Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Ministrica Irena Šinko v Pomurju predstavila novosti skupne kmetijske politike

  Ministrica Irena Šinko se je v Murski Soboti udeležila uvodnega dela 1. konference na temo skupne kmetijske politike 2023-2027, ki poteka v okviru projekta Zdravje v naših rokah. Ključne teme konference so bile: izzivi prehranske varnosti in lokalna hrana ter digitalizacija v pridelavi in prehrani.

 • Letošnja kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije se bo začela 31. marca

  Z 31. marcem 2023 se bo začela nova kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije iz novega programskega obdobja 2023-2027. Vloge morajo kmetovalci oddati do 10. julija 2023. Nosilci kmetijskih gospodarstev bodo morali vloge oddati elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v kmetijsko svetovalni službi.

 • Odločitve s 34. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 34. seji obravnavala in sprejela osem točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Na 19. seji Sveta za kmetijstvo in podeželje osrednja pozornost namenjena digitalizaciji v kmetijstvu

  Ministrica Irena Šinko se je včeraj udeležila 19. seje Sveta za kmetijstvo in podeželje. Seje sta se udeležili tudi ministrica, pristojna za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh ter predsednica Strateškega sveta za prehrano dr. Nataša Fidler Mis.

 • Državna sekretarka Buzeti na simpoziju o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah

  Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je udeležila sklepnega znanstveno-strokovnega simpozija »Sedanjost in prihodnost vinskega in gastronomskega turizma na turističnih kmetijah Slovenije«.

 • Zaključne ugotovitve preiskave primerov salmoneloze

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) lani jeseni preiskovala povečano število prijavljenih primerov okužb s salmonelo v Sloveniji, ki so se pojavili v več regijah po državi.

 • Razglasili inovativna živila letošnjega leta

  Danes je Inštitut za nutricionistiko razglasil najbolj inovativna živila leta 2023. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu.

 • Spremembe pri vodenju registra kmetijskih gospodarstev

  Spremembi Zakona o kmetijstvu in Pravilnika o registru kmetijskih gospodarstev (RKG) prinašata novosti na področju vodenja RKG.

 • Promocija vina na tretjih trgih

  Vinarje pozivamo k oddaji Vloge za povrnitev upravičenih stroškov (tako imenovani prvi zahtevek) za odobrene programe iz leta 2022, za dejavnosti izvedene med 1. junijem 2022 in 31. decembrom 2022, najkasneje do 31. januarja 2023.

 • Ministrica Šinko na Globalnem forumu za hrano in kmetijstvo

  Ministrica Irena Šinko se je udeležila Globalnega foruma za hrano in kmetijstvo, 15. berlinskega Vrha kmetijskih ministrov z naslovom »Preobrazba prehranskih sistemov: svetovni odziv na številne krize«. Vrha se je udeležilo preko 70 ministrskih delegacij z vsega sveta in predstavniki Evropske komisije, Afriške unije, kmetijskih institucij in združenj ter drugih mednarodnih organizacij. Dogodek poteka v okviru mednarodnega sejma Zeleni teden, ki je vrata za obiskovalce odprl včeraj.

 • Državni sekretar Krajčič na Primorskem

  Državni sekretar dr. Darij Krajčič je skupaj z generalnim direktorjem Direktorata za gozdarstvo in lovstvo in vodjo Sektorja za lovstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obiskal Primorsko, kjer so populacije nekaterih vrst divjadi, zlasti divjega prašiča in jelenjadi zelo visoke. Populacije divjega prašiča so na tem območju celo najvišje na ravni celotne države.

 • Slovenija se v Berlinu predstavlja kot zelena in ekološka dežela

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je udeležila slovesne otvoritve in uvodnega dne mednarodnega sejma Zeleni teden, ki poteka od 19. do 29. januarja. Na sejmu se predstavlja tudi Slovenija, tokrat kot zelena ter ekološka dežela (ekološko + lokalno = idealno).

 • Na sejmu Informativa predstavljamo poklica kmeta in gozdarja

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) danes in jutri sodeluje na sejmu izobraževanja in poklicev Informativa na Gospodarskem razstavišču. Gre za največji vseslovenski predinformativni dan, na razstavnem prostoru MKGP pa mladim predstavljamo poklice v kmetijstvu in gozdarstvu.

 • Drugi primer visoko patogene aviarne influence pri labodu grbcu

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča rejce perutnine in ptic v ujetništvu o novem primeru visoko patogene aviarne influence - potrjena je bila pri labodu grbcu. Gre za drugi primer v občini Piran.

 • Deseti popis osnovnih živil pokazal najnižjo ceno košarice do sedaj

  Na spletni strani Naša super hrana so objavljeni rezultati desetega popisa osnovnih prehranskih proizvodov z dne 17. januarja 2023. Rezultati analize kažejo, da je vrednost povprečne najcenejše košarice 15 osnovnih živil najnižja od pričetka spremljanja cen. Primerjava gibanja cen v zadnjih dveh tednih pa razkriva znižanje cen mesa.

 • V javni razpravi Uredba o izvajanju intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov

  Ministrstvo daje v javno razpravo predlog Uredbe iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 (SN SKP 2023-2027) za Slovenijo, ki podrobneje določa izvajanje intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov. Rok za oddajo pripomb na predlog uredbe je 20. januar 2023.

 • Informativna dneva o javnem pozivu za promocijo evropskih kmetijskih proizvodov za leto 2023

  Evropska komisija bo 1. in 2. februarja 2023 v Bruslju in preko spleta organizirala informativna dneva, kjer bodo potencialnim upravičencem predstavili možnosti za sofinanciranje promocije kmetijskih proizvodov iz EU na notranjem trgu in v tretjih državah.

 • Ministrica Irena Šinko na Posvetu za boljšo prihodnost živali

  Ministrica Irena Šinko se je udeležila Posveta za boljšo prihodnost živali, ki ga je organizirala predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič. Na posvet so bile vabljene tudi nevladne organizacije, ki so predstavile izzive, s katerimi se soočajo pri svojem delu in v razpravi z ministrico poskušale poiskati rešitve. Uvoda posveta sta se udeležila tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob.

 • Enajsta seja Sveta za živinorejo

  Ministrica Irena Šinko se je včeraj udeležila 11. seje Sveta za živinorejo. Na seji so med drugim razpravljali o nastanitvi odvzetih rejnih živali, o strokovnem mnenju glede potrditve sprememb rejskega programa za pasmo bosanski planinski konj, o odvzemu zveri iz populacije in ceniku za ocenjevanje škod po zvereh.

 • Državni sekretar Krajčič na predstavitvi projekta Upravljanje s potočno postrvjo

  Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je udeležil delovnega srečanja s predstavniki Zavoda za ribištvo Slovenije in Biotehniške fakultete, na katerem so bili predstavljeni zaključki Ciljno raziskovalnega projekta (CRP) »Izdelava strategije upravljanja s potočno postrvjo v Sloveniji«. Ogledal si je tudi ribogojnico Ljubno.