Skoči do osrednje vsebine

30 let samostojnosti Slovenije

Vrh Triglava z Aljaževim stolpom, ljudje sedijo in stojijo. Pogled na gore.

14. 5. 1991: Rotacija na dolžnosti predsednika predsedstva SFRJ

Dolžnost predsednika zveznega predsedstva je po načelu rotacije med člani predsedstva SFRJ prevzemal predstavnik Hrvaške in dotedanji podpredsednik predsedstva SFRJ Stipe Mesić. V svojih izjavah je bil Mesić optimist, dotedanji predsednik predsedstva Srb Borisav Jović pa pesimist. Jović je sicer za 15. maj točno ob 12. uri sklical sejo predsedstva SFRJ z eno samo točko, to je izvolitev in razglasitev novega predsednika SFRJ, vendar se je hkrati, kot bodo pokazali dogodki naslednjih dni, dejansko pripravljal na to, da oblast v državi prevzame vojska.

Mesić je 14. maja na tiskovni konferenci v Zagrebu v svojem slogu naivno zatrdil, da »Jugoslavija ni niti blizu državljanski ne kakšni drugi vojni. Zadnji sklepi državnega predsedstva so pravzaprav armadi (opomba: Jugoslovanski (ljudski) armadi, JA) samo omogočili, da vojaška oblast uveljavi pravno ureditev na območju hrvaško-srbskega konflikta.« V zvezi s tem je dejal, da »hrvaška oblast ni z ničimer povzročila oboroženega srbskega upora na Hrvaškem, ki je prerasel v ustanavljanje nelegalnih državnih tvorb«. V nadaljevanju pa zatrdil, da je bil pokol hrvaških policistov v Borovem selu pripravljen v režiji srbskih četnikov, »vodenih iz Beograda«, ter nadaljeval, »da ni prav nobene možnosti, da jutri hrvaški član predsedstva ne bi zavzel predsedniške dolžnosti« in »da izvolitev lahko prepreči edino vojna, vendar je do moje izvolitve ostalo le nekaj ur, kar je premalo časa za vojaški udar«, ter dodal, da »smo na dobri poti, da bi se jugoslovanske republike dogovorile o prihodnjem skupnem življenju na tleh sedanje Jugoslavije. Tako ne bom zadnji jugoslovanski predsednik.« Mesića so dogodki, ki so sledili, popolnoma demantirali.

Stipe Mesić stoji s prekrižanimi rokami..

Dolžnost predsednika zveznega predsedstva je po načelu rotacije med člani predsedstva SFRJ prevzemal predstavnik Hrvaške in dotedanji podpredsednik predsedstva SFRJ Stipe Mesić. | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Izpostavljeno

  • Likovni natečaj »Podari znamko Sloveniji za rojstni dan«

    Ob 30. rojstnem dnevu Slovenije je Muzej pošte in telekomunikacij pripravil likovni natečaj, namenjen otrokom od 4. leta do 9. razreda osnovne šole.

  • Odkritje spominskega obeležja Demos na Račjem otoku na Brdu pri Kranju

    Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil odkritja spominskega obeležja ob 30. obletnici sestanka koalicije Demos, kjer je bila potrjena zavezanost uresničevanju plebiscitne odločitve o samostojni in neodvisni državi Republiki Sloveniji ter dogovorjena pospešitev ključnih korakov v procesu slovenskega osamosvajanja. Na slovesnosti so bili prisotni nekateri ključni akterji tedanjega časa, med njimi Dimitrij Rupel, Lojze Peterle, Igor Bavčar, Janez Podobnik, Marjan Podobnik, Franci Feltrin in Vitomir Gros.