Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Frankfurtski knjižni sejem letos ponovno v živo

  Od 20. do 24. oktobra poteka v Frankfurtu največji mednarodni knjižni sejem, tokrat 73. po vrsti. Geslo letošnjega sejma, ki ga organizatorji razumejo kot korak k normalnosti, je Re:connect. Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc in vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost Barbara Koželj Podlogar sta si ogledali slovensko stojnico in predstavitve slovenskih zamejskih založb.

 • Center za kreativnost (CzK) med slovenskimi finalisti za EEPA 2021

  Center za kreativnost, ki deluje pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, je po prejemu nacionalne nagrade tokrat uvrščen tudi v finalni izbor za Evropsko nagrado za spodbujanje podjetništva (EEPA) za leto 2021, in sicer v kategoriji "spodbujanje podjetniškega duha". To je priznanje tudi za Ministrstvo za kulturo, saj smo ključni partner in soustvarjalec projekta. Podelitev nagrad bo novembra.

 • Minister dr. Simoniti prisluhnil novim orglam v koprski stolnici

  Vladni obiski slovenskih regij so vsestransko koristni, saj med drugim omogočajo vpogled v dosedanje dosežke, prihodnje načrte, potrebe in želje na področju kulture v posameznih regijah. Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je 19. oktobra 2021 obiskal Obalno-kraško regijo.

 • Minister dr. Simoniti na vladnem obisku v Obalno-kraški regiji

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes skupaj z ostalimi vladnimi predstavniki na obisku v Obalno-kraški regiji. Ob obisku predstavljamo nekatere projekte in programe, ki jih v tej regiji – po površini eni manjših statističnih regij in edini z izhodom na morje – (so)financira Ministrstvo za kulturo.

 • V portoroškem Avditoriju so včeraj razglasili dobitnike filmskih vesen

  24. Festival slovenskega filma Portorož se je včeraj, 17. oktobra 2021, sklenil s podelitvijo najvišjih nacionalnih priznanj za dosežke na področju filmske umetnosti. Dobitnikom vesen čestitamo!

 • Sporočilo za javnost v zvezi z odborom LIBE

  Na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije obžalujemo, da ni prišlo do sestanka z delegacijo Odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE). Na ministrstvu smo želeli, da se ta sestanek posname, kar pa so v delegaciji zavrnili. Posnetek in magnetogram tega srečanja bi bila samo interna in namenjena zgolj za pripravo zapisnika in arhiv ministrstva.

 • Sklenil se je niz razprav o izzivih v evropskem avdiovizualnem sektorju

  Včeraj, 14. oktobra 2021, se je zaključila dvodnevna mednarodna strokovna konferenca o tem, kako omogočiti enakovredno razmerje med akterji na svetovnem trgu ponudnikov avdiovizualnih vsebin. Zaradi razvoja novih tehnologij in epidemije covida-19 so se namreč pomembno spremenile produkcija in distribucija oziroma dostopnost avdiovizualnih del.

 • Priložnost za soočenje mnenj odločevalcev, producentov in ustvarjalcev avdiovizualnih vsebin

  Od 12. do 13. oktobra 2021 v Cankarjevem domu in prek spleta poteka mednarodna konferenca o tem, kaj je treba ukreniti, da bo celotni evropski avdiovizualni in medijski sektor bolj vzdržen in z močnejšo pogajalsko pozicijo pri vzpostavljanju konkurenčnih razmerij na globalnem trgu. Zbrane sta prvi dan konference nagovorila minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in direktor za medijske politike pri Evropski komisiji Giuseppe Abbamonte.

 • Minister in državna sekretarka sta se srečala s predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes z državno sekretarko dr. Ignacijo Fridl Jarc na povabilo predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) akademika prof. dr. Petra Štiha srečal s predstavniki akademije.

 • Javni razpis za izbor programskega upravitelja Stare mestne elektrarne 2022–2026

  Predmet javnega razpisa je izbira programskega upravitelja Stare mestne elektrarne – Elektra Ljubljana, ki deluje na področju produkcijsko-vadbenih, izobraževalnih in prireditvenih vsebin s področja sodobne uprizoritvene umetnosti, in sicer za obdobje od 1. januarja 2022 do vključno 31. decembra 2026. Rok za oddajo vlog je 15. november 2021.

 • Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije pozdravlja projekt samodejnega podnaslavljanja televizijskih oddaj

  Objavljamo izjavo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije ob začetku projekta "Samodejno podnaslavljanje televizijskih programov". Projekt, ki ga financira Ministrstvo za kulturo, izvajata pa Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Radiotelevizija Slovenija, bo omogočal sprotno ustvarjanje podnapisov televizijskih oddaj z uporabo samodejne razpoznave slovenskega govora.

 • Kako povečati dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin

  Od 12. do 13. oktobra 2021 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani in prek spleta potekala mednarodna strokovna konferenca »Kako povečati dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin«. Zbrane bosta nagovorila dr. Vasko Simoniti, slovenski minister za kulturo in predsedujoči Svetu Evropske unije za kulturo, in Giuseppe Abbamonte, direktor za medijske politike pri Evropski komisiji.

 • Samodejno podnaslavljanje televizijskih programov – uresničevanje pravice do obveščenosti

  Ministrstvo za kulturo, Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Radiotelevizija Slovenija so sklenili tripartitno pogodbo za izvedbo pilotnega projekta "Samodejno podnaslavljanje televizijskih programov". Samodejno podnaslavljanje bo osebam z okvaro sluha omogočilo spremljanje televizijskih programov in storitev ter uresničevanje pravice do obveščenosti in sodelovanja v kulturnem življenju.

 • Rekordni proračun se odraža tudi v naložbah v zasavski regiji

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je 28. septembra 2021 v okviru vladnega obiska zasavske regije srečal z županoma občin Litija in Zagorje ob Savi. V Zagorju in Trbovljah si je ogledal tamkajšnja muzeja, v Trbovljah je obiskal tudi knjižnico in kulturno središče Zasavja Delavski dom Trbovlje. Z obiskom Zasavja se je sklenil niz septembrskih vladnih regijskih obiskov.

 • Minister dr. Simoniti na vladnem obisku v Zasavski regiji

  V torek, 28. septembra 2021, bo minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na vladnem obisku v Zasavski regiji. V okviru vladnega obiska se bo srečal z županoma občin Litija in Zagorje ob Savi ter si ogledal Rudarski muzej Zagorje in Zasavski muzej Trbovlje. Pred obiskom predstavljamo nekatere projekte in programe, ki jih v tej regiji, po površini najmanjši slovenski regiji, (so)financira Ministrstvo za kulturo.

 • Kulturna dediščina kot skupna vrednota obeta vitalno sedanjost in obetavno prihodnost

  Dr. Vasko Simoniti je 23. septembra 2021 v Benetkah v vlogi slovenskega ministra za kulturo in predsedujočega Svetu Evropske unije za kulturo nagovoril zbrane na agori o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Ob robu agore na vrhu evropske kulturne dediščine se je na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem.

 • Častitljivi jubilej Mohorjeve družbe in 170 let organiziranega slovenskega knjižnega založništva

  Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je 23. septembra v Celjskem domu nagovorila zbrane na slavnostni prireditvi ob 170-letnici Mohorjeve družbe, prve slovenske založbe. Kot je povedala državna sekretarka, se ob 170-letnici Mohorjeve družbe "ne poklanjamo samo najstarejši slovenski založbi, ampak tudi vsem tistim rodoljubom, ki so se zavedali, kako pomembno je krepiti bralno kulturo in bralno pismenost".

 • Državna sekretarka dr. Fridl Jarc o kulturnem udejstvovanju in izobraževanju starejših

  Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je skupaj s strokovnimi sodelavkami Ministrstva za kulturo 22. septembra 2021 srečala s predstavniki organizatorjev Festivala za tretje življenjsko obdobje. Pogovarjali so se o predstavitvi kulturnega področja na festivalu ter pomenu kulturnega udejstvovanja in izobraževanja starejših.

 • Minister dr. Simoniti se v Benetkah udeležuje vrha za evropsko kulturno dediščino

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se 23. in 24. septembra v Benetkah udeležuje vrha za evropsko kulturno dediščino "Za novo evropsko renesanso«. Nocoj se bo udeležil podelitve nagrad Evropske unije za kulturno dediščino Europa Nostra 2021, jutri bo nagovoril zbrane na agori o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Ob robu srečanja se bo v petek na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem.

 • Mlado občinstvo bo novembra spoznavalo bogato zgodovino slovenske filmske umetnosti

  Slovenski filmski center skupaj s Slovensko kinoteko letos znova pripravlja Slovenski teden filma, ki mlademu občinstvu odpira vrata v svet slovenske filmske umetnosti in ustvarjalnosti. Slovenski teden filma bo že tretje leto zapored potekal novembra, ko obeležujemo rojstni dan enega od najpomembnejših ustvarjalcev v zgodovini slovenskega filma ter najbolj plodovitega slovenskega cineasta in avtorja Franceta Štiglica. Filme je mogoče rezervirati do 22. oktobra 2021.