Skoči do osrednje vsebine

Omara norega klobučarja, razstava Alana Hranitelja

Slovenija se ob svojem drugem predsedovanju Svetu Evropske unije evropski javnosti predstavlja s stvaritvami svojih najeminentnejših ustvarjalcev. V prostore Sveta Evropske unije v Bruslju je zato pripeljala retrospektivno razstavo mednarodno priznanega kostumografa Alana Hranitelja, ki je v sodelovanju z vrhunskim scenografom Markom Japljem ustvaril postavitev, ki ponuja vpogled v avtorjevo omaro. V predstavljenih kreacijah, ki iz kostumografije prestopajo v svetove umetnosti in združujejo na videz nezdružljivo, odseva domišljijski svet umetnika, ki je zavezan večni lepoti.

Na razstavi v stavbi Justus Lipsius je razstavljenih 20 od 36 vitrin z razstave Omara norega klobučarja. Pogled v celotno Omaro norega klobučarja, z vsemi 36 vitrinami, je v živo mogoč v sklopu spremljajoče fotografske razstave v sosednji stavbi Europa in na spletni strani Alana Hranitelja. Razstavi v Bruslju bosta na ogled do konca leta 2021.

O avtorju in razstavi Omara norega klobučarja

Slovenski kostumograf Alan Hranitelj že več kot trideset let ustvarja za gledališke predstave, opere, klasični balet, sodobni ples, filme ter razstave. Njegov dosedanji opus obsega več kot 400 kostumografij in sodelovanj pri različnih umetniških projektih.

Za svoje ustvarjanje je prejel številna domača in tuja priznanja. Leta 2020 je prejel najvišje nacionalno priznanje za dosežke na področju kulture, nagrado Prešernovega sklada, za retrospektivno razstavo Vzporedni svetovi 2006–2019.

Del te razstave z naslovom Omara norega klobučarja je avtorjev pogled v neskončno barvit svet vzorcev, materialov, struktur, odsevov. Klasične, večinoma enobarvne moške srajce, telovnike, kravate, čevlje, klobuke in manšetne gumbe je avtor povezal s celotnim vesoljem. Obstoječe vzorce blaga je z računalniško tehnologijo nadgradil, spremenil in jim dodal različne geometrijske like. Ti se prepletajo s številnimi podobami iz rastlinskega in živalskega sveta. Vsak eksponat tako zaživi znotraj sebi lastnega vzorca. Ti s pomočjo podvojitev in zrcal valovijo v vse smeri ter delujejo na naše čute pravljično in psihadelično. Prestavijo nas v vzporedne svetove.

Alan Hranitelj je pri izdelavi klobučarjeve omare združil obrtniški perfekcionizem ročne izdelave in umetniški presežek.

Razstava Alana Hranitelja Omara norega klobučarja v stavbi Justus Lipsius

Postavljanje razstave Alana Hranitelja Omara norega klobučarja