Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Državni sekretar Krajčič na terenskem obisku Ptuja z okolico

  Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je danes odpravil na Ptuj, kjer je obiskal ptujski zavod Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Sledil je terenski ogled črpališča namakalnega sistema Gorišnica in sestanek z župani Ptujskega polja na temo namakanja. Ogledal si je tudi dve kmetiji, ki sta bili vpeti v projekt Evropskega inovativnega partnerstva (EIP) za namakanje.

 • Zaprtje javnega razpisa za finančno pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) obvešča potencialne vlagatelje, da je samo še danes do polnoči čas za oddajo vloge na javni razpis za Ukrep I: Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu v letu 2023.

 • Vrh kmetijskih in živilskih podjetij o izzivih za prihodnost

  V organizaciji GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij je danes potekal osrednji dogodek agroživilstva v Sloveniji Vrh kmetijskih in živilskih podjetij. Osrednja tema letošnjega vrha so realni izzivi za prihodnost. Dogodka se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko s sodelavci.

 • Državni sekretar Krajčič s poljsko državno sekretarko o trenutnih izzivih v gozdarstvu

  Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je danes srečal z državno sekretarko Ministrstva za podnebje in okolje Republike Poljske Malgorzato Golinsko. Pogovorila sta se o aktualnih izzivih v gozdarskem sektorju.

 • Letošnji svetovni dan varnosti hrane izpostavlja pomen živilskih standardov

  V Državnem svetu Republike Slovenije je danes potekala mednarodna konferenca ob svetovnem dnevu varnosti hrane, na kateri je bila pod sloganom »Živilski standardi rešujejo življenja« obeležena tudi 60. obletnica delovanja komisije Codex Alimentarius.

 • Druga seja Sveta za ekološko kmetovanje in trajnostno proizvodnjo hrane

  Ministrica Irena Šinko se je včeraj udeležila druge seje Sveta za ekološko kmetovanje in trajnostno proizvodnjo hrane.

 • 6. seja sveta za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov

  Ministrica Irena Šinko se je danes udeležila 6. seje Sveta za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov. Člani sveta so se seznanili z izvedbo pomladnih promocijskih kampanj za loklano mleko in mlečne proizvode, lokalne jagode, z aktivnostmi za promocijo mesa »izbrana kakovost – Slovenija« v sektorju HORECA ter promocijo shem kakovosti.

 • 7. junija obeležujemo svetovni dan varnosti hrane

  Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je leta 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane.

 • V shemo »izbrana kakovost« vstopil tudi sektor žit

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave in predelave (Slovenija) za sektor žit. S tem je v shemo »izbrana kakovost«, poleg sektorjev mesa (goveje, prašičje, perutninsko, drobnica), mleka in sadja, vstopil tudi sektor žit.

 • Trinajsta seja sveta za živinorejo

  Ministrica Irena Šinko se je včeraj udeležila 13. seje Sveta za živinorejo. Na seji so člani Sveta potrdili spremembe petih rejskih programov, razpravljali o aktualnih tematikah na področju kmetijstva in o scenarijih za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov v kmetijstvu.

 • Ministrica Šinko s komisarko EU Kiriakides o temah s področja varne hrane

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je danes na ministrstvu sprejela evropsko komisarko, pristojno za zdravje in varnost hrane, Stelo Kiriakides.

 • Visoko patogena aviarna influenca pri navadni čigri v občini Medvode

  Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporoča, da je bila visoko patogena aviarna influenca potrjena na novi lokaciji. Po primerih bolezni na Ptujskem jezeru je bila visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1 potrjena na novi lokaciji, in sicer v Medvodah, pri navadni čigri.

 • Odločitve s 52. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Odločitve s 52. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

 • Danes je svetovni dan mleka

  Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je leta 2001 1. junij razglasila za svetovni dan mleka, s katerim izpostavlja pomen mleka kot hrane za celoten svet ter pomembno vlogo mlečnega sektorja.

 • Od 1. julija kontrola cen kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov

  S ciljem spremljanja cenovnih dogajanj v prehranski verigi je bila danes izdana Odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov. Z ukrepom želi Vlada RS spremljati, analizirati in kontrolirati gibanje cen določenih proizvodov v prehranskem sektorju.

 • Ministri EU za kmetijstvo o razmerah na kmetijskih trgih zaradi vojne v Ukrajini

  Ministrica Irena Šinko se je udeležila zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo. Na zasedanju je predsedstvo ministrom predstavilo predlog Uredbe o embalaži in odpadni embalaži, razpravljali pa so tudi o razmerah na kmetijskih trgih zaradi vojne v Ukrajini.

 • V arboretumu Kalmthout obeležili svetovni dan čebel

  V arboretumu Kalmthout je v soorganizaciji Veleposlaništva Slovenije v Belgiji in s podporo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekal dogodek ob svetovnem dnevu čebel. Dogodka sta se udeležila državna sekretarka Tatjana Buzeti in veleposlanica Barbara Sušnik ter drugi gostje, ob tej priložnosti pa so posadili tudi medovito drevo.

 • Večje povpraševanje po mesu »izbrana kakovost – Slovenija« tudi v gostinskih obratih

  Označba »izbrana kakovost – Slovenija«, po kateri potrošniki kakovostne slovenske pridelke in izdelke v trgovinah prepoznavajo že od leta 2016, se širi v gostinske obrate. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« označili jedi, pripravljene iz mesa iz sheme »izbrana kakovost«.

 • Ministrica Šinko na podelitvi plaket pivo odlične kakovosti 2023

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je udeležila slovesne podelitve plaket »Pivo odlične kakovosti 2023«. V sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije je Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij že tretje leto zapored izvedla senzorično ocenjevanje piva.

 • Pričetek elektronskega vnosa na tri javne razpise v čebelarskem sektorju

  Vlogo na javni razpis, skupaj s prilogami, vlagatelj odda elektronsko preko enotne vstopne točke. Rok za oddajo vlog začne teči v ponedeljek, 29. maja 2023, ob 9. uri zjutraj in traja do zaprtja javnega razpisa oziroma najkasneje do 31. julija 2023 do 23.59 ure.