Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 • Ministrica Irena Šinko se je udeležila zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo. V okviru ribiških tem so izmenjali mnenja o ribolovnih možnostih za naslednje leto, tudi o staležih rib, ki se delijo z Združenim kraljestvom, in letnih posvetovanjih med EU in Norveško v letu 2023. Pri kmetijskih temah je bila v ospredju razprava glede razmer na trgih v luči vojne in stanja kmetijske proizvodnje ter logistike v Ukrajini. Svet EU se je seznanil tudi z vplivom revizije direktive o industrijskih emisijah na kmetijstvo ter z informacijo o naraščajoči populaciji divjih zveri v Evropi. Pomembna je bila tudi razprava o označevanju živil ter o pozivu Komisiji za dopolnitev ocene k predlogu Uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev. Ministrica Šinko se je srečala tudi s komisarko EU za zdravje in varnost hrane Stello Kyriakides. Govorili sta o ukrepih Komisije za zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev ter o označevanju živil.

 • Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se bo v sredini prihodnjega tedna sestala s predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije. Namen sestanka bo seznanitev z odzivi trgovcev na primerjalnik cen osnovnih živil. Skupni dogovor za usklajeno nadaljnje spremljanje košarice živil bo tudi tisto, za kar si je ministrstvo ves čas prizadevalo, in sicer, da bi z deležniki dosegli ustrezno sodelovanje pri spremljanju maloprodajnih cen.

 • V gozdovih se nadaljuje sezona nabiranja gob in drugih gozdnih plodov. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Inšpekcijo za gozdarstvo poudarja, da je prost dostop do gozdov in rekreativno nabiranje gozdnih sadežev, plodov in gob civilizacijski dosežek, ki je zapisan v naše predpise.

Aktualno

 • Zaradi povečane aktivnost podlubnikov poziv lastnikom k rednemu pregledu gozdov

  Zaradi visokih temperatur in suše se je v drugi polovici julija začelo povečevati število s podlubniki napadenih dreves, zlasti smreke. Od januarja do druge polovice septembra letošnjega leta je bilo zaradi podlubnikov za posek izbranih za 560.000 m3 dreves, večina v avgustu in septembru. Na Zavodu za gozdove Slovenije lastnike gozdov pozivajo, naj redno pregledujejo svoje gozdove. V primeru odkritja napada podlubnikov naj obvestijo revirnega gozdarja ter nemudoma začnejo s posekom lubadark.

 • 3. javni razpis za ukrep »zdravje in varnost« za ribiški sektor

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v Uradnem listu Republike Slovenije danes objavilo najavo o odprtju 3. javnega razpisa za ukrep Zdravje in varnost. Predmet podpore javnega razpisa je namenjen izboljšanju higienskih, zdravstvenih, varnostnih in delovnih pogojev za ribiče v obliki naložb v ribiška plovila ali opremo za posameznike.

 • Odločitve s 17. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 17. seji obravnavala in sprejela štiri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Dogodki

 

Svetovni dan boja proti steklini

28. septembra obeležujemo Svetovni dan boja proti steklini. Ta dan je še posebej posvečen ozaveščanju najširše javnosti o tej nevarni bolezni, ki se prenaša z živali na ljudi.

  do
Občina Miren – Kostanjevica (sejna soba), Miren 137, Miren

Predstavitev aktivnosti za izvedbo sanacije goriškega Krasa po požaru

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se bo skupaj z ministrom za okolje in prostor Urošem Brežanom udeležila predstavitve aktivnosti obeh ministrstev za izvedbo sanacije goriškega Krasa po požaru.

  do
Belvedere, Izola

Oljka županov – oljka povezovanja v Izoli

Ministrica Irena Šinko se bo udeležila tradicionalne prireditve Oljka županov – oljka povezovanja, ki jo organizira Občina Izola, v sodelovanju z Društvom oljkarjev Slovenske Istre.