Skoči do osrednje vsebine

Informacije o ukrepih in priporočilih za izvajanje kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode

Informacije o aktualnih ukrepih in priporočilih za zajezitev širjenja novega koronavirusa na področjih kulturnih dejavnosti in uresničevanja verske svobode najdete na straneh Izvajanje kulturnih dejavnosti in Uresničevanje verske svobode.

 • Nina Ukmar, do nedavnega direktorica javnega zavoda Kosovelov dom Sežana, 24. junija prevzema vodenje kabineta ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko. Ekipi ministrice se pridružuje kot izkušena vodja in dobra poznavalka področja kulture.

 • Razstavo "Plečnik: metropola, kraj, vrt" je 22. junija v Mestnem muzeju Ljubljana odprla ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Ob razstavi je poudarila, da je premislek o metropoli, kraju in vrtu mojstra Plečnika – torej o prispodobah našega bivanja in skupnosti – še kako aktualen in relevanten.

 • Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je nagovorila zbrane na prvi generalni skupščini arhitekturne platforme LINA, ki od 20. do 21. junija poteka v Ljubljani. V govoru je poudarila pomen arhitekture in urbanizma tako v kulturnem resorju kot v kontekstu prihajajočega Ministrstva za solidarno prihodnost: “Med njegovimi prednostnimi nalogami sta ureditev stanovanjske problematike ter zagotavljanje skupne zelene evropske prihodnosti.”

Aktualno

 • Poslovil se je nekdanji minister za kulturo Borut Šuklje (1958–2022)

  Slovensko javnost je včeraj pretresla novica o smrti nekdanjega ministra in diplomata Boruta Šukljeta. V svoji bogati in dolgi politični karieri je med drugim bil tudi minister za kulturo, in sicer med letoma 1992 in 1993. Ministrstvo za kulturo izreka sožalje njegovim svojcem.

 • V Galeriji Božidarja Jakca na ogled razstava "Vladimir Makuc: Retrospektiva"

  Razstavo "Vladimir Makuc: Retrospektiva" v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki je 15. junija odprl državni sekretar mag. Marko Rusjan. Velika retrospektiva predstavlja obsežen pregled umetniškega delovanja Vladimirja Makuca, enega najbolj ikoničnih likovnih umetnikov na Slovenskem. Razstava temelji na obsežni ustvarjalčevi donaciji galeriji. Z njo so v galeriji izpolnili Makučevo skrito željo, da se njegova dela ustrezno predstavijo javnosti.

 • V Narodni galeriji na ogled nova občasna razstava "Elda Piščanec (1897–1967)"

  Razstavo v Narodni galeriji je 15. junija odprla ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Z razstavo želijo v Narodni galeriji okrepiti fokus na umetnost med obema vojnama in prispevati k pogledu na ustvarjalnost žensk. Razstava je na ogled do 18. septembra 2022.

Dogodki

 
Dvorišče Slovenskega mladinskega gledališča

Ministrica dr. Asta Vrečko bo gostja Dežele pridnih

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko bo gostja Dežele pridnih, cikla pogovorov, ki ga pripravljajo v Slovenskem mladinskem gledališču. Tokratni dialog bo vodil Boštjan Narat.