Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Oblikovane področne delovne skupine za Nacionalni program za kulturo

  Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je s sklepom imenovala članice in člane področnih delovnih skupin za vsebinsko analizo prečnih politik in pripravo ukrepov v novem Nacionalnem programu za kulturo (NPK) in spremljajočem akcijskem načrtu.

 • Poslanica ministrice ob državnem prazniku, dnevu Primoža Trubarja

  Objavljamo poslanico ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko ob državnem prazniku, dnevu Primoža Trubarja.

 • Prenovljen pregledovalnik podatkov o kulturni dediščini

  Na voljo je prenovljeni pregledovalnik Informacijskega sistema kulturne dediščine (ISKD).

 • Slavnostna podelitev Steletovih nagrad in priznanj za leto 2022

  Včeraj, 5. junija, so v Narodni galeriji v Ljubljani slavnostno podelili Steletove nagrade in priznanja za leto 2022.

 • Razpis za izbor kulturnih projektov bivanja in ustvarjanja v umetniških rezidencah v tujini

  Ministrstvo za kulturo je danes objavilo javni razpis za izbor kulturnih projektov bivanja in ustvarjanja v umetniških rezidencah v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju v letu 2024 (JPR-REZ-2024). Rok za prijavo je 8. september 2023.

 • Dediščinska znanost in podnebne spremembe

  Univerza v Mariboru je v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor pripravila okroglo mizo Dediščinska znanost in podnebne spremembe, ki se je odvijala včeraj, 1. junija 2023, v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor.

 • Prvo srečanje mednarodnega združenja za kulturo gradnje

  Prvo srečanje mednarodnega združenja za kulturo gradnje "Davos Baukultur Alliance" je bilo 19. in 20. maja v Benetkah. Srečanje združenja, ki je bilo na pobudo Švice in v sodelovanju s Svetovnim gospodarskim forumom (angleško the World Economic Forum – WEF) ustanovljeno januarja 2023 v Davosu, je odprl predsednik Švicarske konfederacije Alain Berset.

 • Ministrstvo za kulturo gostilo prvo skupno srečanje dialoških skupin

  V torek je na Ministrstvu za kulturo potekala prva skupna seja skupin za trajni dialog s predstavniki javnih zavodov, nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi.

 • Obisk gradbišča Arhiva Republike Slovenije

  Ministrica dr. Asta Vrečko je obiskala gradbišče Arhiva Republike Slovenije v Ljubljani. Gradnja novih prostorov za potrebe Arhiva RS na Poljanski cesti 40 v Ljubljani, kamor se bodo iz Gruberjeve palače preselili tudi vodstvo in drugi zaposleni, bo predvidoma končana v začetku prihodnjega leta, preselitev zaposlenih v nove prostore pa je previdena konec prihodnjega poletja.

 • Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Nova Gorica v obnovo Laščakove vile

  Državna sekretarja Ministrstva za kulturo mag. Marko Rusjan in Matevž Čelik Vidmar sta si danes skupaj z županom Mestne občine Nove Gorice Samom Turelom ogledala Laščakovo vilo in potek prenove Rafutskega parka. Potrdila sta, da je za obnovo Laščakove vile zagotovljenih 4,9 milijona evrov kohezijskih sredstev. Prenova vile naj bi se na terenu začela v letu 2025.

 • Vabilo na inštrukcije za dvoletni razpis za avtorske opuse

  Vse potencialne prijavitelje in zainteresirano javnost vabimo na jutrišnje javne inštrukcije v zvezi z Javnim razpisom za izbor dvoletnih kulturnih projektov, ki jih bo na področju uprizoritvenih umetnosti sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo (JPR-UPR-AO-2024-2025).

 • Zadnja sezona v stari stavbi Drame

  V torek, 23. maja, so na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana razgrnili repertoar za sezono 2023/2024, ki bo hkrati tudi zadnja sezona v stari stavbi pred prenovo.

 • Javni poziv za delovanje v svetu javnega zavoda Filmski studio Viba Film

  Ministrstvo za kulturo je objavilo javni poziv strokovnim združenjem s področja filmskih in avdiovizualnih dejavnosti za sodelovanje v svetu javnega zavoda Filmski studio Viba Film Ljubljana. Rok za prijavo je 15. junij 2023.

 • Podelitev Plečnikovih nagrad za leto 2023

  V ponedeljek, 22. maja, so na vrtu Plečnikove hiše slavnostno podelili Plečnikove nagrade za leto 2023. Letošnja podelitev je bila jubilejna, saj Sklad arhitekta Jožeta Plečnika praznuje 50-letnico ustanovitve.

 • Vodenje Moderne galerije prevzema dr. Martina Vovk

  Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je za vršilko dolžnosti direktorja Moderne galerije z dnem 1. junij 2023 imenovala dr. Martino Vovk, kustosinjo in muzejsko svetovalko v Moderni galeriji.

 • Poslovil se je Venčeslav (Veno) Taufer (1933–2023)

  V 91. letu se je poslovil pesnik, dramatik in prevajalec Venčeslav (Veno) Taufer. Prejemnik Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada se je rodil leta 1933 v Ljubljani. Veno Taufer velja za začetnika moderne poezije in predhodnika pesniške avantgarde pri nas. Številne nagrade je prejel za svoj pesniški, prevodni in publicistični opus.

 • Slovesno odprtje vseslovenskih Tednov ljubiteljske kulture

  Vseslovenski Tedni ljubiteljske kulture (TLK), ki jih prireja Javni sklad za Republike Slovenije za kulturne dejavnost (JSKD), letos potekajo med 19. majem in 18. junijem po vsej Sloveniji in zamejstvu. Letošnji potekajo pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko.

 • Tradicija reje lipicancev na Reprezentativnem seznamu nesnovne dediščine

  V soboto, 20. maja 2023, je bila v hotelu Maestoso v Lipici svečana prireditev, na kateri je ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko predstavnikom Kobilarne Lipica in Združenju rejcev lipicanca izročila listino o vpisu tradicij reje lipicancev na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

 • Razpis za dvoletne projekte na področju uprizoritvenih umetnosti

  Ministrstvo za kulturo je objavilo Javni razpis za izbor dvoletnih kulturnih projektov, ki jih bo na področju uprizoritvenih umetnosti sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo (JPR-UPR-AO-2024-2025). Rok za prijavo je 19. junij 2023.

 • Odprtje slovenskega paviljona na 18. mednarodnem arhitekturnem bienalu

  Odprli smo slovenski paviljon na 18. mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah, ki poteka pod geslom Laboratorij prihodnosti. Zbrane je ob otvoritvi nagovorila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.