Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti Ministrstva za kulturo v sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU

Kot je na odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) poudaril minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, bo slovensko predsedstvo na področju kulture naslovilo široko polje ustvarjalnosti, kulturnih pravic in pravice do dediščine. V ospredju bodo tri teme:

 • inovativni potencial kulture, s poudarkom na kakovostni gradnji in arhitekturi,
 • konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin na globalnem digitalnem trgu,
 • odprava posledic pandemije covida-19 v kulturnih in kreativnih sektorjih.

Te prednostne naloge bodo med drugim tudi rdeča nit dveh strokovnih konferenc, ki bosta jeseni potekali v Ljubljani. Prva konferenca z naslovom Pravica do dediščine kot spodbuda za trajnostni razvoj bo obravnavala pomen vrednot, na katerih temelji evropska identiteta v vsej svoji raznolikosti in istosti hkrati. Tema se povezuje tudi s projektom Novi evropski Bauhaus. Druga konferenca z naslovom Širša dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin, v povezavi z medijsko pluralnostjo in pravico do svobode govora ter poudarkom na kulturni in jezikovni raznolikosti pa bo izhajala iz prednostnih nalog predsedovanja, to so svoboda govora, pomen jezikovne in kulturne raznolikosti ter odgovornosti z vidika globalnega tehnološkega razvoja.

Poleg tega smo s pestrim naborom kulturnih dogodkov (krstna uprizoritev baletne predstave, dve razstavi slovenskih umetnikov, koncerti domačih in tujih avtorjev, retrospektiva slovenskega filma) sooblikovali kulturni in promocijski program slovenskega predsedovanja, s katerim želimo prikazati bogastvo slovenske ustvarjalnosti ter njen prispevek k spodbujanju evropskih vrednot in reševanju aktualnih družbenih izzivov.

 

Dogodki

 
Kraljeva kinoteka Belgije – Cinematek

Retrospektiva slovenskega filma

Na velikem platnu Kraljeve kinoteke Belgije se bo v času od 2. do 22. decembra 2021 odvrtelo deset celovečernih filmskih klasik iz slovenske filmske zakladnice – od nemih začetkov do sodobne produkcije. Retrospektivo bo uvedla projekcija prvega slovenskega nemega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga z izvirno glasbeno spremljavo.

Kulturni program

 • Na družbenih kanalih in na spletni strani Ministrstva za kulturo je na ogled dopolnjujoča virtualna razstava Pionirji slovenske sodobne arhitekture – Fabiani, Plečnik in Vurnik – Oblike za novo demokracijo. Razstavo dnevno dopolnjujemo z enim od del iz bogate arhitekturne dediščine velike trojice slovenskih arhitektov. Pripravili smo jo v sodelovanju s fotografom Stanetom Jeršičem in umetnostno zgodovinarko Bojano Čampa. Razstava poteka v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU.

 • Festival Europa Cantat 2021

  Zaključen

  Med 17. in 22. julijem 2021 bo Ljubljana gostila mednarodni zborovski Festival Europa Cantat 2021, ki bo zaradi pandemije covida-19 potekal v hibridni obliki – z dogodki na spletu in v živo. Izobraževalno jedro festivala bo v celoti potekalo na spletni televiziji Europa Cantat, v živo pa bomo lahko koncertom mednarodnih zvezd in vrhunskih domačih pevskih zasedb prisluhnili na Kongresnem trgu, Novem trgu, v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu.

 • S krstno uprizoritvijo baleta Povodni mož v koreografiji mednarodno uveljavljenega koreografa Edwarda Cluga, z avtorsko glasbo skladatelja in multiinstrumentalista Milka Lazarja in v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Maribor smo 1. julija 2021 slavnostno obeležili začetek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

 • Kurator razstave, slovenski kustos Marko Košan je pripravil izbor del trinajstih slovenskih umetnikov in umetnic, ki sredi sodobne poplave vizualnih podob množičnih medijev iščejo nove poti slikarskega, kiparskega in fotografskega izraza, usmerjenega k novim utopijam (negotove) prihodnosti. Razstava, ki smo jo pripravili v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca, je v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na ogled v Evropskem parlamentu v Bruslju in na strani ministrstva za kulturo.

 • Slovenija se ob svojem drugem predsedovanju Svetu Evropske unije evropski javnosti predstavlja s stvaritvami svojih najeminentnejših ustvarjalcev. V prostore Sveta Evropske unije v Bruslju je zato pripeljala retrospektivno razstavo mednarodno priznanega kostumografa Alana Hranitelja, ki je v sodelovanju z vrhunskim scenografom Markom Japljem ustvaril postavitev, ki ponuja vpogled v avtorjevo omaro. V predstavljenih kreacijah, ki iz kostumografije prestopajo v svetove umetnosti in združujejo na videz nezdružljivo, odseva domišljijski svet umetnika, ki je zavezan večni lepoti.