Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Danes

  Odprtje razstave Maruše Sagadin v Frankfurtu

  Državni sekretar mag. Marko Rusjan je v Frankfurtu v Schirn Kunsthalle odprl razstavo slovenske umetnice Maruše Sagadin, ki se v Nemčiji predstavlja s svojo prvo samostojno razstavo.

 • Danes

  Odprtje 35. grafičnega bienala v Ljubljani

  V petek, 15. septembra, so odprli 35. grafični bienale z naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa. Dela okoli 50 umetnikov so razstavljena na več prizoriščih in zajemajo iz bazena povezav med sodobno umetnostjo in grafiko na poljih arhitekture, oblikovanja, kmetijstva in botanike. Odprtja se je udeležila tudi ministrica dr. Asta Vrečko, ki je zbrane nagovorila in pozdravila v uvodnem govoru.

 • Slovenija častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu

  Danes smo na tiskovni konferenci na Ministrstvu za kulturo predstavili spremljevalni kulturni program, ki se že dogaja v Frankfurtu, pa tudi knjižni in strokovni program, ki se bosta v slovenskem paviljonu odvijala v času sejma. Program so predstavili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, direktorica Javne agencije za knjigo Republike Slovenije Katja Stergar in glavni kurator dr. Miha Kovač.

 • Nacionalna strategija za muzeje in galerije 2024–2028

  Nacionalna strategija za muzeje in galerije bo na področju premične kulturne dediščine nadomestila Strategijo kulturne dediščine, ki se izteče z letošnjim letom. Predlog strategije je pripravila Delovna skupina za muzejsko politiko, v katero je ministrica dr. Asta Vrečko imenovala uveljavljene slovenske muzejske strokovnjake, vodil pa jo je državni sekretar Matevž Čelik Vidmar.

 • Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma – odprtje treh razstav

  Letošnji knjižni sejem v Frankfurtu bo za Slovenijo prav posebnega pomena, saj bo tam častna gostja. Slovenija je šele tretja slovanska država-gostja na frankfurtskem knjižnem sejmu, predstavila pa se bo pod sloganom Satovje besed. Del bogatega obsejemskega programa so tudi različne, s Slovenijo in njeno literaturo ter kulturo povezane razstave. Med 14. in 17. septembrom smo odprli tri razstave.

 • Tretji program Radia Slovenija Program Ars letos praznuje 60-letnico

  Program Ars jubilejno leto obeležuje s številnimi dogodki, izšel je tudi zbornik Ars 60. Vrhunec prazničnega dogajanja je bil včerajšnji slavnostni koncert v Cankarjevem domu.

 • Prijava škode nevladnih organizacij v javnem interesu s področja kulture zaradi posledic poplav

  71. člen Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 določa, da lahko društva in ustanove, ki so bili oškodovani zaradi posledic uničujočih neurij, prijavijo škodo na strojih, opremi, zalogah in pri izpadu prihodka ministrstvu, ki je pristojno za področje njihovega delovanja.

 • Arheološka izkopavanja pred Slovenskim narodnim gledališčem Drama Ljubljana

  Arheološka izkopavanja trenutno potekajo pred Malo Dramo ob Igriški ulici. Arheologi so na globini 0,70 metra, po odstranitvi novodobnih in novoveških nasutij, odkrili zidove stanovanjskega objekta (insula XVIII) in cesto dekuman J.

 • Forum Mobilnost ZA ustvarjalnost

  Motovila je v sodelovanju s partnerji 12. septembra v Cankarjevem domu v Ljubljani organizirala mednarodni forum z naslovom Mobilnost ZA ustvarjalnost. Z domačimi in tujimi strokovnjaki so razpravljali o trajnostni in pravični mobilnosti v kulturi.

 • Poslovil se je televizijski in radijski voditelj Robert Erjavec

  Rodil se je v Novem mestu. Študiral je ortotiko in protetiko, v mladosti pa se je aktivno ukvarjal z rokometom.

 • Poslovil se je radijski voditelj Sašo Hribar (1960–2023)

  Aleksander Hribar se je rodil leta 1960 v Celju. Študiral je metalurgijo, po koncu študija, vse od leta 1985, pa je bil povezovalec programa na slovenskem Radiu. V nočnem programu si je nekoč izmislil sogovornika, lik bioenergetika, in s svojim darom za imitacijo takoj pritegnil številne poslušalce.

 • Javni razpis za izbor projektov krepitve podpornega okolja v kulturi v letih 2024–2025

  Ministrstvo za kulturo je za leti 2024 in 2025 objavilo javni razpis za izbor projektov, ki vsebinskim mrežam, stanovskim organizacijam in nevladnim organizacijam v kulturi omogoča krepitev kompetenc in razvoj podpornih vsebin za njihovo delovanje. Razpis je odprt do 9. oktobra 2023.

 • Video

  Nacionalni mesec skupnega branja

  Ministrstvo za kulturo že od leta 2018 sodeluje pri organizaciji Nacionalnega meseca skupnega branja. Ta bo letos potekal med 8. septembrom in 8. oktobrom ter opozarjal na pomen bralne pismenosti in bralne kulture.

 • Enkratna solidarnostna pomoč za samozaposlene v kulturi, samostojne novinarje in verske uslužbence

  Ministrstvo za kulturo zagotavlja enkratno solidarnostno pomoč v višini 668,21 evra samozaposlenim v kulturi, samostojnim novinarjem in verskim uslužbencem, ki so imeli škodo ob poplavah in zemeljskih plazovih v avgustu 2023. Vlogo za enkratno solidarnostno pomoč se odda na Ministrstvo za kulturo, najpozneje do 30. septembra 2023.

 • Novi bibliobus Mestne knjižnice Ljubljana

  V Ljubljani je danes potekala slovesna predstavitev novega bibliobusa, ki bo skrbel za dostopnost knjižnične dejavnosti prebivalcev Ljubljane in primestnih občin, kjer ima bibliobus svoja postajališča.

 • 20 dodatnih zaposlitev za SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor

  Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je skupaj z vodstvoma operno-baletnih gledališč Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana (SNG Opera in balet Ljubljana) in Slovensko narodno gledališče Maribor (SNG Maribor) predstavila nove zaposlitve v baletnih ansamblih. V septembru bo tako realiziranih 15 zaposlitev v mariborskem baletu, 5 pa v ljubljanskem za obdobje dveh let.

 • Ministrica dr. Asta Vrečko z delegacijo obiskala Koroško

  Ministrica dr. Asta Vrečko si je z delegacijo ogledala nekatere v poplavah prizadete predele Koroške, kjer je nastala tudi velika škoda na kulturni infrastrukturi in kulturni dediščini.

 • Vodenje Narodnega muzeja Slovenije bo prevzela doc. ddr. Mateja Kos Zabel

  Doc. ddr. Mateja Kos Zabel bo s 15. 9. 2023 prevzela vodenje Narodnega muzeja Slovenije. Na to mesto je bila imenovana za mandat petih let. Doc. ddr. Mateja Kos Zabel je bila doslej vršilka dolžnosti.

 • Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč prinaša denarno pomoč tudi za samozaposlene v kulturi

  Izjavo za pomoč bodo samozaposleni vložili prek eDavkov.

 • Maja Vardjan prevzema vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO)

  Maja Vardjan bo vodenje MAO kot vršilka dolžnosti direktorja prevzela s 15. septembrom 2023. Maja Vardjan je mednarodno uveljavljena in priznana kustosinja in raziskovalka, specializirana za slovensko oblikovalsko in arhitekturno produkcijo 20. stoletja ter sodobne ustvarjalne prakse.