Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev slovenskega kulturnega praznika v Grčiji

S koncertom šansonov in kabareta, med katerimi so bile tudi slovenske zimzelene pesmi, v izvedbi slovenskih umetnic, Sabine Gruden in Rebeke Dobravec, je slovensko veleposlaništvo skupaj s slovensko skupnostjo v Mestnem gledališču Pirej obeležilo slovenski državni praznik, Prešernov dan.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Atenah je ob podpori Mestnega gledališča Pirej že drugo leto zapored organiziralo glasbeni večer v foyerju Mestnega gledališča Pirej. V torek, 20. februarja 2024 sta pred grškim in mednarodnim občinstvom nastopili dve slovenski umetnici, Sabina Gruden, mezzosopranistka, ob klavirski spremljavi Rebeke Dobravec.

Slovenska veleposlanica Tamara Weingerl Požar je v svojem govoru poudarila izjemen pomen kulture za slovenski narod. Umetnost in kultura sta odločilno prispevali k obstoju majhnega naroda skozi stoletja.

Med mnogimi nadarjenimi slovenskimi umetniki je izpostavila pomen pesnika Franceta Prešerna. Poudarila je, da sta prav njegovo delo in njegova dediščina pustila trajen pečat v slovenski kulturi, zaradi česar Slovenci dan kulture praznujemo na dan njegove smrti 8. februarja.

Izpostavila je, da bi Prešeren, če bi živel v našem času, brez dvoma veljal za pravega Evropejca ter spomnila na njegovo pesem Zdravljica, v kateri sanja o dnevu svobode za vse, ko bodo narodi med seboj živeli v miru kot sosedje, ne kot sovražniki. Izpostavila je, da so Prešernova stremljenja še vedno le sanje za mnoge po vsem svetu. Njegov poziv k mirnemu sožitju med narodi je še zlasti aktualen v sedanjem nemirnem mednarodnem okolju.

Veleposlanica je izpostavila, da bo Slovenija – zavedajoč se, da lahko narodi, zlasti majhni, napredujejo le v miru; brez zgodovine kakršnih koli sovražnosti in zato resnična zagovornica prijateljskih odnosov med državami; še naprej delovala kot poštena posrednica v mednarodnih forumih, tudi v ZN.

Veleposlanica je tudi izrazila zadovoljstvo, da imata Slovenija in Grčija živahen dvostranski politični dialog, ki bo vrhunec dosegel aprila z obiskom slovenske predsednice Nataše Pirc Musar v Grčiji. Skupaj z grško predsednico Katerino Sakellaropoulou bo slovenska predsednica nagovorila otvoritev gospodarskega foruma v Delfih.

V središču slovenskega glasbenega večera v Pireju sta bili nadarjena umetnica, slovenska operna pevka Sabina Gruden, in talentirana mlada pianistka Rebeka Dobravec, ki sta izvedli skladbe številnih svetovnih skladateljev in različnih glasbenih zvrsti.

Občinstvo je lahko uživalo v skladbah nemško-ameriškega skladatelja Kurta Weilla, ariji Périchole iz opere La Périchole skladatelja Jacquesa Offenbacha in izboru Kabaretnih pesmi Williama Bolcoma.Umetnici sta grške gostitelje počastili z znanim Agapi pou 'gines Vassilisa Tsitsanisa in Manosa Hadjidakisa.

Zadnji del večera je bil posvečen slovenski zimzeleni klasiki. Občinstvo se je lahko prepustilo melodijam priljubljenih pesmi, kot so Brez besed, Poletna noč in Med iskrenimi ljudmi Mojmirja Sepeta ter Mlade oči Jureta Robežnika.

Zbrane je poleg veleposlanice Weingerl Požar v imenu gostiteljice nagovoril tudi podžupan občine Pirej Yiannis Chatzialexis.