Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj na Ciper v času epidemije COVID-19

(nazadnje posodobljeno 10. marca 2021)

Po osveženi kategorizaciji držav spada Republika Slovenija med države visokega rizika – Rdeča in potniki iz Slovenije morajo imeti potrdilo o negativnem testu PCR, ki ni starejše od 72 ur.

Države na seznamu kategorije Zelena (brez omejitev pri potovanju na Ciper): Islandija, Avstralija, Nova Zelandija, Singapur, Saudska Arabija. Potniki, ki prihajajo iz držav zelene kategorije ne potrebujejo PCR testa in se jim ni potrebno izolirati. Do 31. marca 2021 bodo morali opraviti testiranje PCR ob prihodu na Ciper, stroške bo pokrila Republika Ciper. Od 1. aprila 2021 ne bo več omejitev. Države na seznamu kategorije Oranžna (potniki iz teh držav morajo predložiti ne več kot 72 ur star negativni izvid PCR): Danska, Finska, Norveška, Kitajska (vključno Hongkong, Macao), Južna Koreja, Tajska. Ciprski državljani, državljani tretjih držav s stalnim bivališčem na Cipru ter diplomati, ki priletijo na Ciper iz držav na seznamu Oranžna bodo test za COVID-19 lahko opravili takoj po prihodu na Ciper. Stroške bodo pokrili sami in do objave rezultatov morajo ostati v samoizolaciji.

Države na seznamu kategorije Rdeča (države povečanega tveganja v primerjavi s kategorijami Zelena in Oranžna): Avstrija, Belgija, Bolgarija, Francija, Irska, Hrvaška, Luksemburg, Romunija, Španija, Italija, Malta, Nizozemska, Madžarska, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Švedska, Nemčija, Grčija, Andora, Monako, Vatikan, San Marino, Švica, Lihtenštajn.

Potniki, ki prihajajo iz držav rdeče kategorije morajo:

 • opraviti laboratorijski test PCR v 72 urah pred odhodom, ki dokazuje negativen rezultat PCR in
 • opraviti laboratorijski test po prihodu v Republiko Ciper. Stroške pregleda krijejo sami, poleg tega pa bi morale takšne osebe ostati v samoizolaciji, dokler ni objavljen rezultat testa.

Naslednje kategorije potnikov lahko vstopijo v Republiko Ciper iz držav rdeče kategorije, potem ko so na lastne stroške opravile laboratorijske preiskave ob prihodu v Republiko Ciper:

 1. ciprski državljani in družinski člani (zakonci tujci, mladoletni otroci in starši),
 2. osebe, ki zakonito prebivajo v republiki,
 3. osebe, upravičene do vstopa v republiko po Dunajski konvenciji.

V tem primeru morajo osebe, ki spadajo v zgornje kategorije 1-3, ostati obvezno samoizolirane 72 ur od prihoda, po koncu 72 ur pa morajo narediti drugi PCR test na lastne stroške. Če je ponovitveni test negativen, potem lahko prekinejo samoizolacijo. Rezultat testa je treba poslati na naslednji e-poštni naslov: monada@mphs.moh.gov.cy.

Države na seznamu kategorije Siva (posebno dovoljenje): Združeno kraljestvo, Izrael,  Rusija, Združeni arabski emirati, Ukrajina, Jordanija, Libanon, Egipt,  Belorusija, Ruanda.

Za države sive kategorije (posebno dovoljenje) je vstop v Republiko Ciper dovoljen le za naslednje kategorije potnikov:

 1. ciprski državljani in družinski člani (zakonci tujci, mladoletni otroci in starši);
 2. državljani EU, državljani držav Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Lihtenštajn, Norveška) in Švice;
 3. osebe, ki zakonito prebivajo v republiki;
 4. osebe, upravičene do vstopa v republiko po Dunajski konvenciji;
 5. državljani tretjih držav, ki lahko vstopijo v Republiko Ciper s posebnim dovoljenjem republike, kot je to določeno v odloku o karanteni (N.9) iz leta 2021.

Upoštevati je treba, da morajo potniki, ki prihajajo iz držav te kategorije opraviti laboratorijski test PCR v 72 urah pred odhodom in imeti potrdilo o negativnem rezultatu PCR. Brez kategorije št. 2 zgoraj potniki lahko opravijo laboratorijski test po prihodu v Republiko Ciper na lastne stroške.

Potniki, ki v Republiko Ciper prispejo iz držav sive kategorije (posebno dovoljenje) ostanejo v obvezni samoizolaciji ali obvezni karanteni za 14 dni ali drugače, v obvezni samoizolaciji ali obvezni karanteni za 10 dni, pod pogojem, da opravijo še en test Covid-19 (sami 10. dan in rezultat je negativen. Rezultat testa mora biti poslan na naslednji e-poštni naslov: monada@mphs.moh.gov.cy).

V skladu z Odredbo o karanteni (št. 9) z dne 26. februarja 2021 do 31 marca 2021 ob 23.59, osebe, ki prihajajo iz Združenega kraljestva, opravijo laboratorijski test ob njihovem prihodu na letališča Larnaka in Pafos in se odpeljeta ob na državne stroške hotelom republike za obvezno 7-dnevno izolacijo. 7. dne dan po prihodu opravijo še en laboratorijski test (na republiške stroške) v primeru negativnega rezultata pa ostanejo v samo-izolaciji še 3 dni (skupaj dni v obvezni izolaciji: 10 dni).

Poudarjeno je, da so vsi potniki, ne glede na kategorijo države, dolžni oddati prošnjo za CyprusFlightPass v 24 urah pred njihovim odhodom leta. Poleg tega, da bi zagotovili javno zdravje in spremljanje epidemiološkega stanja

Vzorčno molekularno laboratorijsko testiranje potnikov se bo izvajalo na izbranih letih.

Seznam držav po kategorijah Zelena, Oranžna, Rdeča in Siva je pripravilo medvladno telo na podlagi epidemiološke slike v posameznih državah. Seznam se bo glede na epidemiološko stanje v posameznih državah sproti dopolnjeval.

Več informacij in sezname držav lahko najdete na spletni strani o letih na Ciper.

Vsi potniki (ne glede na kategorijo držav Zelena, Oranžna, Rdeča in Siva ), ki letijo na Ciper, morajo pred poletom na spletni platformi izpolniti podatke za Cyprus Flight Pass. Obrazce se v primeru tehničnih težav izjemoma lahko izpolni na roko.

Omejitveni ukrepi

(nazadnje posodobljeno 10. marca 2021)

Zaradi pandemije Covid-19 je na Cipru uvedenih več ukrepov, ki se prilagajajo epidemiološki sliki. Velja policijska ura ponoči od 21.00 do 5.00 ure in omejitev gibanja podnevi.

Gibanje med policijsko uro je izjemoma dovoljeno iz naslednjih razlogov:

 1. odhod na delo in vrnitev z dela s predložitvijo obrazca A, ki ga izpolni in podpiše delodajalec.
 2. zaradi neizogibne nujnosti, tj. odhod v zdravstveni dom ali bolnišnico ali lekarno ali k veterinarju za nujne zdravstvene primere ali za nujno pomoč ljudem, ki ne morejo skrbeti zase ali se morajo zaščititi.

Gibanje podnevi po izjemi je dovoljeno dvakrat na dan. Razlogi za gibanje razen odhoda na delo in vrnitve z dela, ki se dokazuje s predložitvijo obrazca A:

 1. obisk lekarne, obisk zdravnika ali darovanje krvi ali laboratorijske preiskave Covid-19 ali cepljenje;
 2. obisk trgovine z najnujnejšimi dobrinami / storitvami, vključno s prevozom;
 3. odhod v banko za transakcije, ki niso na voljo na spletu;
 4. nujno potrebni obiski javnih služb ali služb širšega javnega sektorja in lokalnih oblasti ali zasebnih podjetij, ki delujejo brez začasne ustavitve;
 5. pomoč ljudem, ki ne morejo skrbeti zase, ali ljudem, ki se morajo zaščititi ali so v samo-izolaciji in / ali v krajih prisilne izolacije (karantene) ali na obisku doma;
 6. telesna dejavnost ali posamezni športi, ki se izvajajo na območjih, kjer je dostop dovoljen;
 7. odhod v cerkev k maši ali na druge vrste verskega bogoslužja ali na individualno molitev ali na obred, npr. pogreb, poroka, krst;
 8. kateri koli drug razlog, ki je lahko upravičen z ukrepi za zaprtje (lockdown);
 9. odhod v kino, gledališče. frizerski salon, brivnico, kozmetični salon in salon za tetoviranje.

Točka 8. vključuje tudi naslednje:

 • gibanje razvezanih ali ločenih staršev, ki je potrebno za nemoteno komunikacijo med starši in otroki;
 • odhod na specializirane terapije za invalide ali kronične bolezni skupaj z njihovim negovalcem;
 • vožnja vojaka iz in v vojašnico; 
 • odhod na letališči Larnaca in Paphos in prevoz z oseb z letališča za prevoz oseb ob predložitvi dokazila (vozovnice), ki prikazuje dan in / ali čas prihoda, odhoda;
 • gibanje kmetov in živinorejcev pod pogojem z ustreznimi dokazi
 • obiskovanje in vrnitev iz zavetišč za živali zaradi oskrbe ali hranjenja potepuških živali, pod pogojem, da ima oseba potrdilo, ki ga je potrdila priznana organizacija za dobro počutje živali, in ustrezno obvestilo veterinarske službe.

Gibanje med okrožji je dovoljeno, če namen spada med devet (9) možnih izjem in ne presega treh (3) ur.

Družabna srečanja doma so prepovedana, z izjemo obiskov do štirih oseb, če gre za sorodnike 1. ali 2. reda. V hišah / stanovanjih ne smejo potekati zabave za poroke in krste.

Obisk doma pa je dovoljen z namenom:

 • skrb za mladoletnike in invalide v obdobju / trajanju, ko je na njihovem delovnem mestu fizična prisotnost staršev / skrbnikov (npr. osebje vrtcev, vzgojitelji, skrbniki, negovalci itd.).
 • zagotavljanje pomoči ljudem, ki ne morejo skrbeti zase (zdravila, oskrba posameznikov, preskrba s hrano itd.). Razume se, da bi morale take osebe sprejeti vse osebne zaščitne ukrepe in ostati le razumno obdobje, potrebno za oskrbo posameznika, da ga ne bi ogrozile.
 • delo strokovnjakov, kot so električarji, vodovodarji, gospodinje, vrtnarji, slikarji itd., pa tudi zdravstveni delavci (fizioterapevti, logopedi, delovni terapevti, patronažne medicinske sestre itd.) le v razumnem času, potrebnem za njihovo delo.

Prepovedan je dostop do družabnih srečanj na javnih in zasebnih prostorih za sestanke, in sicer na trgih, v parkih, izletiščih, marinah, plažah, peš conah itd.

Dostop je dovoljen samo do parkov in plaž, izključno za namene telesne vadbe.

Dostop do naravnih poti je prepovedan tako za osebno vadbo kot tudi za druge namene.

Od 8. februarja je dovoljena prisotnost do 50 vernikov v krajih verskega čaščenja, če upoštevajo zdravstvene protokole (razdalje, maske, največje število oseb glede na prostor).

Osebe, mlajše od 65 let pridobijo dovoljenje za gibanje po izjemi s pošiljanjem SMS na številko 8998 ciprskega operaterja IVR. Ljudje, starejši od 65 let, lahko za gibanje izjemoma uporabljajo obrazec B. Zaposlenim, ki gredo na delo in se vračajo z dela, ni treba poslati sporočila SMS. Predložiti morajo obrazec A, ki ga je podpisal delodajalec.

Poleg tega SMS ni potreben za:

 • gibanje invalidov in oseb, ki spadajo v spekter avtizma, skupaj z njihovimi negovalci;
 • prevoz mladoletnih otrok iz vrtcev in vrtcev, vrtcev, dnevnih centrov, osnovnih šol, osnovnih šol in specialnih šol ter dijakov tretjega letnika Liceja;
 • za sprehajanje domače živali (v radiju 500 m od njihovega prebivališča), pod pogojem, da ne presegajo dveh oseb, razen mladoletnih otrok.

Ciprski državljani bi morali uporabljati številko osebne izkaznice, evropski državljani in državljani tretjih držav pa svojo registracijsko številko tujca (ARC) ali svoje potrdilo o registraciji ali dovoljenje za prebivanje; številka tujega potnega lista ali osebne izkaznice, številka diplomatskega potnega lista.

Na SMS bodo na voljo štirje različni odgovori: odobritev, zavrnitev zaradi strukture sporočila, zavrnitev zaradi prekoračitve največjega dovoljenega števila gibanj in zavrnitev zaradi neupoštevanja policijske ure.

Odobritev bo veljavna v razumnem časovnem obdobju, odvisno od kategorije iskanega gibanja.

Ljudje morajo imeti pri sebi osebno izkaznico ali potni list ali drug osebni dokument, če jih ustavi policija.

Tisti, ki imajo težave s številko 8998, lahko pokličejo 80012012 s ciprskih telefonskih številk in +357 22 285777 za tuje številke od 5. do 21. ure.

Spletno mesto Urada za komuniciranje o koronavirusu vsebuje izčrpne informacije o tem, kako v izjemnih primerih pridobiti dovoljenje za gibanje.

Slovenskim državljanom, ki živijo na Cipru, svetujemo, da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Več informacij o koronavirusu na Cipru najdete tudi na spletni strani ciprskega ministrstva za zdravje.

V primeru simptomov ali drugih vprašanj v zvezi s koronavirusom na Cipru, lahko pokličete dežurno telefonsko številko 1420.

Vstop na Ciper

Slovenski državljani za vstop na Ciper vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Nudenje konzularne pomoči slovenskim državljanom na severnem delu Cipra je lahko omejeno, saj angažiranje uradnih ciprskih organov na tem območju ni možno, pogoji posredovanja slovenskih predstavništev ali predstavništev drugih držav članic EU v regiji pa so zelo oteženi.

Organi Republike Ciper opozarjajo, da so uradni mejni prehodi za vstop na otok letališča in pristanišča na ozemlju Republike Ciper (južni del otoka), varovalni pas med južnim in severnim delom Cipra pa se da prečkati prek sedmih kontrolnih točk: dveh na zahodnem delu (Limnitis/Yesilirmak; Astromeritis/Zodeia), treh v Nikoziji (Ayios Dometios/Metehan; palača Ledra in Ledra/Lokmaci, slednja dva prehoda sta namenjena pešcem in kolesarjem) ter dveh kontrolnih točkah na vzhodu (Pergamos/Pyla in Ayios Nicolaos/Strovilia). V izjemnih okoliščinah za odzivanje na situacije, ki resno vpivajo na javni red ali notranjo varnost se kot skrajni ukrep lahko uvede začasni nadzor, omejitve ali zaprtje mejnih prehodov in/ali kontrolnih točk. Trajali naj bi le toliko časa, dokler trajajo izredne okoliščine.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se pri odločanju za nakup ali sklenitev kakšnega drugega pravnega posla v zvezi z nepremičninami na severnem delu Cipra, ki ni pod dejanskim nadzorom Republike Ciper, predhodno posvetujejo  z odvetnikom ali drugim pooblaščenim pravnim strokovnjakom. Obstaja namreč možnost uveljavljanja pravnih zahtevkov grških Ciprčanov, ki so bili s severnega dela Cipra razseljeni leta 1974, glede lastništva na nepremičninah na severnem delu Cipra, s potencialno resnimi pravnimi in finančnimi posledicami.

Sodišče Evropske unije je v aprila 2009 izdani sodbi v zadevi Apostolides proti Orams (C-420/07) razsodilo, da je mogoče sodbo ciprskega sodišča zoper državljana druge države članice EU, ki sta kupila nepremičnino od tretje osebe brez soglasja razseljenega ciprsko grškega pravnega lastnika, priznati in izvršiti v drugi državi članici EU, tudi v Republiki Sloveniji.

Poleg tega je na Cipru nakup, prodaja, najem ali oglaševanje prodaje nepremičnin na severnem delu Cipra, ki so v lasti grških Ciprčanov, kaznivo dejanje, ki se kaznuje z do 7 letno zaporno kaznijo, kazniv pa je tudi poskus storitve tega kaznivega dejanja.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.