Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Danes

  Minister Podgoršek in državni sekretar Harej začela obisk Obalno-kraške regije

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je skupaj z državnim sekretarjem Antonom Harejem danes začel obisk Vlade RS v Obalno–kraški regiji. Minister je zjutraj obiskal podjetje Pršutarna Lokev, nato si je ogledal ribogojnico Fonda ter se sestal z vodstvom Občine Piran. Državni sekretar se je udeležil predstavitve projekta Lokalne akcijske skupine Istre (LAS Istre) ter si ogledal ostale potencialne projekte po okoliških vaseh.

 • Danes

  4 milijone evrov za naložbe v pred industrijsko predelavo lesa

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v petek, 15. 10. 2021, objavilo Javni razpis za operacijo naložbe v pred industrijsko predelavo lesa iz Programa razvoja podeželja 2014–2020 za leto 2021. Za ta namen so razpisani 4 milijoni evrov nepovratnih sredstev.

 • Državni sekretar Harej o umeščanju ukrepa ohranjanja suhozidov v novo Skupno kmetijsko politiko

  Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Anton Harej se je v prostorih Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Občine Izola udeležil predstavitve skupnih dosežkov na področju gradnje suhozidov. Tam so sodelovali posamezniki in institucije, ki so bili del projekta Popis suhozidov po slojih.

 • Svetovni dan hrane opozarja na pomen naših dejanj za našo prihodnost

  Svetovni dan hrane (SDH), ki ga obeležujemo 16. oktobra, bo letos v okviru Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) potekal pod sloganom »Naša dejanja so naša prihodnost - boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«.

 • Občina Brda prejela zlato plaketo ARGE za razvoj podeželja in obnovo vasi 2020

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru skupne kmetijske politike Evropske unije izvaja pomembne projekte za razvoj podeželja. Mednje sodi tudi natečaj Evropskega združenja za razvoj podeželja in obnovo vasi ARGE. Za leto 2020 je evropsko združenje zlato plaketo podelilo Občni Brda, ki je že leta 2019 zmagala na nacionalnem razpisu ministrstva in Društva za razvoj slovenskega podeželja za najuspešnejšo podeželsko skupnost.

 • Ministrstvo pripravilo spremembo Uredbe o dobrobiti živali

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo predlog Uredbe o spremembi Uredbe o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije (PRP) za obdobje 2014 - 2020 v letu 2021. Predpis se spreminja zaradi zvišanja sredstev za dobrobit živali.

 • Odločitve s 97. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 97. seji obravnavala in sprejela šest točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Konferenca »Od vil do vilic« poudarila prehod na trajnostno kmetijstvo

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je prek videopovezave udeležil mednarodne konference »Od vil do vilic«, ki jo 14. in 15. oktobra organizira Evropska komisija. Dvodnevna konferenca bo sicer posvečena širšim vidikom strategije in trajnostnim prehranskim sistemom, ki vključujejo vse deležnike v prehranski verigi.

 • Svetovni dan kmetic v luči pridelave hrane za vse

  Organizacija združenih narodov (OZN) od leta 2008 naprej vsakega 15. oktobra obeležuje svetovni dan kmetic, s katerim priznava ključno vlogo in prispevek kmetic in podeželskih žensk pri krepitvi razvoja kmetijstva in podeželja, izboljšanju zanesljive preskrbe s hrano in izkoreninjenju revščine na podeželju. Letošnji že štirinajsti zaporedni svetovni dan kmetic pa poteka pod sloganom »Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse«.

 • Minister dr. Podgoršek z okoljskimi nevladnimi organizacijami o okoljskih vsebinah v skupni kmetijski politiki

  Minister dr. Jože Podgoršek se je prek videopovezave sestal s predstavniki slovenskih in EU okoljskih nevladnih organizacij, in sicer z Društvom za opazovanje in preiskovanje ptic Slovenije (DOPPS), Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj (Umanotera), Mednarodno naravovarstveno organizacijo Birdlife in Evropskim okoljskim uradom (EEB). Osrednja tema pogovora je bila vključitev varovanja okolja v strateške načrte skupne kmetijske politike.

 • Minister dr. Podgoršek poudaril pomen mlekarskega sektorja

  Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil tradicionalne Mlekarske konference, ki jo je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Udeleženci so se seznanili s pregledom mlekarskega trga, z izzivi, ki so postavljeni pred mlekarskega sektorja ter s potencialom pridelave ekološkega mleka v Sloveniji.

 • Obvestilo pred pozebo

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča, da je po navedbah Agencije RS za okolje (Arso) za jutri, 14. 10., napovedana možnost jutranje pozebe, ki bi lahko dosegla bolj izpostavljene predele. Posledice pozebe bodo možne na jesenskem cvetju, v nevarnosti so lahko tudi zelenjadnice. Plodove, denimo paprike in bučke, se splača pobrati ali pa dobro zaščititi, svetujejo na Arsu.

 • Kmetijski ministri o ravnovesju med okoljskimi in kmetijsko-gozdarskimi vidiki

  Ministri EU za kmetijstvo so se drugi dan zasedanja v Luxembourgu osredotočili na pobudi iz zelenega dogovora, povezani s kmetijstvom in gozdarstvom. Razpravljali so o novi strategiji EU za gozdove do leta 2030, obravnavali pa so tudi zakonodajni sveženj Pripravljeni na 55.

 • Ministri za ribištvo dosegli dogovor o ribolovnih možnostih v Baltskem morju

  Ministri EU za ribištvo so dopoldne v Luxembourgu dosegli politični dogovor o ribolovnih možnosti. za naslednje leto v Baltskem morju. Že včeraj pa so izmenjali mnenja o posvetovanjih o ribištvu z Združenim kraljestvom in Norveško za leto 2022.

 • Minister dr. Podgoršek in državni sekretar Harej na konferenci Bonskega izziva oziroma obnove gozdov in gozdne krajine

  Minister dr. Jože Podgoršek se je danes dopoldne udeležil virtualne ministrske konference na temo obnove gozdov in gozdne krajine oziroma Bonskega izziva in ECCA 30. Organizatorji konference so Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO), Ekonomska komisija Združenih narodov za Evropo (UNECE) ter Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN). Konference se je udeležil tudi državni sekretar Anton Harej.

 • Ministri za kmetijstvo o napredku pri pripravi strateških načrtov skupne kmetijske politike

  Ministri EU za kmetijstvo in ribištvo so prvi dan dvodnevnega zasedanja v Luxembourgu opravili razpravo o izzivih in napredku pri pripravi strateških načrtov skupne kmetijske politike ter razpravo glede revizije tržnih standardov EU za kmetijske proizvode. Začela so se tudi pogajanja o določitvi ribolovnih možnosti v Baltskem morju za leto 2022.

 • Zaprtje drugega javnega razpisa za ukrep »Prehod na sistem za okoljsko ravnanje in presojo ter ekološka akvakultura«

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo danes opolnoči zaprlo drugi javni razpis za ukrep »Prehod na sistem za okoljsko ravnanje in presojo ter ekološka akvakultura«, v okviru operativnega programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji (RS) za obdobje 2014-2020.

 • Štirje milijoni evrov za naložbe v tehnološke posodobitve namakalnih sistemov

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 8. 10. 2021 objavilo 2. javni razpis za naložbe v tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom. Za ta ukrep je namenjenih 4 milijone evrov nepovratnih sredstev. Cilj ukrepa je izboljšanje delovanja tehnološko zastarelih namakalnih sistemov ter znižanje porabe vode za namakanje kmetijskih zemljišč na obstoječih namakalnih sistemih.

 • 10 milijonov evrov za naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je pretekli petek v Uradnem listu objavilo Javni razpis za operacijo naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa iz Programa razvoja podeželja 2014-2020 (PRP 2014–2020) za leto 2021. Za ta namen je razpisanih 10 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

 • Minister dr. Jože Podgoršek na prireditvi Oljka županov

  Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil tradicionalne prireditve »Oljka županov – oljka povezovanja«, ki jo organizirata Društvo oljkarjev Slovenske Istre ter Občina Izola pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Minister je obiskal tudi Občino Izola ter si z vodstvom občine ogledal napredek pri obnovi ribiškega pristanišča.