Skoči do osrednje vsebine

minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije
dr. Igor Papič

Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranje

Dr. Igor Papič se je rodil 24. maja 1966 v Ljubljani. Je redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Od leta 2011 do leta 2013 je bil prodekan za pedagoško delo, od leta 2013 do leta 2017 dekan fakultete, od leta 2017 do leta 2021 pa rektor Univerze v Ljubljani.

Diplomiral, magistriral in doktoriral je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. V devetdesetih letih je bil na izpopolnjevanju v Siemensovem oddelku za prenos in razdelitev električne energije v Erlangnu v Nemčiji. Leta 2001 je bil gostujoči profesor na University of Manitoba v Winnipegu v Kanadi.

Je nosilec številnih domačih in mednarodnih razvojno-raziskovalnih projektov. Leta 2009 je skupaj s partnerji ustanovil eno prvih odcepljenih podjetij Univerze v Ljubljani. Na povabila je predaval na University of Manitoba, University of Manchester, University of Alberta, Sichuan University in drugod.

Od leta 2006 do leta 2017 je bil predsednik programskega sveta Tehnološke platforme za pametna omrežja. Bil je eden od pobudnikov ustanovitve in prvi predsednik Rektorskega foruma univerz jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana, v letu 2020 je bil prvi predsednik evropske univerzitetne zveze EUTOPIA.

Zavzema se za družbo, ki temelji na znanju, in za pospešen prenos znanja iz akademskega okolja v vsakdanje življenje, kar je osnovni pogoj za uspešen razvoj Slovenije v naslednjih desetletjih.