Skoči do osrednje vsebine

Program Moje podjetje: OPS je podjetje leta 2021

Vsako leto od leta 1991 poteka natečaj nacionalnega tekmovanja v programu Moje podjetje pod okriljem Ja Europe, ki dijakom, starim med 15 in 18 let, ponuja priložnost, da se naučijo, kako premakniti poslovno idejo iz koncepta v realnost in iz lastne izkušnje odkriti delovanje podjetja in trga.
Jakob Sada in Filip Drofenik delata poskus.

Priznanje za podjetje leta je prejelo dijaško podjetje OPS d. d., JA Slovenija, ki ga vodita dijaka Jakob Sadar in Filip Drofenik iz Šolskega centra Celje, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, pod mentorstvom profesorja Matjaža Cizeja. | Avtor: ZZSPM

V tekočem šolskem letu imajo študenti nalogo ustanoviti svoje podjetje, ga upravljati od začetka do konca in v njem razviti zanimiv, uporaben, inovativen izdelek ali storitev, primeren za prodajo. Dijaki se naučijo podjetništva, da bi bili ob koncu šolanja čim bolj pripravljeni na vstop v poslovni svet, ravnanje s financami in trg dela. V okviru tega mednarodnega programa je JA Europe pod okriljem Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih JA Slovenija združil najboljša dijaška JA mini podjetja iz vse Evrope, ki so sodelovala v letošnjem tekmovalnem programu Moje podjetje.

V šolskem letu 2020/2021 je potekalo že 8. JA nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje. Vsi dogodki – od sestankov žirantov do intervjujev in drugih dejavnosti do razglasitve zmagovalcev – so letos zaradi epidemičnih razmer potekali spletno. Razglasitev zmagovalcev je potekala v živo prek družabnega omrežja Youtube v petek, 7. maja 2021, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. S kratkim nagovorom sta dijake in učitelje podprla tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in direktor Urada RS za intelektualno lastnino dr. Vojko Toman.

Letos je bila Slovenija že drugo leto vključena v projekt Skills for the Future v partnerstvu z EIT Raw Material in JA Europe, prek katerega dijake in profesorje dodatno izobražujemo s področja krožnega gospodarstva in surovin ter jih spodbujamo k ustanovitvi podjetij na omenjeno tematiko. S tem namenom je na razglasitvi sodeloval tudi Alberto Terezi, koordinator podjetja, ki je poudaril pomen tega projekta.

V primerjavi s preteklim letom se je na začetku tega šolskega leta projektu pridružilo 23 šol in 42 učiteljev, vključenih je bilo 451 dijakov. Slovenski dijaki so ustanovili kar 86 dijaških podjetij, na tekmovanje se je prijavilo 63 dijaških podjetij oziroma 304 dijakov) iz osemnajstih srednjih šol, dijake pa je usmerjalo 35 mentorjev učiteljev. Kljub izjemno pestremu letu in zahtevnemu delu na daljavo se je letos programu pridružilo več dijakov kot v lanskem šolskem letu, kar štejemo za izjemen uspeh.

Tekmovanje za naslov podjetja JA Europe ni le poslovni natečaj za mlade, v procesu nastajanja podjetja poskušajo uravnotežiti poslovne dosežke vsake skupine kot celote in osebni razvoj posameznika v tej skupini. Zato ni dovolj, da ekipa uspešnega mini podjetja razume le vodenje financ ali da je ustvarila zanimiv izdelek ali storitev za dosego svojega cilja, ki je osvojitev nagrade. Člani mini podjetja morajo tudi dokazati, da razumejo, kako in zakaj se je njihovo mini podjetje razvilo in nastopalo tako, kot je, vsak deležnik podjetja mora razumeti podrobnosti in razlike med posameznimi mini podjetji in resničnimi podjetji na dejanskih trgih.

Infografika z logotipi. 1. mesto. OPS d.d. Šolski center Celje, Srednaj šola za strojništvo, mehatroniko in medije. Dijaki: Jakob Sadar in Filip Drofenik. Mentor: Matjaž Cizej.

OPS je podjetje leta 2021. | Avtor: ZZSPM

Iztočnica dijakom za podjetniško idejo je bil slogan »Slovenci smo narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev – samo svet tega še ne ve!«. Slogan je za dijake skupaj z digitalnim kvizom za krepitev samozavesti Slovenski kvIZUM zasnovalo podjetja Mediade. Zabavni kviz je objavljen na spletni strani talentismo.si.

Dijaki so imeli priložnost osvojiti priznanja v naslednjih kategorijah:

  1. nagrada za podjetje leta,
  2. priznanje za najbolj inovativen izdelek/storitev,
  3. priznanje za najboljše poročilo,
  4. priznanje za najboljši reklamni film,
  5. priznanje za najboljšo podjetniško idejo po izboru mentorjev,
  6. priznanje za najboljše podjetje po izboru Alumni,
  7. priznanje za krožno gospodarstvo EIT Raw Materials,
  8. priznanje za najboljši izdelek I feel Slovenia,
  9. priznanje za najbolj izviren slovenski izdelek,
  10. priznanje za najboljšo prilagoditev na COVID-19,
  11. priznanje za najboljši slovenski izum.

Dijaki so dobili tudi napotek Urada vlade za komuniciranje, ki je skrbnik nacionalne znamke Slovenije – I feel Slovenia, naj svoje ideje usmerjajo v izdelke za promocijo Slovenije. Poudarek je bil na uporabnost izdelka v vsakdanjem življenju, ekološki naravnanosti in uporabi naravnih ali recikliranih materialov.

Prah iz živalske roževine.

Podjetje OPS je izdelalo cenejše nadomestilo za poliranje orodij za brizganje plastičnih mas iz živalske roževine. | Avtor: ZZSPM

Priznanje za podjetje leta je prejelo dijaško podjetje OPS d. d., JA Slovenija, ki ga vodita dijaka Jakob Sadar in Filip Drofenik iz Šolskega centra Celje, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, pod mentorstvom profesorja Matjaža Cizeja. Podjetje OPS je izdelalo cenejše nadomestilo za poliranje orodij za brizganje plastičnih mas iz živalske roževine. Inovacijo, ki je že v postopku prijave pri Uradu RS za intelektualno lastnino, so poimenovali POC – polishing organic compound. Namesto diamantnega prahu so uporabili mleto roževino, ki nastane kot odpadek v mesnopredelovalni industriji.

Avtorici: Maja Juršič (ZZSPM), Danila Mašić (UKOM)