Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Minister dr. Simoniti: "Na izkušnji preteklosti in priznavanju kulturne dediščine se obetata vitalna sedanjost in obetavna prihodnost."

  Dr. Vasko Simoniti je 23. septembra 2021 v Benetkah v vlogi slovenskega ministra za kulturo in predsedujočega Svetu Evropske unije za kulturo nagovoril zbrane na agori o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Ob robu agore, ki je potekala v okviru vrha evropske kulturne dediščine, se je na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem. Dan pred tem se je minister udeležil podelitve nagrad za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine Europa Nostra 2021. V nadaljevanju objavljamo govor ministra v celoti in kratek povzetek bilateralnega srečanja.

 • Častitljivi jubilej Mohorjeve družbe in 170 let organiziranega slovenskega knjižnega založništva

  Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je 23. septembra v Celjskem domu nagovorila zbrane na slavnostni prireditvi ob 170-letnici Mohorjeve družbe, prve slovenske založbe. Kot je povedala državna sekretarka, se ob 170-letnici Mohorjeve družbe "ne poklanjamo samo najstarejši slovenski založbi, ampak tudi vsem tistim rodoljubom, ki so se zavedali, kako pomembno je krepiti bralno kulturo in bralno pismenost". V nadaljevanju objavljamo govor državne sekretarke v celoti in predstavitev Mohorjeve družbe.

 • Državna sekretarka dr. Fridl Jarc o kulturnem udejstvovanju in izobraževanju starejših

  Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je skupaj s strokovnimi sodelavkami Ministrstva za kulturo 22. septembra 2021 srečala s predstavniki organizatorjev Festivala za tretje življenjsko obdobje. Pogovarjali so se o predstavitvi kulturnega področja na festivalu ter pomenu kulturnega udejstvovanja in izobraževanja starejših.

 • Minister dr. Simoniti se v Benetkah udeležuje vrha za evropsko kulturno dediščino

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se 23. in 24. septembra v Benetkah udeležuje vrha za evropsko kulturno dediščino "Za novo evropsko renesanso«. Nocoj se bo udeležil podelitve nagrad Evropske unije za kulturno dediščino Europa Nostra 2021, jutri bo nagovoril zbrane na agori o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Ob robu srečanja se bo v petek na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem.

 • Mlado občinstvo bo novembra spoznavalo bogato zgodovino slovenske filmske umetnosti

  Slovenski filmski center skupaj s Slovensko kinoteko letos znova pripravlja Slovenski teden filma, ki mlademu občinstvu odpira vrata v svet slovenske filmske umetnosti in ustvarjalnosti. Slovenski teden filma bo že tretje leto zapored potekal novembra, ko obeležujemo rojstni dan enega od najpomembnejših ustvarjalcev v zgodovini slovenskega filma ter najbolj plodovitega slovenskega cineasta in avtorja Franceta Štiglica. Filme je mogoče rezervirati do 22. oktobra 2021.

 • Odslej pogoja PCT ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let

  Od danes, 18. septembra 2021, pogoja PCT ni treba izpolnjevati obiskovalcem kulturnih prireditev in uporabnikom drugih kulturnih storitev ter udeležencem kolektivnega uresničevanja verske svobode, ki še niso dopolnili 15 let.

 • Javna obravnava Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2021–2028

  Ministrstvo za kulturo je danes, 17. septembra 2021, dalo v javno obravnavo osnutek Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2021–2028. Osnutek resolucije celostno obravnava in povezuje vrsto različnih področij, s ciljem oblikovati celovito in heterogeno strategijo na področju kulture za obdobje osmih let. Osnutek upošteva tudi novonastalo situacijo v kulturnem sektorju zaradi posledic pandemije covida-19. Rok za oddajo predlogov, pripomb in mnenj je do vključno 17. oktobra 2021.

 • Javni razpis za delovno mesto direktorja Muzeja slovenske osamosvojitve

  Ministrstvo za kulturo je 17. septembra 2021 v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje objavilo javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Muzej slovenske osamosvojitve.

 • Minister dr. Simoniti: Alma M. Karlin nas uči, kaj resnično pomenijo empatija, srčnost, strpnost in nezlomljiv duh

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj, 15. septembra 2021, nagovoril zbrane v dunajskem etnografskem muzeju Weltmuseum na odprtju razstave "Alma M. Karlin – Sama okoli sveta". Razstava, ki bo na ogled do 18. januarja 2021, je nastala v sodelovanju muzeja Weltmuseum in Pokrajinskega muzeja Celje ter predstavlja vrhunski dosežek za slovensko muzejsko stroko. Nagovor ministra dr. Simonitija objavljamo v celoti skupaj s fotografijami z ogleda in odprtja razstave.

 • Minister dr. Simoniti: kultura pomembno prispeva k povezovanju držav

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes, 15. septembra 2021, na bilateralnem srečanju na Dunaju sestal z avstrijsko državno sekretarko, pristojno za kulturo, mag. Andreo Mayer. Strinjala sta se, da ustvarjalci na področju kulture pomembno prispevajo k povezovanju med državama.

 • Državna sekretarka dr. Fridl Jarc na bilateralnem srečanju med Slovenijo in Madžarsko

  Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je danes, 15. septembra 2021, skupaj s predstavniki slovenske in madžarske vlade udeležila slovesnosti ob otvoritvi sejma 53. mednarodnega obrtnega sejma v Celju. Otvoritvene slovesnosti sta se udeležila tudi predsednika slovenske in madžarske vlade, Janez Janša in Viktor Orbán.

 • Na kulturne prireditve, v knjižnice, muzeje, galerije le z dokazilom o izpolnjevanju pogoja PCT

  Nov odlok, ki ureja in določa pogoje in omejitve izvajanja kulturnih dejavnosti, določa, katere ukrepe morajo uvesti izvajalci oziroma nosilci kulturnih dejavnosti in kaj morajo upoštevati osebe, ki delajo na področju kulturnih dejavnosti, obiskovalci kulturnih dogodkov in uporabniki drugih kulturnih storitev, da bi tvorno prispevali k preprečevanju širjenja covida-19.

 • Kolektivno uresničevanje verske svobode le z dokazilom o izpolnjevanju pogoja PCT

  Nov odlok, ki ureja in določa pogoje in omejitve uresničevanja verske svobode, določa, katere ukrepe morajo uvesti cerkve in druge verske skupnosti in kaj morajo upoštevati udeleženci kolektivnega uresničevanja verske svobode, da bi tvorno prispevali k preprečevanju širjenja covida-19.

 • Minister dr. Simoniti na uradnem obisku na Dunaju

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se danes, 15. septembra 2021, mudi na uradnem obisku na Dunaju. Na bilateralnem srečanju se bo sestal z državno sekretarko Republike Avstrije, pristojno za kulturo, mag. Andreo Mayer. Ob 19. uri bo nagovoril zbrane na otvoritvi razstave "Alma Karlin – Sama okoli sveta" v dunajskem muzeju Weltmuseum.

 • Spoznavanje, kaj je narejeno in kaj nas še čaka v Savinjski regiji

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je 14. septembra 2021 v sklopu vladnega obiska v Savinjski regiji srečal z župani občin Rogaška Slatina, Braslovče in Ljubno ter si ogledal rimsko nekropolo v Šempetru.

 • Najboljša slovenska lutkovna predstava zadnjih dveh sezon je Biti Don Kihot

  V Lutkovnem gledališču Maribor se je v soboto, 11. septembra 2021, zaključil 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Poleg festivalskih nagrad so podelili tudi Pengovove listine in Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo.

 • Minister dr. Simoniti nadaljuje z obiski slovenskih regij – tokrat z obiskom Savinjske regije

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se bo jutri, v torek, 14. septembra 2021, v sklopu vladnega obiska v Savinjski regiji srečal z župani občin Rogaška Slatina, Ljubno, Braslovče in Žalec. Pred obiskom v Savinjski regiji predstavljamo nekatere projekte in programe, ki jih v tej regiji (so)financira Ministrstvo za kulturo.

 • Konferenca Future Unlocked! prvi dan o vlogi kulture v zunanjih odnosih

  V Cankarjevem domu v Ljubljani se je danes začela mednarodna konferenca na visoki ravni Future Unlocked! o vlogi kulturnega in kreativnega sektorja kot akterja sprememb. "Slovenija je tradicionalna zagovornica pomena kulture v zunanjih odnosih in nadaljuje z dejavnostmi v njeno podporo, ki izhajajo iz prvega predsedovanja Slovenije Svetu EU leta 2008," je v uvodnem nagovoru poudaril Slobodan Šešum, vršilec dolžnosti generalnega direktorja za gospodarsko in javno diplomacijo v ministrstvu za zunanje zadeve.

 • Konferenca Future Unlocked o vlogi kulturnega in kreativnega sektorja

  Danes, 13. septembra 2021, se je v Cankarjevem domu v Ljubljani začela mednarodna konferenca Future Unlocked! (Odklenjena prihodnost). V središču dvodnevnih razprav je vloga kulturnega in kreativnega sektorja pri zelenem prehodu, družbenih inovacijah in gospodarski rasti ter pri doseganju trajnostnih ciljev. Konference se udeležuje tudi vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za ustvarjalnost Barbara Koželj Podlogar.

 • Kultura in kulturna dediščina naj postaneta humanistična agenda Evrope

  Danes, 11. septembra 2021, se je zaključila dvodnevna mednarodna konferenco Pravica do dediščine kot spodbuda za trajnostni razvoj. Glavno sporočilo konference je: kultura in kulturna dediščina naj postaneta humanistična agenda Evrope, združene na podlagi evropskih vrednot, saj je dediščina predvsem del naše humanistične tradicije.