Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj na Ciper v času epidemije COVID-19

(posodobljeno 23. septembra 2021)

Pred vstopom na Ciper je potrebna spletna registracija na https://cyprusflightpass.gov.cy/.

Na podlagi sklepa Sveta ministrov z dne 18. februarja 2021 glede akcijskega načrta za postopno nadaljevanje letov in ponovno odprtje letališč je Enota za epidemiološko spremljanje Ministrstva za zdravje Republike Ciper ponovno ocenila epidemične razmere v državah glede covida-19.

Uvrstitev držav Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Lihtenštajn, Norveška) ter Švice na zeleni, oranžni ali rdeči seznam temelji na kategorizaciji Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Tretje države (Združeno kraljestvo, Rusija, Ukrajina, Izrael, Libanon, Združeni arabski emirati, Jordanija, Saudova Arabija, Egipt, Belorusija, Katar, Srbija, Združene države Amerike, Armenija, Gruzija, Bahrajn) – poleg Kuvajta in Kanade od 1. junija 2021 pa tudi države, vključene na posodobljeni seznam Priporočila Evropskega sveta (EU) 2021/89 o postopni odpravi začasnih omejitev za nenujna potovanja znotraj EU, ministrstvo za zdravje epidemiološko razvršča na zeleni, oranžni in rdeči seznam.

Navedena kategorizacija držav, ki temelji na oceni epidemiološkega tveganja, je zelo dinamična in se lahko kadar koli spremeni glede na razvoj pandemije in spremembo epidemioloških podatkov. Zato bodo sproti objavljeni novi podatki in seznam držav bo pogosto posodobljen.

Države na zelenem seznamu – tveganje v teh državah je trenutno majhno

 • Avstralija, Češka, Madžarska, Jordan, Nova Zelandija, Poljska, Savdska Arabija

Opozorilo: Potnikom, ki prihajajo iz držav na zelenem seznamu, ni treba imeti potrdila o opravljenem testu na covid-19 in zanje samoizolacija ni obvezna.

Države na oranžnem seznamu – tveganje v teh državah je domnevno majhno, a razmere so bolj negotove kot v državah z zelenega seznama

 • Andora, Bahrajn, Kitajska, Danska, ,Finska, Grčija, Sveti sedež (država Vatikan), Hong Kong, Islandija, Italija, Kuvajt, Luksemburg, Makao, Malta, Portugalska, Katar, Singapur, Slovaška, Švedska, Združeni Arabski Emirati

Opozorilo: Potniki, ki prihajajo iz držav z oranžnega seznama, bodo morali največ 72 ur pred odhodom opraviti laboratorijski test PCR in imeti pri sebi potrdilo o negativnem izvidu tega testa.

Pojasnilo: Potniki, ki prihajajo iz držav z oranžnega seznama in sodijo v eno od naštetih kategorij, bodo ob vstopu v državo morda morali opraviti molekularni test:

 1. ciprski državljani in njihovi družinski člani (zakonci tujci in njihovi mladoletni otroci);
 2. osebe, ki zakonito prebivajo v državi;
 3. osebe, upravičene do vstopa v državo v skladu z Dunajsko konvencijo;
 4. osebe, ne glede na državljanstvo, katerih države prebivališča (z oranžnega seznama) ne omogočajo laboratorijskega testiranja v skladu z utemeljitvijo in objavo Ministrstva za zdravje Republike Ciper.

Opozorilo: Te osebe same nosijo stroške testiranja, poleg tega pa morajo ostati v samoizolaciji do izdaje izvida testiranja.

Države na rdečem seznamu – tveganje v teh državah je večje kot v državah z zelenega in oranžnega seznama:

 • Armenija, Avstrija, Belorusija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kanada, Hrvaška, Egipt, Estonija, Francija, Georgia, Nemčija, Irska, Izrael, Japonska, Republika Koreja, Latvija, Libanon, Liechtenstein Litva Republika Moldavija, Monako, Nizozemska, Norveška, Romunija, Ruska federacija, San Marino, Srbija, Slovenija, Španija, Švica, Ukrajina, Združeno kraljestvo, Združene države Amerike, Urugvaj

Opozorilo: Potniki, ki prihajajo iz držav z rdečega seznama bodo morali: a) opraviti laboratorijski test PCR največ 72 ur pred odhodom, pri čemer mora izvid testa negativen, in b) opraviti laboratorijski test ob prihodu v Republiko Ciper.

Te osebe same nosijo stroške testiranja, poleg tega pa morajo ostati v samoizolaciji do izdaje izvida testiranja.

Iz držav z rdečega seznama lahko v Republiko Ciper vstopijo naslednje skupine potnikov, ko na lastne stroške opravijo laboratorijsko testiranje ob prihodu v Republiko Ciper:

 1. ciprski državljani in njihovi družinski člani (zakonci tujci in njihovi mladoletni otroci);
 2. osebe, ki zakonito prebivajo v državi; in
 3. osebe, upravičene do vstopa v državo v skladu z Dunajsko konvencijo.

V tem primeru morajo osebe iz skupin 1–3 ostati v obvezni samoizolaciji 72 ur po prihodu, po preteku tega časa pa morajo na lastne stroške opraviti še en laboratorijski test PCR. Če je izvid ponovljenega testa negativen, lahko končajo samoizolacijo. Izvid testa je treba poslati na e-naslov monada@mphs.moh.gov.cy.

Države s sivega seznama (posebno dovoljenje):

Države, ki niso navedene na zgornjih seznamih (zeleni, oranžni in rdeči), sodijo na sivi seznam (posebno dovoljenje). Iz držav s sivega seznama je vstop v Republiko Ciper dovoljen samo potnikom iz naslednjih skupin:

 1. ciprski državljani in njihovi družinski člani (zakonci tujci in njihovi mladoletni otroci);
 2. državljani držav članic EU in državljani držav članic EGS (Islandija, Lihtenštajn, Norveška);
 3. osebe, ki zakonito prebivajo v državi;
 4. osebe, upravičene do vstopa v državo v skladu z Dunajsko konvencijo, in
 5. Državljani tretjih držav, ki jim je vstop v Republiko Ciper dovoljen na podlagi posebnega dovoljenja države, kot je določeno v Odloku o karanteni (št.9) iz leta 2021, ki se sproti prilagaja.

Opozorilo: Potniki, ki prihajajo iz držav s tega seznama, bodo morali največ 72 ur pred odhodom na Ciper opraviti test PCR v certificiranem laboratoriju in imeti pri sebi potrdilo o negativnem izvidu tega testa. Razen potnikov iz 2. skupine, lahko preostali opravijo laboratorijsko laboratorijsko testiranje ob prihodu v Republiko Ciper na lastne stroške.

Potniki, ki v Republiko Ciper prihajajo iz držav s sivega seznama (posebno dovoljenje) morajo ostati v obvezni samoizolaciji ali obvezni karanteni štirinajst (14) dni, druga možnost pa je, da v obvezni samoizolaciji ali obvezni karanteni ostanejo sedem (7) dni, če (na lastne stroške) opravijo še en test na covid-19 na sedmi (7.) dan in je izvid testa negativen. Izvid testa je treba poslati na e-naslov monada@mphs.moh.gov.cy.

Opozorilo: Zgornja razvrstitev držav je veljavna 23. septembra 2021. Posodobljena razvrstitev se najde tukaj. Ciprsko ministrstvo za promet, komunikacije in delo je 12. avgusta pozno zvečer opozorilo, da so od 13. avgusta 2021 vsi potniki, ki nameravajo potovati na Ciper s predložitvijo potrdila o cepljenju proti COVID-19 ali potrdila o okrevanju COVID-19, ki je bilo izdano s strani pristojnih organov držav članic EU, držav članic Evropskega gospodarskega prostora in Švice, obvezani, da ga predložijo v obliki EUDCC – EU digitalnega Covid potrdila.

Opozorilo: Za vse potnike – ne glede na razvrstitev njihove države, vključno s tistimi, ki imajo veljavno potrdilo o cepljenju – velja, da se morajo prijaviti za CyprusFlightPass 24 ur pred poletom. Poleg tega so lahko zaradi varovanja javnega zdravja in nadzorovanja epidemioloških razmer potniki posameznih letov (vključno s potniki, ki imajo pri sebi potrdilo o cepljenju) naključno izbrani za laboratorijsko molekularno testiranje, ki ga izvaja ministrstvo za zdravje.

Vstop na Ciper

Slovenski državljani za vstop na Ciper vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Nudenje konzularne pomoči slovenskim državljanom na severnem delu Cipra je lahko omejeno, saj angažiranje uradnih ciprskih organov na tem območju ni možno, pogoji posredovanja slovenskih predstavništev ali predstavništev drugih držav članic EU v regiji pa so zelo oteženi.

Organi Republike Ciper opozarjajo, da so uradni mejni prehodi za vstop na otok letališča in pristanišča na ozemlju Republike Ciper (južni del otoka), varovalni pas med južnim in severnim delom Cipra pa se da prečkati prek sedmih kontrolnih točk: dveh na zahodnem delu (Limnitis/Yesilirmak; Astromeritis/Zodeia), treh v Nikoziji (Ayios Dometios/Metehan; palača Ledra in Ledra/Lokmaci, slednja dva prehoda sta namenjena pešcem in kolesarjem) ter dveh kontrolnih točkah na vzhodu (Pergamos/Pyla in Ayios Nicolaos/Strovilia). V izjemnih okoliščinah za odzivanje na situacije, ki resno vpivajo na javni red ali notranjo varnost se kot skrajni ukrep lahko uvede začasni nadzor, omejitve ali zaprtje mejnih prehodov in/ali kontrolnih točk. Trajali naj bi le toliko časa, dokler trajajo izredne okoliščine.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se pri odločanju za nakup ali sklenitev kakšnega drugega pravnega posla v zvezi z nepremičninami na severnem delu Cipra, ki ni pod dejanskim nadzorom Republike Ciper, predhodno posvetujejo  z odvetnikom ali drugim pooblaščenim pravnim strokovnjakom. Obstaja namreč možnost uveljavljanja pravnih zahtevkov grških Ciprčanov, ki so bili s severnega dela Cipra razseljeni leta 1974, glede lastništva na nepremičninah na severnem delu Cipra, s potencialno resnimi pravnimi in finančnimi posledicami.

Sodišče Evropske unije je v aprila 2009 izdani sodbi v zadevi Apostolides proti Orams (C-420/07) razsodilo, da je mogoče sodbo ciprskega sodišča zoper državljana druge države članice EU, ki sta kupila nepremičnino od tretje osebe brez soglasja razseljenega ciprsko grškega pravnega lastnika, priznati in izvršiti v drugi državi članici EU, tudi v Republiki Sloveniji.

Poleg tega je na Cipru nakup, prodaja, najem ali oglaševanje prodaje nepremičnin na severnem delu Cipra, ki so v lasti grških Ciprčanov, kaznivo dejanje, ki se kaznuje z do 7 letno zaporno kaznijo, kazniv pa je tudi poskus storitve tega kaznivega dejanja.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.