Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Državni sekretar Harej na ogledu delovišč v Trnovskem gozdu

  Državni sekretar Anton Harej se je včeraj udeležil ogleda delovišč v Trnovskem gozdu. V okviru obiska, katerega namen je bil seznanitev z dejanskim stanjem izvajanja sečnje v državnih gozdovih na območju Trnovskega gozda, je z različnimi deležniki, tudi predstavniki tamkajšnje civilne iniciative, potekal pogovor o odprtih zadevah, ki se v lokalni skupnosti pojavljajo v zvezi s sečnjo in spravilom v državnih gozdovih na tem območju.

 • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ukinja »kontaktno točko«, vzpostavljeno v času epidemije covid-19

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) z današnjim dnem ukinja kontaktno točko - klicni center in poštni predal cz.mkgp@gov.si, ki sta bila vzpostavljena v času epidemije covid-19. Kontaktna številka MKGP (040 390 016) bo preusmerjena na klicni center vlade 080 1404.

 • Minister dr. Podgoršek na Štajerskem o stanju v kmetijstvu, tudi v luči zadnje pozebe

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes mudil na delovnem obisku na Štajerskem. Obisk je bil namenjen seznanitvi z razmerami v sektorju kmetijstva, tako z vidika posledic nedavne pozebe kot epidemije covid-19 ter tudi priprave na novo programsko obdobje Skupne kmetijske politike.

 • 3. Agrobiznis konferenca na temo povezovanja kmetijstva in turizma

  Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je danes udeležil avdiovizualne 3. Agrobiznis konference z naslovom Povezovanje kmetijstva in turizma. Dogodek organizira časnik Finance, namenjen pa je predstavitvi različnih primerov dobrih praks in novih idej na področju povezovanja gostincev, kmetij, regionalnih in lokalnih organizacij s področja turizma.

 • Odločitve s 70. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 70. seji obravnavala in sprejela pet točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • 8. mednarodna konferenca »Forest Europe« o prilagajanju gozdov na podnebne spremembe

  Danes se je zaključila dvodnevna avdiovizualna 8. ministrska konferenca »Forest Europe«. Včeraj se je konference udeležil državni sekretar Anton Harej, danes pa minister dr. Jože Podgoršek. Konferenca je naslovila temi prilagajanja gozdov na podnebne spremembe ter trajnostnega gospodarjenje z gozdovi. Udeleženci so sprejeli deklaracijo z naslovom »Prihodnost, katero hočemo: Gozdovi, katere potrebujemo« (Future, we want; The Forests we need) ter resolucijo Prilagajanje vse-evropskih gozdov na podnebne spremembe (Adapting pan-European Forests to Climate Change).

 • Minister dr. Podgoršek in državna sekretarja na terenskem ogledu stanja po pozebi

  Minister dr. Jože Podgoršek ter državna sekretarja mag. Aleš Irgolič in Anton Harej so si danes na različnih koncih Slovenije ogledali škodo po pozebi, ki je v preteklem tednu prizadela kmetijstvo. Kot je ob obisku ocenil minister, naj bi pozeba povzročila do 50 milijonov evrov škode in naj bi bila primerljiva s škodo po pozebi v letih 2016 in 2017. »Država bo pomagala prizadetim v tej nesreči, možni so ukrepi v različnih smereh, oprli pa se bomo na izkušnje preteklih pozeb.«

 • Odmera nadomestila za kritje stroškov delovanja in vzdrževanja namakalnih in osuševalnih sistemov v letu 2021

  Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) bo danes fizičnim in pravnim osebam začela pošiljati odločbe, v katerih bo odmerila nadomestilo za kritje stroškov vzdrževanja osuševalnih sistemov ter nadomestilo za kritje stroškov delovanja in vzdrževanja namakalnih sistemov v letu 2021 (Odmera 2021). Pravnim osebam (podjetja, župnije, lovske družine, krajevne skupnosti in drugi) in fizičnim osebam s pristopnico bo FURS odločbe vročal elektronsko preko portala eDavki.

 • Odločitve s 197. dopisne seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 197. dopisni seji obravnavala in sprejela sedem točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Pozeba najbolj prizadela predvsem sadjarje

  Nizke temperature povsod po državi so včeraj in danes po prvih odzivih s terena povzročile veliko škode, predvsem pri sadjarjih. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozorno spremlja stanje, zbira podatke s terena ter pripravlja rešitve, ki bi lahko pomagale prizadetim v pozebi.

 • Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarja na previdnost pri nakupu semen in sadik paradižnika, paprike in feferonov zaradi možne okužbe z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika (ToBRFV). Pridelovalci paradižnika, paprike in feferonov naj redno pregledujejo svoje nasade in v primeru suma na navzočnost bolezenskih znamenj nevarnega virusa takoj obvestijo Upravo.

 • Evropska komisija z javnim posvetovanjem do izboljšav programa promocije kmetijsko-živilskih proizvodov

  Javno posvetovanje je namenjeno odgovorom na vprašanja, kako je možno s promocijo EU povečati spodbujanje bolj trajnostne proizvodnje in potrošnje ter bolj uravnotežene prehrane v skladu s Strategijo »Od vil do vilic«, Strategijo za biotsko raznovrstnost do leta 2030 ter načrtom »Evropa za boj proti raku«. Postopek posvetovanja je odprt 12 tednov, trajal bo do 23. junija letos.

 • Deseta seja Sveta za kmetijstvo in podeželje

  6. aprila je potekala 10. seja Sveta za kmetijstvo in podeželje RS, ki se je je udeležil minister dr. Jože Podgoršek. Osrednje teme so bile: predstavitev rezultatov scenarija modela neposrednih plačil in območij z naravnimi omejitvami (OMD) za obdobje 2023 – 2027, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali ter predstavitev osnutkov pravilnikov za ureditev pridelave konoplje iz sadik.

 • Obvestilo sadjarjem pred spomladansko pozebo

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča sadjarje, da bo po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje jutri in v četrtek zjutraj zelo mrzlo za ta čas, povsod po državi bo možna pozeba. Petkovo jutro bo manj mrzlo, predvsem v notranjosti bo še možna pozeba.

 • 46. seja Sveta za promocijo

  Danes se je na svoji 46. seji sestal Svet za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov. Seje se je udeležil tudi minister, dr. Jože Podgoršek. Člani sveta so se na tokratni seji seznanili z izvajanjem promocijske kampanje v sektorju sadja, s pripravami na promocijo v sektorju mesa in mleka, ter s stanjem zbranih sredstev z naslova prispevka po zakonu o promociji. S področja splošne promocije je v pripravi kampanja za shemo ekološki in shemo izbrana kakovost. Seznanil se je z vzpostavitvijo elektronskih evidenc zavezancev za plačilo prispevka po zakonu o promociji ter skorajšnjo vzpostavitvijo evidence shem kakovosti.

 • Minister dr. Podgoršek s komisarjem Sinkevičiusom o prednostnih nalogah na področju ribištva in gozdarstva

  Minister dr. Jože Podgoršek se je danes pozno popoldne na avdiovizualnem sestanku sestal z evropskim komisarjem za okolje, oceane in ribištvo Virginijusom Sinkevičiusom. Minister je evropskemu komisarju predstavil prednostne naloge Slovenije na področju ribištva in gozdarstva v času predsedovanja Slovenije Svetu EU.

 • Akcijski načrt Evropske komisije za razvoj ekološke pridelave

  Evropska komisija je pretekli teden (25. marca) predstavila Akcijski načrt za razvoj ekološke pridelave. Njegov splošni cilj je spodbuditi pridelavo in potrošnjo ekoloških proizvodov, da bi se do leta 2030 ekološko kmetovanje izvajalo na 25 odstotkih kmetijskih zemljišč ter da bi se znatno povišala raven ekološke akvakulture.

 • Minister dr. Podgoršek v Posavju o stanju v kmetijstvu in naročanju hrane v javne zavode

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes mudil na delovnem obisku v Posavju. Obisk je bil namenjen seznanitvi s stanjem v kmetijstvu v regiji, razvojnimi načrti in posledicami, ki jih v kmetijsko-živilskem sektorju pušča epidemija covid-19. Minister je s sogovorniki izmenjeval informacije tudi glede vsebin in izhodišč, ki se nanašajo na priprave na novo programsko obdobje Skupne kmetijske politike.

 • Znani so zmagovalci Natečaja podeželskih navdihujočih nagrad 2021

  Včeraj, 25. marca, je potekala spletna razglasitev zmagovalcev Natečaja podeželskih navdihujočih nagrad 2021 (Rural Inspiration Awards 2021). Zmagovalce je razglasil evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja, g. Janusz Wojciechowski. Med finalisti je bila tudi Slovenija.

 • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vabi na predhodna izobraževanja za ukrep KOPOP

  Vsak, ki se želi vključiti v ukrep Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila (KOPOP) iz Programa razvoja podeželja 2014–2020 se mora udeležiti predhodnega usposabljanja. Poteklo bo v treh terminih, in sicer v sredo, 31. marca 2021, v sredo, 21. aprila 2021 in v ponedeljek, 3. maja 2021.