Skoči do osrednje vsebine

Foto: Evropska komisja

Obzorje Evropa (Horizon Europe) je nov okvirni program Evropske unije za raziskave in inovacije in bo aktiven v obdobju med leti 2021 do konca leta 2027. Proces strateškega načrtovanja programa Obzorje Evropa se osredotoča predvsem na globalne izzive in steber evropske industrijske konkurenčnosti podjetij. Obsega tudi del programa za širitev udeležbe udeležbo in krepitev evropskega raziskovalnega prostora. Skupna vrednost finančnih sredstev, ki bodo namenjena novim aktivnostim bo največja dosedaj, presegala bo 95,5 milijard EUR.

Dogodki

 
Virtualni dogodek

Dnevi ESFRI

Slovensko predsedstvo Svetu EU in Evropski strateški forum za raziskovalne infrastrukture (ESFRI) vabita na dogodek na področju znanosti »Dnevi ESFRI« ki bodo potekali 6.in 7. decembra 2021 (v virtualnem formatu).

 
Virtualni dogodek

Predstavitve projekta Pirati plastike

Predstavitev projekta je namenjena tako strokovni kot laični javnosti in se bo osredotočila na prikaz rezultatov projekta in primerjavo z nemškimi podatki ter orisala možnosti za nadaljevanje in širitev projektnih aktivnosti tudi po zaključki slovenskega Predsedovanja Svetu EU.

Partnerstva in misije

  • Partnerstva

    Evropska partnerstva povezujejo Evropsko komisijo ter zasebne in/ ali javne partnerje za reševanje dodatnih izzivov z usklajenimi raziskovalnimi in inovacijskimi pobudami, poleg izzivov, ki jih obravnava Obzorje Evropa. So ključno orodje za izvajanje programa Obzorje Evropa in pomembno prispevajo k doseganju političnih prednostnih nalog EU.

  • Misije

    Misije EU so zaveze k reševanju nekaterih največjih izzivov, s katerimi se sooča naš svet, kot so boj proti raku, prilagajanje podnebnim spremembam, zaščita naših oceanov, življenje v bolj zelenih mestih in zagotavljanje zdravja tal in hrane. So sestavni del okvirnega programa Obzorje Evropa, ki se začne leta 2021.