Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Slovenija 16. avgusta uvaja obrazec za sledenje letalskih in ladijskih potnikov

  Slovenija uvaja elektronski obrazec za sledenje potnikov v letalskem in ladijskem prometu (križarke). Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo od 16. avgusta 2021 pred vstopom v državo pozvani, da izpolnijo elektronski obrazec za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form – obrazec dPLF).

 • Sklepi Sveta ministrov Republike Ciper glede COVID-19

  V nadaljevanju navajamo najnovejše sklepe Sveta ministrov Republike Ciper glede COVID-19.

 • Obvestilo volivcem - referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji dne 25. maja 2021 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G). Odlok je objavljen v Uradnem listu RS, številka 84/21. Glasovanje na referendumu se izvede v nedeljo, 11. julija 2021.

 • Državni sekretar Dovžan z državnim sekretarjem Helenske Republike o slovenskem predsedovanju Svetu EU

  Državni sekretar Gašper Dovžan je imel preko avdio-video konference sestanek z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Helenske Republike Miltiadisom Varvitsiotisom. Osrednja tema pogovorov je bila predstavitev prioritet skorajšnjega slovenskega predsedstva Svetu Evropske unije.

 • Minister Aleš Hojs v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU obiskal Grčijo

  Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU v Atenah sestal z grškim ministrom za zaščito državljanov Michalisom Chrysochoidisom in grškim ministrom za migracije in azil Notisom A. Mitarachijem.

 • Sprememba vstopnih pogojev v Grčijo in na Ciper

  Spremenili so se vstopni pogoji za Grčijo in Ciper.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša: Močno podpiramo grško iniciativo za uvedbo zelenega potrdila

  Predsednik vlade Janez Janša se je po današnji udeležbi na 6. Delfi ekonomskem forumu, kjer je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU in spregovoril tudi o nekaterih aktualnih temah srečal z grškim predsednikom vlade Kyriakosom Mitsotakisom. Po srečanju je sledila izjava za medije obeh predsednikov vlad.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša: Prioriteti slovenskega predsedovanja Svetu EU bosta tudi evropski način življenja in vladavina prava

  Predsednik vlade Janez Janša se danes mudi na delovnem obisku v Grčiji. V okviru obiska je predsednik vlade nastopil na 6. Delfi ekonomskem forumu. Gre za osrednji dogodek in letno konferenco istoimenske organizacije, na katerem se zberejo voditelji in voditeljice iz različnih držav, ki se zavzemajo za uresničevanje in spodbujanje inovativnih idej za trajnostno in konkurenčno rast v Evropi in širši regiji Vzhodnega Sredozemlja. Predsednik vlade Janez Janša je na tokratni konferenci spregovoril o prihodnosti Evrope in predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU, v pogovoru z voditeljico pa je naslovil tudi nekatere druge aktualne teme.

 • Protokol prihodov in odhodov iz Grčije

  Grška vlada je na spletni strani travel.gov.gr objavila posodobljen tekst protokola prihodov in odhodov iz Grčije. Objavljamo prevod teksta v slovenščino.

 • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

  Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.

 • Postopek za pridobitev začasne številke AMKA (t-AMKA)

  V zvezi s predhodnim obvestilom z dne 8. 4. 2021 ter skladno s trenutnimi posodobljenimi navodili pristojnih organov glede postopka cepljenja širše javnosti v Helenski republiki in razdeljevanja setov za samotestiranje učencem in dijakom, je skladno s 97. členom zakona 4796/2021 (Uradni list A’ 63/17. 4. 2021) in spremembo 248. člena zakona 4782/2021 (Uradni list A' 36/9. 3. 2021), ki je bil posredovan tudi centru za državljane (KEP), postopek za pridobitev začasne številke AMKA (t-AMKA) za osebe, ki niso imetnice številke AMKA, opisan v nadaljevanju.

 • Uradni obisk predsednice Helenske republike

  Na povabilo predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja sta od 21. do 23. aprila 2021 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednica Helenske republike gospa Katerina Sakellaropoulou in gospod Pavlos Kotsonis.

 • Postopek pridobivanja začasne številke AMKA

  V skladu z najnovejšimi obvestili ustreznih organov glede postopka cepljenja širše javnosti v Helenski republiki in glede razdeljevanja setov za samotestiranje učencem in dijakom vas želimo obvestiti o postopku pridobivanja začasne številke AMKA (t-AMKA) za osebe, ki niso imetnice številke AMKA. Postopek je opisan v nadaljevanju.

 • Minister dr. Logar na delovnem obisku na Cipru o sodelovanju v sredozemskem prostoru

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na delovnem obisku v Republiki Ciper. Srečal se je s političnim vrhom Republike Ciper, s katerim se je pogovarjal o sodelovanju med državama ter razmerah v EU in Sredozemlju. Obisk je namenjen vzdrževanju dobrih odnosov z naravno partnerko Slovenije in krepitvi sodelovanja z državami sredozemskega prostora.

 • XIX. nagradni natečaj Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

  Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XIX. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu.

 • Objavljeni javni razpisi Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

  Objavljeni so: Javni razpis za razpisno področje A v letu 2021: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu, Javni razpis za razpisno področje B v letu 2021: finančna podpora Slovencem po svetu in Javni razpis za sofinanciranje organizacij civilne družbe v Republiki Sloveniji, katerih osnovna dejavnost je namenjena slovenski narodni skupnosti zunaj Republike Slovenije za obdobje 2021–2023.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša: Pred nami je nekaj precej zahtevnih odločitev in verjamem, da jim bo Evropski svet kos

  Predsednik vlade Janez Janša se danes in jutri udeležuje izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. Na dnevnem redu tokratnega zasedanja je razprava o enotnem trgu, industrijski politiki in digitalni preobrazbi, pa tudi o zunanjih odnosih, zlasti s Turčijo in Kitajsko. Vrh bo tudi priložnost za pregled razmer v zvezi s pandemijo covida-19.

 • Minister dr. Logar z grškim zunanjim ministrom Dendiasom o tesnejšem sodelovanju v sredozemskem prostoru

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na uradnem obisku gostil grškega ministra za zunanje zadeve Nikosa Dendiasa. Ministra sta se dogovorila, da bosta med pripravami na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021 tesneje sodelovala. Minister Dendias se je Sloveniji zahvalil za solidarnost, ki jo je ponovno izkazala s poslano materialno pomočjo po požaru na otoku Lezbos. To je bilo prvo uradno srečanje slovenskega in grškega zunanjega ministra po desetih letih.

 • Odprtje konzulata Republike Slovenije v Solunu

  Generalni direktor mag. David Brozina se je skupaj z veleposlanico Slovenije v Grčiji mag. Anito Pipan udelezil uradne otvoritve konzulata Republike Slovenije v Solunu. Gre za prvi konzulat Republike Slovenije v Grčiji z jurisdikcijo v celotni severni Grčiji. Solun kot drugo največje grško mesto s pomembnim pristaniščem predstavlja gospodarsko središče hitro razvijajoče se regije.