Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj na Ciper v času epidemije COVID-19

(posodobljeno 18. 4. 2022)

Od 18. aprila 2022 velja nov akcijski načrt za nemoteno izvajanje letov in delovanje letališč. 

Kategorizacija držav

18. aprila 2022 se ukinja kategorizacija držav glede na epidemiološke razmere.

CyprusFlightPass

Od 18. aprila 2022 potnikom ni več treba izpolniti in imeti pri sebi obrazca CyprusFlightPass.

Pogoji za vstop v Republiko Ciper

Od 18. aprila 2022 morajo potniki, ki potujejo v Republiko Ciper, izpolnjevati naslednje pogoje in imeti pri sebi potrebne dokumente:

Cepljeni ali prebolevniki

Cepljeni potniki ali osebe, ki so prebolele covid-19, lahko ne glede na državljanstvo potujejo v Republiko Ciper in vanjo vstopajo iz katere koli države odhoda, ne da bi morali opraviti laboratorijski test, če izpolnjujejo enega od naslednjih pogojev:  

 • imajo evropsko digitalno potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolevnosti ali enakovredno potrdilo tretjih držav;
 • imajo veljavno potrdilo o cepljenju, ki ga izdajo pristojni organi katere koli tretje države, pod pogojem, da so prejeli število odmerkov cepiva, ki ga zahteva Republika Ciper.

Potrdilo o cepljenju je sprejemljivo le ob izpolnjevanju vseh naslednjih pogojev:

 • potrdilo so izdali javni organi držav;
 • cepivo je eno od naslednjih: Johnson&Johnson/Janssen, AstraZeneca, (Vaxzervia, COVISHIELD, SKBio), Pfizer/BioNTech, Moderna, Sputnik V (Gam-COVID-Vac), Sinopharm (BBIBPCOVID-19), CovaVax, Sinovac (CoronaVac), Covaxin, Sputnik Light (izključno kot poživitveni odmerek v osnovni shemi cepljenja) in Novavax Nuvaxovid COVID-19;
 • potniki, stari 18 let in več: Za namen potovanja bi moral potnik prejeti tudi tretji poživitveni odmerek dvoodmernega cepiva ali drugi odmerek cepiva z enim samim odmerkom, pri čemer so sprejemljiva zgoraj navedena cepiva in pod pogojem, da tretji oziroma drugi odmerek še ni potekel. Potrdila o cepljenju potnikov, ki so prejeli dva odmerka dvoodmernega cepiva ali en odmerek cepiva z enim samim odmerkom, se sprejmejo le, če od prejema drugega odmerka še ni preteklo 9 mesecev v primeru dvoodmernega cepiva oziroma od prejema prvega odmerka v primeru cepiva z enim samim odmerkom;
 • potniki, mlajši od 18 let: Za namen potovanja se šteje, da je potnik izpolnil svoj program cepljenja, če je prejel drugi odmerek dvoodmernega cepiva ali en odmerek cepiva z enim odmerkom, pod pogojem, da ta drugi oziroma prvi odmerek še ni potekel;
 • z izjemo cepiva Johnson&Johnson/Janssen, za katerega mora med prejetjem cepiva in datumom potovanja miniti 14 dni, lahko potniki potujejo v Republiko Ciper takoj po prejetju zahtevanih odmerkov sprejemljivih cepiv.

Evropsko digitalno potrdilo o prebolevnosti ali enakovredno potrdilo tretjih držav je sprejemljivo le ob izpolnjevanju vseh naslednjih pogojev:

 • potrdilo so izdali javni organi držav;
 • od prvega pozitivnega rezultata do datuma potovanja ni minilo več kot 180 dni.

Za namen preverjanja ob prihodu morajo potniki pokazati potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti v natisnjeni ali elektronski obliki.

Potniki, ki so bili cepljeni ali so covid-19 preboleli v državah, ki so se vključile v sistem izdaje EU digitalnih covid potrdil, lahko v Republiko Ciper potujejo le, če imajo veljavno evropsko digitalno potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti ali enakovredno potrdilo tretjih držav.

Potniki, ki niso bili cepljeni ali nimajo veljavnega potrdila o cepljenju ali prebolevnosti

Potniki, ki niso bili cepljeni ali nimajo veljavnega potrdila o cepljenju ali prebolevnosti, lahko ne glede na državljanstvo potujejo v Republiko Ciper in vanjo vstopijo iz katere koli države odhoda, če izpolnjujejo enega od naslednjih pogojev:

 • so v 72 urah pred odhodom opravili laboratorijski molekularni test (RT-PCR) ali
 • so v 24 urah pred odhodom opravili hitri antigenski test.

Osebam, mlajšim od 12 let, ni treba predložiti potrdila o negativnem rezultatu testa PCR ali hitrega testa.

Za namen preverjanja morajo potniki, stari 12 let ali več, ki nimajo potrdila o cepljenju ali prebolevnosti, rezultate testa predložiti v tiskani ali elektronski obliki.

Rezultati samotestiranja potnikov, ki nimajo veljavnega potrdila o cepljenju ali prebolevnosti (kot je opisano zgoraj), niso sprejemljivi za potovanje v Republiko Ciper.

Ob prihodu so vsi potniki brez izjeme dolžni opraviti naključne laboratorijske teste. Potnik, ki testiranje zavrne, bo napoten v karanteno za 10 dni, razen če pred iztekom tega obdobja opravi laboratorijski test PCR. Stroške karantene in testiranja krije potnik.

Potniki, ki potujejo v Republiko Ciper, morajo izpolnjevati zgoraj navedene pogoje glede potrdila o cepljenju ali prebolevnosti ali negativnega testa. Poskus vstopa v Republiko Ciper brez izpolnjevanja omenjenih pogojev je prekršek v skladu z zakonoma o zunajsodni poravnavi iz leta 1997 in 2021, ki predvidevata zunajsodno globo v znesku 300 EUR.

Ukrepi proti širjenju covida-19

 • 22. aprila 2022 se začasno ukinja obveznost predložitve potrdila SafePass na terasah gostinskih lokalov in klubov.
 • 22. aprila 2022 se odpravi omejitev števila oseb na mizo v gostinskih lokalih in na zasebnih druženjih.
 • 22. aprila 2022 se odpravi obveznost nošenja zaščitne maske za zaposlene, ki delajo na prostem v gostinskih lokalih in klubih.
 • 15. maja 2022 se povsod začasno odpravi ukrep obvezne predložitve potrdila Safe Pass, razen za notranje prostore gostinskih lokalov in klubov ter za obiskovalce domov za starejše, ustanov zaprtega tipa, bolnišnic, zdravstvenih centrov, klinik, in rehabilitacijskih centrov.
 • Od 15. maja 2022 so obiski domov za starejše, ustanov zaprtega tipa in bolnišnic dovoljeni ob predložitvi negativnega 48-urnega hitrega testa ali 72-urnega PCR testa za osebe brez veljavnega potrdila o cepljenju ali prebolelosti. Predložitev testa ni potrebna za osebe z veljavnim potrdilom o cepljenju ali prebolelosti (pogoji za kategorijo povprečnega tveganja).
 • 15. maja 2022 se začasno ukinja obveznost samoizolacije za osebe, ki so bile v tesnem stiku s potrjenim pozitivnim primerom in nimajo veljavnega potrdila o cepljenju ali prebolelosti. Priporočljivo je, da se vsi tesni stiki pozitivnih oseb testirajo 3. dan in 5. dan po stiku.
 • 15. maja 2022 se odpravi obveznost nošenja zaščitne maske za otroke, mlajše od 12 let.
 • 15. maja 2022 se začasno ukinja ukrep hitrega testiranja za učence/dijake in učitelje na osnovnih in srednjih šolah (vrtci, posebne šole in ustanove predšolske vzgoje).
 • 15. maja 2022 se začasno ukinja izvajanje ukrepa obvezne predložitve potrdila Safe Pass za učence/študente na vseh ravneh izobraževanja.
 • Od 15. maja 2022 velja priporočilo, naj se zaradi spremljanja epidemiološkega stanja vsi državljani, ne glede na cepilni status, enkrat tedensko samotestirajo ali testirajo s hitrim antigenskim testom.
 • 15. maja 2022 se povečajo zmogljivosti gostinskih lokalov in klubov, in sicer 100-odstotna zasedenost prostorov do 500 m² in 85-odstotna zasedenost prostorov, večjih od 500 m² (1 oseba na m²).
 • Od 15. maja 2022 so zaposleni v bolnišnicah, klinikah, zdravstvenih centrih, rehabilitacijskih centrih, domovih za starejše in ustanovah zaprtega tipa, ki nimajo veljavnega potrdila o cepljenju ali prebolelosti, dolžni predložiti negativni 48-urni hitri test ali test PCR. Za zaposlene z veljavnim potrdilom o cepljenju ali prebolelosti se priporoča samotestiranje enkrat tedensko.
 • Od 15. maja 2022 se zasedenost stadionov in igralnic poveča na 85 % njihove zmogljivosti.
 • Od 22. aprila 2022 sta v bolnišnicah Apollonion, Aretaeio, Mediterranean, American Heart in na Polikliniki Ygia vsaj dve postelji rezervirani izključno za bolnike, ki so bili v teh bolnišnicah hospitalizirani iz drugih razlogov in se pri njih odkrije, da so pozitivni na virus SARS-CoV-2.
 • Priporoča se poživitveni/4. odmerek cepiva za osebe, stare 60 let in več, če je od zadnjega poživitvenega/3. odmerka minilo 5 mesecev.
 • Določi se najvišja dovoljena cena za 5 testov za samotestiranje, ki znaša 6 EUR.

Vstop na Ciper

Slovenski državljani za vstop na Ciper vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Nudenje konzularne pomoči slovenskim državljanom na severnem delu Cipra je lahko omejeno, saj angažiranje uradnih ciprskih organov na tem območju ni možno, pogoji posredovanja slovenskih predstavništev ali predstavništev drugih držav članic EU v regiji pa so zelo oteženi.

Organi Republike Ciper opozarjajo, da so uradni mejni prehodi za vstop na otok letališča in pristanišča na ozemlju Republike Ciper (južni del otoka), varovalni pas med južnim in severnim delom Cipra pa se da prečkati prek sedmih kontrolnih točk: dveh na zahodnem delu (Limnitis/Yesilirmak; Astromeritis/Zodeia), treh v Nikoziji (Ayios Dometios/Metehan; palača Ledra in Ledra/Lokmaci, slednja dva prehoda sta namenjena pešcem in kolesarjem) ter dveh kontrolnih točkah na vzhodu (Pergamos/Pyla in Ayios Nicolaos/Strovilia). V izjemnih okoliščinah za odzivanje na situacije, ki resno vpivajo na javni red ali notranjo varnost se kot skrajni ukrep lahko uvede začasni nadzor, omejitve ali zaprtje mejnih prehodov in/ali kontrolnih točk. Trajali naj bi le toliko časa, dokler trajajo izredne okoliščine.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se pri odločanju za nakup ali sklenitev kakšnega drugega pravnega posla v zvezi z nepremičninami na severnem delu Cipra, ki ni pod dejanskim nadzorom Republike Ciper, predhodno posvetujejo  z odvetnikom ali drugim pooblaščenim pravnim strokovnjakom. Obstaja namreč možnost uveljavljanja pravnih zahtevkov grških Ciprčanov, ki so bili s severnega dela Cipra razseljeni leta 1974, glede lastništva na nepremičninah na severnem delu Cipra, s potencialno resnimi pravnimi in finančnimi posledicami.

Sodišče Evropske unije je v aprila 2009 izdani sodbi v zadevi Apostolides proti Orams (C-420/07) razsodilo, da je mogoče sodbo ciprskega sodišča zoper državljana druge države članice EU, ki sta kupila nepremičnino od tretje osebe brez soglasja razseljenega ciprsko grškega pravnega lastnika, priznati in izvršiti v drugi državi članici EU, tudi v Republiki Sloveniji.

Poleg tega je na Cipru nakup, prodaja, najem ali oglaševanje prodaje nepremičnin na severnem delu Cipra, ki so v lasti grških Ciprčanov, kaznivo dejanje, ki se kaznuje z do 7 letno zaporno kaznijo, kazniv pa je tudi poskus storitve tega kaznivega dejanja.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.