Skoči do osrednje vsebine

Prihaja festival Europa Cantat

Ljubljana bo med 17. in 22. julijem gostila mednarodni zborovski Festival Europa Cantat 2021, ki bo zaradi pandemije covida-19 potekal v hibridni obliki – z dogodki na spletu in v živo. Slavnostno odprtje festivala bo v soboto, 17. julija, ob 21. uri v Cankarjevem domu z glasbenim spektaklom v režiji Mateja Filipčiča. Zbrane bosta nagovorila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj festivala, in minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Neposredni prenos dogodka bo na TV Slovenija 1 in 3. programu Radia Slovenija, programu ARS.

Dekliški zbor sv. Stanislava | Avtor: St. Stanislav Girls' Choir archive

1 / 2

Mednarodni festival, ki ga vsake tri leta gosti druga evropska država in ki privablja domače ter tuje občinstvo, organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. Festival sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.

Festival poteka v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Izobraževalno jedro festivala bo v celoti potekalo na spletni televiziji Europa Cantat, v živo pa bomo lahko koncertom mednarodnih zvezd in vrhunskih domačih pevskih zasedb prisluhnili na Kongresnem trgu, Novem trgu, v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu.

Svetovne zborovske zvezde v Ljubljani

Ljubljano bo med festivalom obiskalo nekaj izjemnih glasbenih zasedb iz tujine, ki bodo predstavile različne glasbene sloge. Nastopili bodo nemška zasedba Singer Pur, ki različne glasbene sloge poustvarja že 25 let, danska slogovno posebna pop skupina a cappella  Postyr in vrhunski moški  kvartet barbershop  Ringmasters s Švedskega.

Cikel, posvečen slovenskemu zborovskemu petju

Letošnji festival Europa Cantat posebno pozornost namenja bogati slovenski zborovski dejavnosti, ki je ena izmed najbolj množičnih oblik ljubiteljske kulture pri nas, domači profesionalni zbori pa dosegajo odmevne mednarodne uspehe. Odlični pevski zbori bodo v ciklu koncertov Prisluhni Sloveniji predstavili dela slovenskih skladateljev.

Prisluhnili bomo večeru domačih mladinskih zborov, priljubljeni zasedbi Perpetuum Jazzile, pevskemu zboru Slovenske filharmonije, dekliškemu pevskemu zboru sv. Stanislava, komornemu zboru KGBL in komornemu zboru Megaron.

V Ljubljani se bo v okviru projektov Euro Choir in Nacionalnih mladinskih zborov, združenih zborov, srečalo tudi veliko mladih pevcev iz vse Evrope, ki bodo v festivalskih dneh skupaj živeli in vadili program, nato pa ga predstavili na zaključnih koncertih.

Spletna televizija Europa Cantat

Med dogodkom bo delovala tudi spletna televizija Europa Cantat, dostopna na spletni strani festivala.

Na njej bodo vsak dan med 8. in 18. uro predvajali bogat izobraževalni glasbeni program. Tisti, ki jih to zanima, se bodo tako lahko seznanili z zborovsko literaturo, se virtualno udeležili enodnevne pevske delavnice, spremljali intervjuje z zborovskimi strokovnjaki in poslušali studijske koncerte, tujemu občinstvu pa bodo v različnih prispevkih predstavljene vse lepote Slovenije.

Fotografska razstava zborovske glasbe v Jakopičevem drevoredu

Na sprehajališču v Jakopičevem drevoredu bo vse do 1. avgusta na ogled tudi razstava Zborovska fotopromenada. Poleg razstavljenih fotografij o zborovski glasbi v galeriji na prostem bodo vse preostale fotografije, ki so prispele na natečaj za razstavo, na ogled na festivalski spletni strani. Razstavo je omogočil Turizem Ljubljana.

Napovednika za Festival Europa Cantat

Vir: Festival Europa Cantat