Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Ministrica Fajon: Slovenija podpira prizadevanja Črne gore za pospešitev pogajalskega procesa z EU

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve Črne gore Filipa Ivanovića. Potrdila sta obojestranski interes za nadaljnjo krepitev dvostranskih odnosov med državama, predvsem na področju gospodarstva. Osrednjo pozornost sta namenila napredku Črne gore na poti v EU in aktualnim razmeram v regiji Zahodnega Balkana.

  • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

    V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

  • Državni sekretar Štucin na medvladni konferenci spodbudil k aktivni podpori Črni gori

    Državni sekretar Marko Štucin se je ob robu Sveta za splošne zadeve EU udeležil medvladne konference s Črno goro, na kateri so udeleženci obravnavali aktualno stanje pristopnega procesa, predlagane pa so bile tudi politične usmeritve za prihodnje delo. Konferenca pomeni priznanje za dosežene rezultate Črne gore in predstavlja spodbudo za nadaljevanje reform s poudarkom na vladavini prava.

  • Državni sekretar Štucin v Podgorici zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije Črni gori na poti v EU

    Državni sekretar Marko Štucin se je v Podgorici srečal z ministrom za zunanje zadeve dr. Filipom Ivanovićem, ministrico za evropske zadeve Maido Gorčević ter vodjo Delegacije EU v Črni gori Oano Cristino Popa. Na političnih konzultacijah se je sestal z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Črne gore Milisavom Raspopovićem.

  • Predstavitev CMSR v Podgorici

    Dejan Prešiček, direktor CMSR in Mojca Kopše, vodja oddelka za mednarodno razvojno sodelovanje v CMSR sta v Podgorici (11. in 12. decembra) predstavila delo CMSR in možnosti prijave projektnih predlogov v sklopu aktualnega razpisa.

  • Poziv k preprečevanju nasilja nad ženskami in deklicami brez izgovorov

    Danes obeležujemo mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami in deklicami, globalno najbolj razširjene oblike zlorabe ali kršitve človekovih pravic. Po svetu vsako uro zaradi nasilja v družini umre več kot pet žensk ali deklic. Vsaka tretja ženska bo tekom svojega življenja žrtev nasilja.

  • Predsednik vlade sprejel predsednika Črne gore

    Predsednik vlade dr. Robert Golob se je srečal s predsednikom Črne gore Jakovom Milatovićem, ki se je mudil na obisku v Sloveniji.

  • Uradni obisk predsednika Črne gore

    Na povabilo predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar se je od 6. do 7. novembra na uradnem obisku v Sloveniji mudil predsednik Črne gore Jakov Milatović s soprogo.

  • Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu objavil javna razpisa za finančno podporo

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil javna razpisa za finančno podporo Slovencem po svetu in avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu.

  • Podpisan Sporazum o ustanovitvi Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu

    Ob robu Berlinskega procesa v Tirani je bil podpisan Sporazum o ustanovitvi Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu kot mednarodne organizacije. S tem je bil postavljen temelj za dolgoročno regionalno stičišče za usposabljanje in sodelovanje strokovnjakov na področjih kibernetske varnosti, pregona kibernetskega kriminala in mednarodnega sodelovanja.

  • Slovenija so-izvaja mednarodni projekt "Njene kibernetske sledi" za usposabljanje žensk

    18. septembra 2023 se je v Podgorici pričela tridnevna izobraževalna konferenca v okviru mednarodnega projekta 'Njene kibernetske sledi' (angleško Her CyberTracks), ki se izvaja v sodelovanju Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu in Univerze Črna gora. Projekt temelji na prizadevanjih Mednarodne telekomunikacijske zveze in Nemčije za premostitev digitalnega razkoraka med spoloma.

  • Razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji

    Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence.

  • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

  • Ministrica Fajon v Podgorici o napredku Črne gore na poti iz politične in institucionalne krize

    Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je že drugič v dveh mesecih opravila obisk v Podgorici. Srečala se je s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem, predsednico Skupščine Danijelo Đurović in predsednikom vlade v tehničnem mandatu dr. Dritanom Abazovićem. Obisk je bil namenjen seznanitvi z razmerami v državi in oceni napredka pri iskanju rešitev za izhod iz politične in institucionalne krize.

  • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.

  • Delovni čas skupnega zajemnega centra Podgorica med prazniki

    Skupni zajemni center Veleposlaništva Republike Slovenije v Podgorici bo zaradi praznikov zaprt od 16. decembra 2022 do 10. januarja 2023. V tem obdobju ne bo uradnih ur za stranke.

  • Podpis Pisma o nameri glede vzpostavitve regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu

    V Podgorici je bilo med ministrstvi za zunanje zadeve Slovenije, Francije in Črne gore podpisano trilateralno Pismo o nameri glede vzpostavitve regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cyber Capacity Center – WB3C; francosko Centre de développement des Capacités Cyber des Balkans Occidentaux – 3CBO), s sedežem v Znanstveno-tehnološkem parku Črne gore na Univerzi v Podgorici.

  • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

    Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

  • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022, drugi krog - obvestilo volivcem

    V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.

  • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

    V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.