Skoči do osrednje vsebine

Informacije o ukrepih in priporočilih za izvajanje kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode

Informacije o aktualnih ukrepih in priporočilih za zajezitev širjenja novega koronavirusa na področjih kulturnih dejavnosti in uresničevanja verske svobode najdete na straneh Izvajanje kulturnih dejavnosti in Uresničevanje verske svobode.

  • Ministrstvo za kulturo je objavilo javni poziv za izbor javnih kulturnih projektov mednarodnega sodelovanja na področju vizualnih umetnosti v letu 2022. Predmet javnega poziva je zbiranje predlogov za predstavitev vrhunske slovenske umetniške produkcije s področja sodobnih vizualnih umetnosti v tujini prek osrednjih umetniških sejmov v Evropi in vključevanja v najpomembnejše razstavne in festivalske dogodke na mednarodni ravni. Rok za prijavo je 30. september oziroma do porabe sredstev.

  • Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je skupaj s podžupanjo Mestne občine Nova Gorica Damjano Pavlica in direktorico Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica Mirjam Drnovšček položil temeljni kamen za zunanji avditorij ob Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Gre za enega od infrastrukturnih objektov, ki bo zgrajen v okviru projekta Evropska prestolnica kulture. Leta 2025 ga bo nosila Nova Gorica v sodelovanju z Gorico.

  • Vlada Republike Slovenije je sprejela Uredbo o varstvenih območjih dediščine, ki določa vrste varstvenih območij dediščine, podrobnejša merila za njihovo določitev in varstvene usmeritve. Uredba predstavlja pomemben korak k zagotavljanju pravnega varstva kulturne dediščine v postopkih načrtovanja prostora, presoje vplivov na kulturno dediščino, graditve objektov in upravljanja dediščine v prostoru.

Aktualno

Dogodki

  do

Plečnikovo leto 2022

Ob letošnji 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika potekajo po vsej Sloveniji številni dogodki. Ministrstvo za kulturo je s partnerji na strani Plečnikovo leto, ki se redno posodablja, pripravil pregled dogajanja v tem jubilejnem letu. Da je praznovanje Plečnikovega leta tudi vizualno prepoznavno, je na pobudo Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Plečnikove hiše poskrbel oblikovalec Bojan Lazarević. Logotip je na voljo vsem, ki pripravljajo Plečniku in njegovi arhitekturi posvečene programe.