Skoči do osrednje vsebine

30 let samostojnosti Slovenije

Vrh Triglava z Aljaževim stolpom, ljudje sedijo in stojijo. Pogled na gore.

21. 6. 1991: Objava ure razglasitve samostojnosti

Medtem ko je slovenska vlada na tiskovni konferenci pred domačimi in tujimi novinarji napovedala uro najpomembnejšega dejanja slovenske osamosvojitve, je zvezna jugoslovanska oblast, opogumljena z ameriškimi zahtevami po celovitosti Jugoslavije, zagrozila, da bo z vsemi zakonitimi sredstvi preprečila spreminjanje zunanjih in notranjih meja države.

V dopoldanskem času so se s člani vlade in slovenskega predsedstva sestali vodje parlamentarnih strank. Razpravljali so o zadnjih pripravah na razglasitev samostojnosti, prav tako pa so prejeli tri zaupne dokumente - deklaracijo o samostojnosti, poseben ustavni akt in ustavni zakon o samostojnosti in neodvisnosti – na katere so lahko podali zadnje pripombe. Te so obravnavali še isti dan na zaprti seji skupščine. Sestanku je sledila tiskovna konferenca v Cankarjevem domu, kjer je minister za informiranje Jelko Kacin napovedal, da naj bi slovenska skupščina samostojnost razglasila 26. junija ob 20.30 uri. Po napovedi so na vprašanja zbranih novinarjev, ki presenetljivo niso izpostavljali grozeče vojaške nevarnosti, ampak so jih bolj zanimali prehodi meje in devize, odgovarjali člani vlade.

Jelko Kacin

Minister za informiranje Jelko Kacin je na tiskovni konferenci v Cankarjevem domu napovedal, da naj bi slovenska skupščina samostojnost razglasila 26. junija ob 20.30 uri. | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Izpostavljeno

  • Predstavitev projekta 30 vrhov za 30 let na Radiu Ognjišče

    Urad Vlade RS komuniciranje želi ob obeležitvi 30. obletnice samostojne Slovenije gore in hribe približati ljudem s projektom 30 vrhov za 30 let, ki ga pripravlja v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Slovenskim gorniškim klubom Skala - zvezo gorniških klubov.

  • Ponosni na Slovenijo – 30 let

    V Parku vojaške zgodovine v Pivki so odprli razstavo fotografij, ki sta jo pripravila Park vojaške zgodovine in Urad vlade za komuniciranje. Nosi naslov Ponosni na Slovenijo – 30 let. Izraža namreč ponos in številne uspehe naše države v 30-ih letih samostojnosti. »Slovenija že 30 let prekipeva od uspehov, z razstavo želimo poudariti veselje in ljubezen do domovine,« je na otvoritvi poudaril direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič in dodal, da »samostojna Slovenija izraža tudi 100 letne sanje naših prednikov in polnost naše narodne kulture.«