Skoči do osrednje vsebine

Kako povečati dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin

Od 12. do 13. oktobra 2021 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani in prek spleta potekala mednarodna strokovna konferenca »Kako povečati dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin«. Zbrane bosta nagovorila dr. Vasko Simoniti, slovenski minister za kulturo in predsedujoči Svetu Evropske unije za kulturo, in Giuseppe Abbamonte, direktor za medijske politike pri Evropski komisiji.
Predvajanje digitalnih avdiovizualnih in medijskih vsebin prek računalnika.

Mednarodna strokovna konferenca "Kako povečati dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin" | Avtor: NicoElNino/stock.adobe.com

Glavni cilj konference je osvetliti ključna vprašanja in izzive pri zagotavljanju večje dostopnosti in konkurenčnosti evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin.

Pobudo za konferenco predstavljajo novonastale razmere, v katerih se je zaradi razvoja nove tehnologije in epidemije covida-19 spremenila produkcija in distribucija oziroma dostopnost avdiovizualnih in medijskih vsebin.

Konferenca je tesno povezana z delom Sveta Evropske unije za kulturo. Zaključki konference bodo pomembno prispevali k oblikovanju sklepov sveta, kaj je treba ukreniti, da bo celotni evropski avdiovizualni in medijski sektor bolj vzdržen in z močnejšo pogajalsko pozicijo pri vzpostavljanju konkurenčnih razmerij na globalnem trgu. Sklepi bodo obravnavani na zasedanju sveta za kulturo 30. novembra 2021.

Evropska unija in države članice poznajo vrsto medijskih in avdiovizualnih politik za spodbujanje vsebin, katerih skupna vrednota je kulturna in jezikovna raznolikost, ki je glavna prednost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin. Na konferenci bodo med drugim govorili o tem, ali je kulturna raznolikost dovolj in učinkovito promovirana in kako omogočiti enakovredno razmerje med akterji na globalnem trgu ponudnikov avdiovizualnih in medijskih vsebin. 

Konference se bodo udeležili predstavniki in predstavnice evropskih strokovnih združenj s področja producentov, javnih agencij s področja filma, ponudnikov medijskih in avdiovizualnih vsebin, komercialnih televizij in javnega servisa.

Med  govorniki bodo Christopher Peter Marchich, direktor Hrvaškega avdiovizualnega centra (HAVC), Mathieu Fournet, predstavnik CNC, francoskega filmskega centra – eden največjih evropskih centrov, ki temelji na zelo utečeni in dobri nacionalni filmski politiki – in Luis Chaby Vaz, predsednik Združenja evropskih filmskih agencij.

Vabljeni, da se nam pridružite na konferenci registracije za konferenco so odprte do 4. oktobra 2021. 

Več informacij o konferenci je objavljenih na straneh ministrstva in Slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.