Skoči do osrednje vsebine

Večer samospevov v interpretaciji Bernarde in Marcosa Finka

Priznana mezzosopranistka Bernarda Fink in basbaritonist Marcos Fink sta na včerajšnjem koncertu Samospevi brez meja v Kulturnem središču Bozar v Bruslju navdušila občinstvo. Z večerom samospevov sta se poklonila vrhunskim dosežkom evropskega, tudi slovenskega, in argentinskega glasbenega ter pesniškega ustvarjanja.
Nastopajoči na odru Kulturnega centra Bozar v Bruslju, od leve proti desni: pianist Vladimir Mlinarić, mezzosopranistka Bernarda Fink in basbaritonist Marcos Fink

Koncert Samospevi brez meja Bernarde in Marcosa Finka ob spremljavi pianista Vladimirja Mlinarića v Kulturnem centru Bozar v Bruslju | Avtor: Thierry Monasse/STA

1 / 3

S skrbno pripravljenim programom so poslušalci »prisluhnili naši skupni preteklosti, ne le iz germanske, romanske in slovanske Evrope, temveč oplemenitene tudi z južnoameriško tradicijo. V tej odprtosti in sprejemanju različnosti, ki nas bogati in nam omogoča živeti v miru ter ustvarjalnem sodelovanju, vidim največji dosežek evropskega povezovanja in obet prihodnosti,« je ob koncertu povedala državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije dr. Ignacija Fridl Jarc.

Finkova slovenske samospeve že vrsto let uspešno postavljata ob bok evropskim in argentinskim velikanom samospeva. »V njunih interpretacijah se slovenski samospevi enakovredno vključujejo med pomembne dosežke evropske uglasbene lirike,« je povedala dr. Fridl Jarc.

Gala koncert sta začela s samospevom italijanskega skladatelja Andrea Falconierija Bella porta di rubini in ga zaključila s samospevom slovenskega skladatelja Frana Gerbiča V noči. Vmes sta postregla z vrhunsko interpretacijo samospevov evropskih, argentinskih in slovenskih skladateljev – to so Hugo Wolf, Franz Schubert, Henri Duparc, Antonín Dvořák, Manuel de Falla, Astor Piazzolla, Alberto Williams, Carlos Guastavino, Benjamin Ipavec, Josip Ipavec, Anton Lajovic, Kamilo Mašek in Josip Pavčič.

Finkova sta z izbranimi samospevi med drugim orisala tudi svoj odnos do obeh domovin, Slovenije in Argentine. V program sta tako vključila tudi svojo najljubšo skladbo s plošče »Slovenija!« Mesec v izbi skladatelja Antona Lajovica, saj naj bi ravno ta predstavljala njuno zgodbo. Na večeru je bilo moč slišati še vrsto drugih skladb s te plošče kot tudi s kompilacije »Canciones Argentina«. Za obe plošči sta bila umetnika nagrajena z najvišjim priznanjem Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, nagrado Prešernovega sklada. Plošča »Canciones Argentina« pa se ponaša tudi s pomembnim mednarodnim priznanjem, saj je bila nominirana za nagrado grammy.

Večer sta pripravila ob spremljavi odličnega hrvaško-slovenskega pianista Vladimirja Mlinarića.