Skoči do osrednje vsebine

30 let samostojnosti Slovenije

Vrh Triglava z Aljaževim stolpom, ljudje sedijo in stojijo. Pogled na gore.

23. 4. 1991: S kakšno hitrostjo iz Jugoslavije?

Tistega dne je slovensko predsedstvo razpravljalo  o zunanjepolitični strategiji in odmevih na napovedano praznovanje 27. aprila, ki je razdvajalo slovensko javnost. Demosova koalicija pa se je soočala z vprašanjem glede konkretnih osamosvojitvenih ukrepov in napovedanih kadrovskih sprememb.

Predsedstvo Republike Slovenije je obravnavalo izhodišča slovenske zunanje politike. Dimitrij Rupel je v uvodnem nagovoru izrazil prepričanje, da mednarodna skupnost sprejema dejstvo, da Slovenija išče svoje mesto na mednarodnem zemljevidu.

Jože Mencinger

Jože Mencinger je bil naklonjen postopnemu sprejemanju osamosvojitvenih ukrepov. Na osamosvojitev je gledal kot na »izhod v sili«, če bo Jugoslavija razpadla in ne bo druge možnosti. | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Izpostavljeno

  • Likovni natečaj »Podari znamko Sloveniji za rojstni dan«

    Ob 30. rojstnem dnevu Slovenije je Muzej pošte in telekomunikacij pripravil likovni natečaj, namenjen otrokom od 4. leta do 9. razreda osnovne šole.

  • Kratko o zgodovini Slovenije

    Ozemlje današnje Slovenije je bilo poseljeno že v prazgodovini. Ena najpomembnejših najdb, ki datira v čas stare kamene dobe, je verjetno najstarejše glasbilo na svetu – piščalka iz jame Divje babe v bližini Cerkna. Strokovnjaki ocenjujejo, da je piščalka stara približno 55.000 let.