Skoči do osrednje vsebine

Arhiv

Staro spletno mesto najdete v arhivu spletišč državne uprave.

Na direktoratu izvajamo javne razpise in javne pozive, s katerimi omogočamo delo številnim ustvarjalkam in ustvarjalcem ter nevladnim organizacijam, ki delujejo v kulturi in umetnosti. Njihove projekte in programe financiramo tudi posredno, in sicer prek razpisov Javne agencije za knjigo Republike Slovenije ter Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Skrbimo za delovanje državnih in številnih občinskih gledališč, Cankarjevega doma, SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor, Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova ter Slovenske filharmonije. Štipendiramo študij umetnosti na univerzah v tujini, samozaposlenim v kulturi zagotavljamo socialne pravice in starejšim ustvarjalcem dodatek k pokojnini ter pripravljamo zakonodajo za širše področje kulture, s katero zagotavljamo spodbudno okolje za ustvarjanje.

Področje in teme

 • Ustvarjalnost

  Vizualne umetnosti, knjiga, uprizoritvene umetnosti, intermedijske umetnosti, glasbene umetnosti, film in avdiovizualna kultura, ljubiteljska kulturna dejavnost, arhitekturna politika, statusi in socialne pravice v kulturi

 • Umetniško ustvarjanje

  Pokrivamo vse vsebine, ki vključujejo ustvarjanje in posredovanje kulturnih dobrin na področju uprizoritvenih umetnosti, vizualnih umetnosti (vključno z arhitekturo in oblikovanjem), glasbene umetnosti, intermedijske umetnosti, knjige in založništva ter filmske in avdiovizualne kulture. Pri tem skrbimo za razcvet čim bolj raznolike kulturne ustvarjalnosti po celi Sloveniji in omogočamo njeno predstavitev v tujini. Skrbimo tudi za uresničevanje in izvajanje evropskih direktiv na področju avdiovizualnih medijev in kinematografije ter uresničevanje področne politike Sveta Evrope.

 • Letošnji Prešernovi nagrajenci in nagrajenke

  Prešernovo nagrado za leto 2019 sta prejela kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser in scenarist Filip Robar Dorin.

  Nagrado Prešernovega sklada za leto 2019 so prejeli: pesnik Jure Jakob, zborovska dirigentka Martina Batič, skladatelj Tomaž Svete, igralka Maruša Majer, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič.

 • Statusi in socialne pravice v kulturi

  Z različnimi statusi in pravicami, ki jih podeljujemo v kulturi, ustvarjalcem lajšamo samostojno opravljanje poklicne dejavnosti. Naš cilj je nadalje izboljševati pogoje zanjo, omogočiti večjo mobilnost mladih samozaposlenih, zmanjšati število nezaposlenih ter vključevati samozaposlene v projekte in programe javnih zavodov in zasebnega sektorja.

 • Ljubiteljska kultura

  Ljubiteljska kultura v Sloveniji je množična, raznolika in izjemno kakovostna. Stoletja je bila eden najpomembnejših gradnikov identitete slovenskega naroda, velik razcvet pa je doživela v drugi polovici 19. stoletja s čitalnicami in tabori, na katerih so ljudje množično zahtevali uresničitev programa Zedinjene Slovenije. Ti so imeli osrednjo vlogo pri razcvetu slovenske kulture in krepitvi narodne zavesti, dobro organizirana ljubiteljska kultura pa je nadomestila pomanjkanje nacionalnih kulturnih ustanov.

Organizacijske enote direktorata

Iskalnik