Skoči do osrednje vsebine

30 let samostojnosti Slovenije

Vrh Triglava z Aljaževim stolpom, ljudje sedijo in stojijo. Pogled na gore.

6. 12. 1991: Prizadevanja za čimprejšnje priznanje Slovenije se nadaljujejo

»Med evropskimi državami vlada spor zaradi priznanja Slovenije in Hrvaške. Del evropskih držav čaka na državo, ki bo prevzela iniciativo pri priznanju Slovenije in Hrvaške. Imam vtis, da bodo države ES sledile Nemčiji in Italiji do marca prihodnjega leta,« je povedal dr. Jože Pučnik po vrnitvi z obiska Evropskega parlamenta, ki ga je organiziral tamkajšnji nemški klub socialdemokratskih poslancev.

Obisk je bil usklajen z ministrstvom za zunanje zadeve, Pučnik pa je med obiskom v Bruslju nastopal kot predsednik Socialdemokratske stranke Slovenije in ne kot predsednik Demosa. Na predlog organizatorjev se je srečal predvsem s tistimi poslanci, ki so dvomili o »slovenskem projektu« in  procesu vključevanja Slovenije v Evropsko skupnost. Pučnik je sogovornike seznanjal z možnostmi gospodarskega sodelovanja s Slovenijo in posledicami priznanja Slovenije. Sprejel ga je tudi predsednik Evropskega parlamenta Enrique Barόn Crespo.

Jože Pučnik, portretna fotografija

Dr. Jože Pučnik je nastopil na novinarski konferenci po vrnitvi z obiska Evropskega parlamenta. | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Izpostavljeno

  • Pogovori z ustvarjalci in sodelujočimi pri nastajanju filma 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije

    Slovenci imamo svoje hribe in gore preprosto radi. So naš dedni zapis, naša dediščina, sedanjost in prihodnost. V filmu 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije smo ob lepotah slovenske pokrajine in njenih gora, ki vabijo k pohodništvu, planinarjenju in gorništvu izpostavili tudi pomen slovenskih gora in hribov, ki so bili tisti poligon, kjer smo si Slovenci z vztrajnostjo izbojevali svojo neodvisnost in samostojnost. O vsem tem smo se pogovarjali z ustvarjalci in sodelujočimi v filmu 30 vrhov za 30 let po premieri, ki je bila v sredo, 20. oktobra v Cankarjevem domu.

  • Sinfo - promocijska revija v angleškem jeziku

    Slovenci letos praznujemo 30 let samostojnosti. V teh letih smo dosegli in presegli številne mejnike na političnem, gospodarskem, kulturnem, športnem, in drugih področjih. Lahko smo ponosni na svojo odločenost in pogum, na svojo domovino prekrasnih ljudi in dosežkov. Ni namreč dovolj reči samo želim, ampak tudi hočem, bom in nenazadnje sem.