Skoči do osrednje vsebine

Razstava Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji

Trideset let je letos dopolnila samostojna Slovenija in prav toliko časa sobivamo z mobilnimi telefoni, brez katerih si več ne predstavljamo življenja. V Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu so ob tej priložnosti pripravil razstavo Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji.
Plakat za napoved razstave.

Razstava Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji bo v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu na ogled od 9. novembra 2021 do 31. decembra 2022. | Avtor: Tehniški muzej Slovenije

Od prenosnih telefonov se dandanes praktično več ne ločimo, ves čas so blizu, preko njih nam je dostopen cel svet, z njim smo lahko ustvarjalni, konkurirajo osebnim računalnikom, kameram, fotoaparatom, bančnim karticam in drugemu, kot bi bili v njih pospravljeni naše osebnosti in celo naše življenje. Razstava Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji prikazuje razvoj tega področja od njegovih zametkov do danes, tako v svetovnem merilu kot tudi v našem prostoru. Na ogled bodo mobilni telefoni iz različnih obdobij (NMT, GSM, pametni telefoni ...), edini slovenski prenosni telefon Wanderer, NMT bazna postaja, avtomat za nakup mobi kartic, različna dokumentacija in oglaševalski materiali, ki so plod razvoja, proučevanja in inovativnosti, ki izhajajo iz človekove želje, da z ustvarjalnostjo doprinese k izboljšavam v vsakdanjem življenju. Razstava med drugim prinaša tudi pričevanja o vplivu razvoja mobilne tehnologije na življenja določenih posameznikov.

Mobilni telefon na stojalu.

Edini mobilni telefon, ki je bil razvit v Sloveniji. | Avtor: Blaž Zupančič

1 / 2

Razstava Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji bo v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu na ogled od 9. novembra 2021 do 31. decembra 2022.