Skoči do osrednje vsebine

Razstava Alana Hranitelja na sedežu Sveta Evropske unije v Bruslju

V stavbi Justus Lipsius v Bruslju so danes, 13. julija 2021, odprli razstavo del iz bogatega opusa slovenskega kostumografa Alana Hranitelja, ki že več kot 30 let deluje na področjih opere, gledališča in filma. Razstavo Omara norega klobučarja sta odprla slovenski minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in generalni sekretar Sveta Evropske unije Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Razstava Omara norega klobučarja, ki ni le praznik kostumografije, ampak tudi presežek kiparske in slikarske imaginacije, ponuja vpogled v »omaro norega klobučarja« oziroma v neskončni barviti svet oblačenja. Na ogled je izbor 20 od 36 vitrin s te razstave.

Kostumograf Hranitelj, katerega opus obsega več kot 400 kostumografij in sodelovanj pri različnih umetniških projektih, je razstavo zasnoval v sodelovanju z vrhunskim slovenskim scenografom Markom Japljem. V predstavljenih kreacijah, ki iz kostumografije prestopajo v svetove umetnosti in združujejo na videz nezdružljivo, odseva domišljijski svet umetnika, ki je zavezan večni lepoti.

Za svoje ustvarjanje je Alan Hranitelj prejel številna domača in tuja priznanja. Leta 2020 je prejel najvišje državno priznanje za dosežke na področju kulture, nagrado Prešernovega sklada za retrospektivno razstavo Vzporedni svetovi 2006–2019, ki je predstavila njegov opus v zadnjem desetletju.

Omara norega klobučarja je avtorjev pogled v neskončno barvit svet vzorcev, materialov, struktur in odsevov. Klasične, večinoma enobarvne moške srajce, telovnike, kravate, čevlje, klobuke in manšetne gumbe je avtor povezal s celotnim vesoljem. Vzorce blaga je z računalniško tehnologijo nadgradil, spremenil in jim dodal različne geometrijske like, ki se prepletajo s številnimi podobami iz rastlinskega in živalskega sveta. Vsak eksponat tako zaživi znotraj sebi lastnega vzorca. Prek podvojitev in zrcal nato ti vzorci valovijo v vse smeri ter delujejo na naše čute pravljično in psihedelično. Prestavijo nas v vzporedne svetove.

Kostumograf Hranitelj je pri izdelavi klobučarjeve omare združil obrtniški perfekcionizem ročne izdelave in umetniški presežek. Poleg tega kostumograf Hranitelj s svojim unikatnim in prepoznavnim izrazom prek razstave upredmeti slogan Evropske unije: združeni v raznolikosti.

Omara norega klobučarja bo na ogled do 31. decembra 2021. Preostalih 16 vitrin bo na ogled v sklopu fotografske razstave, ki v stavbi Europa predstavlja vseh 36 vitrin.

Otvoritveni govor ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija je objavljen na strani ministrstva.