Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Podgorici predstavlja in zastopa Republiko Slovenijo v Črni gori. Varuje in uresničuje interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb ter s Črno goro pospešuje in razvija prijateljske odnose in sodelovanje na vseh področjih.

Odnosi med Slovenijo in Črno goro so tradicionalno prijateljski in partnerski. Med državama poteka intenzivno sodelovanje in stalen dialog tako na politični, gospodarski, kot na kulturni in znanstveni ravni. Slovenija že ves čas politično, strokovno in tehnično podpira Črno goro pri njenem pristopanju k EU. Črna gora je za Slovenijo ena izmed prioritetnih držav v nudenju mednarodne razvojne pomoči. Državi povezujejo prijateljski odnosi brez pomembnejših odprtih vprašanj, ter skupni interesi, predvsem na področju dvostranskega ekonomskega in drugega sodelovanja.

Slovenska skupnost v Črni gori

V Črni gori živi tudi manjša slovenska skupnost. Od leta 2010 v Podgorici deluje Društvo Slovencev »Vida Matjan«.

  • Slovenci v Evropi

    Slovence lahko najdemo po vsej Evropi. Veliko se jih je iz domovine izselilo po drugi svetovni vojni, največ v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi boljših gospodarskih možnosti, preseljevanju pa smo priče tudi danes. Največ Slovencev v Evropi živi v Nemčiji.