Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

  Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

 • Ministrica Fajon v Podgorici o napredku Črne gore na poti iz politične in institucionalne krize

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je že drugič v dveh mesecih opravila obisk v Podgorici. Srečala se je s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem, predsednico Skupščine Danijelo Đurović in predsednikom vlade v tehničnem mandatu dr. Dritanom Abazovićem. Obisk je bil namenjen seznanitvi z razmerami v državi in oceni napredka pri iskanju rešitev za izhod iz politične in institucionalne krize.

 • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

  Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.

 • Delovni čas skupnega zajemnega centra Podgorica med prazniki

  Skupni zajemni center Veleposlaništva Republike Slovenije v Podgorici bo zaradi praznikov zaprt od 16. decembra 2022 do 10. januarja 2023. V tem obdobju ne bo uradnih ur za stranke.

 • Podpis Pisma o nameri glede vzpostavitve regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu

  V Podgorici je bilo med ministrstvi za zunanje zadeve Slovenije, Francije in Črne gore podpisano trilateralno Pismo o nameri glede vzpostavitve regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cyber Capacity Center – WB3C; francosko Centre de développement des Capacités Cyber des Balkans Occidentaux – 3CBO), s sedežem v Znanstveno-tehnološkem parku Črne gore na Univerzi v Podgorici.

 • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

  Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022, drugi krog - obvestilo volivcem

  V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

  V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

 • Obeležitev svetovnega dneva čebel v Črni gori

  Slovensko veleposlaništvo v Črni gori je ob letošnji peti obeležitvi svetovnega dneva čebel 20. maja 2022, v sodelovanju z Zvezo čebelarskih organizacij Črne gore in nevladno organizacijo Združenje za ohranitev okolja Uzor v Hiši medu organiziralo dogodek ob priložnosti obeležitve svetovnega dneva čebel. Črna gora čebelarstvu in pomenu čebel v naši prehrani pripisuje izjemno vrednost, zato se je dogodka na pobudo Slovenije udeležil tudi predstavnik Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo. Na vrhu Hiše medu sta bili posajeni dve medoviti rastlini.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

  Volivce s stalnim ali začasnim naslovom v tujini obveščamo, da bodo redne volitve poslancev v državni zbor potekale v nedeljo, 24. 4. 2022.

 • Javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu za študijsko leto 2021/2022

  Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je 10. avgusta 2021 objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2021/2022. Rok prijave je do vključno 30. 9. 2021.

 • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

  Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.

 • Državna sekretarja na obisku v Črni gori

  Državna sekretarja Franc Kangler in dr. Božo Predalič sta 20. in 21. aprila 2021 na obisku v Črni gori. Srečala sta se z ministrom za notranje zadeve Sergejem Sekulovićem in državnim sekretarjem Zoranom Miljanićem.

 • V Sloveniji je na uradnem obisku ministrica za obrambo Črne gore Olivera Injac

  Na povabilo ministra za obrambo Republike Slovenije Mateja Tonina je danes in jutri ministrica za obrambo Črne gore Olivera Injac na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. Ministrico Injac je minister Tonin sprejel z vojaškimi častmi.

 • Iz Državnega logističnega centra v Rojah smo odpremili pomoč trem državam

  Danes smo iz Državnega logističnega centra Roje, Srbiji, Črni gori in Severni Makedoniji, odpremili materialno pomoč v obliki zaščitnih sredstev in druge zdravstvene opreme.

 • Spoznavno srečanje ministra Tonina s črnogorsko obrambno ministrico

  Danes je prek video povezave potekalo dvostransko srečanje ministra za obrambo mag. Mateja Tonina z novoimenovano ministrico za obrambo Republike Črne gore Olivero Injac. Kot je poudaril minister, je današnje srečanje, ki je bilo organizirano kmalu po njenem imenovanju, znak izredno uspešnega dosedanjega sodelovanja med državama na obrambno-varnostnem in vojaškem področju ter dobra popotnica za prihodnje.

 • Državni sekretar Uroš Lampret na ministrskem srečanju Jadranske listine

  Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret se je danes udeležil virtualnega ministrskega srečanja pobude Jadranske listine (A-5). Vodje delegacij so spregovorili o naučenih lekcijah iz pandemije covida-19 ter o tveganjih in priložnostih, ki jih le-ta prinaša za prihodnje regionalno sodelovanje.

 • Ministrstvo za zunanje zadeve o širitvenem svežnju 2020

  Evropska komisija je včeraj, 6. oktobra 2020, objavila širitveni sveženj za države Zahodnega Balkana in Turčijo, ki vsebuje pregled in oceno stanja po ključnih področjih potrebnega reformnega napredka, s priporočili za nadaljnje približevanje teh držav EU.

 • Podpis Memoranduma o soglasju o vzpostavitvi sistema za napovedovanje poplav in opozarjanje v Savskem bazenu

  Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je v imenu Slovenije, skupaj z veleposlanikom Črne Gore, nj. eksc. prof. dr. Vujico Lazovićem podpisal Memorandum o soglasju o vzpostavitvi sistema za napovedovanje poplav in opozarjanje v Savskem bazenu. Memorandum predstavlja izvedbeni akt Protokola o varstvu pred poplavami k Okvirnemu sporazumu o Savskem bazenu. S podpisom se zagotavlja nadaljnje delovanje in razvijanje Sistema za napovedovanje poplav in opozarjanje v Savskem bazenu, ki že ima sedež na Agenciji RS za okolje (ARSO) v Ljubljani. Podpis je pomembno dejanje, ki znatno prispeva k varnosti življenj ljudi in imetja pred poplavami v mednarodnem porečju Save - najbolj vodnatem pritoku Donave.