Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti na zasedanju Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti bo 30. novembra v Bruslju vodil zasedanje ministric in ministrov za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije. Na dnevnem redu zasedanja so potrditve sklepov o visokokakovostni arhitekturi in pobudi Novi Evropski Bauhaus ter o evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebinah. Na dnevnem redu je tudi več drugih razprav in predstavitev.
Nad trakom v obliki Triglava in v barvah slovenske zastave so v polkrog postavljene zvezde, pod trakom napis si2021.eu

Predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije

K oblikovanju predlaganih sklepov s področja avdiovizualnega in medijskega sektorja je pomembno prispevala mednarodna konferenca "Kako povečati dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin", k politični razpravi o kulturni dediščini v kontekstu trajnostnega razvoja in prihodnosti Evrope pa mednarodna konferenca "Pravica do dediščine kot spodbuda za trajnostni razvoj". Obe konferenci sta v organizaciji Ministrstva za kulturo Republike Slovenije jeseni letos potekali v Ljubljani.

Cilj predlaganih sklepov o visokokakovostni arhitekturi in Novem evropskem Bauhausu je, da slednji, ki ga je Evropska komisija zasnovala z namenom doseganja ciljev evropskega zelenega dogovora s kulturo, kulturno dediščino, ustvarjalnostjo, raziskovanjem in tehničnimi inovacijami, postane prednostna medsektorska tema, podprta tako na ravni Evropske unije kakor tudi na nacionalnih ravneh držav članic.

Predlagani sklepi o evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebinah spodbujajo oblikovanje rešitev za izboljšanje konkurenčnosti, vidnosti in dostopnosti evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin na evropskem in svetovnem trgu.

V orientacijski razpravi bodo ministrice in ministri za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije govorili o kulturni dediščini in dediščinski pravici v kontekstu trajnostnega razvoja in prihodnosti Evrope. Obravnavali bodo tudi položaj kulture, umetnosti in dediščine, predvsem položaj umetnic, v Afganistanu. Slovenija kot predsedujoča Svetu EU trdno verjame, da imajo načela in vrednote glede pravic do dediščine pomembno strateško vlogo za prihodnost Evrope in uveljavljanje teh vrednot po svetu. Na povabilo ministra dr. Simonitija bo v razpravi sodelovala Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalna sekretarka Europe Nostra.

Poleg omenjenih tem bodo ministrice in ministri med drugim razpravljali tudi o okrevanju kulturnega sektorja po pandemiji covida-19 in vzpostavitvi enotne točke za financiranje kulturnih sektorjev v obdobju 2021–2027 ter se seznanili s prednostnimi nalogami na področju kulture prihodnjega francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Več informacij o dnevnem redu te seje je na voljo na spletnem mestu Sveta Evropske unije.