Skoči do osrednje vsebine

30 let samostojnosti Slovenije

Vrh Triglava z Aljaževim stolpom, ljudje sedijo in stojijo. Pogled na gore.

9. 12. 1991: Ali Jugoslavija še obstaja?

Po enem mesecu premora se je v Haagu nadaljevala mirovna konferenca o Jugoslaviji, ki so se je pod predsedovanjem lorda Carringtona prvič udeležili samo predsedniki šestih nekdanjih jugoslovanskih republik, med njimi tudi Milan Kučan.

Predsedujoči konference je  postavil osrednje vprašanje, ali Jugoslavija sploh še obstaja, potem ko je nekaj republik že razglasilo samostojnost. Ob tem vprašanju sta srbski in črnogorski predsednik republike zagovarjala stališče, da gre za odcepitev nekaterih republik od Jugoslavije in ne za njen razpad, kakor je odločila arbitražna komisija. Za Slovenijo pa je bilo pomembno predvsem to, da je bilo v preambuli mirovnega sporazuma zapisano, da so republike tiste, ki urejajo vprašanje jugoslovanske krize, nasledstva in medsebojnih odnosov.

Momir Bulatović, Alija Izetbegović, Slobodan Milošević, Kiro Gligorov, Franjo Tuđman in Milan Kučan stojijo zunaj.

Predsedniki šestih nekdanjih jugoslovanskih republik. | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Izpostavljeno

  • Pogovori z ustvarjalci in sodelujočimi pri nastajanju filma 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije

    Slovenci imamo svoje hribe in gore preprosto radi. So naš dedni zapis, naša dediščina, sedanjost in prihodnost. V filmu 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije smo ob lepotah slovenske pokrajine in njenih gora, ki vabijo k pohodništvu, planinarjenju in gorništvu izpostavili tudi pomen slovenskih gora in hribov, ki so bili tisti poligon, kjer smo si Slovenci z vztrajnostjo izbojevali svojo neodvisnost in samostojnost. O vsem tem smo se pogovarjali z ustvarjalci in sodelujočimi v filmu 30 vrhov za 30 let po premieri, ki je bila v sredo, 20. oktobra v Cankarjevem domu.

  • Sinfo - promocijska revija v angleškem jeziku

    Slovenci letos praznujemo 30 let samostojnosti. V teh letih smo dosegli in presegli številne mejnike na političnem, gospodarskem, kulturnem, športnem, in drugih področjih. Lahko smo ponosni na svojo odločenost in pogum, na svojo domovino prekrasnih ljudi in dosežkov. Ni namreč dovolj reči samo želim, ampak tudi hočem, bom in nenazadnje sem.