Skoči do osrednje vsebine

 • Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je v video nagovoru ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, med drugim dejala: "Kultura je temelj za razvoj družbe. Kultura in umetnost v vseh svojih najrazličnejših pojavnih oblikah prepoznavata raznolikost. Zagotavljata svobodo izražanja. Ob kulturnem prazniku vam želimo, da bi s kulturo živeli vsak dan."

 • Ministrstvo za kulturo je objavilo Javni, anonimni, odprti natečaj za oblikovanje vizualne identitete za Ravnikarjevo leto 2023. K oddaji predlogov rešitev za celostno grafično podobo vabimo grafične oblikovalce, oblikovalske studie in študente. Rok za oddajo predlogov je 3. marec 2023.

 • Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja, bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Proslave s podelitvijo nagrad se bo udeležila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Novice

 • Javni natečaj za pridobitev naziva Branju prijazna občina

  Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije občine so objavile Javni natečaj za pridobitev naziva Branju prijazna občina. Namen javnega natečaja je promocija dobrih praks, ki jih za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture izvajajo občine. Rok za prijavo je 30. september 2023.

 • Odprt je razpis za Plečnikove nagrade za leto 2023

  Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je objavil razpis za Plečnikove nagrade za leto 2023. Rok za prijavo je 20. februar 2023.

 • Poziv za projekte v okviru programa Unesco-Aschberg za umetnike in strokovnjake na področju kulture

  Unesco je objavil poziv za projekte v okviru programa Unesco-Aschberg. Poziv je namenjen pobudam, katerih cilj je zaščititi in spodbujati umetniško svobodo, vključno s statusom umetnika v širšem pomenu. Odprt je za vlade, javne ustanove in nevladne organizacije. Rok za prijavo je 28. februar.

Dogodki

  do
Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana

Ministrica dr. Asta Vrečko na državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku

Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, bo potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada.

  do
Ljubljana, Brdo pri Kranju, Kranj

Ministrica dr. Asta Vrečko ob slovenskem kulturnem prazniku v Ljubljani in Kranju

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko bo ob slovenskem kulturnem prazniku položila venec pri Prešernovem spomeniku v Ljubljani in na grob Franceta Prešerna v Prešernovem gaju. Poleg tega bo obiskala Kranj ter se srečala z letošnjimi prejemniki in prejemnicami Prešernovih nagrad.