Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Vodnik za financiranje mobilnosti v kulturi na območju Balkana

  Informacijska mreža za mobilnost v kulturi, ki deluje v Evropi in po svetu, On the Move je 20. septembra izdala najnovejši spletni Vodnik za financiranje mobilnosti v kulturi, in sicer za območje Balkana. Vodnik je namenjen regiji, ki vključuje Albanijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Hrvaško, Kosovo, Romunijo, Severno Makedonijo, Slovenijo in Srbijo.

 • Promocija Slovenije kot filmske lokacije

  Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar so 23. septembra v Piranu obiskali mesto snemanja Netflixove produkcije. Vlada je za izvedbo filmskega projekta v Sloveniji prispevala denarno povračilo v vrednosti 2,5 milijona evrov. Pri pripravi in izvedbi projekta sodeluje več kot 340 slovenskih filmskih delavcev, kar je več kot polovica celotne ekipe.

 • Evropska nagrada za dediščino tudi mednarodnemu projektu s slovenskimi partnerji "Silknow"

  Na prestižni slovesnosti v znameniti praški državni operi so 26. septembra razglasili prejemnike najvišjih evropskih nagrad za dediščino – nagrad evropske dediščine/nagrad Europa Nostra za leto 2022. Med prejemniki nagrad je tudi projekt "Silknow", ki so ga v sodelovanju s tujimi strokovnjaki razvijali tudi v Sloveniji. Projekt je prejel nagrado za inovativnost.

 • Državni sekretar mag. Marko Rusjan na odprtju festivala IZIS v Kopru

  Državni sekretar mag. Marko Rusjan se je 23. septembra v nekdanjem koprskem skladišču Libertas udeležil odprtja desete edicije festivala sodobne in intermedijske umetnosti IZIS, ki prikazuje inovativne, mednarodno priznane avdiovizualne in novomedijske umetnosti. Festival, ki letos nosi naslov CEVI / PIPES, organizira Kulturno izobraževalno društvo PiNA.

 • Ministrica dr. Asta Vrečko v preteklem tednu na odprtju treh kulturnih prireditev

  Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je v preteklem tednu udeležila odprtja treh kulturnih prireditev: Ramovševega dneva, dneva Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, mednarodne filozofske konference "Gospodar: O sodobnih strukturah oblasti" ter Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine.

 • Ministrstvo za kulturo podpira zahteve po krepitvi novinarske in institucionalne avtonomije RTVS

  Na Ministrstvu za kulturo podpiramo stavko Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki v svojih zahtevah med drugim zahteva krepitev uredniške, novinarske in institucionalne avtonomije.

 • Odprti poziv za slovenski paviljon na 18. arhitekturnem bienalu v Benetkah

  Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z odprtim pozivom vabi zainteresirane k oddaji predlogov za predstavitev v slovenskem paviljonu na 18. mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah. Namen poziva je izbrati projekt in projektno skupino, ki bo zasnovala, oblikovala, izvedla in predstavljala slovenski paviljon na 18. mednarodni razstavi arhitekture. Rok za oddajo projektov je 13. oktober 2022.

 • Praznovanje 50-letnice ustanovitve Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici

  Državni sekretar mag. Marko Rusjan je bil 22. septembra slavnostni govornik na prireditvi ob praznovanju 50-letnice ustanovitve Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici. Ob tej priložnosti je v pritličju arhiva odprl prenovljene prostore – arhiv je bogatejši za novo čitalnico in predavalnico.

 • Usposabljanja za uporabnike nove aplikacije Informacijskega sistema eDediščina

  Na Ministrstvu za kulturo se zaključuje septembrsko usposabljanje za uporabnike nove aplikacije Informacijskega sistema eDediščina (ISeD), ki je bila razvita v okviru projekta z naslovom Celovita informacijska podpora procesom varstva kulturne dediščine.

 • Pilonova galerija v Ajdovščini bo dobila dodatne galerijske in depojske prostore

  Na pobudo Ministrstva za kulturo je vlada v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila obnovo celotne Rustjeve hiše v Ajdovščini, kjer bo dodatne galerijske in depojske prostore dobila Pilonova galerija. Osnovni namen obnove je zagotoviti prostorske pogoje za delovanje in razširitev galerijske dejavnosti ter izboljšati pogoje za razvoj kulturno-umetniške ustvarjalnosti Pilonove galerije.

 • Ministrica dr. Asta Vrečko sprejela udeležence Unescove delavnice v Ljubljani

  Ministrstvo za kulturo in Slovenska nacionalna komisija za Unesco od 19. do 23. septembra v Ljubljani gostita mednarodno delavnico za upravljalce svetovne dediščine, ki jo je zasnoval Unescov regionalni urad v Benetkah skupaj z Interpret Europe. Udeležence je v nedeljo, 18. septembra, ob 19. uri v Mestnem muzeju Ljubljana sprejela ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

 • Evropska komisija predstavila dolgo pričakovani predlog Akta o medijski svobodi

  Evropska komisija je 16. septembra predstavila dolgo pričakovani predlog Akta o medijski svobodi (European Media Freedom Act). Komisija je v pripravi predloga akta izvedla obsežna javna posvetovanja, v katerih so sodelovali tudi slovenski strokovnjaki in predstavniki medijev. V prihodnjih mesecih sledi obravnava predloga akta v okviru Sveta Evropske unije.

 • Preminul je veliki slovenski igralec Radko Polič - Rac (1942–2022)

  V 81. letu je svojo življenjsko pot zaključil velikan slovenskega gledališča in ekrana Radko Polič.

 • Vlada potrdila nov seznam pomembnejših dogodkov za televizijske prenose

  Vlada je redni seji na predlog Sveta za radiodifuzijo potrdila seznam pomembnejših dogodkov za televizijski prenos. Nov seznam, skladno s šestim odstavkom 34.a člena Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS), določa, da Svet za radiodifuzijo na vsake tri leta seznam pregleda in pripravi predlog njegovih sprememb oziroma dopolnitev. Danes potrjen seznam bo začel veljati dan po objavi v Uradnem listu.

 • Špela Spanžel na delovnem obisku v Zürichu

  Špela Spanžel, vodja Direktorata za kulturno dediščino, se je na povabilo švicarskega Zveznega urada za kulturo 13. septembra v Zürichu udeležila srečanja mednarodnega uredniškega odbora za pripravo druge konference evropskih ministrov za kulturo, ki bo januarja 2023 v Davosu. Na konferenci, na kateri bodo sodelovali predstavniki tako javnega kakor zasebnega sektorja, bodo razpravljali o kulturi gradnje kot skupni odgovornosti.

 • Špela Spanžel na odprtju nove stalne razstave "Neskončne Trate norosti" na gradu Cmurek

  V Muzeju norosti na gradu Cmurek so 10. septembra odprli novo stalno razstavo z naslovom Neskončne Trate norosti. Razstava pripoveduje o zgodovini življenja in dela v nekdanjem zavodu za duševno in živčno bolne, ki je v gradu deloval od 1949 do 2004. Slavnostnega odprtja se je udeležila Špela Spanžel, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino.

 • Kim Komljanec na zaključni prireditvi projekta Zbirka dijaške poezije

  Svetovalka ministrice za kulturo Kim Komljanec se je 9. septembra udeležila zaključne prireditve projekta Zbirka dijaške poezije, ki jo je v Narodni galeriji organizirala Dijaška organizacija Slovenije.

 • Slovanski fokus: južnoslovanske književnosti

  Ministrstvo za kulturo je častni pokrovitelj projekta Slovanski fokus, ki z različnih zornih kotov osvetljuje slovanske književnosti. Letos se projekt posveča bogati literarni tradiciji južnoslovanskih držav – Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije.

 • Ministrstvo za kulturo v prvih 100 dneh vlade

  Prvih 100 dni je za nami. Zaznamovalo jih je reševanje odprtih vprašanj ter snovanje rešitev in predlogov za ureditev razmer na področju kulture. Uspelo nam je sestaviti dobro in usposobljeno ekipo ožjih sodelavcev ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko ter znova vzpostaviti dialog z vsemi akterji na področju kulture.

 • Nujna seja Odbora za kulturo končana brez sklepa

  Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je 8. septembra na nujni seji Odbora za kulturo poudarila: "Zadnja leta se dogaja diskreditacija nevladnih organizacij, kar je žaljivo do delavk in delavcev."