Skoči do osrednje vsebine

Generalni konzulat München

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in generalni direktor Organizacije za prehrano in kmetijstvo Qu Dongyu sta ob svetovnem dnevu čebel na posebni slovesnosti naznanila začetek uporabe čebelnjaka na vrtu zunanjega ministrstva ter otvorila mednarodni forum "Čebele za ljudi, planet in mir."

 • Evropska komisija je sprejela odločitev o splošnem povišanju takse za izdajo šengenskega vizuma za kratkoročno bivanje (vizum tipa C) za 12 odstotkov. Višje takse, ki bodo veljale po vsem svetu, se pričnejo obračunavati z 11. junijem 2024.

 • Obveščamo vas, da bodo 9. junija 2024 v Sloveniji potekale volitve poslancev Evropskega parlamenta. Na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Münchnu bo volišče odprto med 9. in 17. uro.

Novice

 • Obvestilo o posvetovalnih referendumih

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji 25. aprila 2024 sprejel odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja; o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor; in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

 • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

  V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

 • Slovenska zagonska podjetja v Münchnu predstavila svoje rešitve trajnostne mobilnosti

  Na mednarodnem podjetniškem večeru Mobility Slovenia se je v največjem evropskem pospeševalniku UnternehmerTUM v Münchnu s svojimi prebojnimi rešitvami trajnostne mobilnosti sinoči predstavilo pet najboljših slovenskih zagonskih podjetij. Strokovna komisija je izbrala zmagovalca ReCatalyst. Zmagovalno ekipo bo UnternehmenTUM vzel pod svoje okrilje in ji pomagal do želenega poslovnega preboja.