Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Danes

  V register nesnovne kulturne dediščine vpisanih pet novih enot

  V register nesnovne kulturne dediščine so odslej vpisani: priprava mlinčevk, vezenje po štetih nitih, vezenje po narisku, pridelava bučnega olja in izdelovanje suhorskih pirhov.

 • Razpis za direktorja javnega zavoda Slovenski gledališki inštitut

  Ministrstvo za kulturo je 22. aprila 2022 v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu RS za zaposlovanje objavilo javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Slovenski gledališki inštitut.

 • Razpis za direktorja javnega zavoda Prirodoslovni muzej Slovenije

  Ministrstvo za kulturo je 22. aprila 2022 v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu RS za zaposlovanje objavilo javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Prirodoslovni muzej Slovenije.

 • Na 59. beneškem umetnostnem bienalu odprli paviljon Republike Slovenije

  Paviljon Republike Slovenije v beneškem Arzenalu je svečano otvoril minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Na tokratnem bienalu z osrednjo razstavo Mleko iz sanj Slovenijo predstavlja akademski slikar Marko Jakše z razstavo Brez gospodarja. Bienale se za javnost odpira v soboto, 23. aprila, ko bodo tudi podelili nagrade. Umetniška dela na tradicionalnih prizoriščih v Vrtovih in Arzenalu bodo na ogled do 27. novembra 2022.

 • Na 59. beneškem bienalu danes odpira vrata slovenski paviljon

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti bo danes v beneškem Arzenalu v okviru 59. beneškega umetnostnega bienala otvoril slovenski paviljon. Na bienalnem pregledu največjih svetovnih dosežkov sodobne umetnosti tokrat Slovenijo zastopa slikar Marko Jakše z razstavo Brez gospodarja.

 • V Štanjelu odprl vrata nov muzej z izkustveno razstavo Narava in človek na Krasu

  Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je 13. aprila udeležila svečanega dogodka ob odprtju novega muzeja – Muzeja Grad Štanjel ter razstave z naslovom Narava in človek na Krasu. Interaktivni in izkustveni muzej, kjer obiskovalci Kras ne le spoznajo in se o njem naučijo veliko novega, ampak ga tudi slišijo, zavonjajo in potipajo, so uredili v mansardi palacija štanjelskega gradu.

 • Uporaba zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih ni več obvezna, vendar je priporočena

  Vlada je s spremembami Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 določila obvezno uporabo zaščitnih mask le še na področju zdravstvene dejavnosti in pri tistih izvajalcih socialno varstvene dejavnosti, ki izvajajo nastanitev. Zaščitne maske na drugih področjih ostajajo kot priporočilo.

 • Minister dr. Simoniti na delovnem obisku v Gorenjski regiji

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes mudil na delovnem obisku v občinah Gorenja vas – Poljane, Železniki in Škofja Loka. Obiskal je dvorec Visoko, kjer poteka tretja faza celovite obnove Visoške domačije, ter si ogledal Plečnikovo kapelico v Dolenji vasi in Janečkove orgle v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu.

 • Minister dr. Simoniti na slovesnosti ob zaključku obnovitvenih del v kapeli dvorca Dornava

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je udeležil slovesnosti ob zaključku obnovitvenih del v kapeli dvorca Dornava. Ministrstvo za kulturo si že več let prizadeva za celovito obnovo dvorca Dornava, enega najpomembnejših in najbolj celovito ohranjenih spomenikov baročne profane arhitekture v Sloveniji. Dvorec lahko postavimo ob bok znamenitim baročnim palačam – Versajski palači in palači Schönbrunn na Dunaju.

 • Javni razpis za projekte na podlagi nacionalnega programa za jezikovno politiko v letih 2022–2023

  Ministrstvo za kulturo je objavilo Javni razpis za izbiro ponudnikov za izvedbo projektov na podlagi nacionalnega programa za jezikovno politiko v letih 2022–2023. Razpis je odprt do 17. maja 2022.

 • 8. april je svetovni dan Romov

  Danes Romi po vsem svetu praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na njihovem prvem svetovnem kongresu leta 1971 v Londonu.

 • Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc sprejela nigerijsko veleposlanico Safiyo Ahmad Nuhu

  Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je 7. aprila 2022 na vljudnostni obisk sprejela njeno ekscelenco gospo Safiyo Ahmad Nuhu, izredno in pooblaščeno veleposlanico Zvezne republike Nigerije.

 • Babištvo nominirano za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine

  Nominacijo "Babištvo: znanje, veščine in prakse" za Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je predložilo osem držav s štirih celin. Nominacijo so pripravila združenja babic iz Kolumbije, Cipra, Nemčije, Kirgiške republike, Luksemburga, Nigerije, Slovenije in Toga skupaj z ministrstvi in strokovnjaki s področja kulture in javnega zdravja. Odločitev o nominaciji bo sprejeta predvidoma decembra 2023.

 • Podpora umetnikom, katerih svoboda je ogrožena zaradi ruske agresije

  Tokratno zasedanje ministric in ministrov za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije v Luksemburgu, ki se ga je udeležil Minister za kulturo RS dr. Vasko Simoniti, je potekalo v luči ruske agresije nad Ukrajino.

 • Minister dr. Simoniti si je ogledal nastajanje muzeja na prostem na Ljubljanskem barju

  Vladni obiski slovenskih regij so vsestransko koristni, saj med drugim omogočajo vpogled v dosedanje dosežke, prihodnje načrte, potrebe in želje na področju kulture v posameznih regijah. Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je tokrat v okviru vladnega obiska v južnem delu Osrednjeslovenske regije obiskal grad Turjak in Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki ter si ogledal nastajanje muzeja na prostem – rekonstrukcijo koliščarske naselbine na Ljubljanskem barju.

 • Državna sekretarka dr. Fridl Jarc na konferenci ministrov za kulturo Sveta Evrope

  Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je udeležila konference Ustvarjamo svojo prihodnost: ustvarjalnost in kulturna dediščina kot strateška vira za raznoliko in demokratično Evropo. Enodnevna konferenca je v Strasbourgu potekala v sklopu italijanskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope. Zbrane sta nagovorila italijanski minister za kulturo Dario Franceschini in generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

 • Javni poziv k podaji predlogov za podelitev Prešernovih nagrad v letu 2023

  Upravni odbor Prešernovega sklada je objavil javni poziv k podaji predlogov za podelitev najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada v letu 2023. Rok za podajo predlogov je 15. september 2022.

 • Minister dr. Simoniti na vladnem obisku v južnem delu Osrednjeslovenske regije

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se skupaj z drugimi predstavniki Vlade Republike Slovenije mudi na delovnem obisku v južnem delu Osrednjeslovenske regije. Obiskal bo grad Turjak in Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki ter si ogledal nastajanje muzeja na prostem – rekonstrukcijo koliščarske naselbine na Ljubljanskem barju. Ob obisku predstavljamo nekatere projekte in programe, ki jih v tem delu regije (so)financira Ministrstvo za kulturo.

 • Razpis za direktorja javnega zavoda Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija

  Ministrstvo za kulturo je 1. aprila 2022 v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu za zaposlovanje objavilo javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija.

 • Minister dr. Simoniti si je ogledal obnovljen del gradu Borl

  V sklopu prizadevanj Ministrstva za kulturo za ohranjanje kulturne dediščine se je leta 2020 v Podravski regiji začela obnova dela gradu Borl, v katerem bo v prihodnosti na ogled stalna prirodoslovna razstava. Obnovljen del gradu si je minister za kulturo dr. Vasko Simoniti ogledal skupaj z županjo Občine Cirkulane Antonijo Žumbar, župani sosednjih občin in zainteresirano javnostjo.