Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Klicni center Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrstvo je zaradi nujnih ukrepov vezanih na zajezitev okužb s covid-19 vzpostavilo kontaktno točko – dežurno telefonsko številko in elektronski naslov, preko katerih bodo naši sodelavci poskušali pomagati s pojasnili javnosti in podjetjem s področja resorja ministrstva.

Klicni center je dosegljiv na telefonsko številko 040 390 016, med 8. in 16. uro. Pisna vprašanja pa je mogoče poslati na elektronski naslov: cz.mkgp@gov.si.

 • Minister dr. Jože Podgoršek ter državna sekretarja mag. Aleš Irgolič in Anton Harej so si danes na različnih koncih Slovenije ogledali škodo po pozebi, ki je v preteklem tednu prizadela kmetijstvo. Kot je ob obisku ocenil minister, naj bi pozeba povzročila do 50 milijonov evrov škode in naj bi bila primerljiva s škodo po pozebi v letih 2016 in 2017. »Država bo pomagala prizadetim v tej nesreči, možni so ukrepi v različnih smereh, oprli pa se bomo na izkušnje preteklih pozeb.«

 • Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) bo danes fizičnim in pravnim osebam začela pošiljati odločbe, v katerih bo odmerila nadomestilo za kritje stroškov vzdrževanja osuševalnih sistemov ter nadomestilo za kritje stroškov delovanja in vzdrževanja namakalnih sistemov v letu 2021 (Odmera 2021). Pravnim osebam (podjetja, župnije, lovske družine, krajevne skupnosti in drugi) in fizičnim osebam s pristopnico bo FURS odločbe vročal elektronsko preko portala eDavki.

 • Nizke temperature povsod po državi so včeraj in danes po prvih odzivih s terena povzročile veliko škode, predvsem pri sadjarjih. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozorno spremlja stanje, zbira podatke s terena ter pripravlja rešitve, ki bi lahko pomagale prizadetim v pozebi.

Aktualno

 • Odločitve s 197. dopisne seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 197. dopisni seji obravnavala in sprejela sedem točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarja na previdnost pri nakupu semen in sadik paradižnika, paprike in feferonov zaradi možne okužbe z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika (ToBRFV). Pridelovalci paradižnika, paprike in feferonov naj redno pregledujejo svoje nasade in v primeru suma na navzočnost bolezenskih znamenj nevarnega virusa takoj obvestijo Upravo.

 • Evropska komisija z javnim posvetovanjem do izboljšav programa promocije kmetijsko-živilskih proizvodov

  Javno posvetovanje je namenjeno odgovorom na vprašanja, kako je možno s promocijo EU povečati spodbujanje bolj trajnostne proizvodnje in potrošnje ter bolj uravnotežene prehrane v skladu s Strategijo »Od vil do vilic«, Strategijo za biotsko raznovrstnost do leta 2030 ter načrtom »Evropa za boj proti raku«. Postopek posvetovanja je odprt 12 tednov, trajal bo do 23. junija letos.

Dogodki

 • 8. ministrska konferenca Forest Europe

  Minister dr. Jože Podgoršek bo uvodoma nagovoril udeležence avdiovizualne 8. ministrske konference Forest Europe, ki se jo bo udeležil tudi državni sekretar Anton Harej.

  Avdiovizualni dogodek
 • 3. Agrobiznis konferenca – Povezovanje kmetijstva in turizma

  Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se bo udeležil avdiovizualne 3. Agrobiznis konference z naslovom Povezovanje kmetijstva in turizma.

  Avdiovizualni dogodek