registrske tablice, kar velja tudi za tuje državljane.

  Lokalni promet v Grčiji, zlasti v Atenah, zna potekati agresivno in nepredvidljivo, v Atenah so pogosti prometni zamaški.

  Javni prevoz je povečini varen in zanesljiv.

 • Denar

  Euro.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Grčija je v aktivnem potresnem območju. Potresi so pogosti.

  Visoke temperature in visoka požarna ogroženost v poletnih mesecih so na številnih območjih Grčije. Aktivni gozdni požari, tudi v naseljenih območjih na celini in na otokih, so pogosti preko celotne poletne sezone.

 • Opombe

  V Grčiji pogosto potekajo splošne stavke, kar vključuje tudi nedelovanje javnega transporta. Ponavadi trajajo 24 ur in so vnaprej napovedane. Priporoča se spremljanje lokalnih medijev.

Vstop v Grčijo

Slovenski državljani za vstop v Grčijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Vstop mladoletnih oseb brez spremstva staršev v Grčijo

Kadar mladoletnik grškega državljanstva potuje z obema staršema, zadostuje veljavna osebna izkaznica ali potni list, ki so ga izdali grški organi.

V nasprotnem primeru morajo imeti tudi:

 • Pisna izjava soglasja drugega starša, če potuje samo z enim od staršev / zakonitega skrbnika. Omenjeno izjavo morajo podpisati in podpis potrditi pristojni grški organi (kot so državljanski centri, policijski oddelki itd.).
 • Pisno izjavo o soglasju, ki jo podpišeta oba starša, če potujeta z odraslo osebo, ki ni njihov starš ali zakoniti skrbnik. Ta mora vsebovati podrobnosti o mladoletnikovi poti, podpise pa morajo potrditi pristojni grški organi.

Mladoletniki iz drugih držav EU morajo prav tako imeti podobno izjavo s podpisi staršev, ki so jih potrdili pristojni organi države njihovega prebivališča / izvora ali grški konzularni organi ali grška policija.

Vnos domačih živali

Če potujete v tujino s hišnim ljubljencem (pes, mačka, beli dihur), potrebujete zanj potni list, v katerem je potrjeno opravljeno cepljenje proti steklini v tekočem letu. Cepljenje opravijo lastniki živali pri svojem veterinarju, ki mora v potni list vnesti vse podatke o zadnjem cepljenju.

Bivanje v Grčiji

Vsi državljani EU, ki v Grčiji bivajo dlje od 3 mesecev, morajo svoje bivanje v Grčiji prijaviti grškim oblastem in zaprositi za Potrdilo o registraciji (Veveosi Engrafis Βεβαιωση Εγγραφης). V nadaljevanju navajamo primer registracije za najpogostejše primere.

Prijavo oziroma registracijo opravite na lokalni policijski postaji za tujce (Tmima Allodapon – Τμήμα Αλλοδαπών), če živite zunaj Aten, se zglasite na najbližji lokalni policijski postaji. Za informacije o predpisih za samostojne podjetnike in študente se obrnite na lokalno policijsko postajo. Grškim oblastem boste morali predložiti izvirnike in fotokopije dokumentov.

Zahtevani dokumenti za registracijo bivanja v Grčija v primeruda v Grčiji delate:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4x4 cm)
 3. Dokazilo o naslovu bivanja (na primer fotokopija najemne pogodbe, ki vključuje naslov ali račun za elektriko (DEH), televizijo in telefon (OTE) ali vodo (EYDAP) ali izjava davčnega urada.
 4. Fotokopijo pogodbe o zaposlitvi
 5. Izjava (obrazec dan s strani policije) podpisana in ožigosana s strani delodajalca (fotokopija vladnega glasila ali listine podjetja, v kolikor v žigu ni navedenega imena delodajalca).
 6. V primeru, da je delodajalec državljan tuje države tudi fotokopija njegovega potnega lista in dovoljenja za prebivanje.

V primeru poročenega statusa z grškim državljanom /EU državljanom:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4x4 cm)
 3. Potrdilo o poroki ali potrdilo o družinskem statusu, izdano v zadnjih 6 mesecih. V primeru tujega dokumenta, mora biti ta opremljen z žigom Apostille in uradno prevedeno v grški jezik.
 4. Izjava zakonca grškega državljana/EU državljana, ki potrjuje nadaljevanje zakonske zveze oziroma sobivanja (potrjena na policijski postaji ali na grškem uradu KEP)
 5. Veljavni potni list grškega državljana ali potrdilo o registraciji državljana EU.
 6. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH), telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

V primeru otrok (otroci starejši od 12 let morajo biti pri registraciji navzoči, prav tako oba starša):

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4x4 cm)
 3. Rojstni list ali izpisek o družinskem statusu. V primeru, da gre za tuji dokument mora biti ta opremljen z žigom Apostille in uradno preveden v grški jezik.
 4. Potni list očeta in potrdilo o registraciji bivanja
 5. Potni list matere in potrdilo o registraciji bivanja
 6. Izjava (obrazec zagotovi policijska postaja) staršev o skrbništvu mladoletnika.
 7. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH) ali telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

V primeru upokojencev in brezposelnih prosilcev:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4x4 cm)
 3. Upokojenci morajo predložiti potrdilo, da prejemajo pokojnino (v primeru, da je dokazilo v tujem jeziku mora biti prevedeno v grški jezik). Prosilci morajo predložiti tudi dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih za preživetje (na primer grška bančna knjižica z najmanj 4.000 eur na osebo) ali ostala dokazila o zadostnih finančnih sredstvih
 4. Grška zdravstvena knjižica ali dokazilo o privatnem zdravstvenem zavarovanju
 5. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH) ali telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

Potrdilo stalnem bivanju (Engrafo Monimis Diamonis – Έγγραφο Μόνιμης Διαμονής) je dokument, ki je na voljo vsem državljanom EU. Pridobite ga lahko po 5 letih zakonitega bivanja v Grčiji. Zahtevani dokumenti:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4x4 cm)
 3. Prejšnje potrdilo o registraciji
 4. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH) ali telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

Dodatni kontakti:

Oddelek za tujce ATENE (Petrou Ralli 24, 177 78 Tavros), Tel: 210 3405828 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za občine Atike: Atene (Agios Pantelehmonas – Akropoli –Ampelokhpoi – Pathsia – Eksarxia – Kolonos – Kypseli – Omonoia – Pagkrati – Petralona), Agios Dimitrios, Vyronas, Galatsi, Dafni – Ymittos, Zografou, Kaisariani, Kallithea, Nea Smyrni, Neos Kosmos, Palaio Faliro.

Oddelek za tujce PIREJ (Iroon Polytechneiou 37, 185 21 Piraeus), Tel: 210 4175442 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Piraeus and islands: Keratsini – Drapetsona, Koridallos, Nikaia – Ag. Ioannis Rentis, Peiraias, Perama, Moschato, Agistri, Aegina, Kythira, Poros, Salamina, Spetses, Trizinia – Methana, Hydra.

Oddelek za tujce SEVEROVZHODNA ATIKA  (Agiou Orous 16, 151 23 Marousi), Tel: 210 6875154 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Northeastern Attika: Agia Paraskevi, Agios Stefanos, Artemida, Avlonas, Ekali, Gerakas – Pallini, Paiania - Glyka Nera, Kalamos – Kapandriti, Kifissia, Marousi, Vrilissia, Neo Iraklion, Likovrisi – Pefki, Nea Ionia, Nea Erithrea, Nea Makri – Marathonas, Papagou – Xolargos, Penteli – Mellisia, Rafina –Pikermi,Spata, Philothei-Psychiko, Halandri, Oropos, Metamorfosi, Melissia, Nea Filathelfia – Nea Xalkidona.

Oddelek za tujce JUGOVZHODNA ATIKA (nekdanje Atensko letališče Elliniko, 167 97 Elliniko), Tel: 210 969 0292 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Southeastern Attica: Alimos, Argyroypolis – Ilioupoli, Vari – Voula – Vouliagmeni, Glyfada, Elliniko.

Oddelek za tujce ZAHODNA ATIKA (Marmara 21-23, 122 42 Aigaleo), Tel: 210 5319298 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Western Attica:  Agia Varvara, Axarnes, Mandra, Peristeri, Petroupoli, Haidari, Aspropyrgos, Elefsina, Ilion, Zefiri, Thrakomakedones, Kinetta, Nea Peramos, Megara, Filis, Agioi Anargyroi – Kamatero, Aigaleo, Ano Liosa.

Oddelek za tujce LAVRIO (Danoukara 3, 195 00 Lavrio), Tel: 22920 25265 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za: Municipalities of Lavrio: Amavissos, Kalivia, Keratea, Koropi, Lavrio, Markopoulo, Porto Rafti, Saronida, Sounio.

Splošni nasveti za popotnike

Zlasti v poletnih mesecih več delov Grčije prizadenejo gozdni požari. Gre za nepredvidljive pojave, situacija pa se lahko hitro spreminja. Svetujemo, da popotniki redno spremljajo informacije o gozdnih požarih in navodila za ravnanje v lokalnih medijih ter na uradnih straneh grške civilne zaščite.

Gozdni požari lahko povzročijo motnje v oskrbi z elektriko, vodo in omejitve prometa na širših območjih države.

Pomembne telefonske številke

 • 100 – policija
 • 1571 – turistična policija
 • 166 – reševalci oziroma medicinska pomoč 
 • 199 – gasilci
 • 108 – reševanje na morju oziroma obalna straža
 • 210 606 8800 – pomoč na cesti
 • 11888 - informacije

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.