Skoči do osrednje vsebine

Informacije o ukrepih in priporočilih za izvajanje kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode

Informacije o aktualnih ukrepih in priporočilih za zajezitev širjenja novega koronavirusa na področjih kulturnih dejavnosti in uresničevanja verske svobode najdete na straneh Izvajanje kulturnih dejavnosti in Uresničevanje verske svobode.

 • Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko si je skupaj s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom ogledala dotrajane prostore Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.

 • Unesco je objavil mednarodni poziv za strokovnjake s področja nesnovne kulturne dediščine, s katerim želi razširiti globalno mrežo strokovnjakov Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine iz leta 2003. Strokovnjaki z vključitvijo v mrežo pridobijo dragoceno znanje, mednarodne povezave in možnost delovanja v različnih državah. Rok za oddajo prijav je 28. avgust 2022.

 • V 77. letu je umrl eden najvidnejših slovenskih likovnikov, Prešernov nagrajenec Kostja Gatnik. Širši javnosti je najbolj znan kot ilustrator in stripar, poznan je tudi po svojih slikarskih delih, posvečal pa se je še grafičnemu oblikovanju in fotografiji. Ob njegovi smrti je ministrica dr. Asta Vrečko zapisala: "Gatnik je bil in ostaja brez dvoma ena izmed ikon slovenske umetnosti."

Aktualno

 • Projekt eDediščina – sklop eArheologija

  Del informacijskega sistema eDediščina, ki ga Ministrstvo za kulturo razvija v okviru projekta "Celovita informacijska podpora procesom varstva kulturne dediščine", je tudi spletna aplikacija eArheologija. Vzpostavitev informacijskega sistema bo okrepila uporabo e-storitev na področju kulturne dediščine ter izboljšala preglednost in učinkovitost pri urejanju prostora, gradnji objektov in upravljanju nepremičnin.

 • Evropska prestolnica kulture GO! 2025 uvrščena v Načrt razvojnih programov 2022–2025

  Vlada je v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila projekt Nova Gorica, Evropska prestolnica kulture GO! 2025.

 • Svet Evrope zbira predloge za najboljše evropske projekte na področju kulturne dediščine

  Svet Evrope znova vabi k oddaji predlogov za najboljše projekte, pobude in prakse na področju kulturne dediščine, saj je eden od glavnih sklopov Strategije evropske kulturne dediščine za 21. stoletje (ST21) izmenjava praks in konkretnih izkušenj med državami članicami. Predlogi se zbirajo skozi celo leto.