Skoči do osrednje vsebine

Pogled na Blejsko jezero, na sredini jezera je Blejski otok.

Kratko o zgodovini Slovenije

Ozemlje današnje Slovenije je bilo poseljeno že v prazgodovini. Ena najpomembnejših najdb, ki datira v čas stare kamene dobe, je verjetno najstarejše glasbilo na svetu – piščalka iz jame Divje babe v bližini Cerkna. Strokovnjaki ocenjujejo, da je piščalka stara približno 55.000 let.

Na slovenskem ozemlju je mnogo jam, ki so prazgodovinskemu človeku služile kot zatočišča in v katerih so arheologi odkrili zanimive najdbe kamnitih ter koščenih orožij in orodij. V času mlajše kamene dobe so na Ljubljanskem barju živeli koliščarji, ki so svoja lesena prebivališča zgradili na kolih, zabitih v vodo ali močvirnata tla. Ukvarjali so se z lovom, ribolovom, živinorejo in kmetovanjem. Leta 2002 so arheologi izkopali leseno kolo z osjo, ki sodi med najstarejše do zdaj odkrite najdbe kolesa na svetu. Staro je več kot 5.000 let.

Piščalka

Piščalka iz jame Divje babe. | Avtor: Tomaž Lauko

Izpostavljeno

  • Narečja bogatijo slovenski jezik

    Slovenija je majhna dežela, a zelo raznovrstna in razgibana. Njena barvitost se kaže tudi v slovenskem jeziku, ki se ponaša s številnimi narečji. V narečjih se odražajo posebnosti posameznih slovenskih pokrajin, njihova kultura ter jezikovna in etnografska dediščina.

  • Simboli Slovenije

    Svoje spoštovanje do države kažemo tudi s spoštovanjem do njenih simbolov. Grb, zastava in himna Republike Slovenije, ki so določeni v naši ustavi, označujejo pripadnost naši državi.