Skoči do osrednje vsebine

Nemčija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  V luči povečanega tveganja terorističnih napadov slovenske državljane, ki v času četrtfinala UEFA Lige prvakov potujejo v Nemčijo, opozarjamo naj so posebej pozorni na varnost in naj sledijo navodilom varnostnih organov in lokalnih oblasti.

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Politična situacija je stabilna. Po večjih mestih se redno odvijajo organizirane demonstracije glede različnih družbeno političnih tem, ki pa praviloma niso nasilne.

 • Kriminal

  Nemčija ima razmeroma nizko stopnjo kriminala in dobro usposobljene preiskovalne organe, ki so povezani v mednarodno mrežo. Nemčija je ena najvarnejših držav na svetu. Število kaznivih dejanj se je leta 2020 v primerjavi z letom 2016 zmanjšalo za približno milijon na približno 5,3 milijona.

 • Terorizem

  Po podatkih Zveznega urada za zaščito ustave obsega v Nemčiji "islamizem/islamistični terorizem" 27.480 potencialnih oseb. Salafizem z 11.000 osebami ostaja številčno najpomembnejše islamistično gibanje v Nemčiji.

  V povezavi z aktualnim vojaškim konfliktom na Bližnjem vzhodu so nemški pristojni organi prepovedali delovanje organizacije HAMAS in mreže Samidoun. Nemški urad za zaščito ustave pri tem izpostavlja, da različni ekstremistični akterji izkoriščajo omenjen konflikt kot priložnost za pozivanje k sovraštvu in nasilju nad Judi ali državo Izrael. Pri tem iz urada pojasnjujejo, da različni skrajneži nastopajo kot požigalci in mobilizatorji z raznimi motivi, organizirajo protipalestinska zborovanja ali na njih sodelujejo ter širijo sovraštvo, podpihovanje, propagando ali lažne novice na družbenih omrežjih. Poleg tega nekateri skrajneži izkoriščajo trenutne razmere za agitacijo proti muslimanom in migrantom. S tega razloga se nemški varnostni organi intenzivno ukvarjajo z vsemi dejavniki radikalizacije in možnimi scenariji, vse z namenom da bi preprečili morebitne načrte proti varnosti Judov, izraelskih institucij in večjih dogodkov v državi.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Lokalna policija lahko kadar koli zahteva vašo identifikacijo.

  Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge. Obsojeni storilci lahko pričakujejo zaporne kazni ali visoke denarne kazni.

  Obstajajo strogi zakoni glede širjenja propagandnega materiala in uporabe simbolov nacistične stranke ali drugih organizacij, povezanih s fašizmom in tretjim rajhom. Nezakonite dejavnosti lahko vključujejo: razširjanje ali deljenje propagande, tudi na spletu; proizvodnjo, uvoz ali izvoz spominkov; javno nošenje, uporaba ali prikazovanje simbolov in pozdravov, povezanih s temi organizacijami.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Razmere na cestah in prometna varnost so po vsej državi odlične. Pešci naj bodo previdni pri prečkanju kolesarskih stez, saj imajo kolesa prednost.

  Za vožnjo vozila v Nemčiji morate biti stari vsaj 18 let. Vedno morate imeti pisno dovoljenje registriranega lastnika vozila, če vozilo ni vaša last. Zimske pnevmatike so ob poledici obvezne.

  Omejitve hitrosti se v Nemčiji precej razlikujejo. Na avtocestnem omrežju (Autobahn) na določenih odsekih ni omejitev hitrosti.

  Nekatera mesta so vzpostavila območja z nizkimi emisijami (Umweltzone), da bi zmanjšala onesnaženost zraka. Dostop do teh območij je omejen. Morda boste morali pridobiti dovoljenje, da dokažete, da vaše vozilo ustreza okolijskim standardom.

 • Priporočila

  EURO 2024:
  Turnir Euro 2024 bo potekal v Nemčiji od 14. junija do 14. julija 2024.

  Pred potovanjem poskrbite za ustrezno zdravstveno zavarovanje.

  Prometne poti okoli stadionov bodo med turnirjem zelo obremenjene. Lokalne oblasti vas lahko prosijo, da na stadion vstopite ali zapustite po določenih poteh.

  Vsako gostiteljsko mesto bo imelo nogometno vas, kjer bodo lahko navijači preživljali čas pred in med tekmami. Omejitve glede tega, kaj lahko vzamete s seboj v nogometne vasi in območja za ogled v živo, se lahko razlikujejo med mesti.

  Za več informacij preverite vodnik po prizoriščih Euro 2024 in aplikacijo Euro 2024.

 • Opombe

  Stavke so pogoste, zlasti v ključnih sektorjih, vključno z letalstvom in kopenskim prometom. Te stavke lahko včasih zapletejo potovanja in motijo storitve.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Nemčijo vizuma ne potrebujejo. V vse države članice EU lahko vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.