Skoči do osrednje vsebine

Slovenska književnost se predstavlja v Grčiji

Sredi maja sta Grčijo obiskala dva vidna slovenska književnika. Drago Jančar je predstavil grški prevod svojega romana In ljubezen tudi v Atenah ter na 20. solunskem knjižnem sejmu. V Solunu je svoj roman Panorama grškemu občinstvu predstavil tudi Dušan Šarotar.

Slovenski literarni teden v Grčiji je otvoril Drago Jančar, eden najvidnejših sodobnih slovenskih avtorjev. Grčijo je obiskal ob izdaji svojega drugega v grščino prevedenega romana In ljubezen tudi (Ακόμα και ο έρωτας), ki ga je prevedla Lojzka Avayanos.

Svojo knjigo je najprej predstavil v Atenah, kjer je v sredo, 15. maja 2024, potekal literarni večer v knjigarni Epi Lexi. Pogovor z avtorjem je vodil Anastasis Vistonitis, priznani grški pesnik in literarni kritik. Dan kasneje je roman predstavil še na 20. solunskem mednarodnem knjižnem sejmu, kjer je pogovor z avtorjem vodil urednik založbe Kastaniotis Grigoris Bekos, pri kateri je Jančar izdal svoj drugi roman.

V petek, 17. maja 2024, se je na mednarodnem solunskem knjižnem sejmu predstavil še en plodovit slovenski umetnik, Dušan Šarotar, ki je grški publiki predstavil svoj roman Panorama.

Na vseh dogodkih je povabljene nagovorila slovenska veleposlanica v Atenah Tamara Weingerl Požar. Veleposlanica je izpostavila dinamičen dvostranski politični dialog med Grčijo in Slovenijo, ki je vrhunec dosegel z aprilskim obiskom slovenske predsednice Pirc Musar v Grčiji. Poudarila je, da so slovenski jezik, umetnost in kultura vedno imeli izjemen pomen za slovenski narod in so skozi stoletja, tudi v času brez oblikovane državnosti, odločilno prispevali k obstoju našega naroda. Veleposlaništvo prav zato vedno s posebnim veseljem podpira in grški javnosti predstavlja nadarjene slovenske umetnike, od mladih talentiranih glasbenikov do najbolj uveljavljenih in nagrajenih sodobnih evropskih romanopiscev. V svojem nagovoru je izpostavila tudi nagrade in priznanja, ki sta jih prejela avtorja v Sloveniji in tujini.