Sheme kakovosti in zaščiteni kmetijski pridelki in živila
Sheme kakovosti so namenjene kmetijskim pridelkom in živilom s posebnimi lastnostmi oziroma značilnostmi, ki so lahko posledica vpliva geografskega območja, na katerem so proizvedeni, načina pridelave ali predelave, tradicionalnih receptov ali postopkov ali pa presegajo predpisano kakovost, pogoje glede varstva zdravja ljudi, živali ali rastlin, dobrega počutja živali ali zaščite okolja. Kmetijski pridelki in živila iz shem kakovosti so proizvedeni po natančno predpisanih postopkih, njihovo proizvodnjo pa dodatno kontrolirajo certifikacijski organi.
Evropske in nacionalne sheme kakovosti
V Evropski uniji veljajo evropske sheme kakovosti, ki so predpisane z evropskimi uredbami:
- zaščitena označba porekla,
- zaščitena geografska označba,
- zajamčena tradicionalna posebnost in
- ekološka pridelava.
Evropske sheme kakovosti omogočajo tudi zaščito imen kmetijskih pridelkov in živil. Te sheme so: zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba in zajamčena tradicionalna kakovost. Kmetijskim pridelkom in živilom s temi označbami pravimo zaščiteni kmetijski pridelki in živila.
Nacionalne sheme kakovosti so predpisane z Zakonom o kmetijstvu in veljajo samo na območju Slovenije. Mednje spadajo:
- izbrana kakovost,
- označba višje kakovosti,
- integrirana pridelava.
Vse sheme kakovosti so dostopne vsem proizvajalcem. Vsak, ki se vključi v shemo kakovosti, mora upoštevati jasno določene pogoje, ki so določeni:
- v obliki predpisov (ekološka pridelava, integrirana pridelava) ali
- v specifikaciji proizvodov (zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost, izbrana kakovost, označba višje kakovosti).
Proizvodi, ki so proizvedeni po načelih določene sheme kakovosti, imajo posebne lastnosti zaradi:
- načina pridelave ali predelave,
- vpliva geografskega območja, kjer se proizvod pridela oziroma predela,
- tradicionalnih postopkov proizvodnje ali
- tradicionalne sestave ali uporabe tradicionalnih surovin.
Zaščitena označba porekla (ZOP)
Kmetijski pridelki in živila z zaščiteno označbo porekla so tesno povezani z območjem, katerega ime nosijo. Da se lahko kmetijski pridelki in živila označijo z označbo porekla:
- morata pridelava in predelava potekati na določenem geografskem območju, katerega ime nosi proizvod (surovine in proizvodnja);
- na lastnosti takega kmetijskega pridelka ali živila bistveno vpliva geografsko okolje, ki vključuje naravne in človeške dejavnike kot so podnebje, kakovost tal, lokalno znanje in izkušnje (naprimer kraška burja, gorski pašniki).
Zaščitena geografska označba (ZGO)
Kmetijski pridelki in živila so povezani z geografskim območjem, katerega ime nosijo, vendar je povezava manj tesna kot pri zaščiteni označbi porekla.
Da se lahko kmetijske pridelke in živila označi z geografsko označbo:
- morajo biti pridelani ali predelani na določenem geografskem območju, katerega ime nosijo (naprimer surovine lahko izvirajo iz drugega območja);
- med proizvodom in geografskim območjem mora obstajati povezava;
- kmetijski pridelek ali živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.
Oznako zaščitena geografska označba ima 13 slovenskih pridelkov in živil: Kraški pršut, Zgornjesavinjski želodec, Štajersko prekmursko bučno olje, Prleška tünka, Kraški zašink, Kraška panceta, Ptujski lük, Kranjska klobasa, Slovenski med, Prekmurska šunka, Štajerski hmelj, Jajca izpod Kamniških planin, Šebreljski želodec.
Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP)
Kmetijski pridelki in živila označbo zajamčene tradicionalne posebnosti pomeni, so:
- proizvedeni iz tradicionalnih surovin;
- je zanje značilna tradicionalna sestava ali
- je zanje značilen tradicionalen način pridelave oziroma predelave oziroma receptura.
Z označbo zajamčene tradicionalne posebnosti se predvsem zaščiti receptura ali način proizvodnje, medtem ko proizvodnja ni geografsko omejena.
Kmetijske proizvode zajamčene tradicionalne posebnosti lahko proizvajajo vsi, ki se držijo predpisane recepture, postopka in oblike.
Oznako zajamčena tradicionalna posebnost imajo tri slovenska živila: Prekmurska gibanica, Idrijski žlikrofi, Belokranjska pogača. Slovenska potica je v postopku registracije pri Evropski komisiji.
Ekološki pridelki in živila
Znak ekološki zagotavlja, da je bilo živilo pridelano v skladu z ekološkim načinom pridelave.
Izbrana kakovost
Kmetijski pridelki in živila iz sheme izbrana kakovost imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na sestavo kmetijskega pridelka ali živila, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oziroma čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.
Za označevanje proizvodov z označbo izbrana kakovost se lahko uporabljata dva zaščitna znaka:
- izbrana kakovost, ki je namenjen vsem proizvodom, ne glede na poreklo osnovne surovine,
- izbrana kakovost Slovenija, ki se lahko uporablja izključno za proizvode, ki so pridelani in predelani v Sloveniji.
Zaščitni znak izbrana kakovost lahko uporabljajo samo tisti pridelovalci oziroma predelovalci, ki so od imenovanih certifikacijskih organov pridobili certifikat o skladnosti kmetijskega pridelka in živila s potrjeno specifikacijo. Uporaba zaščitnega znaka je obvezna po pridobitvi certifikata.
Seznam certificiranih proizvajalcev proizvodov iz sheme izbrana kakovost
Izbrana kakovost - specifikacije in zaščitni znaki
-
Potrjene specifikacije
Dokumentacije | Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano -
Zaščitni znaki
Navodila | Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano- Celostna grafična podoba izbrana kakovost (pdf, 12 MB)
- Logotip označbe "kmečki" (zip, 6 MB)
- Logotip označbe "rojeno v Sloveniji" (zip, 6,6 MB)
- Logotipi označbe izbrana kakovost Slovenija (zip, 4,1 MB)
- Logotipi izbrana kakovost (zip, 2,8 MB)
Višja kakovost
Kmetijski pridelki in živila z označbo višje kakovosti so po svojih specifičnih lastnostih boljši od istovrstnih kmetijskih pridelkov oziroma živil ter pozitivno odstopajo od minimalne kakovosti, če je ta predpisana: vsebujejo npr. več sadnega deleža kot je minimalno predpisano, proizvedeni so brez dovoljenih aditivov, proizvedeni so na okolju in živalim prijazen način itd.
Specifične lastnosti proizvoda, ki so definirane z višjo kakovostjo, se določajo glede na sestavo, senzorične lastnosti in fizikalno-kemične lastnosti ter način proizvodnje.
Nacionalno oznako višja kakovost imajo: med z vsebnostjo vlage največ 18 % in HMF največ 15 mg/kg medu (Zlati panj), kokošja jajca Omega plus, pivški piščanec in izdelki z Omega 3, poltrdi sir brez konzervansov - poltrdi siri Zelene doline, piščančje meso in izdelki z navedbo "vir selena".
Integrirana pridelava
Kmetijski pridelek je pridelan v skladu z integrirano pridelavo, kjer se nadzorovano izvajajo dovoljeni agrotehnični ukrepi. Pri integrirani pridelavi se uporabljajo naravni viri in mehanizmi, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi.
Gorski proizvod
Neobvezne evropske navedbe kakovosti se nanašajo na značilnosti ene ali več kategorij proizvodov ali na načine kmetovanja ali predelave, ki velja za določena področja.
Neobvezne navedbe kakovosti se ne certificirajo, preverjanje se izvaja na podlagi analize tveganja, prav tako nimajo predpisanega posebnega znaka za označevanje.
Trenutno je predpisana neobvezna navedba kakovosti "GORSKI PROIZVOD".
Kako poteka zaščita kmetijskih pridelkov in živil?
Naziv storitve | Institucija |
---|---|
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano | |
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano |
Nadzor nad shemami kakovosti
Uradni nadzor izvaja
Preverjanje skladnosti proizvodov s specifikacijami za vse navedene sheme kakovosti oziroma certificiranje izvajajo imenovani certifikacijski organi:
Vloga za spremembo potrjene specifikacije za meso z označbo »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija
-
Vloga za spremembo potrjene specifikacije za meso z označbo »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija
GIZ mesne industrije Slovenije, Dimičeva ulica 9, Ljubljana in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodinjska ulica 6, Ljubljana sta na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložila skupno vlogo za spremembo potrjene specifikacije št. 33203-4/2016/139 z dne 5. 5. 2020 za meso z označbo »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija.
Vloga za spremembo specifikacije se nanaša predvsem na dodatna pojasnila v zvezi z označevanjem drobovine, določitev izjem za teleta do 6-ih mesecev starosti in premik živali na pašo.
Morebitne pripombe na predlagane spremembe potrjene specifikacije lahko fizične ali pravne osebe s pravnim interesom* oddajo na elektronski naslov gp.mkgp@gov.si ali po pošti na naslov Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, najkasneje do petka, 26. marca 2021.
*Pravni interes izkaže oseba, ki vstopa v postopek zaradi varstva svojih pravnih koristi.Obrazci, prijavnice | Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano- IK meso spr. spec (pdf, 1,1 MB)
Nova vloga za zaščito »istrskega ovčjega sira« z zaščiteno označbo porekla
-
Nova vloga za zaščito »istrskega ovčjega sira« z zaščiteno označbo porekla
Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, Groblje 3, 1230 Domžale, je na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložila vlogo s specifikacijo za zaščito »istrskega ovčjega sira« z zaščiteno označbo porekla, ki so skupaj pripravili slovenski in hrvaški proizvajalci.
Morebitne pripombe na objavljeno specifikacijo lahko fizične ali pravne osebe s pravnim interesom* oddajo na elektronski naslov gp.mkgp@gov.si ali po pošti na naslov Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, najkasneje do petka, 26. marca 2021.
*Pravni interes izkaže oseba, ki vstopa v postopek zaradi varstva svojih pravnih koristi.Obrazci, prijavnice | Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano- Istrski ovčji sir (pdf, 272 KB)
Specifikacije kmetijskih pridelkov in živil
-
Specifikacije kmetijskih pridelkov in živil, zaščitenih pri Evropski komisiji
Dokumentacije | Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano- Belokranjska pogača (pdf, 71 KB)
- Belokranjska pogača - potrjena specifikacija (pdf, 435 KB)
- Bovški sir (pdf, 971 KB)
- Ekstradeviško oljčno olje Slovenske Istre (pdf, 223 KB)
- Idrijski žlikrofi - potrjena specifikacija (pdf, 1,5 MB)
- Idrijski žlikrofi (pdf, 731 KB)
- Istrski pršut (pdf, 197 KB)
- Jajca izpod Kamniških planin (pdf, 1,1 MB)
- Kočevski gozdni med (pdf, 6,4 MB)
- Kranjska klobasa (pdf, 90 KB)
- KRAŠKA PANCETA - specifikacija (pdf, 3,7 MB)
- Kraški pršut (pdf, 3,2 MB)
- Kraški zašink (pdf, 272 KB)
- Mohant (pdf, 174 KB)
- Poročilo o posebnostih mohanta (pdf, 1,5 MB)
- Oljčno olje Istra (pdf, 473 KB)
- Oljčno olje Istra - zemljevid območja (pdf, 2,8 MB)
- Piranska sol (pdf, 3,7 MB)
- Prekmurska gibanica (pdf, 1,3 MB)
- Prekmurska gibanica - objava vloge (pdf, 476 KB)
- Prekmurska šunka (pdf, 677 KB)
- Prleška tunka (pdf, 1,7 MB)
- Ptujski luk (pdf, 242 KB)
- Ptujski luk - zemljevid razmejnega območja (pdf, 787 KB)
- Slovenski med (pdf, 884 KB)
- Štajerski hmelj (pdf, 137 KB)
- Štajersko prekmursko bučno olje (pdf, 2,7 MB)
- TOLMINC (pdf, 395 KB)
- Zgornjesavinjski želodec (pdf, 22 MB)
- Ziegen-Heumilch / Goat’s Haymilk / Latte fieno di capra / Lait de foin de chèvre / Leche de heno de cabra (kozje seneno mleko) (pdf, 522 KB)
- Heumilch / Haymilk / Latte fieno / Lait de foin / Leche de heno (seneno mleko ) (pdf, 344 KB)
- Schaf-Heumilch / Sheep’s Haymilk / Latte fieno di pecora / Lait de foin de brebis / Leche de heno de oveja (ovčje seneno mleko) (pdf, 535 KB)
-
Specifikacije v postopku potrditve pri Evropski komisiji
Dokumentacije | Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano- Bovški sir (pdf, 316 KB)
- Istrski med / Istarski med (pdf, 216 KB)
- Slovenska potica (pdf, 539 KB)
-
Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila
Seznami in evidence | Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Seznam zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil
Evidenca kmetijskih pridelkov in živil iz shem kakovosti
-
Evidenca kmetijskih pridelkov in živil iz shem kakovosti
Seznami in evidence | Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano- Evidenca kmetijskih pridelkov in živil iz shem kakovosti (xlsx, 10 KB)
Slovenska zakonodaja
- Zakon o kmetijstvu (ZKme-1)
- Pravilnik o shemah kakovosti kmetijskih pridelkov in živil
- Pravilnik o zaščitnem znaku za označevanje kmetijskih pridelkov in živil
- Pravilnik o postopku priznanja označbe »izbrana kakovost«
- Uredba o izvajanju uredbe Sveta (ES) o zajamčenih tradicionalnih posebnostih kmetijskih proizvodov in živil ter uredbe Sveta (ES) glede zaščite geografskih označb in označb porekla za kmetijske proizvode in živila
Evropska zakonodaja
- Uredba (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 21. novembra 2012 o shemah kakovosti kmetijskih proizvodov in živil (2012/1151)
- Delegirana uredba Komisije (EU) št. 664/2014 z dne 18. decembra 2013 o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z določitvijo simbolov Unije za zaščitene označbe porekla, zaščitene geografske označbe in zajamčene tradicionalne posebnosti ter v zvezi z nekaterimi pravili o izvoru, nekaterimi postopkovnimi pravili in nekaterimi dodatnimi prehodnimi pravili (2014/664)
- Delegirana uredba Komisije (EU) št. 665/2014 z dne 11. marca 2014 o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi s pogoji uporabe neobvezne navedbe kakovosti „gorski proizvod“ (2014/665)
- Izvedbena uredba Komisije (EU) št. 668/2014 z dne 13. junija 2014 o pravilih za uporabo Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta o shemah kakovosti kmetijskih proizvodov in živil (2014/668)