Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Grčija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Politično sodelovanje

Republika Slovenija in Helenska republika, kot se uradno imenuje Grčija, sta diplomatske odnose vzpostavili 21. julija 1992. Slovenija je odprla veleposlaništvo v Atenah decembra 1993, Grčija pa novembra 1994 v Ljubljani.

Dvostranski odnosi so dobri in prijateljski, brez odprtih vprašanj. Republika Slovenija in Helenska republika kot evropski, obalni in pomorski državi dobro sodelujeta v okviru EU, NATO, OZN, Evro-mediteranske univerze - EMUNI, Jadransko-jonske makroregionalne strategije, Mreže za človekovo varnost, Barcelonske konvencije o varstvu Sredozemskega morja pred onesnaževanjem, Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP). Državi imata podobna stališča glede terorizma, boja proti organiziranemu kriminalu, varstva okolja, povezujejo ju skupni interesi in izzivi v regiji Zahodnega Balkana (širitev EU, migracije, varnost, ohranitev Schengena).

Republika Slovenija se je trikrat konkretno in solidarno odzvala v vseh treh paketih finančne pomoči za Grčijo, čeprav se je tedaj tudi sama soočala z zategovanjem pasu in s krizo.

Republika Slovenija podpira napore Grčije pri soočanju z migrantskim bremenom (v aprilu 2016 je Grčiji donirala humanitarno materialno pomoč v višini 1,05 mio €; Slovenija, v skladu z dogovori v okviru EU, izvaja postopke relokacij migrantov iz Grčije).

Izpostavimo lahko tudi zgodovinske povezave našega prostora z grškim, kot je legenda o Jazonu in Argonavtih, delovanje prinašalcev krščanske vere sv. Cirila in Metoda, jantarna pot, poreklo prvega predsednika novodobne Grčije Kapodistriasa (katerega predniki so se iz Kopra preselili na Krf) ali sodelovanje slovenskega bataljona Primorje v grškem odporniškem gibanju proti fašizmu na Kefaloniji v 2. svetovni vojni.

Svečani podpis pristopne pogodbe z 10 novimi članicami EU, med njimi tudi Slovenije, je bil podpisan leta 2004 prav v Atenah.

Gospodarsko sodelovanje

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Grčiji najdete na spletni strani Izvozno okno.

  • Gospodarska diplomacija

    Interese slovenskega gospodarstva v tujini ščitimo in uveljavljamo z mrežo diplomatskih predstavništev in konzulatov. Na številnih predstavništvih v tujini delujejo ekonomski svetovalci, katerih glavna naloga je pomoč slovenskim podjetjem pri prodiranju na tuje trge. Delo ekonomskih svetovalcev dopolnjuje po vsem svetu razvejana mreža častnih konzulov Slovenije, katerih glavna naloga je zastopanje gospodarskih interesov Slovenije.

Kulturno sodelovanje

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.