Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti si je v Bruslju ogledal slovenski celovečerni film Kapa

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj po uspešnem in tvornem zasedanju ministric in ministrov za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije v Bruslju nagovoril zbrane v bruseljskem kinematografu Cinemas Galeries. Skupaj so si ogledali slovenski celovečerni film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića.

Pred filmsko projekcijo je minister dr. Simoniti povedal: "V veliko čast mi je, da vas lahko nagovorim pred nocojšnjo izjemno projekcijo slovenskega koprodukcijskega filma Kapa. Ponosen sem, da ste se člani Združenja direktorjev evropskih filmskih agencij odločili za celovečerni mladinski film Kapa. Film je dokaz uspešnosti naših evropskih filmskih politik in dolgoletnega vlaganja v mednarodno sodelovanje. Za uresničitev tega filma so se povezali partnerji iz držav, ki morda na prvi pogled nimajo veliko skupnega: Slovenija, Hrvaška, Slovaška in Luksemburg. Povezujejo jih vrednote, ki gredo onkraj geografskih in fizičnih meja: profesionalnost in ustvarjalni naboj."

Film je bil prikazan v okviru uveljavljenih projekcij evropskih filmov. Združenje direktorjev evropskih filmskih agencij (EFAD) ga je v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije pripravilo skupaj s Slovenskim filmskim centrom. 

Kapa je slovenska večinska koprodukcija, ki je nastala v sodelovanju s koproducenti iz Luksemburga, Slovaške in Hrvaške ter s podporo koprodukcijskega sklada Sveta Evrope Eurimeges in programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.

Gre za družinski pustolovski film, postavljen v predbožični čas v Ljubljani, s pomembnim sporočilom o resničnih vrednotah življenja in iskrenosti prijateljstva.

Filmske projekcije sta se udeležila tudi režiser Slobodan Maksimović in producentka Ida Weiss.