Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Informacije o omejitvah izvajanja kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode

Aktualne informacije o omejitvah na področju izvajanja kulturnih dejavnosti zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa najdete na Izvajanje kulturnih dejavnosti, uresničevanja verske svobode pa na strani Uresničevanje verske svobode. 

Za dodatne informacije v zvezi z ukrepi s področja delovanja ministrstva se lahko obrnete na 01 369 58 42 ali na epidemija.mk@gov.si.  

 • Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi za leto 2022. Predmet razpisa so delovne štipendije, namenjene fizičnim osebam s statusom samozaposlenega v kulturi – v razvid samozaposlenih v kulturi pri Ministrstvu za kulturo so vpisane najmanj s polovičnim delovnim časom in so rojene leta 1992 ali kasneje. Rok za oddajo prijav je 3. januar 2022.

 • Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je 2. decembra udeležila otvoritvene konference Centra za kreativnost, namenjene prijaviteljem na javni razpis Ministrstva za kulturo "Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – Center za kreativnost 2022". Na konferenci so predstavili razpis, kriterije in način financiranja ter ostale ključne informacije v zvezi z razpisom.

 • Znani so prejemniki najvišjih državnih nagrad za umetniške dosežke za leto 2022. V skladu z odločitvijo in sklepi Upravnega odbora Prešernovega sklada prejmeta Prešernovo nagrado leta 2022 klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman.

Aktualno

 • Sporočilo državne sekretarke dr. Fridl Jarc ob dnevu odprtih vrat slovenske kulture

  Kulturne ustanove po vsej Sloveniji vabijo na Ta veseli dan kulture na številne brezplačne kulturno-umetniške dogodke – v živo in po spletu – kljub zaostrenim zdravstvenim razmeram. Širok nabor dogodkov je primeren za vse starostne skupine, med drugim tudi za organizirane skupine iz vzgojno-izobraževalnih zavodov.

 • 3. december – Ta veseli dan kulture

  Bliža se že tradicionalni dan odprtih vrat v slovenski kulturi, ko številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji vabijo obiskovalce na brezplačne kulturno-umetniške dogodke. Kljub zaostrenim zdravstvenim razmeram so kulturne ustanove pripravile pester niz dogodkov – v živo in po spletu.

 • Minister dr. Simoniti si je v Bruslju ogledal slovenski celovečerni film Kapa

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj po uspešnem in tvornem zasedanju ministric in ministrov za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije v Bruslju nagovoril zbrane v bruseljskem kinematografu Cinemas Galeries. Skupaj so si ogledali slovenski celovečerni film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića.

Dogodki

 
Kraljeva kinoteka Belgije – Cinematek

Retrospektiva slovenskega filma

Na velikem platnu Kraljeve kinoteke Belgije se bo v času od 2. do 22. decembra 2021 odvrtelo deset celovečernih filmskih klasik iz slovenske filmske zakladnice – od nemih začetkov do sodobne produkcije. Retrospektivo bo uvedla projekcija prvega slovenskega nemega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga z izvirno glasbeno spremljavo.