Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti se v Benetkah udeležuje vrha za evropsko kulturno dediščino

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se 23. in 24. septembra v Benetkah udeležuje vrha za evropsko kulturno dediščino "Za novo evropsko renesanso«. Nocoj se bo udeležil podelitve nagrad Evropske unije za kulturno dediščino Europa Nostra 2021, jutri bo nagovoril zbrane na agori o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Ob robu srečanja se bo v petek na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem.
Pasica z nazivom in datumom dogodka ter sliko Benetk

Vrh za evropsko kulturno dediščino "Za novo evropsko renesanso", ki od 21. do 23. septembra 2021 poteka v Benetkah | Avtor: Europa Nostra

Vrh za evropsko kulturno dediščino, ki poteka od 21. do 24. septembra 2021 v Benetkah, organizira Europa Nostra skupaj z Evropsko komisijo. Europa Nostra je vseevropsko združenje nevladnih organizacij, ki delujejo na področju varovanja, ohranjanja in promocije kulturne dediščine. Združuje več kot 240 nevladnih in neprofitnih organizacij s področja kulturne dediščine iz več kot 40 držav ter deluje kot njihov zastopnik pred mednarodnimi institucijami (UNESCO, Svet Evrope, institucije Evropske unije). Združenje podpira nacionalne in mednarodne pobude za ohranjanje in reševanje ogrožene evropske kulturne dediščine.

V ospredju srečanja so razprave o trajnostno naravnani, odporni in vključujoči družbi, s poudarkom na potencialu kulture in kulturne dediščine pri okrevanju družbe po pandemiji covida-19. Obravnavane teme sovpadajo z dvema prepoznavnima iniciativama: Novim evropskim Bauhausom in Konferenco o prihodnosti Evrope.

Minister za kulturo dr. Simoniti bo obisk v Benetkah začel z nocojšnjo podelitvijo nagrad Evropske unije za kulturno dediščino Europa Nostra za leto 2021. Nagrade se podeljujejo od leta 2002 za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine. Namen nagrad je promocija visokih standardov ohranjanja kulturne dediščine, spodbujanja mednarodnih izmenjav znanj in izkušenj ter zagotavljanja visokih standardov na tem področju v prihodnosti. Podelili bodo tudi posebni nagradi ILUCIDARE za področje inovacij in mednarodnih odnosov.

V petek, 24. septembra, se bo udeležil agore o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Petkovo srečanje bo združilo politične odločevalce oziroma oblikovalce politik na vseh ravneh in ključne deležnike na področju dediščine. Razpravljali bodo o ekosistemu kulturne dediščine v Evropi. Minister dr. Simoniti bo v svojem govoru razpravljal o pomenu kulturne dediščine za doseganje prednostnih nalog politik Evropske unije na različnih področjih ter predstavil ambicije slovenskega predsedstva Svetu Evropske unije na področju kulture in kulturne dediščine ter njune vloge pri oblikovanju Evrope prihodnosti. Med vidnejšimi govorci in govorkami naj omenimo Davida Sassolija, predsednika Evropskega Parlamenta, Daria Franceschinija, italijanskega ministra za kulturo, Dubravko Šuico, podpredsednico Evropske Komisije, in Margaritisa Schinasa, podpredsednika Evropske komisije.

Ob robu petkovega srečanja se bo minister na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem. Govorila bosta o aktualnih razmerah na področju kulture – v ospredju pogovora bo okrevanje po pandemiji covida-19, in prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na področju kulture. Dotaknila se bosta tudi problematike ohranjanja in rabe slovenskega jezika ter delovanja slovenskih medijev v Italiji, nekaj besed pa bosta namenila tudi pripravam na Evropsko prestolnico kulture 2025.

Srečanje zaradi zdravstvenih razmer poteka v hibridni obliki. Podelitev nagrad in agoro bo možno v živo spremljati na spletni povezavi live.europanostra.org (za ogled je potrebna prijava).

Več o vrhu za evropsko kulturno dediščino je objavljeno na strani europanostra.org.