Skoči do osrednje vsebine

Festival Europa Cantat 2021

Foto: Jana Jocif

Festival Europa Cantat, ki bo potekal v Ljubljani od 16. do 25. julija 2021, je eden izmed največjih mednarodnih glasbenih festivalov. Ljubljana bo osem dni živela in dihala z glasbo – približno 50 svetovno priznanih zborovodjev in mentorjev bo na festivalu predavalo in vodilo delavnice, ki bodo namenjene tako zborovskim navdušencem kot poklicnim glasbenikom. Med festivalom se bo odvilo več kot sto glavnih dogodkov, raznolik pa bo tudi spremljevalni program.

Festivala, ki vsaka tri leta poteka v enem od izbranih evropskih mest, se običajno udeležuje več kot tri tisoč pevcev, zborovodij, skladateljev in drugih ljubiteljev glasbe z vsega sveta. V dobrem tednu se zvrsti množica koncertov, raznolikih zborovskih delavnic ter predavanj; vsak dan pa so na sporedu tudi zelo priljubljena skupna petja na prostem, ki se jim lahko pridružijo prav vsi.

Programski poudarek festivala v Ljubljani je povezovanje zborovske glasbe z ostalimi kulturnimi dejavnostmi, socialnimi ter terapevtskimi aktivnostmi, znanostjo, športom in turizmom.

Festival organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Evropska zborovska zveza s finančno podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana.

Poslanica ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija ob predstavitvi festivala javnosti

Zborovsko petje sodi med najbolj žlahtne kulturne tradicije na Slovenskem, ki v sebi povezuje dvoje ljubezni – ljubezen do glasbe in ljubezen do domače pesniške besede. Oboje spremlja našo življenjsko pot od prvih trenutkov in nas nato oblikuje kot igra, učenje, družabno življenje, kulturno udejstvovanje in umetniško ustvarjanje. Z uspešno kandidaturo za častno gostiteljstvo največjega mednarodnega zborovskega festivala Europa Cantat 2021 je Republika Slovenija tudi uradno postala ena izmed najbolj pomembnih in uglednih držav, kjer sta glasba in zborovsko petje ne le globoko zasidrana v vse plasti našega kulturnega bitja, temveč ju odlikuje tudi izjemno kakovostna raven zborovskih glasbenih ustvarjalcev. Na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije se zavedamo, da je projekt Europa Cantat promocijsko, glasbeno, izobraževalno in socialno izredno obsežen, zato bo festival deležen najvišjih finančnih sredstev, ki smo jih v zgodovini samostojne Slovenije doslej namenili tovrstnim prireditvam. Predstavljal bo tudi enega izmed vodilnih dogodkov ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu EU. V zborovskem ciklu "Prisluhni Sloveniji" bomo iz zakladnice slovenske zborovske glasbe na enem mestu prikazali našo bogato pevsko tradicijo. Vsi resnično upamo, da bomo do naslednjega poletja uspešno prebrodili težave, povezane s koronavirusom, zato velja apel vsem: "Bodimo odgovorni do sebe, drugih, do vseh nas, da bo lahko festival Europa Cantat na pragu poletja 2021 zaživel med nami v vsem svojem povezovalnem kulturnem in družbenem poslanstvu!"

  • Delavnice

    Pevci posamezniki, družine, skupine ali zbori imate na voljo bogat repertoar, različne žanre in vokalne tehnike, ki jih poučujejo mednarodno uveljavljeni dirigenti.

  • Koncerti

    Koncerti različnih tipov, z različnimi vsebinskimi preseki, v katerih se bodo predstavile vokalne skupine in zborovske zasedbe.

  • Posebni projekti

    Od slavnostnega odprtja, prek fotopromenade, glasbenega sejma, pustolovske igre, drsalne revije in koncertov v dnevnih sobah do velikega finala.