Skoči do osrednje vsebine

Balet Povodni mož na Blejskem otoku

S krstno uprizoritvijo baleta Povodni mož v koreografiji mednarodno uveljavljenega koreografa Edwarda Cluga, z avtorsko glasbo skladatelja in multiinstrumentalista Milka Lazarja in v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Maribor smo 1. julija 2021 slavnostno obeležili začetek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Mednarodno priznani koreograf Edward Clug se je s svojo stalno ustvarjalno skupino SNG Maribor ter skladateljem Milkom Lazarjem, scenografom Markom Japljem in kostumografom Leom Kulašem lotil novega koreografskega podviga, ustvarjenega posebej za slovensko predsedovanje Svetu EU.

Navdihnjen z motiviko slovenske mitologije in balade Franceta Prešerna o povodnem možu se avtor v iskrenem filozofsko-baletnem jeziku sprašuje o izvoru slovenstva in »mitoloških« začetkih vsega evropskega. Kakšna je kulturna dediščina sodobnega Evropejca in s tem tudi Slovenca? Kako se v to skupnost umeščamo in kam nas bo popeljala skupna usoda? Je ob ekološki, zdravstveni in družbeni krizi napočil čas, da se zazremo v svoje bistvo ter Evropo na novo opredelimo?

Z estetskimi težnjami po ustvarjanju celovite in izjemno ekspresivne umetnosti bo Clugov avtorski prispevek v razpravo o Evropi nedvomno prinesel zanimive uvide, ki bi jih nemara morala upoštevati tudi evropska politika prihodnosti.

Edward Clug ob krstni uprizoritvi baleta Povodni mož

"Krstna uprizoritev Povodnega moža na Blejskem otoku predstavlja nekakšen gledališki krst samega otoka. Osrednji kulturni dogodek ob začetku predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije vabi na ta posvečeni kraj ljudi z vseh koncev in kultur starega kontinenta, da bi lahko za hip vdihnili zrak naših prednikov, da bi se ozrli v gladino naše prihodnosti in se potopili v naše pesmi ter skupaj zaplesali v osrčju Slovenije.

Starodavne stopnice, ki vodijo človeškega duha navzgor do zadnje, devetindevetdesete, bodo tokrat zaobjele obiskovalce v naravni amfiteater in jim skozi utrujene špranje nežno šepetale kitice Franceta Prešerna, katerega poetični navdih še danes preveva globine naše zavesti in kolektivnega spomina.

Prešernov Povodni mož je tako nekakšen časovno-prostorski portal za naše popotovanje na posvečenem Blejskem otoku, ki bo podaljšan z okroglim odrom, kot da bi otok s tem dobil svojo luno. V magičnem siju vzhajajoče lune bodo dekleta in mladeniči zaplesali ob pesmih poželenja in se zavrteli v viharju ljubezni."

Krstna uprizoritev baleta Povodni mož (1. 7. 2021)

Vaja za balet Povodni mož (27. 6. 2021)