Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj na Ciper v času epidemije COVID-19

(posodobljeno 4. junija 2021)

Po osveženi kategorizaciji držav spada Republika Slovenija med države visokega rizika – Rdeča.

Pred vstopom na Ciper je potrebna spletna registracija na https://cyprusflightpass.gov.cy/.

Zahtevan je:

 • test PCR v 72 urah pred odhodom na Ciper, ki dokazuje negativen rezultat PCR in test PCR po prihodu na Ciper. Stroške pregleda krijejo potniki sami, poleg tega pa bi morale takšne osebe ostati v samoizolaciji, dokler ni objavljen rezultat testa.

Potniki, ki imajo potrdilo o cepljenju, lahko na Ciper vstopijo brez PCR testa in ne potrebujejo samoizolacije. Ti potniki se registrirajo na www.cyprusflightpass.goc.cy/en/vaccinated-fly-request.

Potnikom predlagamo, da redno spremljajo spletno stran https://cyprusflightpass.gov.cy/ ter pogoje za vstop na Ciper.

Države na seznamu kategorije Zelena (brez omejitev pri potovanju na Ciper): Islandija, Avstralija, Nova Zelandija, Singapur, Saudska Arabija. Potniki, ki prihajajo iz držav zelene kategorije ne potrebujejo PCR testa in se jim ni potrebno izolirati. Do 31. marca 2021 bodo morali opraviti testiranje PCR ob prihodu na Ciper, stroške bo pokrila Republika Ciper. Od 1. aprila 2021 ne bo več omejitev. Države na seznamu kategorije Oranžna (potniki iz teh držav morajo predložiti ne več kot 72 ur star negativni izvid PCR): Danska, Finska, Norveška, Kitajska (vključno Hongkong, Macao), Južna Koreja, Tajska. Ciprski državljani, državljani tretjih držav s stalnim bivališčem na Cipru ter diplomati, ki priletijo na Ciper iz držav na seznamu Oranžna bodo test za COVID-19 lahko opravili takoj po prihodu na Ciper. Stroške bodo pokrili sami in do objave rezultatov morajo ostati v samoizolaciji.

Države na seznamu kategorije Rdeča (države povečanega tveganja v primerjavi s kategorijami Zelena in Oranžna): Avstrija, Belgija, Bolgarija, Francija, Irska, Hrvaška, Luksemburg, Romunija, Španija, Italija, Malta, Nizozemska, Madžarska, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Švedska, Nemčija, Grčija, Andora, Monako, Vatikan, San Marino, Švica, Lihtenštajn.

Potniki, ki prihajajo iz držav rdeče kategorije morajo:

 • opraviti laboratorijski test PCR v 72 urah pred odhodom, ki dokazuje negativen rezultat PCR in
 • opraviti laboratorijski test po prihodu v Republiko Ciper. Stroške pregleda krijejo sami, poleg tega pa bi morale takšne osebe ostati v samoizolaciji, dokler ni objavljen rezultat testa.

Naslednje kategorije potnikov lahko vstopijo v Republiko Ciper iz držav rdeče kategorije, potem ko so na lastne stroške opravile laboratorijske preiskave ob prihodu v Republiko Ciper:

 1. ciprski državljani in družinski člani (zakonci tujci, mladoletni otroci in starši),
 2. osebe, ki zakonito prebivajo v republiki,
 3. osebe, upravičene do vstopa v republiko po Dunajski konvenciji.

V tem primeru morajo osebe, ki spadajo v zgornje kategorije 1-3, ostati obvezno samoizolirane 72 ur od prihoda, po koncu 72 ur pa morajo narediti drugi PCR test na lastne stroške. Če je ponovitveni test negativen, potem lahko prekinejo samoizolacijo. Rezultat testa je treba poslati na naslednji e-poštni naslov: monada@mphs.moh.gov.cy.

Države na seznamu kategorije Siva (posebno dovoljenje): Združeno kraljestvo, Izrael,  Rusija, Združeni arabski emirati, Ukrajina, Jordanija, Libanon, Egipt,  Belorusija, Ruanda.

Za države sive kategorije (posebno dovoljenje) je vstop v Republiko Ciper dovoljen le za naslednje kategorije potnikov:

 1. ciprski državljani in družinski člani (zakonci tujci, mladoletni otroci in starši);
 2. državljani EU, državljani držav Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Lihtenštajn, Norveška) in Švice;
 3. osebe, ki zakonito prebivajo v republiki;
 4. osebe, upravičene do vstopa v republiko po Dunajski konvenciji;
 5. državljani tretjih držav, ki lahko vstopijo v Republiko Ciper s posebnim dovoljenjem republike, kot je to določeno v odloku o karanteni (N.9) iz leta 2021.

Upoštevati je treba, da morajo potniki, ki prihajajo iz držav te kategorije opraviti laboratorijski test PCR v 72 urah pred odhodom in imeti potrdilo o negativnem rezultatu PCR. Brez kategorije št. 2 zgoraj potniki lahko opravijo laboratorijski test po prihodu v Republiko Ciper na lastne stroške.

Potniki, ki v Republiko Ciper prispejo iz držav sive kategorije (posebno dovoljenje) ostanejo v obvezni samoizolaciji ali obvezni karanteni za 14 dni ali drugače, v obvezni samoizolaciji ali obvezni karanteni za 10 dni, pod pogojem, da opravijo še en test Covid-19 (sami 10. dan in rezultat je negativen. Rezultat testa mora biti poslan na naslednji e-poštni naslov: monada@mphs.moh.gov.cy).

V skladu z Odredbo o karanteni (št. 9) z dne 26. februarja 2021 do 31 marca 2021 ob 23.59, osebe, ki prihajajo iz Združenega kraljestva, opravijo laboratorijski test ob njihovem prihodu na letališča Larnaka in Pafos in se odpeljeta ob na državne stroške hotelom republike za obvezno 7-dnevno izolacijo. 7. dne dan po prihodu opravijo še en laboratorijski test (na republiške stroške) v primeru negativnega rezultata pa ostanejo v samo-izolaciji še 3 dni (skupaj dni v obvezni izolaciji: 10 dni).

Poudarjeno je, da so vsi potniki, ne glede na kategorijo države, dolžni oddati prošnjo za CyprusFlightPass v 24 urah pred njihovim odhodom leta. Poleg tega, da bi zagotovili javno zdravje in spremljanje epidemiološkega stanja

Vzorčno molekularno laboratorijsko testiranje potnikov se bo izvajalo na izbranih letih.

Seznam držav po kategorijah Zelena, Oranžna, Rdeča in Siva je pripravilo medvladno telo na podlagi epidemiološke slike v posameznih državah. Seznam se bo glede na epidemiološko stanje v posameznih državah sproti dopolnjeval.

Več informacij in sezname držav lahko najdete na spletni strani o letih na Ciper.

Vsi potniki (ne glede na kategorijo držav Zelena, Oranžna, Rdeča in Siva ), ki letijo na Ciper, morajo pred poletom na spletni platformi izpolniti podatke za Cyprus Flight Pass. Obrazce se v primeru tehničnih težav izjemoma lahko izpolni na roko.

Omejitveni ukrepi

Α. Omejitev gibanja:

1. V katerem času je omejeno nočno gibanje?

Od 29. maja do 9. junija velja omejitev gibanja med 1. in 5. uro zjutraj.

Od 10. junija omejitev gibanja v nočnem času ne velja več.

2. Pod katerimi pogoji se lahko posamezniki gibajo v nočnem času (med 1. in 5. uro) v obdobju med 29. majem in 9. junijem?

Gibanje v nočnem času je v tem obdobju izjemoma dovoljeno v naslednjih primerih:

 • Za prihod na delo in odhod z dela ob predložitvi obrazca A, ki ga izpolni in podpiše delodajalec ter potrjuje nujnost gibanja v zgoraj navedenem času.
 • Za nujne primere, kot so nujna zdravstvena stanja (dostop do zdravstvenih domov, bolnišnic, lekarn, veterinarskih ambulant) ali pomoč osebam, ki ne morejo skrbeti same zase ali morajo biti v samoizolaciji.  

3. Katera dokazila so veljavna za potrdilo SafePass?

Osebe, ki želijo dostopati do določenih mest, morajo predložiti eno od naslednjih dokazil:

 • potrdilo o cepljenju, iz katerega je razvidno, da so od prejema prvega odmerka cep­iva minili vsaj 3 tedni;
 • potrdilo, da je oseba v obdobju zadnjih 6 mesecev prebolela covid-19;
 • če oseba nima zgoraj navedenega potrdila in kot začasno rešitev lahko državljani, ki imajo 12 let ali več, predložijo potrdilo o negativnem izvidu PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 72 ur.

4. V katerih primerih je treba predložiti zgoraj navedena potrdila?

Osebe, stare 12 let ali več, morajo imeti potrdilo SafePass in ga v primeru preverjanja predložiti pooblaščenim uradnim osebam v naslednjih prostorih/objektih:

 • v zaprtih prostorih gostinskih obratov (restavracije, kavarne, bari, okrepčevalnice ipd.)
 • v verskih objektih
 • v zaprtih prostorih gledališč, kinodvoran in drugih dvoran, namenjenim uprizoritveni umetnosti ali nastopom
 • v nakupovalnih centrih in veleblagovnicah
 • na družabnih dogodkih, kot so poroke, krsti in pogrebi
 • v telovadnicah, plesnih šolah in drugih prostorih za športne dejavnosti v skladu s smernicami Ciprske športne organizacije  
 • v domovih za starejše, nastanitvenih objektih za kronične bolnike in drugih pripadajočih objektih
 • v hotelih in turističnih nastanitvah
 • na konferencah, sejmih
 • v igralnicah.

5. V katerih primerih ni treba predložiti zgoraj navedenih potrdil?

Potrdil ni treba predložiti za obisk naslednjih mest:

 • na terasah gostinskih obratov
 • v  frizerskih in lepotnih salonih
 • v bankah
 • v službah zasebnega, javnega in širšega javnega sektorja, ki zagotavljajo javne storitve
 • v objektih, v katerih se prirejajo igre na srečo in stave
 • na tržnicah, v supermarketih, pekarnah, mesnicah, ribarnicah, v minimarketih, trafikah, lekarnah
 • na plažah
 • na območjih za piknike na prostem, ob jezovih in v živalskih vrtovih.

6. Katera potrdila veljajo kot SafePass?

V primeru negativnega rezultata testa na SARS-CoV-2 (PCR ali hitri test) se potrdilo Safepass predloži v tiskani obliki, kot ga izda zasebni klinični laboratorij ali mobilna enota za testiranje (izvirnik), ali kot SMS sporočilo, ki so ga posamezniki prejeli na svojo telefonsko številko. V primeru potrdila o cepljenju se predloži cepilna kartica, ki jo izdajo cepilni centri. Osebe, ki so v zadnjih 6 mesecih prebolele covid-19, lahko pokažejo SMS sporočilo o zaključeni zdravstveni obravnavi, ki so ga prejele na svojo telefonsko številko.

7. Kdo je pooblaščen za preverjanje potrdil SafePass?

Za preverjanje, ali ima oseba SafePass ali ne, so odgovorni samo policisti ali osebe pristojnih ministrstev/služb, odvisno od področja njihove pristojnosti. Vodje podjetij/objektov niso odgovorni za preverjanje potrdil Safepass in državljani niso dolžni predložiti potrdila SafePass nepooblaščenim osebam.

Β. Družabna srečanja in dogodki:

8. Kje so družabna srečanja dovoljena?

Srečanja so dovoljena na javnih površinah, kot so parki, trgi, jezovi, prostori za piknike, plaže, cone za pešce, pristanišča, živalski vrtovi ipd.

9. Ali so dovoljena druženja doma?

Druženja doma so dovoljena, vendar za največ 20 ljudi, kar vključuje mladoletne osebe in osebe s stalnim prebivališčem.

10. Ali so na porokah in krstih dovoljena kosila ali večerje?

Med 1. in 9. junijem je dovoljeno ob porokah in krstih prirejati kosila/večerje v gostinskih in hotelskih obratih ali dvoranah za prireditve ob upoštevanju naslednjih zdravstvenih protokolov:

 • 150 oseb v zaprtem prostoru za kosilo ali večerjo, ali
 • 280 oseb na prostem za kosilo ali večerjo,
 • zabave s koktejli so dovoljene kadar koli za največ 250 oseb, vendar samo na prostem.

Med 10. in 30. junijem je dovoljeno ob porokah in krstih prirejati kosila/večerje v gostinskih in hotelskih obratih ali dvoranah za prireditve, ob upoštevanju naslednjih zdravstvenih protokolov:

 • 200 oseb v zaprtem prostoru za kosilo ali večerjo, ali
 • 350 oseb na prostem za kosilo ali večerjo,
 • zabave s koktejli so dovoljene kadar koli za največ 250 oseb, vendar samo na prostem.

Če so kosila/večerje ob poroki in krstu organizirana na domu, je treba predložiti dokazilo o poroki/krstu (npr. vabilo) ter navesti razpoložljivo površino hiše ali stanovanja, da se v skladu z ustreznim protokolom določi največje število udeležencev. Te podatke je treba poslati po elektronski pošti na naslov: healthservices@mphs.moh.gov.cy, da pristojna služba izda dovoljenje.

Udeleženci morajo predložiti potrdila, ki so navedena v odgovoru na tretje vprašanje.

C. Verski obredi:

11. Ali so verski obredi in druge oblike bogoslužja dovoljeni?

Od 1. junija je dovoljeno zbiranje članov cerkvene skupnosti do največ 50-odstotne zasedenosti bogoslužnega objekta. Največ 50-odstotna zasedenost velja tudi za verske obrede, kot so poroke, krsti in pogrebi.

Pogoj za fizično navzočnost članov verske skupnosti v bogoslužnih prostorih je potrdilo Safepass, kot je opisano v odgovoru na tretje vprašanje.

D. Ponovno odprtje storitev:

12. Ali je dovoljeno obratovanje gostinskih obratov?

Od 1. junija je v skladu z ustreznim protokolom dovoljeno obratovanje v zaprtih prostorih in na prostem za naslednje skupine gostinskih obratov:

 • restavracije
 • točilnice
 • bifeje
 • pivnice
 • okrepčevalnice in bare
 • kavarne
 • restavracije v nakupovalnih središčih, menze in/ali športne klube, kulturne klube, združenja, društva itd.

Pogoj za vstop v zaprte prostore je potrdilo SafePass, kot je opisano v odgovoru na tretje vprašanje.

13. Ali nočni klubi smejo obratovati?

Nočni klubi lahko spet obratujejo od 10. junija v skladu z zdravstvenimi protokoli.

Pogoj za vstop v zaprte prostore je potrdilo SafePass, kot je opisano v odgovoru na tretje vprašanje.

14.  Kakšne bodo spremembe pri obratovanju igralnic?

Od 1. junija je dovoljena večja zasedenost igralnic, in sicer 50-odstotna.

Pogoj za vstop je potrdilo SafePass, kot je opisano v odgovoru na tretje vprašanje.

15. Ali je dovoljeno obratovanje igrišč, zabaviščnih in tematskih parkov?

Od 1. junija je dovoljeno obratovanje igrišč v notranjih prostorih in na prostem, v skladu s protokolom, ki velja za gostinske obrate. Prirejanje zabav (npr. rojstnodnevnih) ni dovoljeno.

Od 16. junija je v skladu z zdravstvenim protokolom dovoljeno prirejati otroške zabave na igriščih, v zabaviščnih in tematskih parkih.

Pogoj za vstop v notranje prostore je potrdilo SafePass, kot je opisano v odgovoru na tretje vprašanje.

16. Ali so dovoljene konference in sejmi?  

Od 1. junija je dovoljeno prirejati konference in sejme ob upoštevanju pravila o največ 50-odstotni zasedenosti zaprtega prostora.

Zabave s koktejli so dovoljene v skladu s protokolom za prirejanje družabnih dogodkov.

Pogoj za udeležbo je potrdilo SafePass, kot je opisano v odgovoru na tretje vprašanje.

17. Ali kampi lahko obratujejo?

Obratovanje kampov in podobnih zmogljivosti je dovoljeno od 16. junija.

Od 16. junija so dovoljene tudi poletne šole in tabori za otroke.

Za vse osebe, stare 12 let ali več, je za vse zgoraj navedene zmogljivosti obvezno potrdilo SafePass, kot je opisano v odgovoru na tretje vprašanje.

18. Kako obratujejo zasebni, javni in širši javni sektor?

Do 9. junija zasebna podjetja in službe oz. storitve javnega in širšega javnega sektorja z izjemo nujnih storitev obratujejo po pravilu največ 50-odstotne fizične navzočnosti zaposlenih na delovnem mestu.

Od 10. junija omejitev števila zaposlenih, fizično navzočih na delovnem mestu, ne velja več.

19. Kakšni ukrepi veljajo za področje športa in športnih dejavnosti?

Za obratovanje športnih objektov, vključno z bazeni, in športne dejavnosti, veljajo priporočila Ciprske športne organizacije.

E. Kulturne dejavnosti:

20. Kako bodo delovale kulture ustanove (gledališča, amfiteatri in drugi prostori za uprizoritvene umetnosti)?

Od 1. junija bodo zaprti prostori kulturnih ustanov in kulturna prizorišča na prostem (gledališča, amfiteatri in drugi prostori za uprizoritvene umetnosti) lahko obratovali ob upoštevanju pravila največ 50-odstotne zasedenosti in v skladu z zdravstvenimi protokoli.

Pogoj za vstop v zaprte prostore je potrdilo SafePass, kot je opisano v odgovoru na tretje vprašanje.

21. Ali je dovoljeno prirejanje festivalov v cerkvah?

Od 10. junija so v cerkvah dovoljeni folklorni festivali ob upoštevanju zdravstvenih protokolov, ki veljajo za kmečke tržnice.

F. Skupinske dejavnosti in druge popoldanske dejavnosti za otroke do vključno 18. leta starosti:

22. Kaj velja za skupinske dejavnosti ter športne in družabne dejavnosti za otroke do vključno 18. leta starosti?

Od 1. junija so dovoljene vse skupinske dejavnosti za otroke do vključno 18. leta starosti ob upoštevanju zdravstvenih protokolov.

Od 1. junija so dovoljene tudi druge družabne in obšolske dejavnosti za otroke do vključno 18. leta starosti, pri čemer morajo otroci, stari 12 let ali več, predložiti negativen rezultat testa, ki ni starejši od 72 ur. Za družabne in obšolske dejavnosti na prostem za otroke do vključno 18. leta starosti še vedno velja obvezno tedensko testiranje vseh otrok, starih 12 let ali več.

Vstop na Ciper

Slovenski državljani za vstop na Ciper vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Nudenje konzularne pomoči slovenskim državljanom na severnem delu Cipra je lahko omejeno, saj angažiranje uradnih ciprskih organov na tem območju ni možno, pogoji posredovanja slovenskih predstavništev ali predstavništev drugih držav članic EU v regiji pa so zelo oteženi.

Organi Republike Ciper opozarjajo, da so uradni mejni prehodi za vstop na otok letališča in pristanišča na ozemlju Republike Ciper (južni del otoka), varovalni pas med južnim in severnim delom Cipra pa se da prečkati prek sedmih kontrolnih točk: dveh na zahodnem delu (Limnitis/Yesilirmak; Astromeritis/Zodeia), treh v Nikoziji (Ayios Dometios/Metehan; palača Ledra in Ledra/Lokmaci, slednja dva prehoda sta namenjena pešcem in kolesarjem) ter dveh kontrolnih točkah na vzhodu (Pergamos/Pyla in Ayios Nicolaos/Strovilia). V izjemnih okoliščinah za odzivanje na situacije, ki resno vpivajo na javni red ali notranjo varnost se kot skrajni ukrep lahko uvede začasni nadzor, omejitve ali zaprtje mejnih prehodov in/ali kontrolnih točk. Trajali naj bi le toliko časa, dokler trajajo izredne okoliščine.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se pri odločanju za nakup ali sklenitev kakšnega drugega pravnega posla v zvezi z nepremičninami na severnem delu Cipra, ki ni pod dejanskim nadzorom Republike Ciper, predhodno posvetujejo  z odvetnikom ali drugim pooblaščenim pravnim strokovnjakom. Obstaja namreč možnost uveljavljanja pravnih zahtevkov grških Ciprčanov, ki so bili s severnega dela Cipra razseljeni leta 1974, glede lastništva na nepremičninah na severnem delu Cipra, s potencialno resnimi pravnimi in finančnimi posledicami.

Sodišče Evropske unije je v aprila 2009 izdani sodbi v zadevi Apostolides proti Orams (C-420/07) razsodilo, da je mogoče sodbo ciprskega sodišča zoper državljana druge države članice EU, ki sta kupila nepremičnino od tretje osebe brez soglasja razseljenega ciprsko grškega pravnega lastnika, priznati in izvršiti v drugi državi članici EU, tudi v Republiki Sloveniji.

Poleg tega je na Cipru nakup, prodaja, najem ali oglaševanje prodaje nepremičnin na severnem delu Cipra, ki so v lasti grških Ciprčanov, kaznivo dejanje, ki se kaznuje z do 7 letno zaporno kaznijo, kazniv pa je tudi poskus storitve tega kaznivega dejanja.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.