Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Danes

  Zaživel je Franček, jezikovni portal za mlade

  Na Ministrstvu za kulturo se pridružujemo navdušenju ob novici o novem portalu Franček, različici beta, ki so ga sodelavci in sodelavke Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) objavili te dni in tako na izviren način obeležili okroglo obletnico rojstnega dne Republike Slovenije. Frančka smo budno spremljali od prvih nadobudnih korakov naprej, v zadnjem letu pa je bil njegov napredek izjemen.

 • Danes

  Virtualno srečanje strokovnjakov za kulturno dediščino

  Od 22. do 23. junija 2021 je potekalo virtualno srečanje neformalne delovne skupine strokovnjakov za kulturno dediščino držav članic EU in opazovalk "Reflection Group EU and Heritage". Potekal je v organizaciji Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo.

 • 10 let od vpisa “Prazgodovinskih kolišč okoli Alp” na UNESCO seznam svetovne dediščine

  V letu 2021 arheologija praznuje svoj jubilej! Pred desetimi leti, 27. junija 2011, so bila "Prazgodovinska kolišča okoli Alp" vpisana na UNESCO seznam svetovne dediščine. Vpis obsega izbor 111 edinstvenih prazgodovinskih območij v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Italiji, Sloveniji in Švici, ki skupaj predstavljajo transnacionalni serijski vpis svetovne dediščine.

 • Nagovor ministra za kulturo ob otvoritvi razstave Zlata sled v Narodnem muzeju Slovenije

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je 21. junija 2021 nagovoril zbrane na otvoritvi razstave z naslovom Zlata sled, ki so jo ob 200-letnici svojega delovanja pripravili v Narodnem muzeju Slovenije.

 • Odgovor ministrstva na vprašanje nemškega časopisa Der Standard v zvezi z medijskim razpisom

  Objavljamo odgovor Ministrstva za kulturo na vprašanje časopisa Der Standard v zvezi z medijskim razpisom. Odgovor objavljamo kot dodatno pojasnilo, ker se podobna vprašanja pojavljajo v več tujih medijih. Menimo, da vprašanja izhajajo iz nerazumevanja zakonodaje, ki ureja financiranje zasebnih medijev prek medijskega razpisa. Odgovor objavljamo v slovenskem in angleškem jeziku.

 • Zahteva za objavo popravka članka, objavljenega v spletnem Spieglu

  Ministrstvo za kulturo je zahtevalo popravek članka z naslovom "Der Möchtegern-Orbán", ki je bil 17. junija 2021 objavljen na spletni strani časopisa Der Spiegel. Zahtevo za popravek članka objavljamo v slovenskem in angleškem jeziku.

 • Minister za kulturo bo nocoj slovesno otvoril razstavo Zlata sled

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti bo nocoj, 21. junija 2021, ob 19. uri slovesno otvoril razstavo Zlata sled, ki so jo v Narodnem muzeju Slovenije pripravili ob 200-letnici prvega javnega muzeja na Slovenskem.

 • Državna sekretarka nocoj na otvoritvi Borštnikovega srečanja

  Slavnostna otvoritev 56. Borštnikovega srečanja bo nocoj, 18. junija 2021, ob 20 uri v Veliki dvorani SNG Maribor. Zbrane bosta poleg državne sekretarke dr. Ignacije Fridl Jarc nagovorila tudi umetniški direktor festivala Aleš Novak in župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič. Uvodnim pozdravom bo sledila sodobnoplesna predstava Nomad v izvedbi belgijske skupine Eastman ter režiji in koreografiji večkrat nagrajenega in mednarodno priznanega režiserja Sidija Larbija Cherkaouija.

 • V register nesnovne kulturne dediščine vpisana nova enota

  V register nesnovne kulturne dediščine je odslej vpisana enota bovška slovstvena folklora.

 • Dodatno rahljanje ukrepov za izvajanje kulturnih dejavnosti

  Vlada je na današnji seji z novelo odloka podaljšala veljavnost Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in določila še dodatno sproščanje pogojev in omejitev za izvajanje kulturnih dejavnosti.

 • Dodatno rahljanje ukrepov za kolektivno uresničevanje verske svobode

  Vlada je na današnji seji z novelo odloka podaljšala veljavnost Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji in določila še dodatno sproščanje pogojev in omejitev za kolektivno uresničevanje verske svobode.

 • Fotografska razstava legende slovenskega fotoreporterstva Joca Žnidaršiča

  Danes, 15. junija 2021, bodo ob 20. uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma odprli fotografsko razstavo legende slovenskega fotoreporterstva Joca Žnidaršiča z naslovom Leta preloma. Ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije bo iz njegovega obsežnega opusa predstavljen izbor del, nastalih v letih od 1988 do 1991. Otvoritve se bo udeležila tudi državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc.

 • Video

  Minister za kulturo odločno zavrača očitke glede podpore neonacizmu

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti odločno zavrača očitke novinarke Studia City Špele Kožar, da podpira neonacizem. Očitke je 14. junija 2021 izrekla v prispevku z naslovom Prigoda o rumeni svastiki. Minister je ogorčen nad takšno medijsko prakso javne televizije, ki žal dobiva vse hujše razsežnosti. Poudaril je, da niti on kot minister niti ministrstvo za kulturo v času, ko ga vodi, nista nikoli in nikdar podpirala neonacizma. Minister pravzaprav z gnusom zavrača vse totalitarizme.

 • Javni anonimni natečaj za izbor likovnih umetniških del

  Do vključno 8. julija 2021 je odprt javni anonimni natečaj za izbor likovnih umetniških del (fotografija, slikarstvo, grafika in ilustracija) na temo narave, s poudarkom na motivu krajine. Izbrana dela bodo razstavljena v prostorih upravnih enot Vrhnika in Ljubljana.

 • Sprejeta Resolucija o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021–2025

  Nova resolucija se osredotoča na področja jezikovnega izobraževanja in jezikovne opremljenosti, na splošno jezikovno kulturo in jezikovno krajino, zakonodajne in druge pravno veljavne dokumente slovenske jezikovne politike ter na bližnje predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v letu 2021.

 • Video

  Izjava ministra za kulturo ob včerajšnji mazaški akciji pred ministrstvom za kulturo

  Včeraj je prišlo do mazaške akcije z nizkotnim političnim sporočilom. Storilci so stekleno fasado in vhodna vrata ministrstva za kulturo, v zavetju noči, porisali s kljukastimi križi. To dejanje odraža njihovo lastno naravo in je le še ena v nizu akcij pred ministrstvom za kulturo.

 • Državna sekretarka bo slavnostno otvorila Hrvaški kulturni center Zrinski v Lendavi

  Državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc bo danes, 11. junija 2021, svečano otvorila Hrvaški kulturni center Zrinski v Lendavi in razstavo fotografij in skulptur hrvaškega slikarja, kiparja in fotografa Stephana Lupina. Z odkritjem spominske table na mestni hiši bodo Lendavčani obeležili tudi 150-letnico Meščanskega bralnega društva in odprtja prve knjižnice.

 • Minister za kulturo se je srečal z zagovornikom načela enakosti

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je 11. junija 2021 srečal z zagovornikom načela enakosti Mihom Lobnikom. Zagovornik je ministru predstavil letno poročilo o delu Zagovornika načela enakosti v letu 2020.

 • Minister za kulturo na zasedanju ministrov držav EU, pristojnih za medije in informacijsko družbo

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je 10. junija 2021 udeležil zasedanja ministrov članic Evropske unije, ki so pristojni za medije in informacijsko družbo. Zasedanje je potekalo v okviru spletne konference z naslovom Umetna inteligenca – inteligentna politika: izzivi in priložnosti za medije in demokracijo. Pomemben dosežek ministrskega zasedanja je sprejetje deklaracije o svobodi izražanja.

 • Omejitve kolektivnega uresničevanja verske svobode podaljšane brez sprememb

  Vlada je 10. junija 2021 z Odlokom o spremembah določenih odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih podaljšala veljavnost odlokov, ki so sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, in s tem ukrepov, ki so vsebovani v teh odlokih. Med njimi tudi veljavnost Odloka o začasnih omejitvah kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji.