Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija ob predstavitvi festivala Europa Cantat javnosti, ki je objavljena v programski knjižici festivala Europa Cantat 2021.

Zborovsko petje sodi med najbolj žlahtne kulturne tradicije na Slovenskem, ki v sebi povezuje dvoje ljubezni – ljubezen do glasbe in ljubezen do domače pesniške besede. Oboje spremlja našo življenjsko pot od prvih trenutkov in nas nato oblikuje kot igra, učenje, družabno življenje, kulturno udejstvovanje in umetniško ustvarjanje.

Z uspešno kandidaturo za častno gostiteljstvo največjega mednarodnega zborovskega festivala Europa Cantat 2021 je Republika Slovenija tudi uradno postala ena izmed najbolj pomembnih in uglednih držav, kjer sta glasba in zborovsko petje ne le globoko zasidrana v vse plasti našega kulturnega bitja, temveč ju odlikuje tudi izjemno kakovostna raven zborovskih glasbenih ustvarjalcev. Na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije se zavedamo, da je projekt Europa Cantat promocijsko, glasbeno, izobraževalno in socialno izredno obsežen, zato bo festival deležen najvišjih finančnih sredstev, ki smo jih v zgodovini samostojne Slovenije doslej namenili tovrstnim prireditvam. Predstavljal bo tudi enega izmed vodilnih dogodkov ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu EU. V zborovskem ciklu "Prisluhni Sloveniji" bomo iz zakladnice slovenske zborovske glasbe na enem mestu prikazali našo bogato pevsko tradicijo.

Vsi resnično upamo, da bomo do naslednjega poletja uspešno prebrodili težave, povezane s koronavirusom, zato velja apel vsem: "Bodimo odgovorni do sebe, drugih, do vseh nas, da bo lahko festival Europa Cantat na pragu poletja 2021 zaživel med nami v vsem svojem povezovalnem kulturnem in družbenem poslanstvu!"