Skoči do osrednje vsebine

Širitev udeležbe in krepitev evropskega raziskovalnega prostora

Širitev sodelovanja in spodbujanje evropskega raziskovalnega prostora sestavljata dve komponenti in sicer a) širitev sodelovanja in spodbujanje odličnosti ter b) Krepitev evropskega raziskovalnega prostora.

a) Širitev sodelovanja in spodbujanje odličnosti / Widening Participation and Spreading Excellence

Evropska unija v okviru največjega programa za spodbujanje raziskav, razvoja in inovacij spodbuja k zmanjševanju razlik med državami članicami na področju učinkovitosti in uspešnosti izvajanja raziskovalno inovacijskih aktivnosti. Države, ki na tem področju zaostajajo, imajo možnost pridobitve dodatnih sredstev za izboljšanje njihovega raziskovalno - razvojnega potenciala preko različnih ukrepov, kot so investicije, mentorstvo, mreženje ter druge skupne partnerske aktivnosti z državami, ki so vodilne na področju raziskovalno-inovacijskih dejavnosti.

b) Reforma in izboljšanje evropskega sistema raziskav in inovacij / Reforming and Enhancing the European R&I System

Področje "Reforme in izboljšanja evropskega sistema raziskav in inovacij", je razdeljeno v štiri glavne usmeritve, ki bodo združevale različna področja, in sicer: prioritizacijo investicij in reform, izboljšanje dostopa do odličnosti, prenos raziskovalnih rezultatov v gospodarstvo in krepitev Evropskega raziskovanega prostora