Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 • Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil zasedanja Sveta za kmetijstvo in ribištvo. Na zasedanju je Evropska komisija podala poročilo o razmerah na trgu agroživilskih proizvodov po invaziji Rusije v Ukrajini. Ministri in ministrice so sprejeli tudi sklepe Sveta EU o cepljenju kot dopolnilnem sredstvu sedanjim ukrepom za preprečevanje in nadzor visokopatogene aviarne influence. Pod točko razno so bile obravnavane tudi številne pobude držav članic.

 • Letošnji Teden gozdov (23. – 29. 5. 2022) se osredotoča na nego gozda, ki je glavno orodje za usmerjanje razvoja gozdov in temelj skrbnega gospodarjenja z gozdom. Za negovanimi gozdovi stojita skrben lastnik gozda in strokoven gozdar. Sodobna nega gozda upošteva klasična načela nege gozda, usmerja pa v racionalizacijo ukrepov, prepušča del gozdnih sestojev naravni samodejnosti in se tesno prilagaja naravnim in družbenim razmeram ter ciljem gospodarjenja z gozdovi v podnebno nestabilnem okolju.

 • Ob petem svetovnem dnevu čebel je potekal osrednji nacionalni dogodek, 19. čebelarski praznik, ki se ga je udeležilo veliko število čebelarjev iz cele Slovenije. Osrednji govornik je bil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, letošnji prejemnik nagrade zlata čebela, dogodka pa se je udeležil tudi lanskoletni prejemnik prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi. Prisotne na dogodku je pozdravil tudi državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Aleš Irgolič.

Aktualno

 • Prejemnik zlate čebele 2022 je Boštjan Noč

  Ob današnjem svetovnem dnevu čebel je bila drugič podeljena nagrada zlata čebela. Nagrado je prejel Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije. Nagrado je podelil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, dogodka pa sta se udeležila tudi minister in predsednik Odbora za podelitev nagrade dr. Jože Podgoršek in predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič. Ob današnjem svetovnem dnevu čebel so bili organizirani tudi številni dogodki po vsem svetu.

 • Otvoritev 33. Festivala Dobrot slovenskih kmetij

  Minister dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil 33. Festivala Dobrot slovenskih kmetij, ki že tradicionalno poteka na Ptuju. Projekt vsako leto poteka pod okriljem Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije oziroma Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj ter Mestne občine Ptuj, ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Gastronomsko kulinarični dogodek že vrsto let vabi obiskovalce s pristnimi in kakovostnimi slovenskimi dobrotami, vsako leto pa je organiziran tudi bogat spremljajoči program. Vrhunec projekta je ocenjevanje kmečkih prehranskih proizvodov.

 • Finančna uprava z rešitvijo za napačne podatke pri odmeri obveznosti iz kmetijstva za lani

  Finančna uprava RS (FURS) obvešča, da je našla rešitev za zavezance, ki so zaradi uporabe napačnih vhodnih podatkov prejeli napačne odmere obveznosti iz kmetijstva za leto 2021. Tem bo v juniju izdala nove odločbe, kar pomeni, da jim ne bo treba vlagati pritožb, saj bo nova odločba nadomestila prejšnjo, ki je napačna.

Dogodki

  do
Različne lokacije

Letošnji Teden gozdov o sodobni negi gozda

Nega gozda je glavno orodje za usmerjanje razvoja gozdov in temelj skrbnega gospodarjenja z gozdom. Za negovanimi gozdovi stojita skrben lastnik gozda in strokoven gozdar.

  do
Križanke, Ljubljana

Dogodek »Zvok mladosti« v okviru evropskega leta mladih

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije udeležuje osrednjega dogodka v okviru evropskega leta mladih, ki se bo odvijal pod naslovom »Zvok mladosti«.