Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 • Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je udeležil predaje čebelnjaka Osnovni šoli Korena v Dupleku. Čebelnjak so predali veleposlaniki Nizozemske, Belgije in Luksemburga. Učni čebelnjak s panji in tremi čebeljimi družinami bodo uporabljali člani čebelarskega krožka, ki deluje v sklopu Čebelarskega društva Pobrežje Duplek v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Donacija je mišljena kot znak praznovanja 30 let prijateljskih odnosov med Slovenijo in državami Beneluksa.

 • V petek bo Slovenija in z njo ves svet petič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

 • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek, 13. maja, objavilo dva javna razpisa iz Operativnega programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014-2020, in sicer za ukrep »Produktivne naložbe v klasično akvakulturo« ter za ukrep »Predelava ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture«.

Aktualno

 • Odločitve s 378. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 378. dopisni seji obravnavala in sprejela dve točki s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Izvajanje nadzora nad prodajalci sezonskega sadja in zelenjave na stojnicah

  Zaradi stalne problematike pri izpolnjevanju zahtev različne zakonodaje  inšpekcijske službe, s pristojnostmi za nadzor nad prodajo sadja in zelenjave na stojnicah, tudi v letošnjem letu že opravljajo nadzore. Prav tako so se dogovorile tudi za skupne nadzore. Poseben poudarek je namenjen  prodajalcem, ki prodajo vršijo ob cestah.

  V nadzorih, ki se bodo izvajali preko celega leta, bodo sodelovali inšpektorji Finančne uprave RS (FURS), Tržnega inšpektorata RS (TIRS), Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Inšpektorata za infrastrukturo (IRSI) ter Urada za meroslovje (MIRS).

 • Svetovni dan čebel priložnost za razpravo o izzivih ohranjanja čebel in aktivnostih za njihovo preživetje

  Čez teden dni, 20. maja, bo Slovenija in z njo ves svet petič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je glavna tema letošnje obeležitve mladi in čebelarstvo. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Dogodki

  do
Dom kulture Braslovče, Braslovče 2a

Kongres podjetnikov Savinjske regije

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se bo udeležil Kongresa podjetnikov Savinjske regije. s sloganom »Podjetništvo na podeželju«.

  do
Več lokacij

5. svetovni dan čebel

Slovenija in z njo ves svet bosta petič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je glavna tema letošnje obeležitve mladi in čebelarstvo.

  do
: Minoritski samostan na Ptuju

Odprtje Festivala Dobrote slovenskih kmetij

Minister dr. Jože Podgoršek se bo udeležil slovesnega odprtja tradicionalnega 33. Festivala Dobrote slovenskih kmetij, ki bo sicer potekal od 20. do 22. maja.

  do
Dvorana Državnega sveta RS, Šubičeva 4, Ljubljana

Vabilo na drugo podelitev nagrade zlata čebela

Ob svetovnem dnevu čebel, 20. maju, bo jutri drugič podeljena nagrada zlata čebela. Republika Slovenija si tako s svetovnim dnevom čebel kot tudi z zlato čebelo prizadeva za prenos znanja in tehnologije ter utrditev v svetu prepoznane Slovenije kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države. Nagrado bo podelil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, dogodka se bo udeležil tudi minister dr. Jože Podgoršek.