Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo Podgorica

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

  • Evropska komisija je sprejela odločitev o splošnem povišanju takse za izdajo šengenskega vizuma za kratkoročno bivanje (vizum tipa C) za 12 odstotkov. Višje takse, ki bodo veljale po vsem svetu, se pričnejo obračunavati z 11. junijem 2024.

  • Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je bila na povabilo predsednika Jakova Milatovića na uradnem obisku v Črni gori. Gostitelj je predsednico republike sprejel z vojaškimi častmi, v ospredju njunih današnjih pogovorov pa so bila prizadevanja Črne gore na poti v Evropsko unijo ter pomen čimprejšnje integracije držav Zahodnega Balkana v evroatlantske integracije za stabilnost v regiji.

  • Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve Črne gore Filipa Ivanovića. Potrdila sta obojestranski interes za nadaljnjo krepitev dvostranskih odnosov med državama, predvsem na področju gospodarstva. Osrednjo pozornost sta namenila napredku Črne gore na poti v EU in aktualnim razmeram v regiji Zahodnega Balkana.

Novice