Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Prihodnost je v trajnostnem biogospodarstvu

  V sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU in madžarskega predsedovanja Višegrajski skupini sta ministrstvi Slovenije in Madžarske, pristojni za kmetijstvo, danes organizirali virtualno mednarodno konferenco na visoki ravni o prihodnjem razvoju biogospodarstva v 11 srednje- in vzhodnoevropskih državah članicah EU, ki se združujejo v okviru medvladne pobude BIOEAST.

 • 28. september je svetovni dan boja proti steklini – letošnja tema: Steklina: dejstva, ne strah.

  28. september je svetovni dan boja proti steklini, ki ga bomo letos obeleževali že petnajstič. Letošnja tema je »Steklina: dejstva, ne strah« in opominja na aktualna globalna vprašanja, ki vplivajo tudi na odpravo stekline, kot na primer lažne novice ter zmote o cepljenju. Ta datum je bil izbran zaradi obletnice smrti Louisa Pasteurja, ki je prvi razvil cepivo proti steklini.

 • Več kot 1,1 milijona evrov za začetno delovanje proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v pretekli petek v Uradnem listu objavilo 4. javni razpis za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju. S tem je razpisalo 1.135.187,54 evrov nepovratnih sredstev iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020.

 • Uporaba geotermalne energije kot priložnost za kmetijska gospodarstva oziroma podjetja

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je včeraj udeležil predstavitve primera dobre prakse izkoriščanja geotermalne energije z reinjekcijsko vrtino, ki so ga uspešno postavili v Lentiju na Madžarskem. Gre za koriščenje geotermalne energije na način manjšega obremenjevanja okolja, ki bi bil primeren tudi za Slovenijo, kmetijska gospodarstva oz. podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in za svoje delovanje potrebujejo ogrevanje.

 • Na svetovni razstavi o gospodarjenju Slovenije z gozdovi ter upravljanjem z divjadjo, ribištvom in biodiverziteto

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je v soboto in nedeljo udeležil svetovne lovske in naravovarstvene razstave »One with Nature«. Slovenija na razstavi predstavlja desetletja izkušenj pri gospodarjenju z gozdovi, upravljanju z divjadjo in ribištvom ter biodiverziteto. Na otvoritveni slovesnosti je minister poudaril, da je trajnost človekovega razvoja možna le, če le-ta ne uniči ekosistemov, od katerih so odvisni ljudje in živali. »Povečevanje oz. ohranjanje biotske raznovrstnosti ostajata nalogi sedanjih in prihodnjih generacij«. V slovenski delegaciji sta bila poleg ministra tudi državni sekretar Anton Harej in generalni direktor Direktorata za gozdarstvo in lovstvo Robert Režonja.

 • Pol milijona evrov za odpravo zaraščanja kmetijskih površin

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v današnjem Uradnem listu št. 153/2021 objavilo 5. javni razpis za ukrep odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih, s katerim je za ta ukrep razpisalo 500.000 evrov nepovratnih sredstev. Vlaganja v odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih pomenijo ponovno vzpostavitev kmetijske pridelave na teh zemljiščih s ciljem povečanja samooskrbe s hrano v Sloveniji.

 • Na Vrhu Združenih narodov o prehranskih sistemih

  Na sedežu Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku 23. in 24. septembra poteka Vrh Združenih narodov o prehranskih sistemih. Dogodek predstavlja zaključek leto in pol trajajočih priprav in razprav držav in vseh deležnikov o prihodnosti naših prehranskih sistemov. Sklicatelj vrha je generalni sekretar OZN António Guterres.

 • Z Novelo zakona do večje zaščite in dobrobiti živali

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in kmetijstvo dr. Jože Podgoršek je na današnji izjavi za medije predstavil Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, ki ga je Državni zbor potrdil to sredo, 22. septembra.

 • Ekološki dan Evropske unije bo 23. september

  Danes je bila v Bruslju podpisana deklaracija, s katero je 23. september razglašen za ekološki dan EU. Deklaracijo je (so)podpisal predsedujoči Svetu za kmetijstvo in ribištvo, minister dr. Jože Podgoršek, skupaj s komisarjem EU za kmetijstvo Januszem Wojciechowskim ter poslancem Evropskega parlamenta Benoitom Lutgenom.

 • Odločitve s 93. redne seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 93. redni seji obravnavala in sprejela dve točki s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • V Kozjanskem parku obnovljeni prostori Centra interpretacije narave

  Državni sekretar Anton Harej se je danes udeležil otvoritve projekta Center interpretacije narave Kozjanskega parka in Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje ter ureditev sprejemne pisarne. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Evropskega sklada za razvoj podeželja.

 • V okviru projekta Slovenija – Evropska regija gastronomije se je zvrstila serija gastronomskih dogodkov

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj na Bledu organiziralo zadnjega v seriji petih gastronomskih dogodkov, ki so potekali od maja do septembra po vsej Sloveniji v okviru projekta Slovenija – evropska regija gastronomije 2021. Osnovna ideja dogodkov je bila združiti slovensko vrhunsko kulinariko z lokalnimi dobavitelji surovin in pogostiti zaslužno skupino krajanov.

 • Sedma seja Sveta za živinorejo

  Danes je v obliki videokonference potekala 7. seja Sveta za živinorejo, ki se je je udeležil državni sekretar mag. Aleš Irgolič

 • Državni sekretar mag. Irgolič z ministrom za kmetijstvo Kraljevine Savdske Arabije Abdulrahmanom Abdulmohsenom A. AlFadleyem

  Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je srečal z ministrom za okolje, vodo in kmetijstvo Kraljevine Savdske Arabije Abdulrahmanom Abdulmohsenom A. AlFadleyem Pogovor je tekel o možnostih sodelovanja med državama v kmetijstvu, na področju živilsko predelovalne industrije ter gospodarjenja z gozdovi.

 • 2 milijona evrov za večjo kakovost v proizvodnji in boljšo konkurenčnosti kmetijskega sektorja

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v Uradnem listu objavilo 4. javni razpis za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva, operacija Izvedba agromelioracij na komasacijskih območjih, s katerim bo razpisalo 2 milijona evrov nepovratnih sredstev. MKGP s tem razpisom krepi aktivnosti na področju zmanjševanju zemljiške razdrobljenosti, povečevanja kakovosti v kmetijski proizvodnji in večji konkurenčnosti kmetijskega sektorja.

 • Objavljen poziv k organiziranemu ribolovu zimskih jat cipljev

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na enotnem državnem portalu objavilo javni poziv za prijavo k udeležbi pri organiziranem ribolovu zimskih jat cipljev v portoroškem in strunjanskem ribolovnem rezervatu. Ribolov zimskih jat cipljev poteka v času od 1. decembra 2021 do 30. aprila 2022.

 • Za »zdravje in varnost« na področju ribištva dobrih 135.000 evrov

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo danes v Uradnem listu objavilo drugi javni razpis za ukrep zdravje in varnost iz Operativnega programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji (OP ESPR) za obdobje 2014-2020. Višina nepovratnih sredstev v okviru tega javnega razpisa znaša 135.692,10 evrov, od tega znaša prispevek Evropske unije 101.769,07 evrov, prispevek Slovenije pa 33.923,03 evrov.

 • Odločitve z 92. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 92. seji obravnavala in sprejela šest točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Generalni direktorji EU za lovstvo o afriški prašičji kugi in problematiki divjadi v urbanih okoljih

  V Postojni je 14. in 15. septembra potekalo neformalno srečanje generalnih direktorjev EU za lovstvo, ki se ga je s strani slovenskega predsedstva Svetu EU udeležil generalni direktor Direktorata za lovstvo in ribištvo Robert Režonja, kot predstavnik Evropske komisije pa Žilvinas Ilevičius, predstavnik Generalnega direktorata za zdravje in varnost hrane. Na uvodnem delu zasedanja je bil prisoten tudi državni sekretar na MKGP Anton Harej.

 • Minister dr. Podgoršek na dogodku Po Primorsko

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes dopoldne udeležil dogodka Po Primorsko, ki tradicionalno poteka na dan vrnitve Primorske k matični domovini. Gre za »kulinarično doživetje v središču Ljubljane«, ki ga od leta 2015 pripravljajo primorska živilska podjetja in zadruge v sodelovanju z GZS – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij.