Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk slovenske predsednice v Grčiji

Predsednica Slovenije dr. Nataša Pirc Musar se je od 8. do 10. aprila 2024 v Grčiji srečala z grško predsednico Katerino Sakellaropoulou. Obisk je bil priložnost za krepitev že tako odličnega sodelovanja med državama ter izmenjavo pogledov na aktualna zunanjepolitična vprašanja. Slovenska predsednica je bila slavnostna govorka na otvoritveni slovesnosti 9. delfskega gospodarskega foruma v Delfih.

Official Visit of the President of Slovenia to Greece

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar se je od 8. do 10. aprila 2024 v Grčiji srečala s predsednico Helenske republike Katerino Sakellaropoulou. Uradni obisk je bil priložnost za nadaljnjo krepitev že tako odličnega sodelovanja med državama ter izmenjavo pogledov na aktualna dvostranska, evropska in druga zunanjepolitična vprašanja s poudarkom na pristopnem procesu Zahodnega Balkana v EU. Predsednica Republike Slovenije je bila ob tej priložnosti odlikovana z velikim križem Reda odrešenika, najvišjim odlikovanjem, ki ga Grčija podeljuje voditeljem držav za njihov prispevek h krepitvi dvostranskih odnosov.

Obe predsednici sta bili na povabilo generalnega direktorja muzeja Nikolaosa Stampolidisa častni gostji zaključne prireditve mednarodno odmevne razstave Noimata/Meanings v Muzeju Akropole v Atenah.

Drugi dan obiska se je slovenska predsednica srečala s prvim namestnikom predsednika grškega parlamenta Ioannisom Plakiotakisom in predsednikom Parlamentarne skupine slovensko-grškega prijateljstva Nikolaosom Panagiotopoulosom.

Slovenska predsednica je bila v Delfih slavnostna govorka na otvoritveni slovesnosti 9. delfskega gospodarskega foruma, skupaj s predsednico Grčije Katerino Sakellaropoulou, predsednikom Črne gore Jakovom Milatovićem in predsednikom Ukrajine Volodomirjem Zelenskim (preko videopovezave). V svojem govoru je izpostavila pomembnost vlaganja v nedeljiv mir in človeško dostojanstvo za vse.

Uradni obisk je spremljal bogat kulturni program.