Skoči do osrednje vsebine

Salmoneloza je ena najpogostejših okužb z živili pri ljudeh in spada med zoonoze. Pomemben dejavnik tveganja za okužbo pri ljudeh je uživanje kontaminirane hrane, zlasti toplotno slabo obdelanega mesa in jajc. Eden od pomembnih ukrepov za zmanjšanja števila salmoneloz pri ljudeh so tudi programi nadzora salmonel pri perutnini, ki jih izvajamo vse države članice Unije.

Programi nadzora salmonel pri perutnini

Programi nadzora salmonel opredeljujejo pravila za vzorčenje na salmonelo, obveznosti nosilcev živilske dejavnosti, uradni nadzor, pravila glede uporabe protimikrobnih sredstev in vakcin, pravila za laboratorije ter ukrepe, če se v jati ugotovijo določeni serovari salmonel. Pravila in obveznosti so določena z evropsko zakonodajo in nacionalnima pravilnikoma.

Programi nadzora so obvezni za vse nosilce živilske dejavnosti, ki redijo matične jate, nesnice, pitovne piščance ali purane, razen predpisanih izjem. Med te izjeme sodijo nosilci živilske dejavnosti, ki redijo:

  • jate nesnic, katerih jajca se uporabljajo samo za lastno domačo porabo;
  • jate s 350 ali manj odraslimi nesnicami, če so jajca namenjena prodaji izključno na mestu pridelave neposredno končnemu potrošniku;
  • jate s 50 ali manj odraslimi nesnicami, če se jajca prodaja izključno na mestu pridelave in na tržnici neposredno končnemu potrošniku;
  • jate s 350 ali manj vzrejnimi nesnicami (jarkicami), če so le te namenjene izključno za prodajo imetnikom živali za proizvodnjo jajc za lastno domačo uporabo;
  • jate pitovnih piščancev ali pitovnih puranov, ki niso namenjene za zakol v odobreni klavnici.

Obveznosti nosilcev živilske dejavnosti

Nosilci živilske dejavnosti, za katere so programi nadzora salmonel obvezni, morajo zagotoviti  naslednje:

  • imeti morajo izdelan lasten načrt monitoringa in nadzora,
  • izvajati vzorčenje in preiskave na prisotnost salmonel v jati,
  • voditi evidenco o odvzemu vzorcev in rezultatih opravljenih preiskav in hraniti kopije obrazcev, ki se izpolnijo ob odvzemu vzorcev, in poročila o rezultatih preiskav,
  • obvestiti območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (OU UVHVVR) v primeru ugotovitve določenih serovarov salmonel,
  • izvesti ukrepe v primeru ugotovitve salmonel v jati,
  • voditi evidenco o jatah na gospodarstvu, in
  • obvestiti OU UVHVVR o predvidenih vselitvah oziroma izločitvah jat.

Vzorčenje in preiskave na prisotnost salmonel

Odvzem vzorcev

Pravila vzorčenja kot so pogostnost vzorčenja, vrsta in število vzorcev ter postopek vzorčenja so odvisni od vrste perutnine.  Za vsako posamezno vrsto perutnine pravila vzorčenja določa poseben evropski predpis:

Ob vzorčenju se izpolni zapisnik, ki ga skupaj z vzorci dostavi v laboratorij. Obrazec zapisnika ni določen, mora pa zapisnik vsebovati s pravilnikom predpisane podatke. Nosilci živilske dejavnosti lahko uporabijo že pripravljene obrazce zapisnika:

Shranjevanje in pošiljanje vzorcev

Vzorce je potrebno dostaviti v laboratorij čim prej, če je možno v 24 urah od vzorčenja. Kadar to ni možno morajo biti vzorci dostavljeni v laboratorij v takem času, da se preiskava začne najpozneje štiri dni po vzorčenju. Če se vzorce ne dostavi v laboratorij v 24 urah od vzorčenja jih je potrebno do odpreme v laboratorij hraniti v hladilniku.

Vzorci se lahko prevažajo pri sobni temperaturi, če niso izpostavljeni previsoki temperaturi (nad 25 °C) ali neposredni sončni svetlobi.

Preiskave vzorcev 

Vzorce za preiskavo na prisotnost salmonel se lahko pošlje samo v laboratorij, ki je določen s strani UVHVVR in vpisan na seznam določenih laboratorijev.

Laboratorij Naslov laboratorija
NVI – IMP, Laboratorij za bakteriologijo in mikologijo Gerbičeva 60, 1000 Ljubljana
NVI Enota CELJE Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje
NVI Enota MARIBOR-PTUJ Šentiljska 109, 2000 Maribor
NVI Enota MURSKA SOBOTA Noršinska 35, 9000 Murska Sobota
NVI Enota KRANJ Kranjska cesta 16, 4202 Naklo
NVI Enota NOVA GORICA Pri hrastu 18, 5000 Nova Gorica
NVI Enota NOVO MESTO Šmarješka cesta 2, 8000 Novo mesto
PIVKA PERUTNINARSTVO d.d. (mikrobiološki laboratorij) Kal 1, 6257 Pivka
PERUTNINA PTUJ d.d. (mikrobiološki laboratorij) Potrčeva cesta 10, 2250 Ptuj

Obveščanje v primeru ugotovitve salmonel v jati perutnine

Nosilec živilske dejavnosti mora obvestiti UVHVVR v primeru ugotovitve določenih serovarov salmonel v jati perutnine.  Za katere serovare je obveščanje obvezno in v kakšnem času, je odvisno od vrste perutnine. Obvestilo je potrebno posredovati telefonsko, po telefaksu ali po elektronski pošti na krajevno pristojni OU UVHVVR.

Kadar je v jati ugotovljen drug serovar salmonel (razen serovarov navedenih v tabeli) bo OU UVHVVR o tem obvestil laboratorij, ki je opravil preiskavo.

Pravila za obveščanje v primeru ugotovitve določenih serovarov salmonel za posamezno vrsto perutnine
Vrsta perutnine Obveščanje je obvezno, če se ugotovi serovar Območni urad je potrebno obvestiti:
Matične jate Enteritidis, Typhimurium (vključno z monofazno S.Typhimurium) Infantis, Hadar in Virchow. najkasneje v dveh delovnih dneh po prejemu laboratorijskega poročila
Nesnice Enteritidis ali Typhimurium (vključno z monofazno S.Typhimurium) najkasneje v dveh delovnih dneh po prejemu laboratorijskega poročila
Pitovni piščanci Enteritidis ali Typhimurium (vključno z monofazno S.Typhimurium) najkasneje pred predvidenim zakolom jate oziroma ob izdaji veterinarskega spričevala
Pitovni purani Enteritidis ali Typhimurium (vključno z monofazno S.Typhimurium) najkasneje pred predvidenim zakolom jate oziroma ob izdaji veterinarskega spričevala

Ukrepi v primeru ugotovitve določenih serovarov salmonel

Kadar je v jati perutnine ugotovljena S. Enteritidis ali S.Typhimurium (vključno z monofazno S.Typhimurium) mora nosilec živilske dejavnosti zagotoviti izvedbo ukrepov predpisanih s pravilnikom o monitoringu in nadzoru salmonel.  

Ukrepi se nekoliko razlikujejo, glede na vrsto perutnine, namenjeni pa so zlasti varovanju zdravja ljudi. Zato za jate, kjer je bila ugotovljena S. Enteritidis ali S.Typhimurium velja prepoved premikov živali, razen za zakol ali usmrtitev in uničenje ter prepoved dajanja jajc na trg kot jajca razreda A (konzumna jajca). Zakol živali se lahko opravi le v odobreni klavnici, meso pa se lahko uporabi za prehrano ljudi samo, če se obdela po postopku, ki zanesljivo uniči salmonele. Jajca se lahko za prehrano ljudi uporabijo samo, če se v odobrenem obratu za proizvodnjo jajčnih izdelkov obdelajo na način, ki zanesljivo uniči salmonele.

Za matične jate pa mora nosilec živilske dejavnosti pripraviti in izvesti program sanacije jate, če se v jati ugotovijo serovari Hadar, Virchow oziroma Infantis. Uporaba protimikrobnih sredstev v jatah, kjer je bila ugotovljena salmonela ni dovoljena, razen v izjemnih primerih in pod pogoji določenimi v Uredbi (ES) št. 1177/2006 ter pravilniku o monitoringu in nadzoru salmonel.

Poročila o rezultatih izvajanja programa nadzora salmonel pri perutnini

Programi nadzora salmonel pri perutnini so vključeni v program monitoringa zoonoz in njihovih povzročiteljev.

UVHVVR rezultate izvajanja programov v Sloveniji objavi v letnih nacionalnih poročilih o zoonozah in povzročiteljih zoonoz. Rezultati za vse države članice Evropske Unije pa so objavljeni v letnih EU poročilih o trendih in virih zoonoz, povzročiteljev zoonoz in izbruhov povzročenih z živili, ki jih pripravlja Evropska agencija za varno hrano.

Iskalnik