GOV.SI

Arhiv

Staro spletno mesto najdete v arhivu spletišč državne uprave.

 • Varnost proizvodov

  Učinkovit nadzor na področju varnosti proizvodov obsega zaščito potrošnikov pred nevarnimi proizvodi, skrbi za zagotavljanje enakih konkurenčnih pogojev za gospodarska podjetja in spoštovanje tehnične zahtev za neživilske proizvode.

 • RAPEX

  RAPEX (Rapid alert system for dangerous non-food products) je informacijski sistem Evropske unije za hitro izmenjavo informacij med državami članicami in Komisijo glede ukrepov in postopkov v zvezi s proizvodi, ki predstavljajo resno tveganje za zdravje in varnost potrošnikov.

 • Alkohol

  Alkohol je najpogostejša in najbolj zlorabljana droga v našem družbeno-kulturnem okolju, ki zato povzroča največ ekonomskih, socialnih in zdravstvenih težav. Je depresor centralnega živčnega sistema, ki z redno uporabo stopnjevano (napredujoče) "uspava" delovanje naših višjih možganskih centrov, med njimi tudi centra, povezanega z nadzorom našega vedenja in čustvovanja, kar povzroči sprostitev vedenjskih in čustvenih zadržkov, oziroma "popustitev" zavor. Začetna evforija, ki jo povzroči, je posledica vpliva na možganske centre za samoobvladovanje.

 • Kajenje in tobak

  Uporaba tobačnih izdelkov predstavlja eno največjih groženj javnemu zdravstvu. Na svetu je več kot milijarda kadilcev. Čeprav se uporaba tobačnih izdelkov v razvitih državah zmanjšuje, je zaskrbljujoče dejstvo, da globalno uporaba tobačnih izdelkov narašča, epidemija pa se seli v revnejše nerazvite države in države v razvoju. Več kot 80% kadilcev po svetu živi v državah z nizkimi in srednjimi prihodki. Skoraj polovica otrok po celem svetu vdihava s tobačnim dimom onesnažen zrak.