Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Danes

  Tradicije reje lipicancev vpisane na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine

  V glavnem mestu Maroka Rabatu, kjer poteka sedemnajsto zasedanje Unescovega Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine, je bila večnacionalna nominacija Tradicije reje lipicancev vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

 • Danes

  Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja vpisano na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine

  V glavnem mestu Maroka Rabatu, kjer poteka sedemnajsto zasedanje Unescovega Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine, je bila nominacija Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

 • Danes

  Vabilo za otroke samozaposlenih v kulturi

  Na Ministrstvu za kulturo smo se letos odločili praznični december polepšati otrokom samozaposlenih v kulturi in jih razveseliti z ogledom predstave in obiskom Dedka Mraza.

 • Državni sekretar mag. Rusjan na slovesnosti ob 80. obletnici delovanja Delavske enotnosti

  Sindikalni in delavski časopis Delavska enotnost letos praznuje 80. obletnico delovanja in izhajanja. Ob tem jubileju je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije v Domu sindikatov v Ljubljani organizirala slovesnost in okroglo mizo, ki se ju je udeležil državni sekretar mag. Marko Rusjan.

 • Poslovil se je igralec Davor Janjić (1969–2022)

  V Beogradu je v 53. letu umrl filmski in televizijski igralec Davor Janjić (1969–2022). Slovenska filmska javnost ga najbolj pozna po glavni vlogi Seada v celovečernem prvencu Andreja Košaka Outsider.

 • Državni sekretar mag. Rusjan obiskal Muzej sodobne umetnosti v Zagrebu

  Državni sekretar mag. Marko Rusjan je 28. novembra v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu nagovoril umetnike ter predstavnike slovenskih in hrvaških kulturnih institucij, ki s svojim delom in medsebojnim sodelovanjem prispevajo k živahni izmenjavi kulturnih odnosov med državama. Sprejem kulturnih delavcev je potekal v okviru državniškega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Zagrebu.

 • Ministrica dr. Asta Vrečko v Bruslju na zasedanju evropskih ministric in ministrov za kulturo

  Na tokratnem zasedanju Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport so evropski ministri in ministrice za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije potrdili Resolucijo o delovnem programu za kulturo 2023–2026. Zasedanja v Bruslju se je udeležila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

 • Vlada napovedala izgradnjo Narodne in univerzitetne knjižnice II do konca leta 2026

  Premier dr. Robert Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta ob obisku Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) napovedala, da so tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja za projekt NUK II in da se bo gradnja začela prihodnje leto. Vrednost projekta, ki naj bi bil končan leta 2026, je ocenjena na 102 milijona evrov. Obiska se je udeležil tudi državni sekretar Matevž Čelik.

 • Poslovil se je fotograf Joco Žnidaršič (1938–2022)

  Umrl je fotograf, ki je soustvarjal našo skupno zgodovino, Joco Žnidaršič (1938–2022). Bil je več kot urednik fotografije časnika Delo, izvrsten reporter, športni fotograf naših smučarjev, spremljevalec gornikov in sto žensk na poti na vrh Slovenije.

 • Volivke in volivci na referendumu potrdili novelo Zakona o Radioteleviziji Slovenije

  "Ljudje so odločno pokazali, da si želijo umika strankarske politike iz naše največje medijske in kulturne ustanove, ki mora biti neodvisna in avtonomna," je v prvem odzivu ob še neuradnem izidu referenduma o noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenija povedala ministrica dr. Asta Vrečko.

 • Delovna skupina za muzejsko politiko

  V tem tednu se je na Ministrstvu za kulturo prvič sestala Delovna skupina za muzejsko politiko. Cilj delovne skupine je oblikovati nacionalno strategijo za muzeje in galerije. Namen strategije bo slovenskim muzejskim institucijam dati nov zagon pri prenovi programov, digitalni transformaciji ter podpori lokalnim in ustvarjalnim skupnostim.

 • 25. november — mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

  Vsaka peta ženska je v Sloveniji tarča nasilja, žrtve so tudi na področju kulture.

 • Leto 2023 razglašeno za leto arhitekta Edvarda Ravnikarja in pisatelja Ivana Tavčarja

  Prihodnje leto obeležujemo 30. obletnico smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja (1907–1993) ter 100. obletnico smrti pisatelja Ivana Tavčarja (1851–1923). Vlada je tako na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za leto arhitekta Edvarda Ravnikarja (Ravnikarjevo leto) in pisatelja Ivana Tavčarja (Tavčarjevo leto).

 • Ministrica dr. Asta Vrečko slavnostna govornica na podelitvi nagrade Igorja Zabela

  Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je bila slavnostna govornica ob podelitvi nagrade in štipendij Igorja Zabela za kulturo in teorijo. Po besedah ministrice v regiji ni prav veliko nagrad in štipendij za teoretike, umetnostne zgodovinarje, pisce in kuratorje, zato vsaka tovrstna nagrada pomeni pomembno prepoznanje pomena strokovnega dela nagrajenk in nagrajencev, pa tudi pomoč pri delu v včasih negotovih razmerah.

 • Državni sekretar Matevž Čelik ob dnevu splošnih knjižnic

  Vsako leto 20. novembra obeležujemo dan splošnih knjižnic. Po besedah državnega sekretarja Matevža Čelika so knjižnice v zgodovini vedno imele progresivno vlogo. Bile so tihi nosilci družbenih sprememb. In to vlogo imajo tudi danes.

 • Ministrstvo za kulturo – napoved dogodkov

  Objavljamo napoved dogodkov, ki se jih bodo od 21. do 26. novembra udeležili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in predstavniki Ministrstva za kulturo.

 • Javni razpis za direktorja Muzeja krščanstva na Slovenskem

  Ministrstvo za kulturo je v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu RS za zaposlovanje objavilo javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Muzej krščanstva na Slovenskem.

 • Javni razpis za direktorja Slovenskega narodnega gledališča Maribor

  Ministrstvo za kulturo je v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu RS za zaposlovanje objavilo javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Maribor.

 • Ministrica dr. Asta Vrečko podpisala pogodbo o obnovi gradu v vrednosti okoli 1,5 milijona evrov

  Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in podžupanja v funkciji županje Občine Tolmin Maša Klavora sta podpisali pogodbo o sofinanciranju projekta obnove gradu na Kozlovem robu v vrednosti okoli 1,5 milijona evrov. Gre za projekt, ki bo sofinanciran iz evropskih sredstev za izvajanje nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost (NOO).

 • Efnilov nagradni natečaj za magistrska dela 2023

  Evropska zveza državnih jezikovnih ustanov (angleško European Federation of National Institutions for Language – EFNIL) ponovno vabi študentke in študente k sodelovanju na natečaju za najboljša magistrska dela v Evropi na področju rabe jezika, jezikovne politike in večjezičnosti. Rok za prijavo je 15. januar 2023.