Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Odločitve z 51. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 51. seji obravnavala in sprejela eno točko s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Evropska komisija začenja javno posvetovanje o pesticidih

  Generalni direktorat za zdravje in varnost hrane Evropske komisije je 18. januarja sprožil spletno posvetovanje o trajnostni rabi pesticidov. Gre za del boljše pravne ocene Direktive o trajnostni rabi pesticidov (SUD) in ocene učinka njene načrtovane revizije. Posvetovanje bo odprto za odgovore do 12. aprila 2021.

 • Tretja seja Sveta za živinorejo

  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v obliki videokonference potekala tretja seja Sveta za živinorejo, ki se je je udeležil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek.

 • Minister dr. Podgoršek na Dolenjskem in v Posavju o stanju v sadjarstvu, kmetijskem šolstvu, pri dopolnilnih dejavnostih in v vinogradništvu

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes mudil na delovnem obisku na Dolenjskem in v Posavju. Terenski obisk je bil namenjen seznanitvi s stanjem sektorja v času epidemije covid-19 ter drugimi odprtimi in aktualnimi zadevami. Poleg seznanitve o aktivnostih na Zavodu GRM Novo mesto se je minister seznanil tudi s stanjem na Dolenjskem in v Posavju na področju dopolnilnih dejavnosti – turizma na kmetiji, s stanjem v sadjarstvu, vinogradništvu ter vinarstvu.

 • Objavljen javni razpis za sofinanciranje raziskovalnih projektov za leto 2021

  Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije je objavila javni razpis za sofinanciranje raziskovalnih projektov za leto 2021.

 • Sedma seja Sveta za kmetijstvo in podeželje

  18. januarja je potekala 7. seja Sveta za kmetijstvo in podeželje, ki se je je udeležil minister dr. Jože Podgoršek. Osrednja tema je bila usmeritev ukrepov v Strateškem načrtu za obdobje 2023–2027, ki se nanašajo na intervencije z vidika ciljev dohodkovne podpore in podpore za okolje v I. stebru s proizvodno vezano podporo, okoljske sheme v I. stebru Skupne kmetijske politike (SKP) in podpor za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (OMD).

 • Minister dr. Pogoršek na Koroškem o stanju v kmetijstvu in gozdarstvu

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes mudil na delovnem obisku Koroške. Terenski obisk je bil namenjen seznanitvi s stanjem na področju kmetijstva in gozdarstva v času epidemije covid-19 ter drugimi odprtimi in aktualnimi zadevami s teh področij. Minister se je v okviru obiska sestal z vodstvom območne enote Zavoda za gozdove - Slovenj Gradec, predstavniki kmetov Mislinjske doline, obiskal pa je tudi gozdarsko in turistično kmetijo.

 • Izbrani najbolj skrbni lastniki gozda za leto 2020

  Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je tudi v letu 2020 izbral najbolj skrbne lastnike gozdov. Prejemnike priznanj za skrbno delo z gozdom, po enega iz vsake od štirinajstih območnih enot ZGS, izpostavljamo zaradi njihovega zglednega gospodarjenja z gozdom, tesne življenjske povezanosti z gozdom, strokovne izvedbe del v gozdu, spoštovanja večnamenske vloge gozdov, prizadevanja za varno delo v gozdu, skrbi za ustrezno varovalno opremo in za stalno lastno usposabljanje na področju gozdarstva. Akciji ZGS se vsako leto pridružuje tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020

  Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je danes izdala odločbe za plačilo obveznega prispevka za promocijo sadja za leto 2020. Zavezancem je izdanih 1.432 odločb za plačilo prispevka v skupni višini 78.892 evrov.

 • Minister Podgoršek pozdravlja izjemo za dvolastnike ali najemnike zemljišč

  Vlada Republike Slovenije je včeraj izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. V odloku, ki začne veljati 16. januarja, je dodana izjema za dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnem pasu ali na obeh straneh državne meje, s katero je zaradi opravljanja kmetijskih, gozdarskih in drugih s tem povezanih opravil, omogočeno prehajanje državne meje.

 • Predsednik vlade Janez Janša in kmetijski minister dr. Jože Podgoršek na pogovorih s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice

  Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Ljubljani skupaj z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožetom Podgorškom srečal s predstavnikoma Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

 • 3. seja Sveta za čebelarstvo

  Danes je potekala 3. seja Sveta za čebelarstvo, ki sta se je udeležila minister dr. Jože Podgoršek ter državni sekretar mag. Miran Mihelič. Osrednji temi seje sta bili predstavitev Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju programa ukrepov na področju čebelarstva v Republiki Sloveniji v letih 2020-2022, ki je bila 12. januarja posredovana v javno obravnavo. Člani so se seznanili tudi s pripravo Strateškega načrta Skupne kmetijske politike po letu 2020 ter pripravo sektorskih intervencij na področju čebelarstva.

 • Minister dr. Podgoršek na obisku Obalno-Kraške ter Goriške regije

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je bil danes na delovnem obisku v Obalno-Kraški ter Goriški regiji. Terenski obisk je bil v prvi vrsti namenjen seznanitvi z aktualnim stanjem v sektorjih sadjarstva, zelenjadarstva in vinogradništva glede na epidemijo covid-19. Minister se je sestal tudi z vodstvom in civilno iniciativo Kobilarne Lipica ter s predstavniki morskih ribičev z namenom seznanitve izvajanja ribolova.

 • Odločitve s 47. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 47. seji obravnavala in sprejela sedem točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Register kmetijskih gospodarstev v času od 11. do 24. januarja 2021 ne bo deloval

  V skladu z 91. členom Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 (Uradni list Republike Slovenije, številka 175/20) bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano posodobilo GERK-e (grafične enote rabe kmetijskega gospodarstva) po uradni dolžnosti, z izločitvijo vseh neupravičenih površin. V skladu s 143. členom Zakona o kmetijstvu pa tudi druge podatke, vpisane v Register kmetijskih gospodarstev (RKG). Izpisov iz RKG ne bo izdanih, bodo pa shranjeni v RKG aplikaciji.

 • Minister Podgoršek na ponovoletnem srečanju s predstavniki zamejskih organizacij

  Minister dr. Jože Podgoršek se je danes preko avdiovizualne povezave srečal s predstavniki slovenskih zamejskih kmetijskih organizacij iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

 • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v letih 2020 in 2021

  Slovenijo čaka izjemno naporno leto. V prvi vrsti se bomo vsi še nekaj časa borili in trudili premagati virus, ki nam je minulo leto dobesedno obrnil na glavo. Intenzivno se pripravljamo na predsedovanje Svetu EU, ki ga bomo prevzeli od Portugalske 1. julija. Zagotovo bo to izjemna priložnost za Slovenijo, da koordinira in usmerja tako velik, robusten in kompleksen sistem politik EU in spodbuja ter povezuje države EU k doseganju skupnih ciljev. Slovenija pa bo imela še dodatno priložnost, da pokaže svoje posebnosti in tisto najboljše kar ima, saj je v letošnjem letu Evropska gastronomska regija.

 • Izplačilo dodatka za kmete z nizkimi prejemki, ki so starejši od 65 let

  V sredo, 30. decembra 2020 je bil v Uradnem listu Republike Slovenije številka 203/20 objavljen Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (zakon).

 • (Po)mislimo na živali – ne uporabljajmo pirotehničnih sredstev

  Vlada RS je med letošnjimi prazničnimi dnevi prepovedala prodajo in uporabo pirotehnike ter prirejanje ognjemetov. Kljub temu obstaja bojazen, da se bodo posamezniki odločili za uporabo pirotehničnih sredstev. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zato opozarja, da uporaba pirotehničnih sredstev po nepotrebnem vznemirja in povzroča trpljenje živali.

 • Leto 2021 bo Mednarodno leto sadja in zelenjave

  Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašujejo za Mednarodno leto sadja in zelenjave.