Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • V register nesnovne kulturne dediščine vpisana nova enota

  Postali smo bogatejši za nov vpis v Register nesnovne kulturne dediščine. Svoje mesto v Registru so dobili istrskobeneški govori v slovenski Istri.

 • Odziv Ministrstva za kulturo na članek objavljen v časopisu Večer, z naslovom »Ministrstvo je poseglo tudi v izbiro literature«, objavljenem dne 22. 7. 2021

  Ker članek navaja neresnične trditve, se ministrstvo v izogib nadaljnjim nejasnostim odziva s sporočilom za javnost.

 • Eurimages vabi strokovnjake iz filmske industrije

  Sklad Sveta Evrope za podporo evropskemu filmu Eurimages želi oblikovati bazen zunanjih strokovnjakov, ki bi sodelovali pri prihodnjih odločitvah o podporah filmskim koprodukcijam in drugim programom sklada.

 • Organizatorji kulturnih prireditev morajo preveriti ali obiskovalci izpolnjujejo pogoj PCT

  Sprememba Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji organizatorje javnih kulturnih prireditev obvezuje, da od 23. 7. 2021 naprej preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT pri obiskovalcih in podaljšuje veljavnost negativnega testa PCR iz 48 na 72 ur.

 • Z novimi boni tudi na kulturne prireditve in ustvarjalne tečaje ter v muzeje in galerije

  Na ministrstvu za kulturo smo izjemno ponosni, da se je vloženi trud obrestoval: novi boni se lahko koristijo tudi za kulturne dejavnosti. Tako bomo lahko do konca leta z unovčenjem bonov podprli organizatorje in izvajalce koncertov, gledaliških, lutkovnih, cirkuških in kinematografskih predstav ter izobraževanj, izpopolnjevanj in usposabljanj na področju kulture in umetnosti (kot so tečaji igranja klavirja in drugih glasbil, petja, plesa, fotografije, šole risanja, igre in podobno). Poleg tega bomo z unovčenjem bonov lahko podprli tudi muzeje, knjigarne, naravne parke in galerije.

 • Govor ministra za kulturo dr. Simonitija ob začetku festivala Europa Cantat

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj nagovoril zbrane na slavnostnem odprtju festivala Europa Cantat v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu. Mednarodni festival, ki ga vsake tri leta gosti druga evropska država in ki privablja domače ter tuje občinstvo, organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. Festival, ki sta ga finančno podprla Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana, poteka v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

 • Video

  Prihaja festival Europa Cantat

  Ljubljana bo med 17. in 22. julijem gostila mednarodni zborovski Festival Europa Cantat 2021, ki bo zaradi pandemije covida-19 potekal v hibridni obliki – z dogodki na spletu in v živo. Slavnostno odprtje festivala bo v soboto, 17. julija, ob 21. uri v Cankarjevem domu z glasbenim spektaklom v režiji Mateja Filipčiča. Zbrane bosta nagovorila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj festivala, in minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Neposredni prenos dogodka bo na TV Slovenija 1 in 3. programu Radia Slovenija, programu ARS.

 • Pogoji izvajanja kulturnih dejavnosti in uresničevanja verske svobode ostajajo nespremenjeni

  Veljavnost odloka o začasni omejitvi tako na področju kulturnih dejavnosti kot na področju kolektivnega uresničevanja verske svobode je podaljšana do vključno 25. julija 2021. Pogoji in omejitve na obeh področjih ostajajo nespremenjeni.

 • Razstava Alana Hranitelja na sedežu Sveta Evropske unije v Bruslju

  V stavbi Justus Lipsius v Bruslju so danes, 13. julija 2021, odprli razstavo del iz bogatega opusa slovenskega kostumografa Alana Hranitelja, ki že več kot 30 let deluje na področjih opere, gledališča in filma. Razstavo Omara norega klobučarja sta odprla slovenski minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in generalni sekretar Sveta Evropske unije Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

 • Govor ministra za kulturo dr. Simonitija ob odprtju razstave Alana Hranitelja v Bruslju

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je 13. julija v Bruslju odprl razstavo slovenskega kostumografa Alana Hranitelja Omara norega klobučarja. Razstava bo na sedežu Sveta Evropske unije, v stavbi Justus Lipsius na ogled do konca letošnjega leta. V nadaljevanju objavljamo otvoritveni govor ministra dr. Simonitija.

 • Minister dr. Simoniti: predstavitveni govor o prednostnih nalogah s področja kulture na odboru CULT

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes, 13. julija 2021, na odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s področja kulture in avdiovizualnega sektorja. V nadaljevanju objavljamo njegov predstavitveni nagovor.

 • Minister dr. Simoniti o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja s področja kulture

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je 13. julija 2021 na odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s področja kulture in avdiovizualnega sektorja. V prihodnjih šestih mesecih bodo v ospredju razprave o inovativnem potencialu kulture, s poudarkom na kakovostni gradnji in arhitekturi, o konkurenčnosti evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin na globalnem digitalnem trgu ter o okrevanju kulturnih in kreativnih sektorjev po pandemiji covida-19.

 • Govor ministra dr. Simonitija na odprtju slovenske razstave v Evropskem parlamentu

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je nocoj v Evropskem parlamentu v Bruslju odprl razstavo sodobne slovenske likovne umetnosti Živimo v vznemirljivih časih. Kurator razstave, slovenski kustos Marko Košan je pripravil izbor del trinajstih slovenskih umetnikov in umetnic, ki sredi sodobne poplave vizualnih podob množičnih medijev iščejo nove poti slikarskega, kiparskega in fotografskega izraza, usmerjenega k novim utopijam (negotove) prihodnosti. Zbrane je poleg ministra za kulturo dr. Simonitija nagovoril tudi predsednik umetniškega odbora pri Evropskem parlamentu prof. Karol Karski.

 • Evropska sredstva za izvedbo gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu

  V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko smo odobrili evropska sredstva za projekt »Slovenija, osrednja gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu – model trajnega uveljavljanja slovenske literarne ustvarjalnosti v tujini«. Za 4,5 milijona evrov vreden projekt, ki ga bo izvajala Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval nekaj manj kot 3,3 milijona evrov.

 • Minister dr. Simoniti bo v Bruslju odprl dve razstavi in predstavil prednostne naloge s področja kulture

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti bo nocoj ob 19.30 v Evropskem parlamentu odprl razstavo sodobne slovenske likovne umetnosti Živimo v vznemirljivih časih. Jutri, v torek, 13. julija, ob 15. uri bo odprl drugo slovensko razstavo, ki bo v Bruslju na ogled v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, razstavo kostumografa Alana Hranitelja Omara norega klobučarja v stavbi Justus Lipsius. Pred odprtjem razstave na sedežu Sveta Evropske unije bo minister v torek ob 9. uri na odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) predstavil tudi prioritetne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s področja kulture in avdiovizualnih zadev.

 • Pogoji izvajanja kulturnih dejavnosti in uresničevanja verske svobode ostajajo nespremenjeni

  Veljavnost odloka o začasni omejitvi tako na področju kulturnih dejavnosti kot na področju kolektivnega uresničevanja verske svobode je podaljšana do vključno 18. julija 2021. Pogoji in omejitve na obeh področjih ostajajo nespremenjeni.

 • Odziv ministrstva za kulturo na prispevek 24UR v zvezi s svobodo medijev v Sloveniji

  Ker novinarka Špela Bezjak v prispevku oddaje 24UR z dne 5. julija 2021 z naslovom "Napadi tudi na zasebne medije: svoboda slovenskih medijev je ogrožena" ni korektno povzela odgovora ministrstva za kulturo na novinarsko vprašanje v zvezi s svobodo slovenskih medijev, ga skupaj z novinarskim vprašanjem objavljamo na strani ministrstva.

 • Minister za kulturo dr. Simoniti gostil direktorja frankfurtskega knjižnega sejma Boosa

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes, 5. julija 2021, srečal z direktorjem frankfurtskega knjižnega sejma Jürgenom Boosom in vodjo programov častnih gostovanj pri knjižnem sejmu Simone Bühler. Srečanje je potekalo v prostorih Ministrstva za kulturo.

 • Odpravljena omejitev dovoljenega števila obiskovalcev javnih kulturnih prireditev

  Danes, 5. julija 2021, je začel veljati nov Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, ki določa sproščanje dosedanjih omejitev in pogojev za izvajanje kulturnih dejavnosti. Med drugim odpravlja omejitev glede dovoljenega števila obiskovalcev kulturnih prireditev, muzejev, galerij in knjižnic ter določa, da uporaba zaščitne maske za obiskovalce kulturnih prireditev ni obvezna.

 • Video

  Balet Povodni mož kot popotnica za prijaznejšo prihodnost

  Na novinarski konferenci ob krstni uprizoritvi baleta Povodni mož, s katero bomo 1. julija ob 20. uri slovesno obeležili začetek slovenskega predsedovanja Svetu EU, so sodelovali minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, direktor Slovenskega narodnega gledališča Danilo Rošker in koreograf Edward Clug. Krstna uprizoritev baleta je obenem tudi gledališki krst Blejskega otoka, saj na tem svetem otoku doslej še ni bila izvedena nobena gledališka, plesna ali glasbena prireditev.