Skoči do osrednje vsebine

Govor ministra za kulturo dr. Simonitija ob odprtju razstave Alana Hranitelja v Bruslju

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je 13. julija v Bruslju odprl razstavo slovenskega kostumografa Alana Hranitelja Omara norega klobučarja. Razstava bo na sedežu Sveta Evropske unije, v stavbi Justus Lipsius na ogled do konca letošnjega leta. V nadaljevanju objavljamo otvoritveni govor ministra dr. Simonitija.

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje!

Te dni živimo v času uverture v predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije, času zgoščenega političnega dogajanja. Zato je prav, da se v tem aktivnem političnem prologu vsaj za trenutek ustavimo.

Tokrat smo se ustavili ob razstavi z naslovom Omara norega klobučarja, razstavi slovenskega kostumografa Alana Hranitelja, ki nas bo, podobno kot v knjigi Alica v čudežni deželi, v fascinanten svet domišljije in nore kreativnosti popeljal skozi zajčjo luknjo.

Domišljija in ustvarjalnost nista potrebni le v umetnosti, ampak tudi na drugih družbenih področjih. Nenazadnje je ustvarjalnost dobrodošla tudi v politiki.

Izjemen potencial slovenske umetnosti ste lahko že spoznali, če ste 1. julija spremljali dogajanje ob otvoritvi slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, ko se je na Blejskem otoku predstavil mariborski baletni ansambel s predstavo Povodni mož.

Slovenska ustvarjalnost je na področju kulture in umetnosti nadvse raznolika. Počaščeni smo, da lahko delček tega predstavimo v prestolnici Evropske unije. Že včeraj smo v prostorih Evropskega parlamenta odprli razstavo sodobne slovenske likovne umetnosti. Vabljeni, da si jo ogledate.

Omara Alana Hranitelja je preplet neskončno barvitih oblačil in modnih dodatkov, različnih geometrijskih likov ter podob iz rastlinskega in živalskega sveta, ki na naše čute delujejo pravljično in psihedelično. Prestavijo nas v vzporedne svetove in nas na edinstven način povežejo s celotnim vesoljem.

Želim si, da bi bile v neki drugi omari, naši skupni evropski omari, shranjene pozitivne zamisli, napredne ideje, skupne vrednote, žlahtna demokracija. In da na vratih omare nikoli ne bi bilo ključavnice in ključa. Želim si, da bi iz te skupne evropske omare lahko vse članice enakovredno in enakopravno dodajale in jemale vse, kar je dobrega. Kajti vse, kar je v tej omari dobrega za eno državo, mora biti dobro za drugo, mora biti dobro za Evropo kot celoto. Takšna je ideja Evropske unije.

Cenjeni gostje, najlepša hvala, da ste se odzvali našemu povabilu, žrtvovali del svojega dragocenega časa in se pridružili odprtju te razstave. Prepričan sem, da bomo vsi skupaj uživali ob fascinantnem opusu kostumografij Alana Hranitelja, ki jih ponujamo na ogled v prostorih te ugledne evropske institucije.

Hvala za vašo pozornost.  

Sporočilo za javnost ob odprtju razstave je objavljeno na strani ministrstva.