Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Podgorici predstavlja in zastopa Republiko Slovenijo v Črni gori. Varuje in uresničuje interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb ter s Črno goro pospešuje in razvija prijateljske odnose in sodelovanje na vseh področjih.

Odnosi med Slovenijo in Črno goro so tradicionalno prijateljski in partnerski. Med državama poteka intenzivno sodelovanje in stalen dialog tako na politični, gospodarski, kot na kulturni in znanstveni ravni. Slovenija že ves čas politično, strokovno in tehnično podpira Črno goro pri njenem pristopanju k EU. Črna gora je za Slovenijo ena izmed prioritetnih držav v nudenju mednarodne razvojne pomoči. Državi povezujejo prijateljski odnosi brez pomembnejših odprtih vprašanj, ter skupni interesi, predvsem na področju dvostranskega ekonomskega in drugega sodelovanja.

Slovenska skupnost v Črni gori

V Črni gori živi tudi manjša slovenska skupnost. Od leta 2010 v Podgorici deluje Društvo Slovencev »Vida Matjan«.

  • Slovenci v Evropi

    Slovence lahko najdemo po vsej Evropi. Veliko se jih je iz domovine izselilo po drugi svetovni vojni, največ v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi boljših gospodarskih možnosti, preseljevanju pa smo priče tudi danes. Največ Slovencev v Evropi živi v Nemčiji.