Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

  Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022, drugi krog - obvestilo volivcem

  V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

  V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

  Volivce s stalnim ali začasnim naslovom v tujini obveščamo, da bodo redne volitve poslancev v državni zbor potekale v nedeljo, 24. 4. 2022.

 • Javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu za študijsko leto 2021/2022

  Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je 10. avgusta 2021 objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2021/2022. Rok prijave je do vključno 30. 9. 2021.

 • Slovenija 16. avgusta uvaja obrazec za sledenje letalskih in ladijskih potnikov

  Slovenija uvaja elektronski obrazec za sledenje potnikov v letalskem in ladijskem prometu (križarke). Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo od 16. avgusta 2021 pred vstopom v državo pozvani, da izpolnijo elektronski obrazec za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form – obrazec dPLF).

 • Sklepi Sveta ministrov Republike Ciper glede COVID-19

  V nadaljevanju navajamo najnovejše sklepe Sveta ministrov Republike Ciper glede COVID-19.

 • Obvestilo volivcem - referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji dne 25. maja 2021 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G). Odlok je objavljen v Uradnem listu RS, številka 84/21. Glasovanje na referendumu se izvede v nedeljo, 11. julija 2021.

 • Državni sekretar Dovžan z državnim sekretarjem Helenske Republike o slovenskem predsedovanju Svetu EU

  Državni sekretar Gašper Dovžan je imel preko avdio-video konference sestanek z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Helenske Republike Miltiadisom Varvitsiotisom. Osrednja tema pogovorov je bila predstavitev prioritet skorajšnjega slovenskega predsedstva Svetu Evropske unije.

 • Minister Aleš Hojs v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU obiskal Grčijo

  Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU v Atenah sestal z grškim ministrom za zaščito državljanov Michalisom Chrysochoidisom in grškim ministrom za migracije in azil Notisom A. Mitarachijem.

 • Sprememba vstopnih pogojev v Grčijo in na Ciper

  Spremenili so se vstopni pogoji za Grčijo in Ciper.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša: Močno podpiramo grško iniciativo za uvedbo zelenega potrdila

  Predsednik vlade Janez Janša se je po današnji udeležbi na 6. Delfi ekonomskem forumu, kjer je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU in spregovoril tudi o nekaterih aktualnih temah srečal z grškim predsednikom vlade Kyriakosom Mitsotakisom. Po srečanju je sledila izjava za medije obeh predsednikov vlad.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša: Prioriteti slovenskega predsedovanja Svetu EU bosta tudi evropski način življenja in vladavina prava

  Predsednik vlade Janez Janša se danes mudi na delovnem obisku v Grčiji. V okviru obiska je predsednik vlade nastopil na 6. Delfi ekonomskem forumu. Gre za osrednji dogodek in letno konferenco istoimenske organizacije, na katerem se zberejo voditelji in voditeljice iz različnih držav, ki se zavzemajo za uresničevanje in spodbujanje inovativnih idej za trajnostno in konkurenčno rast v Evropi in širši regiji Vzhodnega Sredozemlja. Predsednik vlade Janez Janša je na tokratni konferenci spregovoril o prihodnosti Evrope in predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU, v pogovoru z voditeljico pa je naslovil tudi nekatere druge aktualne teme.

 • Protokol prihodov in odhodov iz Grčije

  Grška vlada je na spletni strani travel.gov.gr objavila posodobljen tekst protokola prihodov in odhodov iz Grčije. Objavljamo prevod teksta v slovenščino.

 • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

  Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.

 • Postopek za pridobitev začasne številke AMKA (t-AMKA)

  V zvezi s predhodnim obvestilom z dne 8. 4. 2021 ter skladno s trenutnimi posodobljenimi navodili pristojnih organov glede postopka cepljenja širše javnosti v Helenski republiki in razdeljevanja setov za samotestiranje učencem in dijakom, je skladno s 97. členom zakona 4796/2021 (Uradni list A’ 63/17. 4. 2021) in spremembo 248. člena zakona 4782/2021 (Uradni list A' 36/9. 3. 2021), ki je bil posredovan tudi centru za državljane (KEP), postopek za pridobitev začasne številke AMKA (t-AMKA) za osebe, ki niso imetnice številke AMKA, opisan v nadaljevanju.

 • Uradni obisk predsednice Helenske republike

  Na povabilo predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja sta od 21. do 23. aprila 2021 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednica Helenske republike gospa Katerina Sakellaropoulou in gospod Pavlos Kotsonis.

 • Postopek pridobivanja začasne številke AMKA

  V skladu z najnovejšimi obvestili ustreznih organov glede postopka cepljenja širše javnosti v Helenski republiki in glede razdeljevanja setov za samotestiranje učencem in dijakom vas želimo obvestiti o postopku pridobivanja začasne številke AMKA (t-AMKA) za osebe, ki niso imetnice številke AMKA. Postopek je opisan v nadaljevanju.

 • Minister dr. Logar na delovnem obisku na Cipru o sodelovanju v sredozemskem prostoru

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na delovnem obisku v Republiki Ciper. Srečal se je s političnim vrhom Republike Ciper, s katerim se je pogovarjal o sodelovanju med državama ter razmerah v EU in Sredozemlju. Obisk je namenjen vzdrževanju dobrih odnosov z naravno partnerko Slovenije in krepitvi sodelovanja z državami sredozemskega prostora.