Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije

  Ministrstvo za kulturo je 23. februarja 2024 v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje objavilo javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Zadnji rok za prijavo je 25. marec 2024.

 • Javni razpis za delovno mesto ravnatelja javnega zavoda Narodna in univerzitetna knjižnica

  Ministrstvo za kulturo je 23. februarja 2024 v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje objavilo javni razpis za delovno mesto ravnatelja javnega zavoda Narodna in univerzitetna knjižnica. Zadnji rok za prijavo je 25. marec 2024.

 • Dialog med predstavniki nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji in Vlado se nadaljuje

  Pod vodstvom državnega sekretarja za kulturo mag. Marka Rusjana se je na drugi seji sestala Delovna skupina za trajni dialog s predstavniki nemško govoreče etnične skupine v Republiki Sloveniji. Seja je potekala 14. februarja 2024.

 • Predlog Razvojne strategije za sodobni ples v javni obravnavi

  Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo poslalo predlog Razvojne strategije za sodobni ples 2024–2028. Strategija izpostavlja ključne izzive, vizijo, poslanstvo in smernice razvoja ter vpenjanja sodobnega plesa v širši družbeni okvir. Rok za oddajo komentarjev in pripomb na dokument je do vključno 21. marca 2024.

 • Javni natečaj za pridobitev naziva Branju prijazna občina

  Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so tudi letos objavile Javni natečaj za pridobitev oziroma za podaljšanje naziva Branju prijazna občina. Rok za oddajo prijav je 30. september 2024.

 • Objavljeni trije javni razpisi

  Ministrstvo za kulturo je danes objavilo tri javne razpise. Rok za prijavo na vse tri razpise je do vključno 18. marca 2024.

 • Ministrica dr. Asta Vrečko na tretji svetovni Unescovi konferenci o kulturno-umetnostni vzgoji

  Ministrica dr. Asta Vrečko se je v Abu Dabiju na povabilo generalne direktorice Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (angleško United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO) Audrey Azoulay in ministra za kulturo Združenih arabskih emiratov Salema Halida Al Kasimija udeležila tretje svetovne Unescove konference o kulturno-umetnostni vzgoji.

 • Najava dveh razpisov

  V petek, 16. februarja, bosta objavljena Redni letni ciljni razpis za sofinanciranje distribucije kakovostnih evropskih, avtorskih in svetovnih kinotečnih filmov v kinematografski mreži in v avdiovizualnih storitvah na zahtevo ter art kino programov za leto 2024 in Javni razpis za izbor javnih kulturnih programov na področju filmskih festivalov (v letih 2024 – 2026).

 • Najava razpisa

  V petek, 16. februarja, bo objavljen Javni razpis za izbor kulturnih projektov postprodukcije na področju uprizoritvenih umetnosti, ki jih bo v letu 2024 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo.

 • Javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Arboretum Volčji Potok

  Ministrstvo za kulturo je 9. februarja 2024 v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje objavilo javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Arboretum Volčji Potok. Zadnji rok za prijavo je 11. marec 2024.

 • Predlog novega Nacionalnega programa za kulturo z akcijskim načrtom v javni obravnavi

  Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo poslalo predlog Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2024–2031 (ReNPK 24–31) in Akcijski načrt 2024–2027 za Resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2024–2031 (Akcijski načrt). Rok za oddajo komentarjev in pripomb na dokumenta je do vključno 25. marca 2024.

 • Video

  Prešernov dan, slovenski kulturni praznik – poslanica ministrice dr. Aste Vrečko

  Video nagovor ministrice dr. Aste Vrečko ob slovenskem kulturnem prazniku.

 • Državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

  Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, v sredo, 7. februarja 2024, bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, dve Prešernovi nagradi in šest nagrad Prešernovega sklada.

 • Dobimo se na vrtovih–vabilo k sodelovanju

  V prvem junijskem vikendu v sklopu evropske prireditve Dobimo se na vrtovih že skoraj dvajset držav, vključno s Francijo (pobudnico prireditve), Nemčijo, Slovenijo, Hrvaško, Italijo, obiskovalcem na široko odpira vrata raznolikih vrtov. Letošnja tema pet čutov v vrtu še posebej nagovarja obiskovalce, da v celoti začutijo vrt.

 • Javni razpis za izbor kulturnih projektov, namenjenih senzorno oviranim

  Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za izbor kulturnih projektov, namenjenih senzorno oviranim, ki jih bo v letu 2024 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo (JPR-SO-2024). Rok za prijavo je 26. februar 2024.

 • Razpisa za spodbujanje mednarodne mobilnosti v kulturi, ki ju podpira program Ustvarjalna Evropa

  V okviru največjega programa Evropske unije za kulturno mobilnost, imenovan Kultura premika Evropo, sta v teku dva razpisa za mobilnost. Roka za prijavo sta 16. januar 2024 in 31. maj 2024.

 • Video

  Srečno 2024

  Novoletna poslanica ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko.

 • Predlog dopolnitve ZUJIK v javni obravnavi

  Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo poslalo predlog Zakona o dopolnitvi Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK-H). Gre za pomemben korak pri zagotavljanju pravic prekarnih delavcev v kulturi, saj bo dopolnitev zakona samozaposlenim v kulturi omogočila sklepanje kolektivnih pogodb. Rok za oddajo komentarjev in pripomb je vključno do 22. januarja 2024.

 • Sprememba obveznega zdravstvenega zavarovanja za samozaposlene v kulturi

  S 1. januarjem 2024 se bo začel uporabljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T), ki je bil 19. julija 2023 objavljen v Uradnem listu številka 78/2023.

 • Predlog Zakona o medijih v javni obravnavi

  Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo poslalo predlog novega Zakona o medijih. Glavni načeli zakona sta zagotavljanje pravice do celovite obveščenosti ter spodbujanje medijske raznolikosti. Rok za oddajo komentarjev in pripomb je do vključno 31. januarja 2024.