Skoči do osrednje vsebine

Teme in projekti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Teme

  • Kmetijstvo in razvoj podeželja

    Kmetijska zemljišča, kmetijska gospodarstva neposredna plačila, razvoj podeželja, živinoreja, rastlinska pridelava, podnebne spremembe in kmetijstvo, tržni ukrepi, ekološko kmetijstvo, integrirana pridelava, povezovanje v kmetijstvu

  • Gozdarstvo

    Pomen gozdov, gospodarjenje z gozdovi, Gozdni sklad, gozdnogospodarski načrti, gozdnogojitveni načrti, sledljivost lesa in lesnih proizvodov, varstvo gozdov, sanacija gozdov, podlubniki, nadzor v gozdovih

  • Ribištvo

    Ribištvo, morski ribolov, ribolov v celinskih vodah, gospodarski ribolov, negospodarski ribolov, akvakultura, predelava, skupna ribiška politika EU, javne službe v ribištvu, nadzor v ribištvu, finančne podpore za sektor ribištva

  • Lovstvo

    Organiziranost lovstva, lovske organizacije, vrste divjadi, lovišča, lovne dobe, dovoljenje za lov, lovski čuvaji, škode po divjadi, izplačevanje odškodnin za škodo

  • Varnost in kakovost hrane in krme

    Varnost hrane in krme, kakovost pridelkov in živil, označevanje pridelkov in živil, sheme kakovosti, izbrana kakovost, ekološka živila, promocija lokalne hrane, lokalna hrana v javnih zavodih

  • Državne pomoči

    Državne pomoči, pravila, priglasitev državnih pomoči, de minimis, poročanje o dodeljenih pomočeh, evidence odobrenih pomoči, večji prejemniki pomoči

Projekti

  • Pri novi skupni kmetijski politiki EU bo namesto dosedanjih pravil in skladnosti poudarek na rezultatih in smiselnosti (smotrnosti) ukrepov. Države članice bodo v večji meri same odločale, kako najbolje izpolniti skupne cilje evropske kmetijske politike in se hkrati odzvati na specifične potrebe svojih kmetov, podeželskih skupnosti in širše družbe. Evropska komisija je 28. 10. 2022 potrdila Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023–2027 za Slovenijo. Izvajati se bo začel 1. 1. 2023.

  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želi z vsesplošno promocijsko kampanjo »Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno.« približati svežo, sezonsko, lokalno pridelano hrano, spodbuditi potrošnike, da posegajo po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev ter opozoriti na ohranjanje podeželja.

  • Svetovni dan čebel

    V teku

    Slovenija je v okviru Organizacije Združenih narodov (OZN) predlagala, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Po treh letih mednarodnih prizadevanj so države članice Združenih narodov 20. decembra 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije in tako je 20. maj razglašen za svetovni dan čebel.

  • Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk.