Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Informacije o omejitvah izvajanja kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode

Aktualne informacije o omejitvah na področju izvajanja kulturnih dejavnosti zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa najdete na Izvajanje kulturnih dejavnosti, uresničevanja verske svobode pa na strani Uresničevanje verske svobode. 

Za dodatne informacije v zvezi z ukrepi s področja delovanja ministrstva se lahko obrnete na 01 369 58 42 ali na epidemija.mk@gov.si.  

 • Slovenski filmski center skupaj s Slovensko kinoteko letos znova pripravlja Slovenski teden filma, ki mlademu občinstvu odpira vrata v svet slovenske filmske umetnosti in ustvarjalnosti. Slovenski teden filma bo že tretje leto zapored potekal novembra, ko obeležujemo rojstni dan enega od najpomembnejših ustvarjalcev v zgodovini slovenskega filma ter najbolj plodovitega slovenskega cineasta in avtorja Franceta Štiglica. Filme je mogoče rezervirati do 22. oktobra 2021.

 • Od danes, 18. septembra 2021, pogoja PCT ni treba izpolnjevati obiskovalcem kulturnih prireditev in uporabnikom drugih kulturnih storitev ter udeležencem kolektivnega uresničevanja verske svobode, ki še niso dopolnili 15 let.

 • Ministrstvo za kulturo je danes, 17. septembra 2021, dalo v javno obravnavo osnutek Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2021–2028. Osnutek resolucije celostno obravnava in povezuje vrsto različnih področij, s ciljem oblikovati celovito in heterogeno strategijo na področju kulture za obdobje osmih let. Osnutek upošteva tudi novonastalo situacijo v kulturnem sektorju zaradi posledic pandemije covida-19. Rok za oddajo predlogov, pripomb in mnenj je do vključno 17. oktobra 2021.

Aktualno

 • Javni razpis za delovno mesto direktorja Muzeja slovenske osamosvojitve

  Ministrstvo za kulturo je 17. septembra 2021 v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje objavilo javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Muzej slovenske osamosvojitve.

 • Minister dr. Simoniti: Alma M. Karlin nas uči, kaj resnično pomenijo empatija, srčnost, strpnost in nezlomljiv duh

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj, 15. septembra 2021, nagovoril zbrane v dunajskem etnografskem muzeju Weltmuseum na odprtju razstave "Alma M. Karlin – Sama okoli sveta". Razstava, ki bo na ogled do 18. januarja 2021, je nastala v sodelovanju muzeja Weltmuseum in Pokrajinskega muzeja Celje ter predstavlja vrhunski dosežek za slovensko muzejsko stroko. Nagovor ministra dr. Simonitija objavljamo v celoti skupaj s fotografijami z ogleda in odprtja razstave.

 • Minister dr. Simoniti: kultura pomembno prispeva k povezovanju držav

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes, 15. septembra 2021, na bilateralnem srečanju na Dunaju sestal z avstrijsko državno sekretarko, pristojno za kulturo, mag. Andreo Mayer. Strinjala sta se, da ustvarjalci na področju kulture pomembno prispevajo k povezovanju med državama.

Dogodki

 

Javna obravnava Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2021–2028

Ministrstvo za kulturo je dalo v javno obravnavo osnutek Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2021–2028. Osnutek resolucije celostno obravnava in povezuje vrsto različnih področij, s ciljem oblikovati celovito in heterogeno strategijo na področju kulture za obdobje osmih let. Osnutek upošteva tudi novonastalo situacijo v kulturnem sektorju zaradi posledic pandemije covida-19.

 
Benetke

Minister za kulturo dr. Simoniti se bo udeležil Vrha za evropsko dediščino v Benetkah

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se bo udeležil Vrha za evropsko kulturno dediščino, ki ga od 23. do 24. septembra 2021 v Benetkah organizira Europa Nostra v sodelovanju z Evropsko komisijo. V četrtek se bo udeležil podelitve nagrade za evropsko kulturno dediščino "Europa Nostra Award", v petek pa bo nagovoril zbrane na otvoritveni seji Vrha za evropsko kulturno dediščino. Ob robu zasedanja se bo na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem.