Skoči do osrednje vsebine

30 let samostojnosti Slovenije

Vrh Triglava z Aljaževim stolpom, ljudje sedijo in stojijo. Pogled na gore.

5. 8. 1991: Evropska trojka se sooča s posledicami neuspešne misije v Beogradu

Nemški zunanji minister Hans Dietrich Genscher je v izjavi za javnost pripisal krivdo za neuspeh diplomatske misije trojke zunanjih ministrov Evropske skupnosti v Beogradu kar Srbiji. Namreč dan pred tem je potekala tiskovna konferenca zunanjih ministrov Hansa van den Broeka, Jacquesa Poosa in Jesusa de Deus Pinheira, kjer je nizozemski zunanji minister izjavil: »Ni nam uspelo, ker v Jugoslaviji ni pripravljenosti za sklenitev miru.« Odgovornost pa so nekateri želeli naprtiti kar van den Broeku samemu, saj mu je med drugimi tudi nemška diplomacija očitala številne napake.

Tako je minister Genscher v svojem pismu predlagal še, da naj se z razmerami v Jugoslaviji začnejo ukvarjati tudi druge sestave, kot na primer svet zunanjih ministrov Evropske skupnosti in krizni mehanizem KVSE, ker se sestajajo uradniki zunanjih ministrstev 35 držav in jim predseduje Nemčija, kot tudi varnostni svet OZN. Glede slednjega pa so se aktivirali v Parizu, saj je francoski zunanji minister Roland Dumas napovedal, da bodo Jugoslavijo predlagali kot točko dnevnega reda varnostnega sveta OZN. Nadalje je Dumas predlagal nemškemu kolegu, da naj se kar najhitreje sestane še svet Zahodnoevropske unije, edine evropske obrambne organizacije, kjer naj bi se odločilo tudi o pošiljanju mirovnih sil v Jugoslavijo.

Hans Dietrich Genscher sedi za mizo in bere. Poleg njega sedijo še štirje moški. V ozadju stoji kamerman.

Nemški zunanji minister Genscher (na fotografiji julija v Beljaku) je v izjavi za javnost pripisal krivdo za neuspeh diplomatske misije trojke zunanjih ministrov Evropske skupnosti v Beogradu kar Srbiji. | Avtor Nace Bizilj, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Izpostavljeno

  • Sinfo - promocijska revija v angleškem jeziku

    Slovenci letos praznujemo 30 let samostojnosti. V teh letih smo dosegli in presegli številne mejnike na političnem, gospodarskem, kulturnem, športnem, in drugih področjih. Lahko smo ponosni na svojo odločenost in pogum, na svojo domovino prekrasnih ljudi in dosežkov. Ni namreč dovolj reči samo želim, ampak tudi hočem, bom in nenazadnje sem. 

  • Ponosni na Slovenijo – 30 let

    V Parku vojaške zgodovine v Pivki so odprli razstavo fotografij, ki sta jo pripravila Park vojaške zgodovine in Urad vlade za komuniciranje. Nosi naslov Ponosni na Slovenijo – 30 let. Izraža namreč ponos in številne uspehe naše države v 30-ih letih samostojnosti. »Slovenija že 30 let prekipeva od uspehov, z razstavo želimo poudariti veselje in ljubezen do domovine,« je na otvoritvi poudaril direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič in dodal, da »samostojna Slovenija izraža tudi 100 letne sanje naših prednikov in polnost naše narodne kulture.«