Skoči do osrednje vsebine

Živilom se lahko dodajajo različne snovi z namenom, da se obogati hranilna in biološka vrednost živil. V proizvodnji se jim lahko dodajajo vitamini, minerali in njihove soli ter druge hranilne snovi v predpisanih količinah in v dovoljenih kemijskih oblikah.

Obogatitev živil

Pri proizvodnji živil se lahko uporabljajo številne hranljive snovi in druge sestavine: vitamini, minerali, vključno z elementi v sledovih, aminokisline, telesu nujno potrebne (esencialne) maščobne kisline, vlaknine, različne rastline in zeliščni ekstrakti.

Vitamini in minerali ter nekatere druge snovi se živilom dodajajo predvsem zaradi pomanjkanja enega ali več vitaminov in oziroma ali mineralov v prehrani ljudi, možnosti izboljšanja prehranskega stanja in oziroma ali odprave možnih pomanjkanj prehranskih vnosov vitaminov ali mineralov, zaradi sprememb prehranskih navad ali razvoja splošno sprejetih znanstvenih dognanj o vlogi vitaminov in mineralov v prehrani in posledičnih učinkih na zdravje.

Proizvajalci živilom dodajajo vitamine in minerale z različnimi nameni, zaradi ponovne vzpostavitve njihove vsebnosti, če je bila ta zmanjšana med postopki proizvodnje, shranjevanja ali ravnanja z živilom, ali zaradi obogatitve njihove hranilne sestave.

Dodajanje vitaminov in mineralov ter nekaterih drugih snovi živilom je zakonsko urejeno z Uredbo (ES) Evropskega parlamenta in Sveta št. 1925/2006 o dodajanju vitaminov mineralov in drugih snovi živilom ter Uredbo o izvajanju Uredbe (ES) Evropskega parlamenta in Sveta o dodajanju vitaminov, mineralov in nekaterih drugih snovi živilom.