Skoči do osrednje vsebine

Govor ministra za kulturo dr. Simonitija ob začetku festivala Europa Cantat

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj nagovoril zbrane na slavnostnem odprtju festivala Europa Cantat v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu. Mednarodni festival, ki ga vsake tri leta gosti druga evropska država in ki privablja domače ter tuje občinstvo, organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. Festival, ki sta ga finančno podprla Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana, poteka v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Slavnostno odprtje festivala Europa Cantat v Cankarjevem domu | Avtor: Rok Majhenič, Janez Eržen, Tomaž Černej, Tamara Damjanič

1 / 4

Govor ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija

Spoštovani gospod predsednik Republike Slovenije, spoštovani pevke in pevci, spoštovani gostje, vsi prav lepo pozdravljeni.

V romanu japonskega pisatelja Harukija Murakamija, z nenavadnim naslovom Trdokuhana čudežna dežela in konec sveta, se pripovedovalec znajde v mestu, kjer ljudje nimajo senc in kjer so izgubili duše. Vsakodnevna dela opravljajo na mehaničen način, brez veselja ali žalosti. Ena od prebivalk se spominja svoje matere, ki je še imela dušo. Takole jo opiše:

"Mama je govorila na čuden način. Včasih je podaljšala besede in včasih jih je naredila kratke. Njen glas je včasih zvenel visoko in potem spet nizko, kakor veter."

Pripovedovalec je spoznal, da je dekle govorilo o petju.

Vse kulture sveta imajo glasbo in petje. Dostikrat pravimo, da je glasba univerzalni jezik: to seveda ni povsem res, saj poznamo različne glasbene sisteme, ki se nam lahko zdijo tuji ali nenavadni. Toda glasba je univerzalna v smislu, da je želja po glasbi vgrajena v samo človeško bit. In če lahko rečemo, da je pesem izraz človekovega notranjega sveta, je petje v skupini preplet teh notranjih svetov.

Zato je Europa Cantat tako pomemben festival zaradi svoje izrazne raznolikosti ob hkratnem spodbujanju skupnega duha in strpnosti. V zadnjih letih, ko so se podobni festivali razširili tudi po drugih celinah, skupno petje predstavlja ideal človeškega življenja na tem planetu: raznoliki glasovi, ki se ujamejo v vedno novih soglasjih.

Morda so, žal, še kje kraji in dežele podobne svetu brez petja, o katerem piše omenjeni pisatelj. A festival Europa Cantat obuja svet, v katerem spet pojemo skupaj, kar nas posebej po minulem letu in pol zborovskega molka zaradi pandemije, napolnjuje z veliko radostjo.

Veseli nas in navdaja s ponosom, da lahko letos gostimo festival Europa Cantat, ko naša država praznuje trideseto obletnico samostojnosti in predseduje Svetu Evropske unije. Želim vam prijetno druženje, ustvarjalno radovednost pri odkrivanju nove zborovske glasbe in veliko užitka v petju, ki naj zazveni po vsej Sloveniji, Evropi in svetu.