Skoči do osrednje vsebine

Sklenil se je niz razprav o izzivih v evropskem avdiovizualnem sektorju

Včeraj, 14. oktobra 2021, se je zaključila dvodnevna mednarodna strokovna konferenca o tem, kako omogočiti enakovredno razmerje med akterji na svetovnem trgu ponudnikov avdiovizualnih vsebin. Zaradi razvoja novih tehnologij in epidemije covida-19 so se namreč pomembno spremenile produkcija in distribucija oziroma dostopnost avdiovizualnih del.
Udeleženci konference na predvečer konference ob konferenčnem registracijskem pultu

Predvečer mednarodne konference Kako povečati konkurenčnost in dostopnost evropskih avdiovizualanih in medijskih vsebin v Cankarjevem domu (11. 10. 2021) | Avtor: Daniel Novakovič/STA

1 / 17

Razmah velikih platform pretočnih vsebin (VOD-platform) postavlja države članice Evropske unije pred velik izziv: kako povečati konkurenčnost, dostopnost in enakovredno obravnavo evropskih avdiovizualnih vsebin. K večji promociji in vidnosti evropskih avdiovizualnih del lahko pomembno prispeva prenos revidirane direktive Evropske unije o avdiovizualnih medijskih storitvah v nacionalne zakonodaje. Direktiva med drugim namreč določa minimalno kvoto evropskih del na VOD-platformah.  

Na konferenci so med drugim razpravljali o prednostih in slabostih novih tehnologij za spodbujanje in večjo prepoznavnost evropskih del, izboljšanju njihove dostopnosti ter razvoju programske opreme za prevajanje, pa tudi o uporabi digitalnih orodij za večjo dostopnost do avdiovizualnih del in medijskih vsebin ter s tem višjo raven socialne vključenosti. Eno od pomembnih spoznanj konference je, da imajo lahko pri krepitvi konkurenčnosti evropskih avdiovizualnih vsebin pomembno vlogo mednarodne koprodukcije.

Rešitev, s katerimi bi evropski avdiovizualni in medijski sektor postal bolj vzdržen in z močnejšim pogajalskim položajem pri vzpostavljanju konkurenčnih razmerij na svetovnem trgu sicer na konferenci niso našli, a so opravili kakovosten razmislek. Kot je v uvodu povedal dr. Vasko Simoniti, slovenski minister za kulturo in predsedujoči Svetu EU za kulturo, je bila konferenca izjemna priložnost za soočenje mnenj predstavnikov različnih interesnih skupin – odločevalcev, producentov in ustvarjalcev.

Udeleženci konference so si na predvečer konference v Kosovelovi dvorani v Cankarjevem domu ogledali projekcijo slovenskega filma Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka, s katerim se je 12. oktobra 2021 začel 24. Festival slovenskega filma.

Konferenca Kako povečati konkurenčnost in dostopnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin, ki jo je organiziralo ministrstvo za kulturo v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, je potekala v Cankarjevem dom in po spletu.