Skoči do osrednje vsebine

Govor ministra dr. Simonitija ob krstni uprizoritvi baleta Povodni mož na Blejskem otoku

S krstno uprizoritvijo baleta Povodni mož smo slavnostno obeležili začetek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Baletno predstavo na Blejskem otoku v koreografiji mednarodno priznanega koreografa Edwarda Cluga so si ogledali predstavniki slovenske vlade in člani ter članice kolegija Evropske komisije. Zbrane sta nagovorila slovenski minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na krstni uprizoritvi baleta Povodni mož, po idejni zasnovi in v koreografiji Edwarda Cluga in v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Maribor | Avtor: Slovenian Presidency of the Council of the EU 2021

1 / 3

Spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije gospod Janez Janša,
predsednica Evropske komisije gospa Ursula von der Leyen,
spoštovani komisarke in komisarji,
župan občine Bled gospod Janez Fajfer,
poslanke in poslanci,
spoštovani gostje.

Slovenija praznuje v teh dneh 30. let samostojne države in hkrati že drugič v svoji zgodovini prevzema predsedovanje Svetu Evropske komisije. Ob tem nas prevzema posebno veselje. Ponosni smo na ta dva pomembna dogodka, ki odražata tesno povezanost Slovenije z družino evropskih držav kot skupnosti, ki temelji na skupnih vrednotah, na dediščini antike, krščanstva in razsvetljenstva ter na spoštovanju različnosti kulturnih in zgodovinskih tradicij vseh evropskih narodov.

Brez oklevanja lahko rečemo, da je rojstvo samostojne države najpomembnejši dogodek v politični zgodovini slovenskega naroda, saj nam je osamosvojitev poleg suverenosti zagotovila demokracijo, svobodo, spoštovanje vladavine prava in človekovih pravic. V tem duhu si bomo na čelu Sveta Evropske unije v prihodnjih šestih mesecih prizadevali uresničiti vse naloge, ki si jih je Slovenija zadala. Hkrati pa si bomo prizadevali, da bo Evropska unija še naprej prežeta s prostostjo duha in svobodnim izražanjem misli, da bo Evropa, ki so jo povezale tudi tragične izkušnje preteklosti rastla in se razvijala v sožitju in svobodi.

Ko govorimo o evropski civilizaciji, seveda govorimo tudi o kulturi in umetnosti. Spoznanja in vrednote, ki oblikujejo življenje neke skupnosti temeljijo na njeni ustvarjalnosti, v njeni duhovni kulturi, ki nastaja v različnih oblikah umetnosti. In prav z umetnostjo, ki nas spodbuja k odprtosti do drugega, želimo slovesno obeležiti začetek našega predsedovanja Svetu Evropske komisije.

Nagovorila nas bo krstna uprizoritev baleta Povodni mož, v idejni zasnovi in koreografiji Edwarda Cluga in v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Predstava se opira na slovenske mitološke začetke in pesniško zapuščino Franceta Prešerna, s katerim je slovenska književnost dosegla enega od vrhuncev v evropski literarni zgodovini. Sodobna baletna umetnost, obsijana z literarno zapuščino Franceta Prešerna bo zaživela v ambientu Blejskega otoka, simbola izjemne naravne in duhovne lepote slovenske krajine.

Tako nocojšnji slovesni dogodek govori tudi o naši zavezanosti kulturni dediščini, o naši skrbi za varovanje narave in vode, ki od nekdaj osmišlja in omogoča človekovo bivanje. Voda je kraj vznikanja in rojevanja in rasti. Hkrati je voda prostor očiščevanja in očiščenja, ki človeku omogoča, da za seboj pusti vse slabo in se odpre svetlobi, svetlobi dobrega, novega, drugačnega.

Ponosni smo, da smo del velike družine evropskih narodov, povezanih v skupni želji po demokraciji, svobodi in miru. Tudi zato z veseljem stopamo na čelo Sveta Evropske unije.

Hvala lepa!