Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna konferenca Pravica do dediščine kot spodbuda za trajnostni razvoj

Danes, 10. septembra 2021, se začenja dvodnevna mednarodna konferenca Pravica do dediščine kot spodbuda za trajnostni razvoj. Cilj konference je spodbujati trajnostni razvoj v Evropski uniji in širše s pomočjo udejanjanja pravice do dediščine. Zbrane bosta nagovorila minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Mariya Gabriel.

Sistem za merjenje kakovosti kulture gradnje (Davos Baukultur Quality System) | Avtor: Davos Declaration 2018

Konferenčna tema upošteva značilnosti dediščine kot prepleta tradicije in sodobne ustvarjalnosti. Izmenjave med raznovrstnimi kulturnimi okolji so neprestano bogatile dediščino. Danes je dediščina kot izraz dinamičnih identitet in ustvarjalnih procesov nenadomestljiva sestavina trajnostnega razvoja. 

Na plenarnih zasedanjih in delavnicah bodo udeleženci razpravljali o tem, kako si deliti odgovornosti pri uveljavljanju pravice do dediščine med državo, strokovnjaki in dediščinskimi skupnostmi ter iskali rešitve za spodbujanje trajnostnega razvoja z vključevanjem ljudi v dediščinske dejavnosti. 

Prvi dan konference se bo zvrstil niz plenarnih zasedanj. Uvodni osvetlitvi problematike bodo sledila predavanja in razprave o dediščinski pravici in dediščinski razsežnosti trajnostnega razvoja. 

Drugi dan konference bodo uvodnim predstavitvam in nadaljevanju razprave o dediščinski razsežnosti trajnostnega razvoja sledile delavnice. Udeleženci bodo na delavnicah obravnavali teme, kot so uveljavljanje dediščinskih pravic v primerih težke dediščine, pravni in upravni vidiki dediščinskih pravic, evropska dediščina in kultura gradnje kot generator dediščine prihodnosti.

Konferenca, ki poteka v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, bo zaradi poslabšanih epidemičnih razmer potekala po spletu.