Skoči do osrednje vsebine

Nemčija

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Nemčijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pogoji za vstop v državo v času pandemije COVID-19

Od 1. 6. 2022 za vstop v Nemčijo ni več potrebno izpolnjevati pogoja PCT. Za potnike, ki v Nemčijo prihajajo iz Slovenije, ne obstajajo nobeni dodatni COVID-19 pogoji za vstop v Nemčijo. 

Za potnike, ki v Nemčijo prihajajo iz območij, ki so uvrščena na nemški seznam območij z virusnimi različicami, še naprej velja pogoj PCT in obvezna 14-dnevna karantena. Aktualni nemški seznam rizičnih območij je objavljen na spletnih straneh Inštituta Robert Koch. Takšna ureditev velja do vključno 30. 9. 2022.

Dodatne informacije so na voljo na straneh zveznega ministrstva za zdravje v nemškem in angleškem jeziku. 

Zajezitveni ukrepi

V Nemčiji so lahko še vedno v veljavi določeni zajezitveni ukrepi. Ukrepe za zaščito pred širjenjem bolezni COVID-19 določajo in izvajajo zvezne dežele.

Pred potjo v Nemčijo vam svetujemo, da se na uradnih spletnih straneh zvezne dežele, kamor potujete, seznanite z aktualnimi ukrepi, ki veljajo v kraju vaše poti. Povezave do ukrepov v posameznih zveznih deželah lahko najdete na spletnih straneh nemške zvezne vlade (nemščina).

Splošne informacije o virusu in ukrepih pristojnih nemških organov v nemškem jeziku najdete na spletnih straneh nemške zvezne vladezveznega ministrstva za zdravjezveznega ministrstva za notranje zadeve in Inštituta Robert Koch. Obiščete lahko tudi posebni spletni strani infektionschutz.de in zusammengegenCorona.de.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.