Skoči do osrednje vsebine

Arhiv

Staro spletno mesto najdete v arhivu spletišč državne uprave.

  • Minister za kulturo mag. Zoran Poznič se je v četrtek, 20. februarja, v sklopu Sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019-2020 v Mozarthausu na Dunaju udeležil Slavnostnega koncerta v počastitev nedavnega slovenskega kulturnega praznika, ki ga je pripravila dunajska SKICA.

  • Vlada RS je 29. januarja 2020 potrdila nominacijski dosje stavbnih in urbanističnih del Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na UNESCO Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Ob tem je minister za kulturo mag. Zoran Poznič poudaril: ''Redek talent prenašanja duhovnega v materialno, kar je bilo dano našemu velikemu mojstru, v zgodovini človeštva vedno pripelje do presežkov, in to na kateremkoli področju. Arhitektura se nam skozi mojstrovo delo kaže v vseh svojih presežkih. Ne kot forma per se, ampak kot skoraj nadrealen približek transcendence. Slovenci smo lahko tudi zaradi Plečnika samozavestni, ponosni ter z zaupanjem zremo v prihodnost.''

  • Morda ne veste, a France Prešeren je sodobniku, pesniku Stanku Vrazu nekoč v pismu potarnal: ''Za moje ime v slovenskem svetu nihče ne ve!'' Danes se inovatorja v pesniškem jeziku, ki je z umetniško močjo, kot je zapisal Anton Slodnjak, opozarjal ''na pravice posameznika, naroda in človeštva,'' seveda spominjamo vsi.

Aktualno

Iskalnik